Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

NASSCOM Technical Paper - 25 November 2012

Posted on :15-02-2016
NASSCOM Technical Paper - 25 November 2012:-


Q1. Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have

(a) ALU
(b) primary storage
(c) control Unit
(d) all of the above     
(e) None of the above

ANS: d


Q2. Pick up the correct statement 

(a) most mainframes are 48-bit machines.
(b) thousands of super computers are currently being built.
(c) super-computers are usually designed to process accounting applications.
(d) main frames may have multi-processor components that permit several tasks to be processed at the same instant in time.     
(e) minicomputers can not use high speed buffer storage components and are thus always slower than mainframe models.

ANS: d


Q3. Software instruction intended to satisfy users specific processing needs are called

(a) system software
(b) a microcomputer
(c) documentation
(d) applications software     
(e) All of the above

ANS: d


Q4. In computer terminology, information means

(a) raw data
(b) data in more useful or intelligible form    
(c) alphanumeric data
(d) program

ANS: b


Q5. Pick out the wrong statement about modern computer systems

(a) these are simple and easy to take care of
(b) even beginners, untrained persons can safely handle them     
(c) they require a highly disciplined approach
(d) it is important to understand the proper overall procedures must be followed
(e) the negligent use of a computer system will almost always introduce time bombs into the system.

ANS: b


Q6. To be information, data must be

(a) factual
(b) relevant
(c) news
(d) all of the above     
(e) None of the above
 
ANS: d


Q7. Computers are incapable of emotional feelings. However, some people attribute humanlike emotions to imitate objects including computers. What is it called?

(a) anthropogenesis
(b) anthropomorphism    
(c) anthroolatory
(d) cybernetics

ANS: b


Q8. A BIT represents a

(a) decimal digit
(b) octal digit
(c) binary digit    
(d) hexa decimal digit

ANS: c


Q9. General purpose computes are those that can be adopted to countless uses simply by changing its

(a) keyboard
(b) printer
(c) program    
(d) display screen
(e) None of the above

ANS: c


Q10. The most common binary code in use today is the 8 bit ASCII code. What do the letters ASCII stand for?

(a) American Standard Code for International Interchange
(b) American Standard Code for Information Interchange     
(c) American Standard Code for Intelligence interchange
(d) American Scientific Code for Information Interchange
(e) None of the above

ANS: b


Q11. The use of computer for business applications is attractive because of its

(a) accuracy
(b) reliability
(c) speed
(d) secret code facility
(e) All of the above     

ANS: e


Q12. According to you, which of the following statements is incorrect?

(a) generally, computers do not make mistakes
(b) computers eliminate jobs
(c) computers can think     
(d) Maths is necessary to understand computers

ANS: c


Q13. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer systems is: 

(a) EFTS
(b) MPG
(c) MIPS     
(d) CPS

ANS: c


Q14. Computer can not do anything without a

(a) chip
(b) memory
(c) output device
(d) program     
(e) None of the above

ANS: d


Q15. The Senta Clara Valley near Palo Alto, California is popularly known as Silicon Valley of America because

(a) huge deposits of silicon are found there
(b) many silicon chip manufacturing firms are located there     
(c) Santa Claus visits it every Christmas
(d) it is full of large grain sand

ANS: b


Q16. A computer derives its basic strength from

(a) speed
(b) accuracy
(c) memory
(d) all of the above     
(e) None of the above. 

ANS: d


Q17. The Central Processing Unit (CPU) consists of:

(a) input, output and processing
(b) control unit, primary storage & secondary storage
(c) control unit, arithmetic-logic unit, primary storage     
(d) control unit, processing, primary storage
(e) None of the above

ANS: c


Q18. Which is widely used in academic testing?

(a) MICR
(b) POS
(c) OCR
(d) OMR     
(e) None of the above

ANS: d


Q19. Which of the following statements is true?

(a) the installation of a computer is favorably received by all employees
(b) some form of training is necessary for employees who will work with computers     
(c) computers are portrayed solely as societys benefactor
(d) a business person is only interested in the computers accuracy.

ANS: b


Q20. Modern computers compared to earlier computers are

(a) faster and larger
(b) less reliable
(c) larger and stronger
(d) slower but more reliable
(e) faster and smaller     

ANS: e


Q21. Which kind of storage device can be carried around?

(a) floppy disk     
(b) hard disk
(c) system cabinet
(d) hard disk drive
(e) floppy disk drive

ANS: a


Q22. A computer is capable of performing almost any task, provided that it can be

(a) coded
(b) memorized
(c) analyzed
(d) reduced to a series of logical steps     
(e) changed top mathematics equation

ANS: d


Q23. Most of the errors blamed on computers are actually due to

(a) programming errors
(b) hardware fatique
(c) defects in floppy disks
(d) data entry errors    

ANS: d


Q24. The daily processing of corrections to customer accounts best exemplifies the processing mode of:

(a) batch processing     
(b) real-time processing
(c) interactive processing
(d) All of the above

ANS: a


Q25. Which is the computer memory that does not forget?

(a) ROM     
(b) RAM
(c) PROM
(d) All of the above
(e) None of the above

ANS: a


Q26. Which is a secondary memory device?

(a) CPU
(b) ALU
(c) Floppy disk     
(d) Mouse
(e) None of the above

ANS: c


Q27. Which is a unit of measurement used with computer systems?

(a) byte
(b) kilobyte
(c) megabyte
(d) gigabyte
(e) All of the above 
   
ANS: e


Q28. A computer has very high speed, accuracy and reliability. Its intelligence quotient could be of the order of

(a) 100
(b) 0    
(c) 50
(d) 200
(e) 99.99

ANS: b


Q29. Pick up the false statement

(a) computer can manipulate both numeric and non-numeric symbols
(b) computer errors can usually be traced to faulty programs or inaccurate input data
(c) the facts or informational raw materials represented by numeric and non-numeric symbols are called information     
(d) the space in the primary storage section is divided into four areas: input, working, storage, output and program storage.
(e) Information is the relevant knowledge that results from the processing and arranging of data in an ordered and useful form.

ANS: c


Q30. A computer programmer 

(a) does all the thinking for a computer     
(b) can enter input data quickly
(c) can operate all types of computer equipment
(d) can draw only flowchart

ANS: a


Q31. Real time computing is possible because of the following characteristic of computer

(a) storage capability
(b) high speed    
(c) accuracy
(d) versatility
(e) automatic in execution

ANS: b


Q32. RAM is used as a short memory beacuse it

(a) is volatile     
(b) is very expensive
(c) has small capacity
(d) is programmable
(e) None of the above

ANS: a


Q33. A factor which might cause an individual to consider using a computer in criminal activities is:

(a) the computers access to large sums to money
(b) the speed with which the crime can be accomplished
(c) EFTS (Electronic Funds Transfer System)
(d) All of the above    
 
ANS: d


Q34. Which of the following is not a factor when categorizing a computer

(a) amount of main memory the CPU can use
(b) capacity of the storage devices
(c) cost of the system
(d) where it was purchased     
(e) speed of the output device

ANS: d


Q35. Which of the following does not describe one or more characteristics of a computer?

(a) electronic
(b) external storage
(c) stored program
(d) program modification at execution     
(e) All of the above are characteristics.

ANS: d


Q36. A computer possesses information

(a) as directed by the operator
(b) automatically     
(c) at once
(d) gradually and eventually
(e) by truncating

ANS: b


Q37. Control Unit of a digital computer is often called the

(a) lock
(b) nerve center     
(c) ICs
(d) all of the above
(e) None of the above
 
ANS: b


Q38. Which can read data and convert them to a form that a computer can use?

(a) logic
(b) storage
(c) control
(d) input device     
(e) output device

ANS: d


Q39. The principle advantage of the centralized approach to organizing a computer facility is:

(a) cost-effectiveness
(b) processing activities are easier to coordinate
(c) Processing activities are easier to control 
(d) processing statements can be enforced
(e) All of the above
     
ANS: e


Q40. Which of the following people probably has the least amount of technical knowledge?

(a) programmer
(b) user     
(c) system analyst
(d) computer operator
(e) computer professional

ANS: b


Q41. Choose the incorrect statement about micro computers, mini-computers, etc.

(a) a microcomputer can be placed on a single silicon chip
(b) a minicomputer can have more processing capability than a mainframe model
(c) a microcomputer chip performs the arithmetic-logic and control functions of a microcomputer
(d) ROM chips may be used in micros ;to permanently store program instruction
(e) most micros use rigid disk storage devices rather than floppy disk drives.  
   
ANS: e


Q42. Pick up the correct statement about computers

(a) computers process data with human intervention after the program has been fed
(b) all comparisons are made in the control section
(c) the arithmetic-logic section of the CPU selects, interprets and executes the program steps.
(d) the secondary storage devices are usually connected on line to the CPU but for accepting data from them or returning data to them, human intervention is required
(e) computers have the built-in ability to obey different types of instructions.     
ANS: e


Q43. Which is the most significant difference between a simple desk calculator and computer? Choose from the following (note that some of the following may not even be true).

(a) the computer is an electronic machine while the desk calculator may or may not be electronic
(b) the computer is useful in business applications while the desk calculator is not
(c) the computer can print its results, while the desk calculator can only show it on a display
(d) the computer is controlled by a program stored in its memory while calculator require step-by-step manual control      
(e) One has to know the method of calculation while using a calculator but a computer user can depend upon the computer to choose the method automatically.

ANS: d


Q44. A character is represented in EBCDIC by:

(a) one bit
(b) four bits
(c) eight bits     
(d) sixteen bits
(e) None of the above

ANS: c


Q45. For the purposes of defining data needs, a responsibility area is

(a) marketing
(b) administration
(c) personal     
(d) all of the above
(e) None of the above

ANS: c


Q46. A collection of eight bits is called:

(a) byte     
(b) word
(c) record
(d) file
(e) None of the above

ANS: a


Q47. The following acronym recognizes the fact that computer errors can usually be traced to incorrect input data or unreliable programs 

(a) IGO    
(b) FIFO
(c) LIFO
(d) DASD
(e) ROM

ANS: a


Q48. Which of the following statements is true?

(a) analysts usually work alone and sometimes as part of a team
(b) most systems projects are completed in 6 - 12 weeks
(c) an analysts primary concern is the development of software
(d) analysts evaluate data flow through an organization    

ANS: d


Q49. EBCDIC can code up to how many different characters?

(a) 816
(b) 32
(c) 64
(d) 256


Q50. Which kind of hardware is used the most in the input phase of a computer based information system?

(a) keyboard     
(b) printer
(c) monitor
(d) hard disk
(e) floppy disk

ANS: a


Q51. Group of instructions that directs a computer is called

(a) storage
(b) memory     
(c) logic
(d) program
(e) None of the above

ANS: b


Q52. Which of the following is the most powerful type of computer?

(a) super micro
(b) super conductor
(c) microcomputer
(d) super computer     
(e) mega frame

ANS: d


Q53. The fifth generation digital computer will be

(a) extremely low cost
(b) very expensive
(c) versatility
(d) artificial intelligence     
(e) None of the above

ANS: d


Q54. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called: 

(a) entry codes
(b) passwords     
(c) security commands
(d) code words

ANS: b


Q55. Which is considered a direct entry input device?

(a) optical scanner
(b) mouse
(c) light pen
(d) digitizer
(e) All of the above   
  
ANS: e


Q56. A data system for calculating measures used in statistical inference is an example of a

(a) tele processing system
(b) data management system
(c) computing system     
(d) All of the above
(e) None of the above

ANS: c


Q57. People typically interface with a computer based system when:

(a) information must be output
(b) data must be input
(c) information must be reviewed the computer needs a direction (or instruction) in order to process data
(d) All of the above


Q58. Which of the following terms applies to communication between separate computer systems?

(a) computer literacy
(b) power supply
(c) applications software
(d) connectivity     
(e) None of the above

ANS: d


Q59. Which of the following statements is true?

(a) the smart approach to using computers is to write programs
(b) knowledge of the system development life cycle is not important to operators who use computers without programming
(c) hands-on exposure to the computer is not helpful to those who write programs
(d) personal computer have been an important contributing factor in the movement towards using computers without programming     
(e) None of the above is true

ANS: d


Q60. The data processing job expected to further decreases in the 1990s is that of:

(a) key puncher     
(b) data entry clerk
(c) computer operator
(d) programmer

ANS: a


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop