Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

TCS Aptitude Test Paper Jan 29th 2010

Posted on :18-01-2016

1) APTITUDE TEST:

Questions = 82 ; time limit = 90 minutes. no negative marking. Offline (paper & pen) test and a PSYCHOMETRY TEST also.

Section 1: VERBAL (32 Questions, 20 minutes)

Directions for questions 1-10

Find the synonyms of the following words

Q1. Diligence

A. Laziness    

B. carelessness    

C.  negligence    

D. meticulousness 

ANS: D

Q2. Illustrious  

A. unimportant    

B. glorious    

C.  shameful    

D. None of these

ANS: B

Q3. Prolific 

A. Unproductive     

B. scarce    

C. abundant    

D. None of these

ANS: C   

Q4.  Relinquish

A.  Vanquish  

B. repudiate    

C.  retain,    

D. None of these

ANS: B

Q5. ABODE

A. clay    

B. obstacle    

C. dwelling    

D. bind  

ANS: C    

Q6. BEHEST

A. behavior    

B. hold down     

C. relieve    

D. condemn

ANS: B

Q7. MORTIFY

A. make a cavity    

B. displease    

C. humiliate    

D. relapse

ANS: C    

Q8. LETHARGY

A. reminiscence    

B. category    

C. fallacy    

D. stupor

ANS: D 

Q9. INCENTIVE

A. provocation     

B. amplitude    

C. reflex     

D. escutcheon

ANS: A 

Q10. CAJOLE

A. mollify     

B. motivate    

C. profound    

D. coax 

ANS: D 

Directions for questions 11-20:

Find the Antonyms of the following words

Q11. Admonish

A. Reprove    

B. reprimand    

C.  Approve    

D. rebuke

ANS: C

Q12. Circumspect

A. Reckless     

B. Cautious    

C. prudent    

D. guarded

ANS: A

Q13. Impetus

A. Momentum    

B. thrust      

C. motivation    

D. Inertia

ANS: D

Q14. Latent

A.  Dormant      

B. Overt      

C. embryonic    

D.  suppressed

ANS: B

Q15. Manifestation

A. demonstration    

B. expression    

C. obscurity    

D. symptom

ANS: C

Q16. Solicit

A.  Importune    

B. implore    

C. crave    

D. Grant

ANS: D

Q17. Vehement

A. Fervent    

B. passionate    

C. Apathetic    

D. None of these

ANS: C

Q18. Caprice

A. Whim     

B. impulse     

C. quirk    

D. None of these

ANS: D

Q19. Dwindle 

A. extend     

B. fall     

C. fall off     

D. drop

ANS: A

Q20. Covet

A. aspire to     

B. abjure    

C. begrudge     

D. crave

ANS: B

Directions for Questions 21-26

Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

A leading Indian industrialist in a recent article on ways to strengthen Indias economy has drawn attention to the problems of inflation and industrial sickness among other things.  One of the main reasons for industrial sickness in our country has been the fact that business and industrial managers, have not been able to look beyond the immediate future.  They have been too preoccupied with their attempts to report favorable results for the current year higher profits and larger dividends to the share holders.  The planning horizon has hardly ever exceeded five years. Investments have been inadequate for new plants and towards diversification and expansions.  

Modernisation and asset creation has seriously lagged behind. In business, growth is needed for survival; one has to grow if one does not want to be wiped out This is particularly true today with liberalisation of imports and increasing competition.  More over, growth and higher productivity create employment and higher employment creates larger markets both for industrial and consumer products.  It was Hentry Ford   who brought home the need for the creation of larger and a more stable middle class, that is, a larger number of people who can afford more and more of goods and services.  Even after forty years of independence our industrialists have not been able to shed the petty shopkeepers mentality and our highly educated management has tagged along merrily and without concern.

Q21. Which of the following short comings of Indian industrialists has been highlighted by the author ?


A) The invest unreasonable high amount on diversification and expansion.

B)They are more concerned for immediate net gains than for developmental activities

C) They are reluctant to maintain the shopkeeper mentality

D) They are less concerned for payment of dividends to shareholders

E) None of the above 


ANS:  B

Q22. The leading industrialist attributes industrial sickness mainly to


A) lacunae in five-year plans

B) preoccupations of managers with matters unrelated to business

C) higher profits and larger dividends to shareholders

D) lack of foresight among managers

E) inflation and other economic problems


ANS:  D

Q23. According to the passage, growth and increasing productivity lead to


A) imposition of restrictions on imports

B) employment and thus provide an outlet to industrial and consumer products

C) encouragement to export of excess consumer goods

D) disproportionate surplus of commodities

E) None of the above 


ANS:  B

Q24. Why did Hentry Ford stress the need for a more stable middle class ?


A) They are mostly service oriented

B) They do not have shopkeeper mentality

C) They can afford to buy more and more expensive goods

D) They are most unstable

E) None of these 


ANS:  C

Q25. The planning horizon has hardly ever exceeded five years implies


A) Planning should not be for a period of less than five years

B) The planning process is very time consuming

C) The planners are not inclined to think of future

D) Planning should take care of all probable ups and downs in the next five-year period

E) Five-year period is too short for successful implementation of plans.


ANS: E

Q26) According to the passage, the net gains pursued by managers are at the cost of 


A) Diversification, modernisation and asset creation

B) Availability of markets for  industrial and consumer products

C) Inflation and industrial sickness

D) Liberalisation of imports and increasing competition

E) Higher profits and larger dividends to shareholders 


ANS:  A

Directions 27-32

Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
http://www.ChetanaS.org
Q27. She had just ...... down when the telephone rang


A) laid    

B) lain    

C) lay 


ANS: B

Q28. Thinking that the other candidate was more deserving for the post, I ...... in his favour


A) stood down    

B) stood out    

C) stood over    

D) stood off 

ANS: A


Q29. This building comprises ...... sixty rooms


A) off    

B) to   

C) with    

D) of 


ANS: D

Q30. She always runs short ...... money


A) of    

B) by    

C) in    

D) to 


ANS: A

Q31. Sunita decided to set ...... some time every day for prayers


A) up    

B) in    

C) on    

D) aside 


ANS: D

Q32. The Government agreed to pay compensation ...... damaged crops, land and cattle.


A) of    

B) for   

C) to    

D) through


ANS: B

Section 2: QUANTITATIVE / LOGICAL REASONING (38 questions, 40 minutes)

Q1. Find the missing number in the series: 2, 5,__ , 19 , 37, 75


ANS: 9

Q2. Find the fourth row, having the bit pattern as an integer in an 8-bit computer, and express the answer in its decimal value ?


A 0 0 0 0 1 1 1 1
B 0 0 1 1 0 0 1 1
C 0 1 0 1 0 1 0 1
(AU(B-C)) ?


ANS: 29

Q3. Complete the series 2, 7, 24, 77,__


ANS: 240

Q4. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.


ANS: Rs. 22,500

Q5. In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000; find the address of X (8, 5).


ANS: 3212

Q6. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?


ANS: I

Q7. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? 


ANS: 251

Q8. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied? 


ANS: 0.5%

Q9. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work? 

ANS: 16

Q10. In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234?


ANS: 5

Q11. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as? 


ANS: QCCKJ

Q12. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable. 


ANS: 1000

Q13. In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm. 


ANS: At 9pm 7.5 more

Q14. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? 


ANS: 30

Q15. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD? 

ANS: PEASE

Q16. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined.

ANS: 20%

Q17. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there? 

ANS: 7 am

Q18. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers? 

ANS: 13

Q19. A 2D array is declared as A[9,7] and each element requires 2 byte. If A [1,1] is stored in 3000. Find the memory of A[8,5] ?     

ANS: 3106

Q20. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days, A alone can complete the work?

ANS: 10.5

Q21. A person was fined for exceeding the speed limit by 10 mph. Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.

ANS: 15 mph

Q22. A bus started from bus stand at 8.00 am, and after 30 minutes staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus is 18 kmph. In  return journey bus travels with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand? 

ANS: 11.00am.

Q23. A restaurant bill is made up of the following: $12.50 for starters, $28.55 for main courses and $8.95 for deserts, plus a 15% service charge. How much is the bill?

A               B             C            D             E
$56.50     $57.50     $57.00     $59.50      $60.50

ANS: B

Q24. A team of eight lumberjacks cut an average of 15,000 cubic feet of timber in a week. How many cubic feet will four lumberjacks cut in four weeks?

A. 30,000                

B. 25,000         

C. 32,000           

D.16,000               

E. 28,000

ANS: A


Q25. A discount of 15% is offered on an item which previously cost  $1.80. What is the discounted price?

ANS: A

Q26. Which of the following are orthogonal pairs? 


a. 3i+2j 

b. i+j 

c. 2i-3j 

d. -7i+j 


ANS:  a,c

Q27.  (Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance ) find units.

ANS: mass

Q28. In some game 139 members have participated every time one fellow will get bye what is the number of matches to choose the champion to be held?

ANS: 138

Q29. one fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. if both do combine in how much time they will finish ?

ANS: 1hr 12min

Q30. In 8*8 chess board what is the total number of squares?

ANS: 204

Q31. A person, who decided to go to weekend  trip should not  exceed 8 hours driving in a day. Average speed of forward journey  is 40 m/h. Due to traffic in Sundays, the return journey average speed  is 30 m/h. How far he can select a picnic spot?

ANS: 120 miles 

Q30. A & B are playing a game. There are 8 oranges in a row on the table. one Player can take 1-4 oranges in a pick (a maximum of 4),one who picks the last orange wins the game. A plays first How many oranges should he pick first time in order to win the game. 

ANS: 3

Q31. A salesperson multiplied a number and get the answer 3, instead of that number divided by 3. what is the answer he actually has to get?

ANS: 1/3. 

Q32. In a mixture, R is 2 parts, S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much R is to be added? 

ANS: one part of R

Q33. With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels 

ANS: 5 miles 

Q34. Two trees are there. one grows at 3/5 of the other in 4 years, total growth of trees is 8 ft. what growth will smaller tree will have in 2 years

ANS:  < 2 ft.  

Q35. Last year pandit was thrice his sisters age. Next year he is only twice her age. After 5 years what is pandits age.

a) 2    

b) 12    

c) 11      

d) 14      

ANS: b

Q36. Box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there

a) 96     

b) 67    

c) 100      

d) 114       

ANS: d

Q37. Satish earns 240 weekly. 12% of big amount  + earning weekly = 540. What is the big amount?

a) 3200    

b) 3600      

c) 2500      

d) 1000      

ANS: c

Q38. Julia is twice older than qurban. If Julia was 4 years younger, qurban was 3 years older their diff. between their ages is 12 years. What is the sum of their ages?

a) 67    

b) 57    

c) 36    

d) none    

ANS: b

Section 3: CRITICAL REASONING (12 questions, 30 minutes)


Directions 1- 12 :

Answer the questions given below the passage or statement as true, false or cant say.

PASSAGE : 

Alphine tunnels are closed tunnels. In the past 30 yrs not even a single accident has been recorded for there is one accident in the rail road system. Even in case of a fire accident it is possible to shift the passengers into adjacent wagons and even the live fire can be detected and extinguished with in the duration of 30 min.

Answer questions 1-3 based on passage 

Q1. No accident can occur in the closed tunnels

ANS: True

Q2. Fire is allowed to live for 30 min

ANS: False

Q3. All the care that travel in the tunnels will be carried by rail shutters.

ANS: True

PASSAGE : 

In the survey conducted in mumbai out of 63 newly married house wives not a single house wife felt that the husbands should take equal part in the household work as they felt they loose their power over their husbands. Inspite of their careers they opt to do the kitchen work themselves after coming back to home. the wives get half as much leisure time as the husbands get at the week ends.

Answer questions 4-6 based on passage

Q4. Housewives want the husbands to take part equally in the household

ANS: False

Q5. Wives have half as much leisure time as the husbands have

ANS: False

Q6. 39% of the men will work equally in the house in cleaning and washing.

ANS: False

PASSAGE : 

In the totalitarian days, the words have very much devalued. In the present day, they are becoming domestic that is the words will be much more devalued. In that days, the words will be very much effected in political area. but at present, the words came very cheap .We can say they come free at cost.

Answer questions 7-9 based on passage .

Q7. Totalitarian society words are devalued.

ANS: False

Q8. Totalitarians will have to come much about words

ANS: True

Q9. The art totalitarian society the words are used for the political speeches.

ANS: False

PASSAGE : 

In Confucius days the technology development was less and it took weeks to communicate a message. wherein we can send it through satellite with in no time. even with this fast developments it has become difficult to understand each other. 

Answer questions 10-12 based on passage.

Q10. people were not intelligent during Confucius days

ANS: False

Q11. Transport facilities are very much improved in now-a-days

ANS: True

Q12. Even with the fast developments of the technology we cannot live happily. 

Ans. cant say


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop