Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Microsoft Algorithms and Programming Paper 2014

Posted on :01-02-2016
(Algorithm And Programming) Set -1:-

Algorithms and Programming

Q1. Given a rectangular (cuboidal for the puritans) cake with a rectangular piece removed (any size or orientation), how would you cut the remainder of the cake into two equal halves with one straight cut of a knife ?

Q2. Youre given an array containing both positive and negative integers and required to find the sub-array with the largest sum (O(N) a la KBL). Write a routine in C for the above.

Q3. Given an array of size N in which every number is between 1 and N, determine if there are any duplicates in it. You are allowed to destroy the array if you like. [ I ended up giving about 4 or 5 different solutions for this, each supposedly better than the others ].

Q4. Write a routine to draw a circle (x ** 2 + y ** 2 = r ** 2) without making use of any floating point computations at all. [ This one had me stuck for quite some time and I first gave a solution that did have floating point computations ].

Q5. Given only putchar (no sprintf, itoa, etc.) write a routine putlong that prints out an unsigned long in decimal. [ I gave the obvious solution of taking % 10 and / 10, which gives us the decimal value in reverse order. This requires an array since we need to print it out in the correct order. The interviewer wasnt too pleased and asked me to give a solution which didnt need the array ].

Q6. Give a one-line C expression to test whether a number is a power of 2. [No loops allowed - its a simple test.]

Q7. Given an array of characters which form a sentence of words, give an efficient algorithm to reverse the order of the words (not characters) in it.

Q8. How many points are there on the globe where by walking one mile south, one mile east and one mile north you reach the place where you started.

Q9. Give a very good method to count the number of ones in a n (e.g. 32) bit number.

ANS: Given below are simple solutions, find a solution that does it in log (n) steps.


Iterative
function iterative count (unsigned int n)
begin
int count=0;
while (n)
begin
count += n & 0x1 ;
n >>= 1;
end
return count;
end
Sparse Count
function sparse count (unsigned int n)
begin
int count=0;
while (n)
begin
count++;
n &= (n-1);
end
return count ;
end

Q10. What are the different ways to implement a condition where the value of x can be either a 0 or a 1. Apparently the if then else solution has a jump when written out in assembly. if (x == 0) y=a else y=b There is a logical, arithmetic and a data structure solution to the above problem.

Q11. Reverse a linked list.

Q12. Insert in a sorted list

Q13. In a Xs and 0s game (i.e. TIC TAC TOE) if you write a program for this give a fast way to generate the moves by the computer. I mean this should be the fastest way possible.

ANS: The answer is that you need to store all possible configurations of the board and the move that is associated with that. Then it boils down to just accessing the right element and getting the corresponding move for it. Do some analysis and do some more optimization in storage since otherwise it becomes infeasible to get the required storage in a DOS machine.

Q14. I was given two lines of assembly code which found the absolute value of a number stored in twos complement form. I had to recognize what the code was doing. Pretty simple if you know some assembly and some fundaes on number representation.

Q15. Give a fast way to multiply a number by 7.

Q16. How would go about finding out where to find a book in a library. (You dont know how exactly the books are organized beforehand).

Q17. Linked list manipulation.

Q18. Trade off between time spent in testing a product and getting into the market first.

Q19. What to test for given that there isnt enough time to test everything you want to.

Q20. First some definitions for this problem: 

a) An ASCII character is one byte long and the most significant bit in the byte is always 0. 
b) A Kanji character is two bytes long. 

The only characteristic of a Kanji character is that in its first byte the most significant bit is 1.

Now you are given an array of a characters (both ASCII and Kanji) and, an index into the array. The index points to the start of some character. Now you need to write a function to do a backspace (i.e. delete the character before the given index).

Q21. Delete an element from a doubly linked list.

Q22. Write a function to find the depth of a binary tree.

Q23. Given two strings S1 and S2. Delete from S2 all those characters which occur in S1 also and finally create a clean S2 with the relevant characters deleted.

Q24. Assuming that locks are the only reason due to which deadlocks can occur in a system. What would be a foolproof method of avoiding deadlocks in the system.

Q25. Reverse a linked list.

ANS: Possible answers -

iterative loop
curr->next = prev;
prev = curr;
curr = next;
next = curr->next
endloop

recursive reverse(ptr)
if (ptr->next == NULL)
return ptr;
temp = reverse(ptr->next);
temp->next = ptr;
return ptr;
end


Q26. Write a small lexical analyzer - interviewer gave tokens. expressions like "a*b" etc.

Q27. Besides communication cost, what is the other source of inefficiency in RPC? (answer : context switches, excessive buffer copying). How can you optimize the communication? (ans : communicate through shared memory on same machine, bypassing the kernel _ A Univ. of Wash. thesis)

Q28. Write a routine that prints out a 2-D array in spiral order!

Q29. How is the readers-writers problem solved? - using semaphores/ada .. etc.

Q30. Ways of optimizing symbol table storage in compilers.

Q31. A walk-through through the symbol table functions, lookup() implementation etc. - The interviewer was on the Microsoft C team.

Q32. A version of the There are three persons X Y Z, one of which always lies.. etc..

Q33. There are 3 ants at 3 corners of a triangle, they randomly start moving towards another corner.. what is the probability that they dont collide.

Q34. Write an efficient algorithm and C code to shuffle a pack of cards.. this one was a feedback process until we came up with one with no extra storage.

Q35. The if (x == 0) y = 0 etc..

Q36. Some more bit wise optimization at assembly level

Q37. Some general questions on Lex, Yacc etc.

Q38. Given an array t[100] which contains numbers between 1..99. Return the duplicated value. Try both O(n) and O(n-square).

Q39. Given an array of characters. How would you reverse it. ? How would you reverse it without using indexing in the array.

Q40. Given a sequence of characters. How will you convert the lower case characters to upper case characters. ( Try using bit vector - solutions given in the C lib -typec.h)

Q41. Fundamentals of RPC.

Q42. Given a linked list which is sorted. How will u insert in sorted way.

Q43. Given a linked list How will you reverse it.

Q44. Give a good data structure for having n queues ( n not fixed) in a finite memory segment. You can have some data-structure separate for each queue. Try to use at least 90% of the memory space.

Q45. Do a breadth first traversal of a tree.

Q46. Write code for reversing a linked list.

Q47. Write, efficient code for extracting unique elements from a sorted list of array. e.g. (1, 1, 3, 3, 3, 5, 5, 5, 9, 9, 9, 9) -> (1, 3, 5, 9).

Q48. Given an array of integers, find the contiguous sub-array with the largest sum.

ANS: Can be done in O(n) time and O(1) extra space. Scan array from 1 to n. Remember the best sub-array seen so far and the best sub-array ending in i.

Q49. Given an array of length N containing integers between 1 and N, determine if it contains any duplicates.

ANS: [Is there an O(n) time solution that uses only O(1) extra space and does not destroy the original array?]

Q50. Sort an array of size n containing integers between 1 and K, given a temporary scratch integer array of size K.

ANS: Compute cumulative counts of integers in the auxiliary array. Now scan the original array, rotating cycles! [Can someone word this more nicely?]

Q51. An array of size k contains integers between 1 and n. You are given an additional scratch array of size n. Compress the original array by removing duplicates in it. What if k << n?

ANS: Can be done in O(k) time i.e. without initializing the auxiliary array!

Q52. An array of integers. The sum of the array is known not to overflow an integer. Compute the sum. What if we know that integers are in 2s complement form?

ANS: If numbers are in 2s complement, an ordinary looking loop like for(i=total=0;i< n;total+=array[i++]); will do. No need to check for overflows!

Q53. An array of characters. Reverse the order of words in it.

ANS: Write a routine to reverse a character array. Now call it for the given array and for each word in it.

Q54. An array of integers of size n. Generate a random permutation of the array, given a function rand_n() that returns an integer between 1 and n, both inclusive, with equal probability. What is the expected time of your algorithm?

ANS: Expected time should ring a bell. To compute a random permutation, use the standard algorithm of scanning array from n down to 1, swapping i-th element with a uniformly random element <= i-th. To compute a uniformly random integer between 1 and k (k < n), call rand_n() repeatedly until it returns a value in the desired range.

Q55. An array of pointers to (very long) strings. Find pointers to the (lexicographically) smallest and largest strings.

ANS: Scan array in pairs. Remember largest-so-far and smallest-so-far. Compare the larger of the two strings in the current pair with largest-so-far to update it. And the smaller of the current pair with the smallest-so-far to update it. For a total of <= 3n/2 strcmp() calls. Thats also the lower bound.

Q56. Write a program to remove duplicates from a sorted array.

ANS: int remove_duplicates(int * p, int size)
{
int current, insert = 1;
for (current=1; current < size; current++)
if (p[current] != p[insert-1])
{
p[insert] = p[current];
current++;
insert++;
} else
current++;

return insert;

}

Q57. C++ ( what is virtual function ? what happens if an error occurs in constructor or destructor. Discussion on error handling, templates, unique features of C++. What is different in C++, ( compare with unix).

Q58. Given a list of numbers ( fixed list) Now given any other list, how can you efficiently find out if there is any element in the second list that is an element of the first list (fixed list).

Q59. Given 3 lines of assembly code : find it is doing. IT was to find absolute value.

Q60. If you are on a boat and you throw out a suitcase, Will the level of water increase.

Q61. Print an integer using only putchar. Try doing it without using extra storage.

Q62. Write C code for (a) deleting an element from a linked list (b) traversing a linked list

Q63. What are various problems unique to distributed databases

Q64. Declare a void pointer ANS. void *ptr;

Q65. Make the pointer aligned to a 4 byte boundary in a efficient manner ANS. Assign the pointer to a long number and the number with 11...1100 add 4 to the number

Q66. What is a far pointer (in DOS)

Q67. What is a balanced tree

Q68. Given a linked list with the following property node2 is left child of node1, if node2 < node1 else, it is the right child.

O P
|
|
O A
|
|
O B
|
|
O C

How do you convert the above linked list to the form without disturbing the property. Write C code for that.

O P
|
|
O B
/
/
/
O ? O ?

determine where do A and C go

Q69. Describe the file system layout in the UNIX OS

ANS: Describe boot block, super block, inodes and data layout

Q70. In UNIX, are the files allocated contiguous blocks of data

ANS: No, they might be fragmented

How is the fragmented data kept track of

ANS: Describe the direct blocks and indirect blocks in UNIX file system

Q71. Write an efficient C code for tr program. tr has two command line arguments. They both are strings of same length. tr reads an input file, replaces each character in the first string with the corresponding character in the second string. eg. tr abc xyz replaces all as by xs, bs by ys and so on. 

ANS: a) have an array of length 26.
put x in array element corr to a
put y in array element corr to b
put z in array element corr to c
put d in array element corr to d
put e in array element corr to e
and so on.

the code
while (!eof)
{
c = getc();
putc(array[c - a]);
}

Q72. What is disk interleaving

Q73. Why is disk interleaving adopted

Q74. Given a new disk, how do you determine which interleaving is the best a) give 1000 read operations with each kind of interleaving determine the best interleaving from the statistics

Q75. Draw the graph with performance on one axis and n on another, where n in the n in n-way disk interleaving. (a tricky question, should be answered carefully)

Q76. I was a c++ code and was asked to find out the bug in that. The bug was that he declared an object locally in a function and tried to return the pointer to that object. Since the object is local to the function, it no more exists after returning from the function. The pointer, therefore, is invalid outside.

Q77. A real life problem - A square picture is cut into 16 squares and they are shuffled. Write a program to rearrange the 16 squares to get the original big square.

Q78.

int *a;
char *c;
*(a) = 20;
*c = *a;
printf("%c",*c);

What is the output?

Q79. Write a program to find whether a given m/c is big-endian or little-endian!

Q80. What is a volatile variable?

Q81. What is the scope of a static function in C ?

Q82. What is the difference between malloc and calloc?

Q83. What is the effect of the last statement?

struct n { int data; struct n* next}node;
node *c,*t;
c->data = 10;
t->next = null;
*c = *t;

Q84. If you re familiar with the ?  operator x ? y : z you want to implement that in a function: int cond(int x, int y, int z); using only ~, !, ^, &, +, |, <<, >> no if statements, or loops or anything else, just those operators, and the function should correctly return y or z based on the value of x. You may use constants, but only 8 bit constants. You can cast all you want. Youre not supposed to use extra variables, but in the end, it wont really matter, using vars just makes things cleaner. You should be able to reduce your solution to a single line in the end though that requires no extra vars.

Q85. You have an abstract computer, so just forget everything you know about computers, this one only does what Im about to tell you it does. You can use as many variables as you need, there are no negative numbers, all numbers are integers. You do not know the size of the integers, they could be infinitely large, so you cant count on truncating at any point. There are NO comparisons allowed, no if statements or anything like that. There are only four operations you can do on a variable.

1) You can set a variable to 0.
2) You can set a variable = another variable.
3) You can increment a variable (only by 1), and its a post increment.
4) You can loop. So, if you were to say loop(v1) and v1 = 10, your loop would execute 10 times, but the value in v1 wouldnt change so the first line in the loop can change value of v1 without changing the number of times you loop. You need to do 3 things.

1) Write a function that decrements by 1.
2) Write a function that subtracts one variable from another.
3) Write a function that divides one variable by another.
4) See if you can implement all 3 using at most 4 variables. Meaning, youre not making function calls now, youre making macros. And at most you can have 4 variables. The restriction really only applies to divide, the other 2 are easy to do with 4 vars or less. Division on the other hand is dependent on the other 2 functions, so, if subtract requires 3 variables, then divide only has 1 variable left unchanged after a call to subtract. Basically, just make your function calls to decrement and subtract so you pass your vars in by reference, and you cant declare any new variables in a function, what you pass in is all it gets.
Linked lists

Q86. Under what circumstances can one delete an element from a singly linked list in constant time?

ANS: If the list is circular and there are no references to the nodes in the list from anywhere else! Just copy the contents of the next node and delete the next node. If the list is not circular, we can delete any but the last node using this idea. In that case, mark the last node as dummy!

Q87. Given a singly linked list, determine whether it contains a loop or not.

ANS: (a) Start reversing the list. If you reach the head, gotcha! there is a loop! But this changes the list. So, reverse the list again.
(b) Maintain two pointers, initially pointing to the head. Advance one of them one node at a time. And the other one, two nodes at a time. If the latter overtakes the former at any time, there is a loop!

p1 = p2 = head;
do {
p1 = p1->next;
p2 = p2->next->next;
} while (p1 != p2);

Q88. Given a singly linked list, print out its contents in reverse order. Can you do it without using any extra space?

ANS: Start reversing the list. Do this again, printing the contents.

Q89. Given a binary tree with nodes, print out the values in pre-order/in-order/post-order without using any extra space.

Q90. Reverse a singly linked list recursively. The function prototype is node * reverse (node *) ;

ANS:

node * reverse (node * n)
{
node * m ;
if (! (n && n -> next))
return n ;

m = reverse (n -> next) ;
n -> next -> next = n ;
n -> next = NULL ;
return m ;
}

Q91. Given a singly linked list, find the middle of the list.

HINT. Use the single and double pointer jumping. Maintain two pointers, initially pointing to the head. Advance one of them one node at a time. And the other one, two nodes at a time. When the double reaches the end, the single is in the middle. This is not asymptotically faster but seems to take less steps than going through the list twice.

 
Bit-manipulation

Q92. Reverse the bits of an unsigned integer.

ANS:

#define reverse(x)
(x=x>>16|(0x0000ffff&x)<<16,
x=(0xff00ff00&x)>>8|(0x00ff00ff&x)<<8,
x=(0xf0f0f0f0&x)>>4|(0x0f0f0f0f&x)<<4,
x=(0xcccccccc&x)>>2|(0x33333333&x)<<2,
x=(0xaaaaaaaa&x)>>1|(0x55555555&x)<<1)

Q93. Compute the number of ones in an unsigned integer.

ANS:

#define count_ones(x)
(x=(0xaaaaaaaa&x)>>1+(0x55555555&x),
x=(0xcccccccc&x)>>2+(0x33333333&x),
x=(0xf0f0f0f0&x)>>4+(0x0f0f0f0f&x),
x=(0xff00ff00&x)>>8+(0x00ff00ff&x),
x=x>>16+(0x0000ffff&x))

Q94. Compute the discrete log of an unsigned integer.

ANS:

#define discrete_log(h)
(h=(h>>1)|(h>>2),
h|=(h>>2),
h|=(h>>4),
h|=(h>>8),
h|=(h>>16),
h=(0xaaaaaaaa&h)>>1+(0x55555555&h),
h=(0xcccccccc&h)>>2+(0x33333333&h),
h=(0xf0f0f0f0&h)>>4+(0x0f0f0f0f&h),
h=(0xff00ff00&h)>>8+(0x00ff00ff&h),
h=(h>>16)+(0x0000ffff&h))

If I understand it right, log2(2) =1, log2(3)=1, log2(4)=2..... But this macro does not work out log2(0) which does not exist! How do you think it should be handled?

Q95. How do we test most simply if an unsigned integer is a power of two?

ANS: #define power_of_two(x) ((x)&&(~(x&(x-1))))

Q96. Set the highest significant bit of an unsigned integer to zero.

ANS: (from Denis Zabavchik) Set the highest significant bit of an unsigned integer to zero
#define zero_most_significant(h)
(h&=(h>>1)|(h>>2),
h|=(h>>2),
h|=(h>>4),
h|=(h>>8),
h|=(h>>16))

Q97. Let f(k) = y where k is the y-th number in the increasing sequence of non-negative integers with the same number of ones in its binary representation as y, 
e.g. f(0) = 1, f(1) = 1, f(2) = 2, f(3) = 1, f(4) = 3, f(5) = 2, f(6) = 3 and so on. Given k >= 0, compute f(k).

 
Others

Q98. A character set has 1 and 2 byte characters. One byte characters have 0 as the first bit. You just keep accumulating the characters in a buffer. Suppose at some point the user types a backspace, how can you remove the character efficiently. (Note: You cant store the last character typed because the user can type in arbitrarily many backspaces)

Q99. What is the simples way to check if the sum of two unsigned integers has resulted in an overflow.

Q100. How do you represent an n-ary tree? Write a program to print the nodes of such a tree in breadth first order.

Q101. Write the tr program of UNIX. Invoked as

tr -str1 -str2. It reads stdin and prints it out to stdout, replacing every occurance of str1[i] with str2[i].

e.g. tr -abc -xyz
to be and not to be <- input
to ye xnd not to ye <- output


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop