Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Sony India Verbal Ability Paper

Posted on :18-04-2016

DIRECTIONS for questions 1 to 5:  

Read the given passage and answer the questions.


Economics, ethicists and business sages persuade us that honesty is the best policy, but their evidence is weak. We hoped to find data that would support their theories and thus, perhaps encourage higher standards of business behaviour. To our surprise, our pet theories failed to stand up. Treachery, we found, can pay. There is no compelling economic reason to tell the truth or keep one's word, punishment for the treacherous in the real world is neither swift nor sure.

Honesty is, in fact primarily a moral choice. Business people do tell themselves that, in the long run, they will do well by doing good, but there is little factual or logical basis for this conviction. Without values, without a basic preference for right over wrong, trust based on such self-delusion would crumble in the face of temptation. Most of us choose virtue because we want to believe in ourselves and-have others' respect and belief in us.

And for this, we should be happy. We can be proud of a system in which people are honest because they want to be, not because they have to be. Materially, too, trust based on morality provides great advantages. It allows us to join in great and exciting enterprises that we could never undertake if we relied on economic incentives alone.

Economists tell us that trust is enforced in the market place through retaliation of reputation. If you violate a trust your victim is apt to seek revenge and others are likely to stop doing business with you, atleast under favourable terms. A man or woman with a reputation for fair dealing will prosper. Therefore, profit maximizers are honest. This sounds plausible enough until you look tor concrete examples. Cases that apparently demonstrate the awful consequence of trust turn out to be few and weak, while evidence that treachery can pay seems compelling.

 

Q1. Which of the following is the same in meaning as 'persuade' as used in the passage?

 

A) Try to convince

B) Cheat

C) Motivate

D) Give assurance

 

ANS: A

Explanation:


Refer line 1 of para 1, “economics…. Weak”.

 

Q2. What did the author find out about the theory that honesty is the best policy?

 

A) It is a useless theory.

B) It is correct on many occasions.

C) It is incorrect on many occasions.

D) It is correct only occasionally

 

ANS: B

Explanation:


Refer line 4 of para 4. “Therefore, profit maximizers are honest.” Which means that most of the businessmen who make the most profit build relations on trust, and in order to do that they have to be honest, hence answer is option B.

 

Q3. What is the material advantage, which the author sees in being honest? It permits one to

 

A) Undertake activities which may not be economically attractive.

B) Be honest for the sake of honesty alone.

C) Make a lot of profit in various areas.

D) None of these.

 

ANS: A

Explanation:


Refer line 2 of the 3rd para. “it allows… incentives alone.”

 

Q4. Which of the following is false according to the passage?

 

A) People are generally honest because it pays in the long run.

B) Virtuous behavior earns the self respect of others.

C) Economists believe that all businessmen are dishonest.

D) Generally people are honest to earn self-respect.

 

ANS: C

Explanation:


Refer line 1 of para 1, “economics…. Weak”. So if the economists want us to believe that honesty is the best policy, hence option C is false.

 

Q5. Which of the following best describes what the author is trying to point out through the last sentence of the passage 'Cases that ………. compelling'?

 

A) Economist predict correctly

B) The consequences of dishonesty

C) The contradictions in the real world

D) Theories do not seem to be true

 

ANS: C

Explanation:


Refer to the last para of the passage. In this the author is trying to say that most people who make the most profit are honest however 9in the real this statement has faced many contradictions, as many times we find that treachery pays better. Hence the answer is option C.


 

DIRECTIONS for questions 6 to 7:  

Part or all of each sentence is colored. Following the sentence four version of the colored portion are presented choice (1) repeats the original; the other choice are different. If you think a better sentence can be found in choices (2) or (4) then choose one of them. If the sentence is correct as stated your answer will be choice (1).

Q6. His morning routine included eating an English muffin with grape jelly, then to drink coffee from a Styrofoam cup, and sitting down to draw his daily comic strip.

 

A) then to drink coffee from a Styrofoam cup

B) drinking coffee from a Styrofoam cup

C) then drink coffee from a Styrofoam cup

D) from a Styrofoam cup, he would drink coffee.

 

ANS: B

Explanation:


Error of parallelism, since the word mentioned is eating hence the next word will be drinking.

 

Q7. Pretending to have hurt his knee. Manoj’s attempt to convince his coach to let him out of practice was a failure.

 

A) Manoj’s attempt to convince his coach to let him out of practice was a failure.

B) Manoj’s attempt to convince his coach failed to let him out of practice.

C) Manoj’s attempted to convince his coach to let him out of practice but it was a failure.

D) Manoj’s attempted to convince his coach to let him out of practice but he failed.

 

ANS: C

Explanation:


Error of missing pronoun, which makes the underlined part confusing hence option C is the correct choice.

 

DIRECTIONS for question 8:

 

Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in red as used in the passage.

 

Q8. Minuscule

 

A) diminutive

B) enormous

C) obvious

D) unavoidable

E) mammoth

 

ANS: A

Explanation:


extremely small; tiny, hence the answer is option A.


 

DIRECTIONS for questions 9 to 10:

 

Fill in the blanks with the most appropriate word or word pair.

 

Q9. The latest review for the restaurant was ___________ suggesting that the __________ cuisine came close to compensating for the insipid decor.

 

A) glowing.. indefatigable

B) banal.. mediocre

C) ambivalent.. sublime

D) severe .. piquant

 

ANS: C

Explanation:


The key word here is insipid. Ambivalent means 'being in two minds' and that the review was not all good, although they praised the cooking as sublime, they have criticized the insipid decor.

 

Q10. As unexpected as the results of the experiment were. Dr. Sharma refused to characterize them as _____________.

 

A) meticulous

B) belligerent

C) anomalous

D) convergent

 

ANS: C

Explanation:


The key word here is unexpected and hence option C fits as per the context.

 


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop