Novell Placement Papers
Placement Papers for All Companies
Novell Whole Test Paper
Q1. The average age of a class of 35 students is 15 years. If the teacher's age is also included the average age increases by one year. Furthermore, if the average age of the teacher's family having a wife and a son is 40 years and the son's age is 80% less than his mother's age, then the age of the teacher's wife is
a) 57.5 years
b) 50 years
c) 47.5 years
d) 55.5 years
The total age of 35 students = 35 * 15 = 525
By including teacher's age, average increases by one.
So the total age of 35 students and one teacher = 36 * 16 = 576
Hence we have (w + s + 51) / 3 ................ (i)
Also s = w - ( 80w/100 ) = w/5
Hence from equation (i), we have
[ w + (w/5) + 51 ] / 3 = 40
=> 6w/5 = 69
=> w = 57.5 years
Hence The age of teacher's wife is 57.5 yrs
Q2. A cloth merchant on selling 33 metres of cloth obtains a profit equal to the selling price of 11 metres of cloth. The profit is
a) 40 %
b) 22 %
c) 50 %
d) 11 %
SP of 33 metres of cloth = CP of 33 metres + S.P of 11 meters
So, SP of 22 metres of cloth = CP of 33 metres= CP of 22 metres + CP of 11 metres
It means by selling 22 metres of cloth the merchant covers the cost price of 22 metres along with cost price of 11 metres.
Gain = ( 11/22 ) * 100 = 50%.
So, Ans is option C.
Q3. A, B and C started a business with their investments in the ratio 1: 2: 4. After 6 months A increased his capital by 50% and B invested twice the amount as before, while C withdrew 1/4th of his own investment. The ratio of their profits at the end of the year was
a) 10: 5: 9
b) 5: 12: 14
c) 6: 9: 17
d) 5: 14: 16
Let their investments be Rs 100, Rs. 200 and Rs. 400.
Now, ratio of profits = I1 T1 : I2 T2 : I3 T3
Where I stands for Investment and T stands for Time
So, Answer is B.
Q4. Three men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work, 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?
a) 1 day
b) 2 days
c) 3 days
d) 4 days
Q5. If a, b are rationals and a√2 + b√3 = √98 + √108 - √48 - √72, then the values of a, b are respectively
a) 1, 2
b) 1, 3
c) 2, 1
d) 2, 3
a√2 + b√3 = √98 + √108 - √48 - √72
a√2 + b√3 = 7√2 + 6√3 - 4√3 - 6√2
a√2 + b√3 = 1√2 + 2√3
On comparing the coefficients, we get
a = 1, b = 2.
Q6. A shopkeeper sells an article at 15% gain. Had he sold it for Rs. 18 more, he would have gained 18%. The cost price (in Rs.) of the article is
Let CP be Rs. 100
Now, gain = 15%
S.P = Rs. 115
Now, for 185% gain, SP = Rs.118
Difference between two SP is Rs. 3
Now, CP = 100
Difference of SPs = Rs. 3
If difference is Rs. 18 (Given), the by unitary approach, CP = Rs. 18 / ( 3 *100 ) = Rs. 600
So, Ans. is option C
Q7. The ratio of boys and girls in a college is 5: 3. If 50 boys leave the college and 50 girls join the college, the ratio becomes 9: 7. The number of boys in the college is
The ratio of boys and girls in a college is 5: 3.
Let the boys in college = 5x
Let the girls in college = 3x
(5x -50) / (3x + 50) = 9 / 7
35x - 350 = 27x +450
8x = 800
x = 100
Hence, the number of boys in the college = 5x = 500
So, Ans is option C
Q8. If the amount is 33⁄8 times the sum after 3 years at compound interest compounded annually, then the rate of interest per annum is
If the amount becomes 3 3/8 times of the principal
i.e means it becomes = 27 /8 times of P
Also Given that A = P ( 1 + r /100 ) t
r = rate % , t = 3years
27/8 P = P ( 1 + r /100 ) 3
27/8 = ( 1 + r /100 ) 3
3/2 = 1 + r/100
r = 50%
Hence, the answer is option B.
Q9. Two trains 180 metres and 120 metres in length are running towards each other on parallel tracks, one at the rate 65 km/hour and another at 55 km/hour. In how many seconds will they be clear of each other from the moment they meet?
Total distance = 180 + 120 = 300 m
Relative speed = 65 + 55 = 120 km/hr
= 120 × 1000/3600 m/sec
Therefore, time = distance/speed = 300/120 × 3600/1000 = 9 sec
So, Ans. is option B
Q10. A single discount equivalent to successive discounts of 20%, 10% and 5% is
a) 35 %
b) 35.6 %
c) 31.6 %
d) 36.1 %
Let Cost price = Rs.100
After 1st discount of 20% C.P. = 100 - 20 = 80
Similarly after 2nd Discount of 10% Cost Price = 80 - (10/100 × 80) = 72
Now, After a discount of 5% , C.P. = 72 - (5/100 × 72) = 72 - 3.6 = 68.4
Therefore, net discount = 100-68.4 = 31.6
Ans Is option C
DIRECTIONS for the questions 11 to 15: Read the following information carefully and answer the questions that follow.
a) P, Q, R, S, T, U are six students pursuing master’s degree in six different subjects namely English, History, Philosophy, Physics, Statistics and Mathematics.
b) Two of them stay in a hostel, two are paying guests and the rest two stay at home.
c) R does not stay as a paying guest and studies Philosophy.
d) The students studying Statistics and History do not stay as paying guests.
e) T studies Mathematics and S studies Physics.
f) U and S stay in hostel. T stays as a paying guest and Q stays at home.
Q11. Which of the following pair will stay at home?
Q12. Which subject does Q study?
c) History or Statistics
d) None of these
Q13. Which of the following pair of students stay one each at hostel and at home?
d) None of these
Q14. Point out the odd man out from following subject-place combinations.
d) All of these
Q15. Who studies English?
d) None of these
Q16. In a certain code, MILLION is written as IMLLOIN, how will HILTON be coded?
MI is written as IM
LL is written as LL
IO is written as OI
Alphabets are reversed.
Same IHTLNO become HILTON
Q17. If P denotes ÷, Q denotes ×, R denotes + and S denotes -, then 18 Q 12 P 4 R5 S 6 =?
18 × 12 ÷ 4 + 5 − 6
= 54 − 1 = 53.
Hence Answer is B
Q18. Find the odd man out:
B is odd man out because 4249 is not multiple of 3. Rest numbers are multiples 3.
Q19. A garden has as many flower-bearing trees as it has fruit-bearing trees. Three-fourths of the trees are old. One half of trees are grafted. Which of the following can be the number of trees in the garden?
Trees should be multiple of 4, only option D satisfies the condition.
Q20. Among five friends, Mohan is older than Raju but not as old as Lalit. Lalit is older than Neelesh and Kabir. Neelesh is younger than Raju but not the youngest. Who is the fourth in the descending order of age?
c) Data inadequate
d) None of these
Descending order of Age: - Lalit, Mohan, Raju, Neetesh, Kabir. So answer is None of these. Hence D option.
Q21. Which of the following type of JMP instruction assembles if the distance is 0020h bytes?
The three byte near jump allows a branch or jump within 32K bytes.
Q22. Which of the following is true about pseudo instructions?
a) They are the false instructions
b) They are assembler directives
c) They are instructions ignored by microprocessor
d) They are instructions, which are treated as comments
Q23. In which T-state does the CPU sends the address to memory or I/O and the ALE signal for demultiplexing?
Q24. The protocol data unit (PDU) for the application layer in the Internet stack is
Q25. If a class B network on the Internet has a submask of 255.255.248.0, what is the maximum number of hosts per subnet?
Q26. What is the use of direction flag?
a) Branch commands
b) String instructions
c) Stack instructions
d) Arithmetic commands