Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

iNautix Aptitude Paper

Posted on :31-03-2016

APTITUDE SECTION:

Q1. Six years before the current time, the ratio of ages of Kunal and Sagar were 6:5. Four years after this, the ratio of ages becomes 11:10. What is the current age of Sagar?

A. 16 years
B. 20 years
C. 18 years
D. None of these


Q2. There are two trains measuring the same travelling in direction opposite to one another. It takes them 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the train length is 120 metres, what is the time when they will cross each other?

A. 20 seconds
B. 10 seconds
C. 15 seconds
D. 12 seconds


Q3. A merchant carries 1000 kilogram of sugar, part of this sugar he sells at 8% profit and rest is sold at 18% profit. Total net gain over the whole amount is 14%. What is the quantity sold at 18% profit?

A. 640 KG
B. 560 KG
C. 400 KG
D. 600 KG


Q4. The reflex angle that a clock makes when the hands are at 10.25 is?

A. 197.5 Degree 
B. 192.5 Degree
C. 180 Degree
D. 195 degree


Q5. A positive number which when increased by 17 is equal to 60 times the reciprocal of this number. Find it.

A. 17
B. 3
C. 10
D. 20


Q6. A man buys a land and gives for it 20 times the annual rent. Find the rate of interest he gets for his money.

A. 10%
B. 24%
C. 45%
D. 18%
E. 5%

ANS: E

Explanation:

let annual rent is 1 Rs. so buys the land at 20 Rs. So by investing Rs.20 he is getting Rs.1 as interest. so on Rs.100 he gets Rs.5 . so rate%=5%.Hence option E is the answer.


Q7. A circle has two parallel chords of lengths 6 cm and 8 cm. If the chords are 1 cm apart and the centre is on the same side of the chords, then the diameter of the circle is of length:

A. 5 cm
B. 6 cm
C. 10 cm
D. 12 cm

ANS: C

Explanation:

In the given figure, EB = 3 cm, FD = 4 cm, EF = 1 cm
Let OF = a cm
In triangle OFD, r2 = a2 + 42     &   in triangle OEB, r2 = (a+1)2 + 32
Solving the above two equations, we get a = 3cm
Putting the value of a in any of the above equation, we get r = 5 cm
Therefore, diameter = 10 cm


Q8. In how many different ways can the letters of the word PARTY be arranged?

A. 120
B. 2005
C. 2400
D. 720
E. None of these

ANS: A


Q9. A basket contains 3 blue, 5 black and 3 red balls. If two balls are drawn at random, what is the probability that none of them is blue?

A. 22/55
B. 3/55
C. 28/55
D. 9/11
E. None of these

ANS: C

Explanation:




Q10. Ramesh takes twice as much time as Mahesh and thrice as much time as Suresh to complete a job. If working together, they can complete the job in 4 days, then the time taken by each of them separately to complete the work is

A. 36, 24 and 16 days
B. 20, 16 and 12 days
C. 24, 12 and 8 days
D. None of these

ANS: C

Explanation:

We are given that R = 2M = 3S. This means that Suresh is thrice efficient than Ramesh and Mahesh  is twice efficient than Ramesh. So let us assume that Ramesh can do 1 unit work per day. so Mahesh will do 2 units per day and Suresh will do 3 units of the work per day. So the total work done by all three in one day is 6 units. Now they together take 4 days to complete the work. So the total work is 6 x 4 = 24 units and individually Ramesh, Mahesh and Suresh will take 24 days, 12 days and 8 days respectively.


Q11. A basket contains 3 blue, 5 black and 3 red balls. If 2 balls are drawn at random, what is the probability that one is black and one is red?

A. 2/11
B. 8/11
C. 9/11
D. 3/11
E. None of these

ANS: D

Explanation:

Selecting 1 black ball out of 5 - 5C1 ways Selecting on red ball out of 3 - 3C1 ways The required probability =  


Q12. In a rhombus ABCD the diagonals AC and BD intersect at the point (3, 4). If the point A is (1, 2), the diagonal BD has the equation

A. x - y - 1 = 0
B. x - y + 1 = 0
C. x + y - 1 = 0
D. x + y - 7 = 0

ANS: D 

Explanation:

Slope of AC = (2-4)/(1-3) = 1. As diagonals in a rhombus bisect each other at 90°, so slope of BD = -1. Also diagonal BD has to lie on the point (3, 4), so equation of the line is y - 4 = - 1(x - 3) => x + y – 7 = 0.


Q13. What will be the compound interest on a sum of Rs. 7200/- at 5 p.c.p.a. in 2 years?

A. Rs. 841/-
B. Rs. 738/-
C. Rs. 793/-
D. Rs. 812/-
E. Rs.694/-

ANS: B

Explanation:



Q14. A & B together can complete a piece of work in 16 days, B alone can complete the same work in 24 days. In how many days can A alone complete the same work?

A. 34 days
B. 50 days
C. 48 days
D. 42 days
E. None of these

ANS: C

Explanation:

Let A alone can complete the work in x days and B alone can complete the work in 24days. Therefore, according to the given conditions, 1/x + 1/24 = 1/16 1/x = 1/48 So, As one day work is 1/48 which means that A will complete the entire work in 48days.
Therefore, the answer is option C.


Q15. An express train travelled at an average speed of 100 kmph, stopping for 3 minutes after every 75 km. A local train travelled at a speed of 50 kmph, stopping for 1 minute after every 25 km. If the trains began travelling at the same time, how many kilometres did the local train travel in the time it took the express train to travel 600 km?

A. 900 km
B. 307.5 km
C. 1200 km
D. 100 km

ANS: 

Explanation:

For 600 kms. The Express train needs 6 hrs. for the distance travelled @ 100 kmph and it will stop for ( 600/75 )= 8. So there must be 7 stoppages in between where it stops for 3 min. each totalling upto 21 min. So total time will be 6 hrs.21 min.

Now the Local train travelling @ 50 kmph will cover 300 kms. in 6 hrs and in rest 9 min. it will travel 7.5 kms.( 300/25=12 stoppages where it will stop for 12 min. So, 21- 12 = 9 ). The total distance becomes 300 + 7.5 = 307.5 km.

ALTERNATE SOLUTION:

We can also think that since speed of express train is double the local speed, so local train will travel less than 600 km, Only option b has such option and hence is the required answer.


Q16. Sunil bought 20 dozen toys at Rs 375 per dozen. Every toy was sold at the rate of Rs 33. What is the total profit %?

A. 6.5
B. 5.6
C. 3.5
D. 4.5


Q17. A mans father at the age of his birth was 38 years old while his mother at the same time was 36 years old when his brother 4 years younger to him was born. Find the exact difference of ages of the parents?

A. 8 years
B. 4 years
C. 2 years
D. 6 years


Q18. A rice trader mixes 26 kilograms of rice worth 20 rupee per kg with 30 kilograms of rice worth 36 rupee per kg at sells the resulting mixture at Rs 30 per kg. What is the profit %?

A. 4%
B. 5%
C. 10%
D. 8%
E. No profit no loss situation


Q19. A train which is 108 metres long is moving at the speed of 50 km/hr. It crosses a train which is 112 m long travelling in its opposite direction in 6 seconds. What is the speed of second train?

A. 82 km/hr
B. 66 km/hr
C. 54 km/hr
D. 48 km/hr


Q20. In a day how many times are the hands of a clock in straight line but in opposite direction?

A. 20
B. 24
C. 48
D. 22


For Q 21 to 23: Find the missing number:

Q21. 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, ___

A. 74
B. 72
C. 68
D. 62


Q22. 3, 7, 6, 5, 9, 3, 12, 1, 15, ___

A. 3
B. -1
C. 18
D. 13


Q23. 7, 26, 63, 124, 215, 342, ___

A. 481
B. 511
C. 391
D. 481


For Q 24 to 26: Find the wrong number in the series:

Q24. 1, 1, 2, 6, 24, 96, 720

A. 720
B. 96
C. 6
D. 2
E. 24


Q25. 445, 221, 109, 46, 25, 11, 4

A. 221
B. 25
C. 46
D. 109
E. 11


Q26. 2880, 480, 92, 24, 8, 4, 4

A. 92
B. 24
C. 8
D. 4
E. 480


Q27. A milk vendor contains 2 milk cans. The first one has 25% water in it and rest milk. Second container contains 50% water and rest milk. How much more milk must be added to each containers to get 12 litres of a milk mixture where the ratio of milk to water is 5:3?

A. 7,5 Litres
B. 5,7 Litres
C. 6,6 Litres
D. 4,8 Litres


Q28. A number contains 2 digits. It the digits of this number are interchanged in place and the number is added with the original number. The new number will be divisible by?

A. 11
B. 5
C. 9
D. 3


Question 29 and 30 comprise of a statement/question and there are two statements numbered I and II given with it. Your job is to decide whether the data provided in these statements is enough to answer the question. 

Read both the given statements and then:
i. Mark A if Statement I only is enough to answer the question and Statement II is not needed with respect to the question. 

ii. Mark B if Statement II only is enough to answer the question and Statement II is not needed with respect to the question. 

iii. Mark C if any of Statement I or Statement II are needed to answer the answer the question

iv. Mark D if the total data in Statement I and Statement II is not sufficient enough to answer the question. 

v. Mark E if data in both the statements I and II is necessary to complete the logic in relevance to the statement mentioned above.


Q29. How long does it take for Machine B working alone to make m candles?

I. Machine A makes m candles in 10 minutes working alone. 
II. Machine A and B working at the same time make m candles in 4 minutes.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E


Q30. X and Y together can complete a particular job in 7 days. B alone can perform the job in 20 days. How much work was performed by A?

I. X finished the job alone after X and Y worked together for a period of 5 days.
II. A part of the work completed by X could have been completed by Y and Z to complete the task.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E


VERBAL ABILITY:

DIRECTIONS for questions 31 to 32:  In each of these questions a statement is followed by two courses of action numbered I and II. Assume everything in the statement to be true. Decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Q31. Statement: The availability of imported fruits has increased in the indigenous market and so the demand for indigenous fruits has decreased.

Courses of Action:

I. To help the indigenous producers of fruits, the Government should impose high import duty on these fruits, even if these are not of good quality.
II. The fruit vendors should stop selling imported fruits so that the demand for indigenous fruits would be increased.

A. if only course of action I follows
B. if neither course of action I nor II follows
C. if only course of action II follows
D. if both courses of action I and II follow

ANS: B


Q32. Statement: The Librarian finds some cases in which the pages from certain books issued from the library are torn.

Courses of Action:

I. The Librarian should keep a record of books issued to each student, and if the pages are found torn, strict measures should be taken against the child who had been issued that book.
II. Some funds should be collected from the children collectively to renovate the library.

A. if only course of action I follows.
B. if neither course of action I nor II follows
C. if only course of action II follows
D. if both courses of action I and II follow

ANS: A


DIRECTIONS for question 33:  Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

Q33. Two buses collided _____________ each other on the road.

A. between
B. Into
C. Onto
D. With

ANS: B


DIRECTIONS for questions 34 to 35:  In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q34. FINERY

A. Decoration
B. Torture
C. Extract
D. Imprison

ANS: A


Q35. ALUMNUS

A. Ex-student
B. Saint
C. Delicate
D. Calm

ANS: A


DIRECTIONS for questions 36 to 40:  Read the given passage and answer the questions.

Why do the vital organs of the body slow down on aging? Why do older people experience sleep disorders? A new study holds the molecular machinery of the master clock in the brain responsible for such malfunctions during old age. The study conducted by researchers at the University of Virginia and reported in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences, compares the working of the vital organs to a wall full of clocks with a large dominant clock controlling the synchronization of the peripheral clocks. 

The big clock continues to keep time, but as it ages, its connecting signal to the smaller docks weakens. Some of the smaller clocks eventually become desynchronized and some stop running. This weakening of the signal, rather than a problem with the central timekeeper itself, apparently is the cause of alterations in the biological timing system in aging mammals - possibly including humans, according to the researchers.

This may explain why older people experience sleep disorders the signal from the master clock in the brain has weakened, even as it keeps on ticking. This weakened output causes some of the peripheral clocks in other organs to eventually stop oscillating or to fall out of proper sync, causing sleep disruption and malaise, the report says. Lack of sleep can affect more than a persons level of alertness. In the long term, it can disrupt the bodys metabolism; affect eating cycles, lead to declining cognitive abilities and possibly, a shortened lifespan. Sleep disorders are also associated with Alzheimers disease.


Gene D. Block, professor of biology and one of the studys lead researchers, was quoted in the report as saying, Our new finding demonstrates that the molecular machinery of the master clock continues to function normally. Taken together with our earlier studies, this suggests that there may be an age-related failure of the conversion of the clocks molecular rhythm into the electrical or humeral signals that the brain uses for communication. These weakened central signals may fail to keep some peripheral clocks appropriately synchronized or, in some cases, even rhythmic. 

The scientists studied tissues from the brain and other organs of older mice and measured the activity of a gene that is a part of the biological clock. They found that the central dock in the brain, the supra chiasmatic nucleus, maintained proper periodicity and synchronization. Clocks in some peripheral organs, such as the liver and kidney of older animals, were either improperly synchronized or had lost rhythm entirely. This new knowledge could eventually lead to new therapies for age-related desynchronization, Block said. Arrhythmic or improperly synchronized tissues of old animals could possibly be stimulated by a treatment to oscillate normally.


Q36. What was the breakthrough achieved, as a result of the scientists effort?

A. The discovery of the fact that the clocks in some peripheral organs were either improperly synchronized or had lost their rhythm completely
B. The observation that the brain uses humeral signals for communication
C. The knowledge that the oscillation is necessary to maintain a persons level of alertness
D. None of these

ANS: A


Q37. Which of the following sentences is incorrect, according to the passage?

A. There is a similarity in the functioning of the brain and the vital organs of the human body with that of a wall full of clocks and the big clock synchronizing them
B. The study of tissues from the brain and other organs of mice helped scientists discover that even though the supra chiasmatic nucleus maintained time properly, the clocks in the peripheral organs were either out of sync or had lost rhythm entirely.
C. The molecular machinery of the brain is responsible for the entire malfunctioning occurring at older ages
D. None of these

ANS: C


Q38. Which of these factors is held responsible for the slowing down of the vital organs in old age as laid down in the passage?

A. Molecular machinery of the master clock and the peripheral clocks in the brain
B. Weakening of the signals from the master clock in the brain
C. Master clock in the brain
D. Sleep disorders

ANS: A


Q39. Which of the following sentences is incorrect, according to the passage?

A. The connecting signals of the big clock fail as it ages.
B. The brain uses humeral signals, which are converted from the clocks molecular rhythm.
C. Alterations in the biological timing system are restricted to lower mammals only.
D. None of these

ANS: C


Q40. Which of the following sentences is true, in the context of the passage?

A. The brain of a guinea pig was used for the tissue experimentation
B. The big clock is directly synchronized to smaller clocks through tissues
C. Declining cognitive abilities may be traced to sleeplessness
D. None of these

ANS: C


Q41. A has a son B who is married to C whose sister D is wife of E who is Bs brother. How is D related to A?

A. Sister in law
B. Daughter in law
C. Sister
D. Cousin


Q42. In a certain code some things are mentioned in a particular way:

i. X3Y means that X is the mother of Y
ii. X4Y means that X is the brother of Y
iii. X9Y means that X is the husband of Y
iv. X5Y means that X is the daughter of Y

Which of these statements means that K is the mother in law of M?

A. M9N3K4J
B. K3JN4M
C. M9N5K3J
D. K5J9M3N


For Q 43 to 45: Determine which would the correct statement suiting the analogy:

Q43. Cassock: Priest:: ???: Graduate

A. Gown
B. Tie
C. Coat
D. Cap


Q44. Ice: Cold:: Earth: ???

A. Weight
B. Jungle
C. Sea
D. Gravitation


Q45. Race: Fatigue:: Fast: ???

A. Hunger
B. Race
C. Laziness
D. Food


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop