Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

NASSCOM Chemical Engineering Paper - 25 Nov 2012

Posted on :15-02-2016
NASSCOM Chemical Engineering Paper - 25 Nov 2012:-

Q1. In a fuel cell, chemical energy is converted into

(a) electrical energy directly.      
(b) mechanical energy.
(c) electrical energy and stored therein.
(d) none of these.

ANS: a


Q2. An example of unsteady non uniform flow is the flow of liquid under pressure through a

(a) tapering pipe at constant flow rate.
(b) tapering pipe at either decreasing or increasing flow rate.      
(c) long pipeline of constant diameter.
(d) none of these.

ANS: b


Q3. Milligram of KOH required to saponify 1 gm of oil is called its ..... number.

(a) saponification      
(b) acid
(c) precipitation
(d) emulsion

ANS: a


Q4. With increase in carbon percentage in steel, its

(a) yield
(b) elongation percent increases.
(c) tensile strength increases.      
(d) impact strength increases.

ANS: c


Q5. Which of the following is not a ferromagnetic material?

(a) Nickel
(b) Cobalt
(c) Aluminium      
(d) Iron

ANS: c


Q6. Which of the following is not an ore of iron?

(a) Chalcopyrite      
(b) Magnetite
(c) Hemetite
(d) Limonite

ANS: a


Q7. ....... property of a material is determined by the Herbert Pendulum device.

(a) Hardness      
(b) Tensile
(c) Toughness
(d) Compressive

ANS: a


Q8. The passage between the nozzle and the  .......... is called sprue in case of injection moulding.

(a) runner      
(b) cylinder
(c) mold
(d) none of these

ANS: a


Q9. Galena is an ore of

(a) iron
(b) copper
(c) lead      
(d) aluminium

ANS: c


Q10. Electrode potential is not concerned with the measurement of

(a) pH value
(b) temperature      
(c) viscosity
(d) density

ANS: b


Q11. Pick out the wrong statement.

(a) In a thin spherical shell under internal pressure, hoop stress is equal to the half of axial stress.      
(b) Thermoplastic material does not follow Hookes law of elasticity.
(c) Components under longitudinal compression is called struts and the load under which strut fails is called crippling or buckling load.
(d) At low temperatures (sub-zero) in pressure vessels, the ductility of metal diminishes and brittle fracture occurs while at high temperature in pressure vessels, embitterment of material may take place.

ANS: a


Q12. Nitrogen compounds are not used in the manufacture of

(a) fertilizers
(b) gun powder
(c) tip of match sticks     
(d) explosive

ANS: c


Q13. The factor of safety for brittle materials (having elongation <5%) is based on the ----- stress.

(a) yield
(b) proof
(c) ultimate      
(d) none of these

ANS: c


Q14. Area under the stress-strain curve upto the  .... is referred to as the modulus of resilience.

(a) yield strength
(b) elastic limit
(c) proportional limit      
(d) maximum point

ANS: c


Q15. Chalcopyrite is an ore of

(a) lead
(b) aluminium
(c) copper      
(d) zinc

ANS: c


Q16. The pH value is the measure of hydrogen ion concentration in a solution. The term pH stands for the ........ in the solution.

(a) power of hydrogen ion concentration      
(b) percentage of hydrogen ions
(c) presence of hydrogen ions
(d) none of these

ANS: a


Q17. X-rays are

(a) positively charged.
(b) negatively charged.
(c) neutral.      
(d) of higher wavelength than visible light.

ANS: c


Q18. Aluminium is extracted from

(a) chalcocite
(b) bauxite      
(c) galena
(d) none of these

ANS: b


Q19. Common salt is produced from sea water in India generally by the ........... method.

(a) freeze drying
(b) solar evaporation      
(c) electrolytic
(d) none of these

ANS: b


Q20. A material lacking in toughness is usually termed as

(a) plastic
(b) malleable
(c) brittle ductile     
(d) ductile

ANS: c


Q21. The hydraulic radius of a circular pipe of diameter d flowing full is

(a) d/4     
(b) d/2
(c) 2d/3
(d) d/3

ANS: a


Q22. Oxygen content below .... percent in air contaminated with nitrogen does not support combustion and is unsafe for human exposure.

(a) 18
(b) 16     
(c) 14
(d) 12

ANS: b


Q23. Pig iron is

(a) made from cast iron.
(b) made from wrought iron.
(c) the one, which comes out of the blast furnace.      
(d) free from impurities.

ANS: c


Q24. Youngs modulus of a material is the measure of its

(a) stiffness      
(b) malleability
(c) creep resistance
(d) tensile strength

ANS: a


Q25. Otto cycle used in spark ignition petrol engines is also known as the constant....... cycle.

(a) volume      
(b) pressure
(c) heat
(d) none of these

ANS: a


Q26. ............. cycle is the most efficient thermodynamic cycle.

(a) Diesel
(b) Otto
(c) Rankine
(d) Carnot    
  
ANS: d


Q27. Plasma is                                                                                                       
(a) a high temperature neutral gas.
(b) nothing but ionised gas.      
(c) a source of steady and highest controllable pressure.
(d) formed at very low temperature.

ANS: b


Q28. What is the pH of distilled water?

(a) 0
(b) 1
(c) 7     
(d) 14

ANS: c


Q29. Gantt charts are used for streamlining the

(a)  inventory control
(b) production schedule      
(c) sales forecasting
(d) quality control

ANS: b


Q30. Cobalt - 60 is used as a source of ...... in medical therapy & industrial radiography.

(a) X-rays
(b)  g-rays      
(c) a-rays
(d) β-rays

ANS: b


Q31. ............. wire is never used for making the heating element. 

(a) Nichrome
(b) Kanthal
(c) Invar      
(d) None of these

ANS: c


Q32. Annealing of cast iron

(a) softens it to facilitate machining.      
(b) decreases the free carbon.
(c) increase the strength.
(d) none of these

ANS: a


Q33. A good abrasive

(a) should be friable.      
(b) should have low refractoriness.
(c) is made up of large size of crystals.
(d) should be soft.

ANS: a


Q34. L.D. (Linz-Donawitz) converter is used in the production of

(a) copper
(b) steel      
(c) zinc
(d) aluminium

ANS: b


Q35. ...... has the highest melting point out of the following.

(a) Tungsten      
(b) Zirconium
(c) Molybdenum
(d) Tantalum

ANS: a


Q36. Minimum diameter of the tube used for making water manometer should be ....... mm to avoid a correction for the effect of capillarity.

(a) 1
(b) 2.5
(c) 4
(d) 6 
    
ANS: d


Q37.  Permanent set in a material is produced by subjecting it to

(a) triaxial loading.
(b) fatigue loading.
(c) stresses beyond the elastic limit.      
(d) tensile & compressive loads simultaneously

ANS: c


Q38. Adhesives

(a) can not be used in the form of pressure sensitive tapes.
(b) can not join two dissimilar metals.
(c) cure instantaneously after application on a  surface.
(d) none of these.  
   
ANS: d


Q39. The tensile strength of plastics ranges from .......... kg/mm2.

(a) 10 to 50
(b) 50 to 100
(c) 0.01 to 0.1
(d) 0.1 to 10  
   
ANS: d


Q40. ..... test is the appropriate test to determine whether a material is ductile or brittle.

(a) Impact      
(b) Cupping
(c) Hardness
(d) Tensile

ANS: a


Q41.  ........... number determines whether the fluid flow in an open channel is supercritical, critical or sub-critical.

(a) Mach
(b) Reynolds
(c) Froude      
(d) Weber

ANS: c


Q42. The materials which fracture even at small strains are termed as brittle, while those materials which exhibit an appreciable deformation before failure are termed as

(a) rigid
(b) tough
(c) ductile      
(d) plastic

ANS: c


Q43. Out of the following, the joint produced by ............ has the lowest strength.

(a) soldering      
(b) welding
(c) brazing
(d) rivetting

ANS: a


Q44. Thermoplastics are never moulded using

(a) injection moulding
(b) blow moulding
(c) extrusion
(d) compression moulding   
   
ANS: d


Q45. Which of the following is the terminology used for the temperature at which the phase changes occur in a metal?

(a) Critical temperature.      
(b) Recrystallisation temperature.
(c) Phase transformation temperature.
(d) Transition temperature.

ANS: a


Q46. While the bin cards are used in the effective stores management, the queing theory is associated with the  ..... time.

(a) waiting      
(b) idle
(c) inspection
(d) tool replacement

ANS: a


Q47. Which of the following is not an explosive?

(a) TNT
(b) CMC     
(c) RDX
(d) Lead azide

ANS: b


Q48. The process of removal of scale formed during hot rolling of steel is termed as

(a) descaling
(b) short blasting
(c) pickling      
(d) skimming

ANS: c


Q49. Which of the following is a synthetic abrasive?

(a) Corundum
(b) Emery
(c) Pumice
(d) Silicon carbide      

ANS: d


Q50. Ester is formed, when an alcohol reacts with

(a) carboxylic acid      
(b) aldehyde
(c) ketone
(d) ether

ANS: a


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop