Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

L&T Aptitude Questions

Posted on :08-02-2016

Q1. The work done by a woman in 8 hours is equal to the work done by a man in 6 hours and by a boy in 12 hours. If working 6 hours per day 9 men can complete a work in 6 days, then in how many days can 12 men, 12 women and 12 boys together finish the same working 8 hours per day?

A) 21 1/2 days
B) 11 1/2 days
C) 31 1/2 days
D) None of these

ANS: 

Explanation:

Given: 8 women = 6 Men = 12 Boys
=> 12 Men + 12 Women + 12 Boys
= 12 Men + 9 Men + 6 Men = 27 Men
We have, M1 = 9, D1= 6, t1 = 6, W1 = 1
M2 = 27, D2 = ?, t2 = 8, W2 = 1
M1D1T1W2 = M2D2T2W1
9 - 6 - 6 -  1 = 27-  D2 - 8 - 1
=> D2 = 3/2 days or, 1 1/2


Q2. At the start of a seminar, the ratio of the number of male participants to the number of female participants was 3:1. During the tea break, 16 participants left and 6 more female participants registered. The ratio of the male to the female participants became 2:1. The total number of participants at the start of the seminar was -

A) 64
B) 48
C) 54
D) Data Insufficient

ANS: D

Explanation:

In this question, as per the information given we cannot determine how many are males and how many are females out of 16 participants who left. So, data is insufficient to answer the given question.


Q3. A man can row 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hours. Also, he can row 40 km upstream and 55 km downstream in 13 hours. The rate of the current is -

A) 3 km/hr
B) 3.5 km/hr
C) 4 km/hr
D) 4.5 km/hr
E) 17

ANS: A

Explanation:

Let the speed of the man in still water be x km/hr and speed of the stream be y km/h then,
 
Solving (i) and (ii) x = 8 km/hr and y = 3 km/hr
So the rate of stream is 3km/hr


Q4. There are two identical vessels, X and Y. Y is filled with water to the brim and X is empty. There are two pails A and B, such that B can hold half as much water as A. One operation is said to be executed when water is transferred from Y to X using A once and water is transferred to Y from X using B once. If A can hold a liter of water and it takes 40 operations to equate the water level in X and Y, what is the total volume of water in the system?

A) 10 liters
B) 20 liters
C) 40 liters
D) 20 3/4 liters

ANS: C 

Explanation:

In one complete operation, water transferred = 1 - (1/2) = 1/2 liters as 1 liter goes from Y to X. So 1 liter is contained in X. But 1/2 liter goes from X to Y as well. So net 1/2 liters remain in X. If it takes 40 operations to equate water level,
 40 - (1/2) = 20 liters is contained in X and Y.
Hence total volume of water in the system is 40 litres. Hence, 3rd option.


Q5. A salesmans terms were changed from a flat commission of 5% on all his sales to a fixed salary of Rs. 1,000 plus 2.5 % commission on all sales exceeding Rs. 4,000. If his remuneration as per the new scheme was Rs. 600 more than by the first scheme, what were his sales worth?

A) Rs. 11, 000
B) Rs. 17, 000
C) Rs. 16, 000
D) Rs. 12, 000

ANS: D 

Explanation:

Let his sales were worth Rs. x. So as per the question,So answer is D option.


Q6. In a class with a certain number of students if one student weighing 50 kg is added then the average weight of the class increases by 1 kg. If one more student weighing 50 kg is added then the average weight of the class increases by 1.5 kg over the original average. What is the original average weight (in kg) of the class?

A) 46
B) 4
C) 2
D) 47

ANS: D 

Explanation:

Let x  be the original average and n be the number of students. Let  x1, x2,  x3 ,. . . .. xn  be the weights of n students respectively. Therefore,
 
Solving (1) and (2), we get
x + n = 49..... (4)
Solving (1) and (3), we get
4x + 3n = 194  ...... (5)
Now, Solving (4) and (5), we get
n = 2, x = 47
So, the original average weight (in kg) of the class = 47
Alternate Solution :
Let x be the original average and n be the number of students.
From the first increase in the average,
we get 50 - x = n + 1
From the second increase in the average,
we get 100 -  2x = 1.5 (n + 2)
Solving, we get the value of x = 47.


Q7. The average marks of a student in 8 subjects is 87. Of these, the highest marks are 2 more than the one next in value. If these two subjects are eliminated, the average marks of the remaining subjects are 85. What are the highest marks obtained by him?

A) 94
B) 91
C) 89
D) 96

ANS: 

Explanation:

Let highest marks be (x +2), So, next score = x Total of 8 subjects = 8 -87 = 696 So, As per question,   x = 92 So, highest marks = (x + 2) = 92 + 2 = 94


Q8. If a bucket is 80% full, then it contains 2 liters more water than when it is 6623% full. What is the capacity of the bucket?

A) 10 liters
B) 15 liters
C) 16 2/3 liters
D) 20 liters
ANS: 

Explanation:

Let the capacity of bucket is x litre.
As per the question,
we have [(4x)/5 - (2x)/3] = 2
x = 15 litres


Q9. The electricity bill of a certain establishment is partly fixed and partly varies as the number of units of electricity consumed. When in a certain month 540 units are consumed, the bill is Rs. 1,800. In another month 620 units are consumed and the bill is Rs. 2,040. In yet another month 500 units are consumed. The bill for that month would be

A) Rs. 1,560
B) Rs. 1,680
C) Rs. 1,840
D) Rs. 1,950
ANS: B 

Explanation:

Let V be the variable part of the bill and F be the fixed part. Given 540V + F = 1800 & 620 V + F = 2040. Solving these we get V = 3 and F = 180. So when 500 units are consumed, 500 V + F = 500 - 3 + 180 = Rs. 1680.


Q10. Two cyclists start on a circular track from a given point but in opposite directions with speeds of 7 m/sec and 8 m/sec respectively. If the circumference of the circle is 300 metres, after what time will they meet at the starting point for the first time?

A) 20 sec
B) 100 sec
C) 300 sec
D) 200 sec
ANS: 

Explanation:

S = D/T The times taken by the two cyclists to reach the starting point are 300/7 seconds and 300/8 seconds respectively. So, they will meet at the starting point after LCM(300/7, 300/8) = 300 seconds.


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop