Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Maruti Aptitude Paper 15, August, 2012

Posted on :09-02-2016
Maruti  Aptitude Paper 15, August, 2012:-

Q1. A boat can travel with a speed of 13 km / hr in still water. If the speed of the stream is 4 km / hr. Find the time taken by the boat to go 68 km downstream?

a)  2 hours          
b)  3 hours
c)  4 hours          
d)  5 hours

ANS: c

Explanation:

Speed Downstream= (13 + 4) km/hr = 17 km/hr.
Time taken to travel 68 km downstream  =(68 / 17)hrs
= 4 hrs.


Q2. A man sitting in a train which is travelling at 50 kmph observes that a goods train, travelling in opposite direction, takes 9 seconds to pass him. If the goods train is 280 m long, find its speed.

a) 52 kmph.      
b) 62 kmph.
c) 72 kmph.      
d) 80 kmph.

ANS: b

Explanation:

Relative Speed = (280 / 9) m/sec = (280/9 x 18/5) = 112 kmph.
Speed of the train = (112 - 50) kmph = 62 kmph.


Q3. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man, related to the woman?

a)  Nephew        
b)  Son
c)  Cousin           
d)  Grandson

ANS: c

Explanation:

Brother of mother->uncle;
uncles son ->cousin
 

Q4. The difference between the place values of 7 and 3 in the prime number 527435 is

a)  4      
b)  5
c)  45    
d)  6970

ANS: d

Explanation:

(place value of 7)-(place value of 3)
= (7000 - 30)
= 6970.


Q5. If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH?

a)  246173          
b)  214673
c)  214763          
d)  216473

ANS: b

Explanation:

So,in SEARCH, S is coded as 2, E as 1, A as 4, R as 6, C as 7, H as 3. Thus, the code for SEARCH is 214673.
 

Q6. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are

a)  39, 30            
b)  41, 32
c)  42, 33            
d)  43, 34

ANS: c

Explanation:
 
Let their marks be (x+9) and x.
Then, x+9= 56/100(x + 9 +x)
‹=› 25(x+9)
‹=› 14 (2x + 9)
‹=›3x = 99
‹=›x = 33.
SO, their marks are 42 and 33.


Q7. The speed of a car increases by 2 kms after every one hour. If the distance travelling in the first one hour was 35 kms. What was the total distance travelled in 12 hours?

a)  456 kms        
b)  482 kms
c)  552 kms        
d)  556 kms

ANS: c

Explanation: 

Total distance travelled in 12 hours      =(35+37+39+.....up to 12 terms)
This is an A.P with first term, a=35, number of terms,
n= 12,d=2.
Required distance= 12/2[2 x 35 + (12-1) x 2]
=6(70+23)
= 552 kms.


Q8. A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts of syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup?

a)  1 / 3               
b)  1 / 4
c)  1 / 5               
d)  1 / 7

ANS: c 

Explanation:

Suppose the vessel initially contains 8 litres of liquid. Let x litres of this liquid be replaced with water.
Quantity of water in new mixture = (3 - 3x/8 + x) litres.
Quantity of syrup in new mixture = (5 - 5x/8) litres.
(3 - 3x/8 + x) = (5 - 5x/8) = 5x + 24 = 40 - 5x
=› 10x = 16 => x = 8/5
So, part of the mixture replaced = (8/5 x 1/8) = 1/5.


Q9. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his averages by 3. Find his average after 17th inning?

a)  19    
b)  29
c)  39    
d)  49

ANS: c

Explanation: 

Let the average after 17th inning = x. Then, average after 16th inning = (x - 3)
Average=16 (x-3) + 87 = 17x or x=(87-48) = 39.


Q10. Simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the compound interest on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is

a)  Rs. 1550       
b)  Rs. 1650
c)  Rs. 1750        
d)  Rs. 2000

ANS: c

Explanation:  

C.I.   = Rs[4000x(1+10/100)²-4000]
Rs.(4000x11/10x11/10-4000) = Rs.940.
Sum=Rs. [420x100 /3x8] = Rs.1750.


Q11. A started a business with Rs.21,000 and is joined afterwards by B with Rs.36,000. After how many months did B join if the profits at the end of the year are divided equally?

a)  3      
b)  4
c)  5      
d)  6

ANS: c

Explanation:   

Suppose B joined after x months.
Then, 21000*12=36000 * (12 - x)
‹=›36x=180 = x= 5.


Q12. The year next to 1990 will have the same calendar as that of the year 1990?

a) 1995               
b) 1997
c) 1996               
d) 1992

ANS: c

Explanation: 

The year 1990 has 365 days, year 1991 has 365 days ,ie 1 odd day, year 1992 has 366 days ,i.e, 2 odd days..therefore the sum odd days calculated from year 1990 to 1995 (1+2+1+1+1+1)=7 odd days.


Q13. There are five different houses, A to E in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and right of A. B is to the right of D. Which of the houses is in the middle?

a) A       
b) C
c) D       
d) E
e) F

ANS: 

Explanation: 
 
B is to the right of D. A is to the right of B. E is to the right A and left of C. So the order is D,B,A,E,C. Clearly A is in the middle.


Q14. The breadth of a rectangular field is 60% of its length. If the perimeter of the field is 800 m. What is the area of the field?

a)  18750 sq.m  
b)  37500 sq.m
c)  40000 sq.m  
d)  48000 sq.m

ANS: b

Explanation: 

So length =250 m; breadth=150 m
Area  = (250 x 150)m² = 37500 m²
 

Q15. The bankers discount on Rs. 1800 at 12% per annum is equal to the true discount on Rs.1872 for the same time at the same rate. Find the time?

a)  3 months      
b)  4 months
c)  5 months      
d)  6 months

ANS: b

Explanation: 

S.I on Rs.1800 = T.D on Rs.1872.
P.W on Rs.1872 is Rs.1800.
Rs.72 is S.I on Rs. 1800 at 12%.
Time = (100x72 / 12x1800) = 1/3 year = 4 months.


Q16. (7.5*7.5+3.75+2.5*2.5) is equal to

a)  30    
b)  60
c)  80    
d)  100

ANS: d

Explanation: 

Given expression= (7.5*7.5+2*7.5*2.5+2.5*2.5)²
= (a²+2ab+b²)
=(a+b)²
= (7.5+2.5)²
= 10²
= 100.


Q17. If log 2 = 0.30103, the number of digits in 520 is

a)  14    
b)  16
c)  18    
d)  25

ANS: a

Explanation: 

Log 520=20 log 5
=20 *[log(10/2)]
=20 (log 10 - log 2)
=20 (1 - 0.3010)
=20*0.6990
=13.9800.
Characteristics   = 13.
Hence, the number of digits in Log 520 is 14.


Q18. An accurate clock shows 8-o  clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2- o clock in the afternoon?

a)   144 degree             
b)   150 degree
c)   168 degree              
d)   180 degree

ANS: d

Explanation: 
 
Angle traced by hour hand in
5 hrs 10 min. = (360/12 x 6) degree = 180 degree.


Q19. The angle of elevation of the sun, when the length of the shadow of a tree is sqrt (3) times the height of the tree

a)  30 degree
b)  45 degree
c)  60  degree
d)  90 degree

ANS: a

Explanation: 

Let AB be the tree and AC be its shadow. 
Then, < ABC= θ.
Then, AC/AB= Sqrt 3
cotθ= sqrt 3
θ = 30 degree


Q20. A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. If both the taps are opened simultaneously, then after how much time will the cistern get filled?

a)  4.5 hrs           
b)  5 hrs
c)  6.5 hrs           
d)  7.2 hrs

ANS: d

Explanation:
 
Net part filled in 1 hour= (1/4 - 1/9) = 5/36.
Therefore, the cistern will be filled in 36/5 hrs i.e, 7.2 hrs.




  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop