Maruti Technical Paper 2016

Posted on :09-02-2016
Maruti Technical Paper 2016:-

Q1. If the load impedance connected to a transmission line of characteristic impedance 50 ohms is 150 ohms, its reflection coefficient is

a) 0.5
b) 2
c) -2
d) -0.5

ANS: a


Q2. A pulse amplifier is basically an amplifier with

a) Wide Band
b) IF
c) Narrow Band
d) Audio Band

ANS: c


Q3. For harmonic generation the amplifier used is

a) Audio Amplifier
b) Class- A Amplifier
c) RC Amplifier
d) Class-C Tuned Amplifier

ANS: d


Q4. A feeler gauge is used to check

a) Radius
b) Screw pitch
c) Surface roughness
d) Unsymmetrical shape
e) Thickness of clearance

ANS: e


Q5. Greater forging capacity is achieved with

a) Mechanical press
b) Power hammer
c) Hydraulic press
d) None of them

ANS: c


Q6. Tool life of the cutting tool is most affected by

a) Cutting speed
b) Tool geometry
c) Cutting feed and depth
d) Microstructure of material being cut
e) Not using coolant and lubricant

ANS: a


Q7. The Laplace transform of an impulse function is

a) 1
b) 1 / s
c) 1 / (s * s)
d) 0

ANS: a


Q8. The VSWR of a transmission line is 4, its reflection coefficient is

a) 0.4
b) 0.6
c) 2
d) 4

ANS: b


Q9. Clipper circuits are used to obtain any one of the following waveforms

a) Sharper
b) Rectified
c) Fast Rising
d) Smaller Amplitude

ANS: d


Q10. The Q factor of a coil is can be given as

a)  wL / R
b) RC
c) Sqrt (C) / L
d) Sqrt (L) / C

ANS: a


Q11. Forming operation which does not involve rotation of work piece is

a) Spinning
b) Thread rolling
c) Ring rolling
d) Upsetting

ANS: d


Q12. The purpose of jigs and fixtures are to

a) Increased production rate
b) Increased machining accuracy
c) Facilitate interchangeable manufacturing
d) Enable employ less skilled operators
e) All of the above

ANS: e


Q13. Linearity of time base waveforms can be improved by using

a) Larger time constant
b) High gain
c) Larger value components
d) Larger power supply voltages

ANS: a


Q14. The effective area of isotropic radiator is

a) L / 4P
b) 4P / L
c) (L * L) / 4P
d) 4P / L * L

ANS: c


Q15. Zener diodes semiconductors are

a) Lightly Doped
b) Heavily Doped
c) Medium Doped
d) Not at all doped

ANS: b





Placement Papers for All Companies




FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status