Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

UST Global Technical Interview Questions and Answers

Posted on :26-03-2016

Q1. What is Java?

ANS:
Java is an object-oriented programming language developed initially by James Gosling and colleagues at Sun Microsystems. The language, initially called Oak (named after the oak trees outside Goslings office), was intended to replace C++, although the feature set better resembles that of Objective C. 

Java should not be confused with JavaScript, which shares only the name and a similar C-like syntax. Sun Microsystems currently maintains and updates Java regularly. 


Q2. What is multi-threading?

ANS:
Multi-threading means various threads that run in a system. 


Q3. What is the advantage of OOP?

ANS:
**Simplicity
**modularity:
**modifiability
**extensibility
**maintainability
**re-usability
 

Q4. What is C++?

ANS:
C++ maintains almost all aspects of the C language, while simplifying memory management and adding several features - including a new data type known as a class (you will learn more about these later) - to allow object-oriented programming. C++ maintains the features of C which allowed for low-level memory access but also gives the programmer new tools to simplify memory management. C++ is a powerful general-purpose programming language. It can be used to create small programs or large applications.


Q5. What is a class?

ANS:
Class is a user-defined data type in C++. It can be created to solve a particular kind of problem. After creation the user need not know the specifics of the working of a class.


Q6. What are the advantages and disadvantages of B-star trees over Binary trees?

ANS:
The major difference between B-tree and binary trees is that B-tree is a external data structure and binary tree is a main memory data structure. The computational complexity of binary tree is counted by the number of comparison operations at each node, while the computational complexity of B-tree is determined by the disk I/O, that is, the number of node that will be loaded from disk to main memory. The comparision of the different values in one node is not counted.


Q7. What is C language?

ANS:
The C programming language is a standardized programming language developed in the early 1970s by Ken Thompson and Dennis Ritchie for use on the UNIX operating system. It has since spread to many other operating systems, and is one of the most widely used programming languages. C is prized for its efficiency, and is the most popular programming language for writing system software, though it is also used for writing applications.


Q8. What is an object?

ANS:
Object is a software bundle of variables and related methods. Objects have state and behavior


Q9. Can you mention some application of C/C++?

ANS:
  1. Google-Some of the Google applications are also written in C++, including Google file system and Google Chromium.
  2. Symbian OS- is also developed using C++. This is one of the most widespread OSs for cellular phones. 
  3. Apple OS X -Few parts of apple OS X are written in C++ programming language. Also few application for iPod are written in C++.
  4. Microsoft-Most of the big applications like Windows 95, 98, Me, 200 and XP are also written in C++. Also Microsoft Office, Internet Explorer and Visual Studio are written in Visual C++.


Q10. Define namespace.

ANS:
It is a feature in C++ to minimize name collisions in the global name space. This namespace keyword assigns a distinct name to a library that allows other libraries to use the same identifier names without creating any name collisions. Furthermore, the compiler uses the namespace signature for differentiating the definitions.


Q11. What is data structure?

ANS:
A data structure is a way of organizing data that considers not only the items stored, but also their relationship to each other. Advance knowledge about the relationship between data items allows designing of efficient algorithms for the manipulation of data


Q12. What is a modifier?

ANS:
A modifier, also called a modifying function is a member function that changes the value of at least one data member. In other words, an operation that modifies the state of an object. Modifiers are also known as mutators.


Q13. What are the different storage classes in C?

ANS:
There are four types of storage classes in C. They are extern, register, auto and static.


Q14. Can you list out the areas in which data structures are applied extensively?

ANS:
Compiler Design,
Operating System,
Database Management System,
Statistical analysis package,
Numerical Analysis,
Graphics,
Artificial Intelligence,
Simulation.


Q15. List advantages and disadvantages of dynamic memory allocation vs. static memory allocation?

ANS:
Advantages:

Memory is allocated on an as-needed basis. This helps remove the inefficiencies inherent to static memory allocation (when the amount of memory needed is not known at compile time and one has to make a guess).

Disadvantages:

Dynamic memory allocation is slower than static memory allocation. This is because dynamic memory allocation happens in the heap area.
Dynamic memory needs to be carefully deleted after use. They are created in non-contiguous area of memory segment.
Dynamic memory allocation causes contention between threads, so it degrades performance when it happens in a thread.
Memory fragmentation.


Q16. Can you have virtual functions in Java?

ANS:
Yes, all functions in Java are virtual by default. This is actually a pseudo trick question because the word virtual is not part of the naming convention in Java (as it is in C++, C-sharp and VB.NET), so this would be a foreign concept for someone who has only coded in Java. Virtual functions or virtual methods are functions or methods that will be redefined in derived classes. 


Q17. What is a dangling pointer?

ANS:
Pointers that do not point to a valid object of the appropriate type. Dangling pointers arise when an object is deleted or deallocated, without modifying the value of the pointer, so that the pointer still points to the memory location of the deallocated memory. As the system may reallocate the previously freed memory to another process, if the original program then dereferences the (now) dangling pointer, unpredictable behavior may result, as the memory may now contain completely different data. This is especially the case if the program writes data to memory pointed by a dangling pointer, as silent corruption of unrelated data may result, leading to subtle bugs that can be extremely difficult to find, or cause segmentation faults (*NIX) or general protection faults (Windows). 


Q18. What is a transient variable in Java?

ANS:
A transient variable is a variable that may not be serialized. If you do not want some field to be serialized, you can mark that field transient or static.


Q19. What will be printed as the result of the operation below:

#define swap(a,b) a=a+b;b=a-b;a=a-b;void main()
{
int x=5, y=10;
swap (x,y);
printf(%d %dn,x,y);
swap2(x,y);
printf(%d %dn, x, y);
}

int swap2(int a, int b)
{
int temp;
temp=a;
b=a;
a=temp;
return 0;
}

ANS: 10, 5
10, 5


Q20. What will be printed as the result of the operation below:

main()
{
int x=5;
printf(%d,%d,%dn,x,x< >2);}

ANS: 5,20,1


Q21. What will be printed as the result of the operation below:

main()
{
int x=20,y=35;
x=y++ + x++;
y= ++y + ++x;
printf(%d%dn,x,y);
}

ANS: 5794


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop