Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Sutherland Aptitude Test 2013

Posted on :10-03-2016

Q1. x2 < 1/100, and x < 0 what is the highest range in which x can lie? 

A. -1/10 < x < 0 
B. -1 < x < 0 
C. -1/10 < x < 1/10 
D. -1/10 < x 

ANS: A


Q2. All faces of a cube with an eight - meter edge are painted red. If the cube is cut into smaller cubes with a two - meter edge, how many of the two meter cubes have paint on exactly one face? 

A. 24 
B. 36 
C. 60 
D. 48 

ANS: A

Explanation:

If there are n cubes lie on an edge, then total number of cubes with one side painting is given by 6 - (n - 2)2. Here side of the bigger cube is 8, and small cube is 2. So there are 4 cubes lie on an edge. Hence answer = 24


Q3. There are 10 stepping stones numbered 1 to 10 as shown at the side. A fly jumps from the first stone as follows; Every minute it jumps to the 4th stone from where it started - that is from 1st it would go to 5th and from 5th it would go to 9th and from 9th it would go to 3rd etc. Where would the fly be at the 60th minute if it starts at 1? 

A. 1 
B. 5 
C. 4 
D. 9 

ANS: A

Explanation:

Assume these steps are in circular fashion.
Then the fly jumps are denoted in the diagram. It is clear that fly came to the 1st position after 5th minute. So again it will be at 1st position after 10th 15th .....60th. min. 
So the fly will be at 1st stone after 60th min.


Q4. In base 7, a number is written only using the digits 0, 1, 2, .....6. The number 135 in base 7 is 1 x 72 + 3 x 7 + 5 = 75 in base 10. What is the sum of the base 7 numbers 1234 and 6543 in base 7?

A. 11101 
B. 11110 
C. 10111 
D. 11011 

ANS: B 

Explanation:

In base 7 there is no 7. So to write 7 we use 10. for 8 we use 11...... for 13 we use 16, for 14 we use 20 and so on. 
So from the column d, 4 + 3 = 7 = 10, we write 0 and 1 carried over. now 1 + 3 + 4 = 8 = 11, then we write 1 and 1 carried over. Again 1 + 2 + 5 = 8 = 11 and so on


Q5. A, B, C and D go for a picnic. When A stands on a weighing machine, B also climbs on, and the weight shown was 132 kg. When B stands, C also climbs on, and the machine shows 130 kg. Similarly the weight of C and D is found as 102 kg and that of B and D is 116 kg. What is Ds weight?

A. 58 kg 
B. 78 kg 
C. 44 kg
D. None 

ANS: 

Explanation:

Given A + B = 132; B + C = 130; C + D = 102, B + D = 116 
Eliminate B from 2nd and 4th equation and solving this equation and 3rd we get D value as 44.


Q6. Mr and Mrs Smith have invited 9 of their friends and their spouses for a party at the Waikiki Beach resort. They stand for a group photograph. If Mr Smith never stands next to Mrs Smith (as he says they are always together otherwise). How many ways the group can be arranged in a row for the photograph? 

A. 20!
B. 19! + 18! 
C. 18 x 19! 
D. 2 x 19! 

ANS: C


Q7. If P(x) = ax4+bx3+cx2+dx+e has roots at x = 1, 2, 3, 4 and P(0) = 48, what is P(5)?

A. 48 
B. 24 
C. 0 
D. 50 

ANS: A


Q8. A turtle is crossing a field. What is the total distance (in meters) passed by turtle? Consider the following two statements 
(X) The average speed of the turtle is 2 meters per minute 
(Y) Had the turtle walked 1 meter per minute faster than 
his average speed it would have finished 40 minutes earlier 

A. Statement X alone is enough to get the answer 
B. Both statements X and Y are needed to get the answer 
C. Statement Y alone is enough to get the answer 
D. Data inadequate 

ANS: B


Q9. If 3y + x > 2 and x + 2y <= 3, what can be said about the value of y? 

A. y = -1 
B. y >-1 
C. y <-1 
D. y = 1 

ANS: 

Explanation:

Multiply the second equation with -1 then it will become - x - 2y >=- 3. Add the equations. You will get y > -1.


Q10. There are 20 balls which are red, blue or green. If 7 balls are green and the sum of red balls and green balls is less than 13, at most how many red balls are there? 

A. 4 
B. 5 
C. 6 
D. 7 

ANS: B

Explanation:

Given R + B + G = 17; G = 7; and R + G < 13. Substituting G = 7 in the last equation, we get R < 6. So maximum value of R = 6


Q11.  If the price of an item is decreased by 10% and then increased by 10%, the net effect on the price of the item is 

A. A decrease of 99% 
B. No change 
C. A decrease of 1% 
D. An increase of 1% 

ANS: C

Explanation:

If a certain number is increased by x% then decreased by x% or vice versa, the net change is always decrease. This change is given by a simple formula - (x/10)2 = - (10/10)2 = -1 %. Negative sign indicates decrease.


Q12. Given the following information, who is youngest? 
C is younger than A; A is taller than B 
C is older than B; C is younger than D 
B is taller than C; A is older than D 

A. D 
B. B
C. C 
D. A 

ANS: B


Q13. N is an integer and N>2, at most how many integers among N + 2, N + 3, N + 4, N + 5, N + 6, and N + 7 are prime integers? 

A. 1 
B. 3 
C. 2 
D. 4 

ANS: C


Q14.  If m is an odd integer and n an even integer, which of the following is definitely odd? 

A. (2m+n)(m-n) 
B. (m + n2) + (m - n2) 
C. m2 + mn + n2 
D. m +n 

ANS: D 

Explanation:

You just remember the following odd +- odd = even; even +- even = even; even +- odd = odd 
Also odd - odd = odd; even - even = even; even - odd = even.


Q15. If n is the sum of two consecutive odd integers and less than 100, what is greatest possibility of n? 

A. 98 
B. 94 
C. 96 
D. 99 

ANS: 

Explanation:

We take two odd numbers as (2n + 1) and (2n - 1). 
Their sum should be less than 100. So (2n + 1) + (2n - 1) < 100 => 4n < 100. 
The largest 4 multiple which is less than 100 is 96


Q16. What is the sum of all even integers between 99 and 301? 

A. 40000 
B. 20000 
C. 40400 
D. 20200 

ANS: D

Explanation:

The first even number after 99 is 100 and last even number below 301 is 300. We have to find the sum of even numbers from 100 to 300. i.e., 100 + 102 + 104 + ............... 300. 
Take 2 Common. 2 x ( 50 + 51 + ...........150) 
There are total 101 terms in this series. So formula for the sum of n terms when first term and last term is known is n2(a+l) 
So 50 + 51 + ...........150 = 1012(50+150) 
So 2 x 1012(50+150) = 20200


Q17. There are 4 boxes colored red, yellow, green and blue. If 2 boxes are selected, how many combinations are there for at least one green box or one red box to be selected? 

A. 1 
B . 6 
C. 9 
D. 5 

ANS: 5 

Explanation:

Total ways of selecting two boxes out of 4 is 4C2 = 6. Now, the number of ways of selecting two boxes where none of the green or red box included is only 1 way. (we select yellow and blue in only one way). If we subtract this number from total ways we get 5 ways.


Q18. Two cyclists begin training on an oval racecourse at the same time. The professional cyclist completes each lap in 4 minutes; the novice takes 6 minutes to complete each lap. How many minutes after the start will both cyclists pass at exactly the same spot where they began to cycle? 

A. 10 
B. 8 
C. 14 
D. 12 

ANS: 

Explanation:

The faster cyclist comes to the starting point for every 4 min so his times are 4, 8, 12, ......... The slower cyclist comes to the starting point for every 6 min so his times are 6, 12, 18, ......... So both comes at the end of the 12th min.


Q19. M, N, O and P are all different individuals; M is the daughter of N; N is the son of O; O is the father of P; Among the following statements, which one is true? 

A. M is the daughter of P 
B. If B is the daughter of N, then M and B are sisters 
C. If C is the granddaughter of O, then C and M are sisters 
D. P and N are bothers. 

ANS: B 


Q20. In the adjoining diagram, ABCD and EFGH are squares of side 1 unit such that they intersect in a square of diagonal length (CE) = 1/2. The total area covered by the squares is 

A. Cannot be found from the information 
B. 1 1/2 
C. 1 7/8 
D. None of these 

ANS: 

Explanation:

Let CG = x then using Pythogorous theorem CG2+GE2=CE2 
=> x2+x2=(1/2)2 => 2x2=1/4 =>x2=1/8 
Total area covered by two bigger squares = ABCD + EFGE - Area of small square = 2 - 1/8 = 15/8 


Q21. What is the remainder when 617+1176 is divided by 7? 

A. 1 
B. 6 
C. 0 
D. 3 

ANS: C 

Explanation:

617 = (7-1)17 = 
17C0.717-17C1.716.11.....+17C16.71.116-17C17.117 
If we divide this expansion except the last term each term gives a remainder 0. Last term gives a remainder of - 1. 
Now From Fermat little theorem, *ap-1p+Rem=1 
So [1767]Rem=1 
Adding these two remainders we get the final remainder = 0


Q22. The sequence {A n} is defined by A 1 = 2 and A n+1=An+2n what is the value of A 100?

A. 9902 
B. 9900 
C. 10100 
D. 9904 

ANS: 

Explanation:

We know that A1 = 2 so A2=A1+1=A1+2(1)=4 
A3=A2+1=A2+2(2)=8 
A4=A3+1=A3+2(3)=14 
So the first few terms are 2, 4, 8, 14, 22, ...... 
The differences of the above terms are 2, 4, 6, 8, 10... 
and the differences of differences are 2, 2, 2, 2. all are equal. so this series represents a quadratic equation.
Assume An = an2+bn+c 
Now A1 = a + b + c = 2 
A2 = 4a + 2b + c = 4 
A3 = 9a + 3b + c = 8 
Solving above equations we get a = 1, b = - 1 and C = 2 
So substituting in An = n2+bn+c = n2-n+2 
Substitute 100 in the above equation we get 9902.


Q23. Find the number of rectangles from the adjoining figure (A square is also considered a rectangle) 

A. 864 
B. 3276 
C. 1638 
D. None 

ANS: C

Explanation:
 
To form a rectangle we need two horizontal lines and two vertical lines. Here there are 13 vertical lines and 7 horizontal lines. The number of ways of selecting 2 lines from 13 vertical lines is 13C2 and the number of ways of selecting 2 lines from 7 horizontals is 7C2. So total rectangles = 7C2x13C2


Q24. Roy is now 4 years older than Erik and half of that amount older than Iris. If in 2 years, Roy will be twice as old as Erik, then in 2 years what would be Roys age multiplied by Iriss age? 

A. 28 
B. 48 
C. 50 
D. 52 

ANS: 48 


Q25. X, Y, X and W are integers. The expression X - Y - Z is even and the expression Y - Z - W is odd. If X is even what must be true? 

A. W must be odd 
B. Y - Z must be odd 
C. W must be odd 
D. Z must be odd 

ANS: C


Q26. In a rectangular coordinate system, what is the area of a triangle whose vertices whose vertices have the coordinates (4,0), (6, 3) and (6 , -3)?

A. 6 
B. 7 
C. 7.5 
D. 6.5 

ANS: 


Q27. A drawer holds 4 red hats and 4 blue hats. What is the probability of getting exactly three red hats or exactly three blue hats when taking out 4 hats randomly out of the drawer and immediately returning every hat to the drawer before taking out the next? 

A. 1/2 
B. 1/8 
C. 1/4 
D. 3/8 

ANS: B


Q28. In how many ways can we distribute 10 identical looking pencils to 4 students so that each student gets at least one pencil? 

A. 5040 
B. 210 
C. 84 
D. None of these 

ANS: C


Q29. The prime factorization of integer N is A x A x B x C, where A, B and C are all distinct prime integers. How many factors does N have? 

A. 12 
B. 24 
C. 4 
D. 6 

ANS: A 


Q30. Tim and Elan are 90 km from each other. They start to move each other simultaneously Tim at speed 10 and elan 5 kmph. If every hour they double their speed what is the distance that Tim will pass until he meet Elan?

A. 45 
B. 60 
C. 20 
D. 80 

ANS: B


Q31. Father purchases dress for his three daughter. The dresses are of same color but of different size .the dress is kept in dark room .What is the probability that all the three will not choose their own dress?

A. 2/3 
B. 1/3 
C. 1/6 
D. 1/9 

ANS: B



  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop