Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

TCS Interview Paper Pattern (24 January 2011)

Posted on :14-01-2016

Latest TCS Fresher Job Interview Paper Pattern : 24th-January-2011

 

1. (1/3) of a number is 3 more than the (1/6) of the same number?

 

a) 6

b)16

c)18

d)21

 

Ans: 18

 

2. There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of 1 liter every hour in A, it gets filled up like, 10, 20, 40, 80, 160 in tank B. (At the end of first hour, B has 10 liters, second hour it has 20 liters and so on). If tank B is 1/4 filled of the 10 hours, what is total duration of hours required to fill it completely?

 

a) 12

b) 25

c) 05

d) 27

 

Ans: 12

 

3. Samita was making a cube with dimensions 5*5*5 using 1*1*1 cubes. What is the number of cubes needed to make a hollow cube looking of the same shape? If we are painting only 2 face of each cube then how many faces will remain unpaint?

 

a) 98

b) 104

c) 538

d) 650

 

Ans: 538

 

Sol: (5*5*5-3*3*3)=125-27=98*no of faces=98*6=588-(no of sides painted)=588-50=538

 

4. Middle- earth is a fictional land inhabited by hobbits, elves, dwarves and men. The hobbits and elves are peaceful creatures that prefer slow, silent lives and appreciate nature and art. The dwarves and the men engage in physical games. The game is as follows. A tournament is one where out of the two teams that play a match, the one that loses get eliminated. The matches are played in different rounds, where in every round; half of the teams get eliminated from the tournament. If there are 8 rounds played in knock out tournament, how many

matches were played?

 

a) 257

b) 256

c) 72

d) 255

 

Ans: 255

Sol: 2^n-1=2^8-1=255

 

5. Mr. bean having magical balls 25 pink, 10 green, 31 red, 31 yellow, 30 purple. He drenched in rain red, green, and yellow turn into white what is the maximum probability of a pair of same color ?

 

Ans : 31+31+2 (worst case probability)= 64

 

6. There is 22 friends (A1, A2, A3....A22).If A1 have to have shake with all without repeat. How many handshakes possible?

 

a) 6

b) 21

c) 28

d) 7

 

Ans: 21 since cycle will not form.

 

7. we are having 54 men doing hand shake in set what will be minimum required hand shakes for minimum 1 hand shake?

 

Ans : {1,2,3,4,5,6,..54}

Set= { 2,5,8,..53}

So1 set will be ans 18

 

8. On planet korba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 9 years after the ice melts, tiny planetoids called echina start growing on the rocks. Echina grows in the form of circle, and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4*v (t-9) for t = 9 where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast. Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as

7mm. How many years back did the solar blast occur?

 

a) 17

b) 21.25

c) 12.25

d) 14.05

 

9. Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.P.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employed great success .Rohit once bought a Ferrari. It could go 4 times as fast as Mohans old Mercedes. If the speed of Mohans Mercedes is 35 km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 490 km, find the total time taken for Rohit to

drive that distance.

 

a) 20.72

b) 3.5

c) 238.25

d) 6.18

 

10. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 70. For all values of n from 1 to 70. Statement n says  At least n of the statements on this sheet are false. Which statements are true and which are false?

 

a) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.

b) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.

c) The first 35 statements are true and the last 35 are false.

d) The first 35 statements are false and the last 35 are false.

Sol: when

Rule 1: exact ( n-1)th will be true and other will be false

Rule2: At least (first half will be true)

Rule 3: At most (all true)

 

Example : exactly 40 statement 39th will be true other than it false

11. If there are 254 barrels out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if there are mice to test and 24 hours to test, how many mices are required to find the poisoned can?

 

a) 3

b) 2

c) 6

d) 8

Ans : 2^n > no of barrels

Then n=will be required mice N=8

 

12. Consider two tumblers, the first containing Water and next contains coffee. Suppose you take one spoon of water out of the first tumbler and pour it into the second tumbler. After moving you take one spoon of the mixture from the second tumbler and pour it back into the first tumbler . Which one of the following statement holds now?

 

a) There is less coffee in the first tumbler than water in the second tumblers

b) There is more coffee in the firs tumbler than water in the second tumbler

c) There is as much coffee in the first tumbler as there is water in the second tumbler

d) None of the statements holds true

 

Ans: both will be equal

 

13. Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line, that is the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The minimum value of n1(P) over all configurations P of 5 points in the plane in general position (that is no three points in P lie on a line) is

 

a)3

b)5

c) 2

d)1

 

Ans: 5 same as given no of points

 

14. The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8. A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8) buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?

 

a) 54

b) 64

c) 265

d) 192

Ans: 192

 

Some times base value is change like: 9finger, 1 to 100(base 9)

For 1..100 = 2x

For 1.1000 = 3*x^2

 

15. Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is

 

a)1

b)3

c)4

d)0

 

Ans: 4

 

16. Hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/3 of its distance and that too leisurely. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?

a) 30.33

b) 8

c) 40

d) 5

 

Ans: 30.33

 

Sol: 1/3, 1/8

3*8=24

(24-3)=21

(21-8)=13

(21*13)/3^2

 

17. Here 10 programmers, type 10 lines with in 10 minutes then 60lines can type within 60 minutes. How many programmers are needed?

 

a) 16

b) 6

c) 10

d) 60

 

Solution: (men*time)/work)

Ans: 10

This type of Qs repeated 4times for me but values are different.

 

18. Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression N = 9 + X + Y -Z Where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9) Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value

of N at the end of the game would be.

 

a) 0

b) 27

c) 18

d) 20

 

The Qs concept is same but the equation of Ns is changing.

 

19. Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 20 coins are stacked one above the other. One of them is a special (gold) coin and the rest are ordinary coins. The goal is to bring the gold coin to the top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack. Alice starts and the players take turns. A turn consists of moving the coin on the top to a position i below the top coin (0 = i = 20). We will call this an i-move (thus a 0-move implies doing nothing). The proviso is that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2-move, on subsequent turns neither player can make a 2-move. If the gold

coin happens to be on top when its a players turn then the player wins the game. Initially, the gold coins the third coin from the top. Then

 

a) In order to win, Alices first move should be a 1-move.

b) In order to win, Alices first move should be a 0-move.

c) In order to win, Alices first move can be a 0-move or a 1-move.

d) Alice has no winning strategy.

 

Ans: d

 

20. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as As chances of winning. Lets assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?

 

a)1/9

b)4/9

c)5/9

d)2/3

 

Ans: 5/9

 

21. 36 people {a1, a2, ..., a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ..., {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is

 

a)12

b)11

c)13

d)18

 

Ans: 12

 

22. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?

 

a)1/12

b) 0

c) 12/212

d)11/12

 

Ans: b

 

23. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For each value of n from 1 to 40, statement n says At least and of the statements on this sheet are true.Which statements are true and which are false?

 

a) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.

b) The first 26 statements are false and the rest are true.

c) The first 13 statements are true and the rest are false.

d) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.

 

Ans: c

 

24. There are two boxes, one containing 10 red balls and the other containing 10 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red ball is maximized. This maximum probability is

 

a)1/2

b)14/19

c) 37/38

d) 3/4

 

Ans: 14/19

 

25. A circular dartboard of radius 1 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?

 

a) 0.75

b) 1

c) 0.5

d) 0.25

 

Ans: d

26. On planet zorba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 8 years after the ice melts, tiny plantoids called echina start growing on the rocks. echina grows in the form of a circle and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4 * sqrt (t 8)for t = 8 Where the represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast. Jagan recorded the time of some echina at a particular spot is 24 years then what is diameter?

 

a) 8

b) 16

c) 25

d) 21

 

Ans: 16

 

27. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For all values of n from 1 to 40, statement n says: Exactly n of the statements on this sheet are false. Which statements are true and which are false?

 

a) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.

b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.

c) All the statements are false.

d) The 39th statement is true and the rest are false.

 

Ans: d

 

28. Alok and Bhanu play the following coins in a circle game. 99 coins are arranged in a circle with each coin touching two other coin. Two of the coins are special and the rest are ordinary. Alok starts and the players take turns removing an ordinary coin of their choice from the circle and bringing the other coins closer until they again form a (smaller) circle. The goal is to bring the special coins adjacent to each other and the first player to do so wins the game. Initially the special coins are separated by two ordinary coins O1 and O2. Which of

the following is true?

 

a) In order to win, Alok should remove O1 on his first turn.

b) In order to win, Alok should remove one of the coins different from O1 and O2 on his first

turn.

c) In order to win, Alok should remove O2 on his first turn.

d) Alok has no winning strategy.

 

Ansa if the gold coin in 3rd position then mark it otherwise leave it

 

29. Two pipes A and B fill at A certain rate B is filled at 10, 20, 40, 80. If 1/4 of B if filled in 21 hourswhat time it will take to get completely filled

 

Ans: 23

 

30. One day Alice meets pal and byte in fairyland. She knows that pal lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays and tells the truth on the other days of the week byte, on the other hand, lies on Thursdays, Fridays and Saturdays, but tells the truth on the other days of the week. Now they make the following statements to Alice pal. Yesterday was one of those days when I lie byte. Yesterday was one of those days when I lie too. What day is it?

 

a) Thursday b) Tuesday c) Monday d) Sunday

 

Ans: a

.

31. Sudha Patel +> perfume factory

 

Ans : 2 more cedar

 

32. A toy train can make 10 sounds sound changes after every 4 minute now train is defective and can make only 2 sounds find probability that same sound is repeated 4 times consecutively (1 OUT OF__)?

 

a) 16

b) 8

c)12

d) 4

Ans:

 

(1/2)*(1/2)*(1/2)*(1/2)+ (1/2)*(1/2)*(1/2)*(1/2)=(1/8)

thus 1 out of 8 ans

 

33. In there is a planet Oz in which there is 36 hrs in a day & 90 minutes in a hrs and 60 seconds in 1 minute it is having same pattern as our watch. Then what will be angle between hour hand and minute hand at 9:40?

 

a) 29

b) 12

c) 67

d) 98

 

Ans :29

 

34. In a country x we are having diff types of coins ranging from 64512. All coins having different integral value the difference between two coins comes out to be 50% more than the former coin. Then how many coins can be made?

 

Ans : 6 coins

Sol.64

64*1.5=96

96*1.5=144

144*1.5=216

216*1.5=324

324*1.5=486

Then total coin will be 6

 

35. There is a relation is given which is n/P=195 Where n- no of steps in meters P- pace length These Is a man shivam he know his pace length =185cm then what will be the speed of shivam kmph?

 

Ans=195*1.85*1.85*60/1000=40.04kmph


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop