Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

NIIT Arithmetic Paper February 2011

Posted on :29-02-2016
NIIT Technologies Placement Paper - February 2011:-

Q1. In a geometric progression, the first term and the common ratio are both equal to 2. Find the fourth term.

a) 16
b) 18
c) 8
d) 26

ANS: a) 16


Q2. A certain sum of money amounts to Rs1,125 in 5 years and to Rs1,200 in 8 years. Find the sum and the rate of interest.

a) Rs. 2,500, 4%
b) Rs. 1,500, 4.2%
c) Rs.1,000, 2.5%
d) Rs. 2,000, 2%

ANS: c) Rs.1,000, 2.5%

Explanation:

In 3 years more years, the interest is Rs75.
So in 1 year, the interest is Rs25 & in 5 years the interest is Rs125.
Sum +5 years interest= Rs1125. So the sum is Rs1000.
And the rate of interest is 25/1000*100 i.e.2.5% p.a.


Q3. By selling 99 pens, a trader gains the cost of 33 pens. Find his gain percentage?

a) 33 1/3%
b) 66 2/3%
c) 50%
d) 75%

ANS: a) 33 1/3%


Q4. 5 persons are sitting in a round table in such a way that the tallest person always sits next to the smallest person. What are the possible ways that the tallest and the smallest person can be interchanged?

a) 10
b) 15
c) 16
d) 12

ANS: d) 12

Explanation:

Keep tallest and smallest person as 1we have (4-1)! =3!=6
the tallest and the smallest person can be interchanged = 2*6 = 12


Q5. In how many seconds does a 180m long train moving at 108kmph cross a platform of length 150 meter?

a) 11 sec
b) 9 sec
c) 8 sec
d) 7 sec

ANS: a) 11 sec 

Explanation:

distance=180+150=330 meter
speed=108*5/18=30 m/s
=330/30 = 11 sec


Q6. The Present ages of A & B are in the ratio of 9:7. 13 years ago their ages were in the ratio 25:18. What is the difference of their ages?

a) 14
b) 16
c) 18
d) 20

ANS: a) 14 

Explanation:

(25-18)*13/(25*7-9*18) = 7
difference = (9-7)*7 = 14 yrs


Q7. What is the highest power of 3 in 200!?

a) 97
b) 197
c) 65
d) 82


Q8. Ajay and Sita are two of Mr. Kumars sons. Ajay has half as many brothers as sisters. Sita has as many brothers as sisters. Find the number of children Mr. Kumar has?

a) 7
b) 8
c) 6
d) 9

ANS: a) 7


Q9. Ten years ago, the age of Anand was one third the age of Bala at that time, the present age of Bala is 12 years more than the present age of Anand. Find the present age of Anand?

a) 16
b) 18
c) 20
d) 22

ANS: a) 16


Q10. The sum of a two digit number and the number formed by reversing its digits is 110. If the tens digit is 2 more than the units digit. Find the number?

a) 64
b) 46
c) 24
d) 42

ANS: a) 64

Explanation:

10a+b+10b+a=110
11a+11b=110
a+b=10
a=2+b
a-b=2
solving, a+b=10 & a-b=2
a=6 and b=4
Number is 64


Q11. In a kilometer race, A beats B by 200 mtr and C by 360 mtr. In a race of 500 mtr by how many metres does B beat C?

a) 80
b) 200
c) 100
d) 160


Q12. A car covers 4 successive 3km stretches at speed of 10kmph, 20kmph, 30kmph& 60kmph respectively. Its average speed is?

a) 20
b) 20
c) 30
d) 40

ANS: a) 20 

Explanation:

total distance = 4 * 3 = 12 km
total time = 3/10 + 3/20 + 3/30 + 3/60 = 36/60 hr
speed =12/36 * 60 = 20 kmph


Q13. What is the total surface area of the hemisphere, whose radius is 10.5cm?

a) 1049.5
b) 1039.5
c) 999.5
d) 1085.5


Q14. Pipe A can fill a tank in 6hrs due to leak at bottom it takes 9 hours to fill the tank. In what time the leak alone can empty the full tank?

a) 16
b) 15
c) 18
d) 17

ANS: c)18 hours.


Q15. How many kg of Basmati rice costing Rs.42/kg should a shopkeeper mix with 25 kg of ordinary rice costing Rs.24 per kg so that he makes a profit of 25% on selling the mixture at Rs.40/kg?

a) 18 Kg
b) 25 Kg
c) 20 Kg
d) 30 Kg

ANS: c) 20 Kg

Explanation:

Let the amount of Basmati rice being mixed be x kg. As the trader makes 25% profit by selling the mixture at Rs.40/kg, his cost /kg of the mixture = Rs.32/kg
(x * 42) + (25 * 24) = 32 (x + 25)
42x + 600 = 32x + 800
10x = 200 or x = 20 kg.


Q16. If there are 6 arithmetic means between 5 and 33 then common difference is?

a) 6
b) 4
c) 10
d) 5

ANS: b) 4

Explanation:

d=b-a/n+1
d=33-5/6+1
d=4


Q17. A bag contains a total of 90 coins in the form of 20 paise and 25 paise coins. If the total value of coins in the bag is Rs.21, find the number of 25 paise coins in the bag?

a) 60
b) 55
c) 65
d) 70

ANS: a) 60


Q18. Three numbers have an average of 30. If the two numbers are 14 and 28, then the third number is?

a) 50
b) 58
c) 48
d) 62

ANS: c) 48

Explanation:

sum of 3 numbers = 3*30 = 90.
third number = 90-(14+28)=48


Q19. 14 men can do a work in 5 days working 4 hours a day. In how many days can 7 men do the same work, working in 10 hours a day?

a) 4
b) 8
c) 12
d) 16

ANS: a) 4

Explanation:

m1*d1*h1= m2*d2*h2
-> *5*4=7*10*d2
d2=4 days.


Q20. A, Band C started a business by investing Rs 2,20,000, Rs 3,50,000 and Rs 4,50,000.Find the share out of an annual profit of Rs 10,200?

ANS: Their profits 22:35:45

Explanation:

share of A = 22/102*10,200 = 2200
share of B = 35/102*10,200 = 3500
share of C = 45/102*10,200 = 4500


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop