Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Sapient Technical Questions

Posted on :21-03-2016

Q1. There was one mess for 30 boarders in a certain hostel. If the number of boarders is increased by 10, the expenses of the mess were increased by ` 4,000 per month, while the average expenditure per head diminished by ` 200. Find the original monthly expenses.

A) 36,000
B) 41,000
C) 39,000
D) 48,000

ANS: A

Explanation:

30 boarders = x 
Average expenditure for 30 boarders= x / 30
40 boarders = x + 4000
Average Expenditure for 40 boarders
=x / 40 + 4000
The difference = x / 30 + x / 40 – 4000 = 200
x = 36000


Q2. In two alloys, copper and zinc are related in the ratios of 4 : 1 and 1 : 3. 10 kg of 1st alloy, 16 kg of 2nd alloy and some of pure copper are melted together. An alloy was obtained in which the ratio of copper to zinc was 3 : 2. Find the weight of the new alloy.

A) 45 kg
B) 40 kg
C) 35 kg
D) 50 kg

ANS: C

Explanation:

In First alloy, Ratio of copper and zinc is 4:1.
So the ratio will be 8:2 for 10 kg.
In Second alloy, Ratio of copper and zinc is 1:3
So the ratio will be 4:12 for 16 kg.
They are mixed together to get new copper and zinc ratio 12:14
Now, because of adding pure copper, resultant ratio is 3:2 and we have 12:14 which means 2x = 14. So 3x = 21.
So, 9 kgs of pure copper should get added to get 3:2 ratio. 
So total addition of mixture is 12 + 14 + 9 = 35 kg.


Q3. An iron cube of side 10 cm is hammered into a rectangular sheet of thickness 0-5 cm. If the sides of the sheet be in the ratio 1:5, then the sides are

A) 40 cm, 200 cm
B) 20 cm, 100 cm
C) 10 cm, 50 cm
D) None of these

ANS: B

Explanation:

10 cm has been hammered in 0.5 cm then 
10 cm / 0.5 cm = 20.
So the smaller side will be 20 and the ratio of 1:5 becomes 20:100.



Q4. A train overtakes two persons walking along a railway track. The first one walks at 4.5 km/h. The other one walks at 5.4 km/h. The train needs 8.4 and 8.5 sec respectively to overtake them. What is the speed of the train if both the persons are walking in the same direction as the train?

A) 78 km/h
B) 72 km/h
C) 66 km/h
D) 81 km/h

ANS: D

Explanation:

If the length (in km) and speed (in km) of the train is L and St resp. We have 
L / (St – 4.5) = 8.4/3600 and
L/(St-5.4) = 8.5/3600
Thus we get two equations,
3600 L = 8.4 St – 54 and
3600 L = 8.5 St – 45.9
On Equating, we get 0.1St = 8.1St
= Speed of train = 81


Q5. A train 300 m long is running at a speed of 90 km/h. How many seconds will it take to cross a 200 m long train running in the opposite direction at a speed of 60 km/h?

A) 12
B) 36/5
C) 60
D) 20

ANS: A

Explanation:

90 km/h = 90 x 5/18 m/s = 25 m/s. 
60 km/h = 60 x 5/18 m/s = 50/3 m/s
T = D / S = (300+200) / (25 + 50/3) = 12 m/s.


Q6. A monthly fee of a student consists of a constant part and a part which varies according to the number of activity clubs he wishes to join. The fee for all activity clubs is the same. A student has to pay Rs.1,075 per month, if he enrolls in three activity clubs and Rs.950 per month, if he enrolls in two activity clubs. The total monthly bill of three students who are enrolled in four activity clubs each is

A) Rs.2800
B) Rs.3600
C) Rs.3300
D) Rs.4800

ANS: B

Explanation:

For enrolling in three activities = Rs.1075 
For enrolling in two activities = Rs.950
So increase of Rs.125 for 1 more activity.
Thus, for enrolling in four activities = Rs.1200
So for three students enrolling in four activities
= 3 x Rs 1200 = Rs 3600


Q7. In an election, a total of 9801 votes were polled. 126 votes were invalid. The successful candidate got 5 votes for every 4 votes his opponent had. At what margin did the successful candidate win his election if there were only 2 candidates?

A) 1205
B) 949
C) 1136
D) 1075

ANS: D

Explanation:

Total votes = 9801 
But 126 votes were invalid.
Effective votes are 9675
So total votes are distributed as 5x + 4x = 9675
9x = 9675 => x = 1075.


Q8. Two water taps together can fill a tank in 75/8 hours. The tap of the longer diameter takes 10 hours less than the smaller one to fill the tank separately. The time in which the smaller tap can fill the tank separately is

A) 25 hours
B) 10 hours
C) 15 hours
D) 15/4 hours

ANS: A

Explanation:

Two water taps together can fill a tank in 75/3 hrs. 
1/(x -10) + 1/x = 8/75 => x =15/4 or 100/4
Smaller tap can fill the tank separately in 25 hours.


Q9. Meena builds a circular swimming pool of radius 5 m inside a circular garden of radius 12 m. In order to compensate the area covered due to construction of pool, she extends the radius by r metres keeping the garden still circular. What is the value of V?

A) 1/2 m
B) 2 m
C) 1 m
D) 4 m

ANS: C

Explanation:

The area of garden is 144π 
And the area of swimming pool is 25π
She extends the radius by r.
Now the new radius of garden = 12 + r
=> area = π(12 + r)2 
So, π(12 + r)2 – 25 π = 144π => (12 + r)2 = 169
=> r = 1 


Q10. How many kg of sugar costing Rs. 57.5 per kg should be mixed with 75 kg of cheaper sugar costing Rs. 45 per kg so that the mixture is worth Rs. 55 per kg?


A) 350kg
B) 300kg
C) 50kg
D) 325kg


ANS: B


Explanation:

(X x 57.5 + 75 x 45) / (X + 75) = 55 
x = 300 kg.


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop