Maruti Technical Questions and Answers 2013

Posted on :09-02-2016
Maruti Placement Paper:-


Q1. Which resistive component is designed to be temperature sensitive?

a) Thermistor
b) Rheostat
c) Potentiometer
d) Photoconductive cell

ANS: a


Q2. A voltage will influence current only if the circuit is:

a) open
b) insulated
c) high resistance
d) closed

ANS: d


Q3. The friction experienced by a body, when in motion, is known as

a) rolling friction
b) dynamic friction
c) limiting friction
d) static friction

ANS: b


Q4. If 60 J of energy are available for every 15 C of charge, what is the voltage?

a) 4 V
b) 60 V
c) 15 V
d) 0.25 V

ANS: a 


Q5. What is the color code for a 220 omega 5% resistor?

a) Red, Red, Brown, Gold
b) Orange, Orange, Black, Gold
c) Red, Red, Black, Gold
d) Red, Red, Brown, Silver

ANS: a


Q6. An atoms atomic number is determined by the number of:

a) neutrons minus protons
b) protons
c) electrons
d) neutrons

ANS: a


Q7. The term force may be defined as an agent which produces or tends to produce, destroys or tends to destroy motion.

a) Agree
b) Disagree

ANS: a


Q8. The negative and positive charge symbols are assigned (in that order) to the:

a) proton and electron
b) electron and proton
c) atom and nucleus
d) electron and element

ANS: b


Q9. When parallel resistors are of three different values, which has the greatest power loss?

a) The smallest resistance
b) The largest resistance
c) They have the same power loss
d) Voltage and resistance values are needed

ANS: a


Q10. In practical applications, battery voltage:

a) is restored as soon as disconnect occurs
b) is lowered as the load increases
c) may be stored indefinitely
d) will be reduced to zero as power is drawn

ANS: b


Q11. The voltage across any branch of a parallel circuit:

a) varies as the total current varies
b) is inversely proportional to total circuit resistance
c) is equally applied to all branch conductance
d) is dropped in proportion to each branch resistance

ANS: c


Q12. What happens to total resistance in a circuit with parallel resistors if one of them opens?

a) It increases.
b) It halves.
c) It remains the same.
d) It decreases.

ANS: a


Q13. If the resultant of two equal forces has the same magnitude as either of the forces, then the angle between the two forces is

a) 30 degree
b) 60 degree
c) 90 degree
d) 120 degree

ANS: d


Q14. What is the product-over-sum result of 150 and 6800?

a) 150
b) 146.7
c) 0.006
d) 6800

ANS: b


Q15. The coefficient of restitution for elastic bodies is one.

a) Correct
b) Incorrect

ANS: b





Placement Papers for All Companies




FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status