Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Sutherland Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Questions with Answers

Posted on :10-03-2016

Aptitude:

Q1. A can do a work in 60 days and B can do the same work in 40 days. They work together for 12 days and then A goes away. In how many days will B finish the remaining work?

a. 16 days
b. 20 days
c. 25 days
d. 28 days
e. 24 days

ANS: b

Explanation:

Work done by A and B in 12 days is =12[112*5/4]=12*5/120=.5
Remaining work = 1- [.5]=.5 work
B does 1/40 work in one day
so B does .5 work in 40*.5 days = 20 days


Q2. (13% of 7439) * (3.23 % of 537) =?

a. 16243
b. 14002
c. 18674
d. 19874
e. 16774

ANS: e 

Explanation:

first we calculate 13% of 7439 
10% of 7439 = 744 & its 3% is nearly 224 therefore 13% of 7439 = 744 + 224 = 968.
Similarly 3.23 % of 537 = 16.2 + 1 = 17.2. So we get answer as 17.2 x 968 = 16660 (approx). 
Hence option E is the answer.


Q3. (96^2)+(78961)^(3/2)=?

a. 215
b. 259
c. 298
d. 324
e. 432

ANS: a

Explanation:

9216/43=215(app.)


Q4. Salaries of A, B and C are in the ratio 4 : 5 : 9. If their salaries are increased by 25%, 10% and 50% respectively, what will be the new ratio of their salaries?

a. 6:5:13
b. 10:11:27
c. 5:6:15
d. 11:20:27
e. None of these

ANS: b

Explanation:

Let their original salaries be 4x, 5x and 9x. Now, new salaries are 4x+4x *25/100, 5x + 5x *10/100 , 9x + 9x *50/100 ? 5x : 5x : 13.5x


Q5. (15.28*3.56) /3.15=?

a. 12
b. 9
c. 68
d. 17
e. 42

ANS: d

Explanation:

3.56/3.15=1 app. 
So answer will be little above than 15 so answer is 17


Q6.  (96)2 / 789611/3 =? 

a. 215
b. 259
c. 298
d. 324
e. 432

ANS: a

Explanation:

9216/43=215(app.)


Q7. (8423 + 3120 + 6543) / (1536 + 377 + 189) =?

a. 5.8
b. 14.6
c. 8.6
d. 18.3
e. 17.2

ANS: c

Explanation:

(8423+3120+6543) is nearly equal to 18000 & (1536+377+189) is nearly equal to 2100.
So required answer is (18000) /2100 = 8.6.


Q8. The ratio of the present ages of A and B 9:5. Five years earlier the ratio of their was 2:1. What is the average of their present ages?

a. 20 years
b. 25 years
c. 35 years
d. 40 years
e. None of these

ANS: c

Explanation:

A/B=9/5 i.e. 5a = 9B ..........(i)
[A-5]/[B-5]=2/1 i.e. A-5 = 2B .........10
?A - 2B = -5 ...................(ii)
From equation (i) and (ii), A = 45, B = 25
So, Average =[45+25]/2 =35


Q9. A Shopkeeper wants to earn 12% profit on an item after giving 20% discount to the customer. By what percentage should he increase his marked price to arrive at the label price?

a. 24%
b. 32%
c. 40%
d. 16%
e. 44%

ANS: c

Explanation:

Let the current price be Rs. 100. 
For getting 12% profit he should sell it at Rs. 112. 
Let the label price be x.
So, x - x *20/100 = 112
x -x/5 =112; 
4x/5 = 112
so, x =112*5/4
i.e. he need to increase 40% on label price


Q10. A train crosses platforms of length 160 meters and 220 metres in 16 seconds and 20 seconds respectively. What is the length of the train?

a. 60 metres
b. 75 metres
c. 80 metres
d. 100 metres
e. 120 metres

ANS: c

Explanation:

Let the length of the train x and speed of train be V ms-1.
{160+x}/16={220+x}/20=V
{160+x}/4={220+x}/5
800+5x=880+4x; 5x-4x=880-800 ? x=80 metres


Reasoning Ability

Q11. In these question some of the letters are missing. The missing letters are given in the proper sequence as one of the alternatives. Find the correct choice.
ab-ab-abc-c

a. cbca
b. cccc
c. ccac
d. ccbc

ANS: b

Explanation:

You have to put all the options one by one in the question and you will see the second option when filled in the blanks becomes abcabccabccc


Q12. Anil is shorter than Bikas, who is taller than Chetan. Darshan is shorter than Chetan but taller than Eklavya. Anil is taller than Eklavya. Who among them is the shortest?

a. Anil
b. Darshan
c. Eklavya
d. Cant say
e. None of these

ANS: c

Explanation:

AC(ii)DE(iv)A>E(v) Combining (i) and 9v), We get B>A>E(vi) Combining (ii), (iii) and (iv), we get B>C>D>E(vii) From (vi) and (vii), obviously, E is the shortest.


Q13. Jay starts from his home towards the south. After walking for 60m he turns right and goes for 40 m. he turns right again and walks for 80 m before turning left. He the walks for 30 m and reaches his school. How far is his school from his home and in which direction?

a. 10 sqrt(53)m; north-west
b. 70 sqrt(5)m; south-east
c. 10 sqrt(53)m; south-east
d. 70 sqrt(5)m; north-west
e. None of these

ANS: a

Explanation:

HP = 40 + 30 = 70 m
SP = 80 - 60 = 20 m
sqrt(HS)=sqrt(HP2+SP2)=10sqrt(702+202)=10 
sqrt(72+22 )=10 sqrt(53)m

 


Q14. Song is released to composer in the same way as film is related to

a. Actor
b. Director
c. Producer
d. Financier
e. Script-writer

ANS: b

Explanation:

The composer scores music for a song. In other words, he directs the song and is therefore also called music director.


Directions for the question 15-16:  In each of the following questions a no. series is given. After the series, a no. is given below it, followed by a, b, c, d and e. You have to complete the series starting with the no. given and following the same property as in the given no. series. Then answer the questions below it.

Q15. 4    6    15    49    201    1011
    15    a    b      c      d       e
What should come in place of d?

a. 115
b. 465
c. 475
d. None of these

ANS: b

Explanation:

The series is x1+2, x2+3, x3+4, x4+5.


Q16. 0    1    0    9    32    825
       4    a    b      c     d     e
What should come in place of c?

a. 279
b. 81
c. 269
d. 272
e. None of these

ANS: b

Explanation:

The series is x12 + 12, x2 - 2, x32 + 32, x4 - 4.


Directions for the question 17-20: These questions are based on the following information. 
A set of eight candidates A, B, C, D, E, F, G and H are being interviewed by two panels of interviewers Panel-I and Panel-II from 9.30 to 10.50 on a particular day. Each panel will spend about 10 minutes per candidate and at no time during the interview process will a panel be without any candidate. The original schedules of interviews for the eight candidates are shown in table below: 
 
Due to requests from candidates the interview schedule was altered for several candidates. The alterations were made in such a way that whenever a change was made the time schedule for both the panels of a particular candidate was exchanged in entirety with the time schedule of another candidate. The following alterations were made:
i)As place was taken by G
ii)A in turn was accommodated in Cs place
iii)C in turn was accommodated in Es place
iv)E took Hs place
V)H took Gs place


Q17. Which of the following candidates finished the interviews before C?

a. B
b. D
c. All of the above
d. None of the above

ANS: d

Explanation:

The new table shall be made as per the new condition given in the question. If you move as per the condition given then there is no need to change the time of B, D, & F. After changing the time for others as given in the questions the table will be like
 


Q18. Which of the following candidates finished the interviews along with E?

a. A
b. C
c. D
d. F

ANS: c


Q19. Which one of the following statements is true?

a. G could leave even before Es first interview was over.
b. F and H left together.
c. D was the only candidate who could give company to E.
d. All the statements are true.

ANS: c


Q20. If G and A had to leave together, how much time did any of them has to wait?

a. A has to wait 10 minutes.
b. G has to wait 20 minutes.
c. None of them has to wait.
d. G has to wait 30 minutes.

ANS: b


VERBAL ABILITY

DIRECTIONS for the question 21-23:   Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold.

Q21. Emanations

a. Emissions
b. Simulation
c. Radiation
d. Exhalation
e. Containment

ANS: a


Q22.  Commensurate

a. Negative
b. Comparable
c. Concise
d. Inappropriate
e. Unfitting

ANS: b


Q23. Aggrandize

a. Concerned with act of advertising
b. Commercial
c. Marketability
d. Augment
e. Humble

ANS: d


DIRECTIONS for the question 24-25:   Read the sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is No Error the answer is (E). (Ignore errors of punctuation if any.)

Q24.  Ria was the prettier (1)/ of the three actresses trying out (2)/ for(3) / the part in the play.(4) / No error(5)

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5

ANS: a

Explanation:

It should be prettiest as the comparison is in the superlative degree, comparing more than two entities 


Q25.  I have been (1)/ sitting(2) / here for hours(3) / thinking of my problem. (4)/ No error(5)

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5

ANS: e

Explanation: No error. 


DIRECTIONS for the question 26-30:  Read the given passage and answer the questions.

It is also wrong to believe that Gandhiji was against technology. He had no objection to the use of mechanized power to increase production and diminish the drudgery of workers. The only condition was that such mechanical power must be available to every villager who wanted to use it. But he did not want science and machinery to produce goods and starve men. For him the supreme consideration was man. When Gandhiji was asked, Are you against large-scale production? he replied: I never said that. The belief is one of the many superstitions about me ...Your question is based upon loose newspaper reports. What I am against is large-scale production of things villagers can produce without difficulty. (Book : Gandhi : His Life and Thought, Page 377)

Q26. What was Gandhijis objection to machinery?

a. He did not want progress.
b. He did not want people to lose their jobs due to production.
c. He wanted people to work hard.
d. He did not believe in science

ANS: b

Explanation:

The author writes about Gandhijis concern that technology should not be let starve men. The answer therefore, is option no. 2


Q27. Gandhiji thought that

a. Machinery should help to lessen the menial labour of workers.
b. Machinery should lessen the workers.
c. Machinery should increase production.
d. Machinery should not be used

ANS: a

Explanation:

It is Given that it should lessen the work 


Q28. Choose a word or words which mean Drudgery?

a. Drugged person
b. Person who gives drugs
c. Laborious work
d. Dragging a person

ANS: c

Explanation:

Drudgery means laborious work 


Q29.  Which products did Gandhiji think should not be produced on large scale?

a. Those which were cheap.
b. Those which were difficult to be produced.
c. Those which could be produced easily by villagers.
d. Those which were needed

ANS: c

Explanation:

It is mentioned that Gandhiji was against the large scale production of goods by machines which villagers could produce easily. The answer thus, is 3


Q30. Gandhiji was not against machinery

a. If it would be available to anyone who wanted to use it
b. If it did all work
c. If it got a lot of money
d. If it did the villagers work

ANS: a

Explanation:

The author quotes Gandhiji articulating his consent to the use of technology if it would be available to anyone who wanted to use it.


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop