Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Linde Technical Questions with Answers

Posted on :19-04-2016

 
Q1. The critical value of Reynolds number for transition from laminar to turbulent boundary layer in external flows is taken as

a) 2300
b) 4000
c) 5 x 105
d) 3 X 106

(Expl : Critical value of Reynolds number for transition from laminar to turbulant layer in external flows is taken as 2300.)

ANS: a

 
Q2. The by-pass factor of single coil in an air-conditioner is 0.7. The by-pass factor, if three such cooling coils with the same apparatus dew point are kept one behind the other will be

a) 0.210
b) 0.292
c) 0.343 
d) 0.412

ANS: c

 
Q3. Which one of the following statements is true for air conditioning duct design?

a) Static regain method is used, when the duct work is extensive, total pressure drop is low and flow is balanced
b) Static regain method is used, when the duct work is extensive, total pressure drop is high and flow is unbalanced
c) Equal friction method is used, when the duct work is extensive, total pressure drop is low and flow is balanced
d) Equal friction method is used, when duct work is extensive, total pressure drop is low and flow is unbalanced.

ANS: c

 
Q4. For an-conditioned space, RTH = 100 kW; RSHF = 0.75, volume flow rate is equal to 100 m3/minute and indoor design specific humidity is 0.01 kg/(kg of dry air). The specific humidity of supply air is 

a) 0.010
b) 0.0075
c) 0.005    
d) 0.0025

ANS: c
 
 
Q5. For an air-conditioning system, the outdoor and indoor design dry bulb temperature are 45o C and 25oC respectively. The space to be air-conditioned is 20 m X 30m X 5 m and infiltration is estimated to be one air change. If the density and specific heat of air are 1.2 (kg of dry air)/m3 and 1.02 kJ/(Kg of dry air)oC, then the sensible heat load due to infiltration is nearly

a) 122.4 kW
b) 61.2 kW
c) 12.24 kW
d) 20.4 kW 

 ANS: d
 

Q6. Match List -I and List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

(hm -

mass transfer coefficient,

D

-

molecular diffusion coefficient

L

-

characteristic length dimension

k

- thermal conductivity , p - density

Cp

-

specific heat at constant pressure u

-

dynamic viscosity )

 

Codes: A B C D
a) 4 3 2 1
b) 3 4 2 1
c) 4 3 1 2
d) 3 4 1 2


 
Q7. In the operation of four-stroke diesel engines, the term 'squish' refers to the

a) injection of fuel ! in the precombustion chamber 
b) discharge of gases from the precombustion chamber
c) entry of air into the combustion chamber
d) stripping of fuel from the core

ANS: a


Q8. Consider the following statements regarding the advantages of fuel injection over carburetion in S.I. engines:

a) Higher power output and increased volumetric efficiency
b) Simple and inexpensive injection equipment
c) Longer life of injection equipment
d) Less knocking and reduced tendency for back-fire

 

Select the correct answer using the codes given below : 
Codes:

(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4 

ANS: d

 
Q9. Match List - I (Performance Parameter Y) with List-II (Curves labelled 1,2,3,4 and 5 BHP vs. Y) regarding a C.I. engine run at constant speed and select the correct answer using the codes given below the lists:
 


 

Codes: A B C D
a) 5 3 4 2
b) 1 3 4 2 
c) 5 4 2 3
d) 1 4 2 3 

ANS: a
 
 
Q10. Match List -I with List -II(Use) and select the correct answer using the codes given below the list:
 

 

 

List - I

 

 

List - II

 

A. Supercharging

 

 

1. Multicylinder engine

 

B. Morse test

 

 

 

2. C.I. engine

 

C. Heterogeneous combustion

3. Calorific value

 

D. Ignition quality of petrol

 

4. Aircraft engine

 

 

 

 

 

 

5. Octane number

 

 

 

 

 

 

6. Single cylinder S.I. engine

 

CODES: A B C D
a) 4 1 2 5
b) 6 3 2 5 
c) 6 1 5 2 
d) 4 3 5 2

ANS: a
 
 
Q11. With reference to Turbojet and Rocker engines, consider the following statements:

1. Efficiency of Rocket engines is higher than that of Jet engines
2. Exit velocities of exhaust gases in Rocker engines are much higher than those in Jet engines
3. Stagnation conditions exist at the combustion chamber in Rocket engines
4. Rocket engines are air-breathing engines

Which of these statements are correct?

a) 1 and 2 
b) 1, 3 and 4
c) 2,3 and 4
d) 1, 2 and 3

ANS: a
 

Q12. With respect to I.C. engine emission, consider the following statements:

1. Evaporative emissions have no carbon monoxide and oxides of nitrogen
2. Blow by emission are essentially carbon monoxide and suspended particulate matter
3. Exhaust emissions contain 100% of carbon monoxide , 100 % of oxides of nitrogen and around 50-55% of hydrocarbons emitted by the engine.
4. There are no suspended particulates in the exhaust.

 Of these statements

a) 1 and 4 are correct
b) 1 and 3 are correct
c) 2 and 3 are correct
d) 1,2,3 and 4 are correct

ANS: c
 
 
Q13. A hydrocarbon fuel was burnt with air and the Orsat analysis of the dry products of combustion yielded the following data:

 

Initial volume of dry gas sample

---

100 cc

Volume after absorption in pipette 1 containing

---

89 cc

potassium hydroxide solution

 

 

Volume after absorption in pipette 2 containing

---

84 cc

solution of pyrogallic acid and potassium hydroxide

 

 

Volume after absorption in pipette 3 containing

---

82 cc


cuprous chloride solution
The percentage (by volume) of CO2 in the dry product was

a) 2%
b) 5%
c) 11%   
d) 18%

ANS: c
 
 
Q14. Match List -I with List -II(Use) and select the correct answer using the codes given below the list:
 

 

 

List -I (Material)

List-II (Use)

 

A. Graphic

 

 

 

1. Coolant

 

B. Thorium-233

 

2. Moderator

 

C. Molten Sodium

 

3. Fissionable material

 

D. Plutonium-239

 

4. Fissile material

 

CODES: A B C D
a) 1 4 2 3
b) 2 4 1 3
c) 2 3 1 4
d) 1 3 2 4

ANS: b
 
 
Q15. The data given in the table refers to an engine based on Carnot cycle, where
 

Q1 = Heat received (kJ/min),

Q2=Hear rejected (kJ/s),  W=Work output (kW)

 

S. No.

Q1

Q2

W

1.

1500

16.80

8.20

 

2.

1600

17.92

8.75

 

3.

1700

19.03

9.30

 

 

4.

1800

20.15

9.85

 

 
If heat received by the engine is 2000 kJ/minute the work output will be, nearly, 

a) 9.98
b) 10.39
c) 11.54
d) 10.95

ANS: d
 
 
Q16. A system while undergoing a cycle
 
A__B__C__D__A has the values of heat and work transfers as given in the table:
 

  Q W
Process kJ/min kJ/min
A__B +687 +474
B__C -269 0
C__D - 199 -180
D__A +75 0

a) 4.9
b) 4.5
d) 98
c) 49

ANS: a
 
 
Q17. In a new temperature scale say op, the boiling and freezing points of water at one atmosphere are 100op and 300op respectively. Correlate this scale with the Centigrade scale. The reading of 0o p on the Centigrade scale is

a) 0oC
b) 50oC
c) 100oC
d) 150oC   

ANS: d
 
 
Q18. Match List-I (Name of entity) with List-II (Definition) and select the correct answer using the codes given below the lists:

  List-I (Name of entity), List-II (Definition)

   CODES: A B C D
a) 2 1 4 3
b) 2 3 4 1
c) 4 3 2 1 
d) 4 1 2 3 

ANS: c
 
 
Q19. If Pu and pv denote respectively the partial pressure of dry air and that of water in moist air, the specific humidity of air is given by

a) Pv
v + PuP

b) Pv Pu
0.622 Pv
(c) uP
0.622 Pv
(d)  v +PuP

ANS: c
 
 
Q20. Consider the phase diagram of a certain substance as shown in the given figure. Match List I(Process) with List-II (Curves/lines) and select the correct answer using the codes given below the lists:
 

List I(Process)

 

List-II (Curves/lines)

A. Vaporization

1.

EF

B. Fusion

2.

EG

C. Sublimation

3.

ED

CODES: A B C
a) 1 3 2
b) 1 2 3
c) 3 2 1 
d) 3 1 2  

ANS: a
 
 
Q21. Number of components (C), phase (P) and degrees of freedom (F) are related by Gibbs-phase rule as 

a) C__P__F = 2
b) F__C__P = 2
c) C+F - P = 2
d) P + F-C = 2 

ANS: d
 
 
Q22. Consider the following statements:
 1. Availability is the maximum theoretical work obtainable.
 
2. Clapeyron's equaation for dry saturated steam is given by


  
3. A gas can have any temperature at a given pressure unlike a vapour which has a fixed temperature at a given pressure.
 
4. Joule Thomson coefficient is expressed as


 
 Of these statements

a) 1, 2 and 3 are correct 
b) 1, 3 and 4 are correct
c) 2 and 3 are correct
d) 1, 2 and 4 are correct

ANS: a
 

Q23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

 CODES: A B C D
a) 3 4 1 2
b) 1 4 3 2
c) 3 2 1 4
d) 1 2 3 4 

ANS: a

 

Q24. The temperature -entropy diagram for a steam turbine power plant, operating on the Rankine cycle with reheat and regenerative feed heating is shown in the given figure. If m denotes the fraction of steam bled for feed heating, the work developed in the turbine per kg steam entering the turbine at state 5 is

a) (h5 -h4) + (1-m)(h3-h1
b) (h5-h4)+(h3-h2)+(1-m)(h2-h1)
c) 2h5-h4-h2+(1-m)(h2-h1)
d) (h5-h4) +(1-m)(h3-h2)

ANS: a


Q25. The working temperature in the evaporator and condenser coils of a refrigerator are -30oC and 32oC respectively. If the actual refrigerator has a C.O.P of 0.75 of the maximum. the required power input for a refrigerating effect of 5 kW is, nearly,

a) 1.7 kW 
b) 2.94 kW
c) 3.92 kW
d) 4.0 kW

ANS: a

 
Q26. Match List -I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

 

 

List-I

 

 

List-II

 

 

A. Air standard efficiency of Otto cycle

1. Mechanical efficiency

B. Morse test

 

 

 

2. Diesel cycle

C. Constant volume cycle

 

3. Brake thermal efficiency

D. Constant pressure heat addition

4. Otto cycle
 

 

CODES: A B C D
a) 5 1 4 2
b) 3 5 2 4
c) 3 5 4 2
d) 5 1 2 4


ANS: a

 

Q27. Match List -I (fuels) with List-II (Characteristics/Usages) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List -I (fuels)

 

List-II (Characteristics/Usages)

A. Semi-bituminous coal

 

1. Methane and carbon dioxide

B. High -speed diesel oil

 

2. Propane and butane

C. Biogas

 

 

 

3. Calorific value of 10,6000 kCal/kg

D. LPG

 

 

 

4. Power plants

 

CODES: A B C D
a) 3 4 1 2
b) 4 3 2 1
c) 3 4 2 1
d) 4 3 1 2

ANS: b

 
Q28. Consider the following statements: 

1. Motor gasoline is mixture of various hydrocarbons with a major proportion being aromatic hydrocarbons.
2. Compressed natural gas is mainly composed of methane
3. Producer gas has a predominant component of hydrogen with lesser proportion of carbon monoxide.
4. Cetane number of fuel used in diesel engines in India is in the range of 80 to 90.

 Which of these statements are correct? 

a) 1 and 2
b) 1 and 3  
c) 2, 3 and 4
d) 1,2, 3 and 4

ANS: b
 
 
Q29. Consider the following statements:

1. For the combustion of pulverised coal, 5 to 10% excess air is required.
2. Air contains 21% oxygen by weight
3. The flue gases from a coal -fired furnace contain around 70% nitrogen by volume.
4. In the combustion of liquid fuels, the number of moles of the products are invariably greater than the number of moles of the reactants.

Of these statements

a) 1, 2 and 4 are correct
b) 1, 3 and 4 are correct
c) 2,3 and 4 are correct
d) 1 and 3 are correct

 
 
Q30. Match items in List-I (Process) with those in List-II(Characteristic) and Select the correct answer using the codes given below the lists:
 

 

 

 

List -I (Process)

 

List - II (Characteristic)

 

 

A.Throttling process

 

1. No work done

 

 

B. Isentropic process

 

2. No change in entropy

 

 

C. Free expansion

 

 

3. Constant internal energy

 

 

D. Isothermal process

 

4. Constant enthalpy

 

CODES: A B C D
a) 4 2 1 3
b) 1 2 4 3 
c) 4 3 1 2
d) 1 3 4 2


ANS: a

 
 
Q31. A rectangular tank of square cross-section is having its height equal to twice the length of any side at the base. If the tank is filled up with a liquid, the ratio of the total hydrostatic force on any vertical wall to that at the bottom is

a) 2.0
b) 1.5
c) 1.0   
d) 0.5

ANS: c
 

Q32. Differential pressure head measured by mercury oil differential manometer (specific gravity of oil is 0.9) equivalent to a 600 mm difference of mercury levels will nearly be 

a) 7.62m of oil
b) 76.2 m of oil
c) 7.34m of oil
d) 8.47 m of oil  

ANS: d
 

Q33. A block of aluminium having mass of 12 kg is suspended by a wire and lowered until sub-merged into a tank containing oil of relative density 0.8. Taking the relative density of aluminium as 2.4, the tension in the wire will be (take g=10 m/s2)

a) 12000 N
b) 800 N
c) 120 N
d) 80 N 

ANS: d
 
 
Q34. A barge 30 m long and 10 m wide has a draft of 3 m when floating with its sides in vertical position. if it s centre of gravity is 2.5 m above the bottom, the nearest value of metacentric height is

a) 3.28 m
b) 2.78 m 
c) 1.78 m
d) zero

ANS: b
 
 
Q35. A cylindrical vessel having its height equal to its diameter is filled with liquid and moved horizontally at an acceleration equal to acceleration due to gravity. The ratio of the liquid left in the vessel to the liquid at static equilibrium condition is

a) 0.2
b) 0.4
c) 0.5   
d) 0.75

ANS: c
 
 
Q36. The shear stress developed in a lubricating oil, of viscosity 9.81 poise, filled between two parallel plates 1 cm apart and moving with relative velocity of 2 m/s is

a) 20 N/m 2
b) 19.62 N/m 2  
c) 29.62 N/m 2
d) 40 N/m 2

ANS: b
 
 
Q37. The convective acceleration of fluid in the x-direction is given by

 
   
Q38. Match List-I (Types of flow) with List-II (Basic ideal flows) and select the correct answer : using the codes given below the lists:

 

 List-I (Types of flow)   List-II (Basic ideal flows)
A. Flow over a stationery cylinder 1. Source + sink + uniform flow
B. Flow over a half Ranking body 2. Doublet + uniform flow
C. Flow over a rotating body 3. Source + uniform flow
D. Flow over a Rankine oval 4. doublet + free vortex + uniform flow


CODES: A B C D
a) 1 4 3 2
b) 2 4 3 1
c) 1 3 4 2
d) 2 3 4 1

ANS: d

 
 
Q39. A glass tube with a 90oC bed is open at both the ends. it is inserted into a flowing stream of oil, S=0.90, so that one opening is directed upstream and the other is directed upward oil inside the tube is 50 mm higher than the surface of flowing oil. The velocity measured by the tube is, nearly, 

a) 0.89m/s
b) 0.99 m/s
c) 1.40 m/s.  
d) 1.90 m/s

ANS: c
 
 
Q40. At location -I of a horizontal line, the fluid pressure head is 32 cm and velocity head is 4 cm. The reduction in area at location II si such that the pressure head drops down to zero. The ratio of velocities at location-II to that at location -I is


a) 1.5
b) 2
c) 2.5
d) 3    

ANS: a
 
 
Q41. For maximum transmission of power through a pipe line with total head H, the head lost due to friction hf is given by

a) 0.1H
b) H 3
c) H 2
d) 23

ANS: b
 
 
Q42. Two pipelines of equal length and with diameters of 15 cm and 10 cm are in parallel and connect two reservoirs. The difference in water levels in the reservoirs is 3 m. if the friction is assumed to be equal, the ratio of the discharge due to the larger dia pipe to that of the smaller dia pipe is, nearly,

a) 3.375
b) 2.756
c) 2.25
d) 1.5  

ANS: d
 
 
Q43. The critical depth of a rectangular channel of width 4.0 m for a discharge of 12 m3/s is nearly,

a) 300 mm
b) 30 mm
c) 0.972 m 
d) 0.674 m

ANS: c
 
 
Q44. An open channel flow encounters a hydraulic jump as shown in the figure. The following fluid flow conditions are observed between A and B:

 

1. Critical depth
2. Steady non-uniform flow
3. Unsteady non-uniform flow
4. Steady uniform flow

The correct sequence of the flow conditions in the direction of flow is

a) 1,2,3,4
b) 1,4,2,3
c) 2,1,4,3   
d) 4,2,3,1

ANS: c
 

Q45. Laminar developed flow at an average velocity of 5 m/s occurs in a pipe of 10 cm radius. The velocity at 5 com radius is

a) 7.5 m/s.
b) 10 m/s
c) 2.5 m/s
d) 5 m/s  

ANS: d

 
Q46. In a fully-developed turbulent pipe flow, assuming 1/7th power law, the ratio of the mean velocity at the centre of the pipe to the average velocity of the flow is

a) 2.0
b) 1.5
c) 1.22
d) 0.817   

ANS: d
 
 
Q47. The pressure drop in a 100 mm diameter horizontal pipe is 50 kPa over a length of 10 m. The shear stress at the pipe wall is 

a) 0.25 kPa
b) 0.125 kPa
c) 0.50 kPa 
d) 25.0 kPa

ANS: c
 
 
Q48. Which portion of the centrifugal compressor characteristics shown in the figure is difficult to obtain experimentally?

 
 

a) RS   
b) ST
c) TU
d) UV

ANS: a
 
 
Q49. Consider the following statement regarding the axial flow in an air compressor:

1. Surging is a local phenomenon while stalling affects the entire compressor
2. Stalling is a local phenomenon while surging affects the entire compressor
3. The pressure ratio of an axial compressor stage is smaller than that of a centrifugal compressor stage.

Of these statements

a) 1, 2 and 3 are correct
b) 1 and 2 are correct
c) 2 and 3 are correct 
d) 1 and 3 are correct 

ANS: d
 
 
Q50. Consider the specific speed ranges of the following types of turbines:

1. Francis,
2. Kaplan
3. Pelton

a) 1,2,3
b) 3,1,2
c) 3,2,1
d) 2,3,1

ANS: b
 


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop