Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Ikanos Technical Interview Questions with Answers

Posted on :26-04-2016

Q1. What is a Microprocessor?

ANS: 

Microprocessor is a program-controlled device, that fetches the instructions from memory, decode it & executes the instructions. Generally Microprocessor are single- chip devices.


Q2. Describe briefly Program counter?

ANS:

Program counter does either of the two things that is it holds the address of either the first byte of the next instruction to be fetched for execution or the address of the next byte of a multi byte instruction, which was not completely fetched. In both the cases it is incremented automatically one by one as the instruction bytes will be fetched. Program register also keeps the next instruction address.


Q3. Name the processor lines of two major manufacturers?

ANS:  

The Processor lines names of two major manufacturers are as follows:- At High-end: Intel - Pentium (II, III, IV), AMD - Athlon. At Low-end: Intel - Celeron, AMD -Duron. 64-bit: Intel - Itanium 2, AMD - Opteron


Q4. What are the types of buses?

ANS: 

Three types of buses are there:-
Address bus: It carries the Address to the memory to fetch either instruction..
Data bus : It carries data from the memory.
Control bus : It carries the control signals like RD/WR, Select etc.


Q5. Mention RST for the TRAP?

ANS: RST 4.5


Q6. What is meant by Maskable interrupts?

ANS: 

An interrupt that can be turned off by the programmer is known as Maskable interrupts are those interrupts which can be turned off by the programmer or can be ignored by the programmer.


Q7. What is Non- Maskable interrupts?

ANS:

A processor interrupt which can be never be turned off (i.e.disabled) or cannot be ignored by the programmer is known as Non- Maskable interrupt.


Q8. Give some examples for Maskable interrupts?

ANS:

Some examples for maskable interrupts are as follows:- RST 7.5, RST6.5, RST5.5


Q9. Give some example for Non- Maskable interrupts?

ANS:

Trap is called as Non- Maskable interrupts, which is used during emergency condition.


Q10. Which is the tool which is used to connect the user and the computer?

ANS: Interpreter


Q11. What type of architecture used in 8085 microprocessor?
 
ANS: 

8085 has Von Neumann architecture. It is named after the mathematician John   Von Neumann. It is based on the concept of stored program control. In this architecture both the data and the program is stored in the same memory.


Q12. What are the types of general purpose registers in 8085? 

ANS:

There are 6 general purpose registers in 8085 microprocessor. They are designated by the letters - B, C, D, E, H, and L. These are 8 bit registers and are used to store data temporarily during the execution of any program. These registers can also be used to store 16 bit data by using them in pairs i.e. BC, DE and HL. These pairs cannot be changed as B cannot pair with any other register other than C.


Q13. What is the memory size of 8085 microprocessor? 

ANS:

8085 has 8 data lines and 16 address lines. The memory size of any microprocessor depends on the number of address lines. The general formula is 2^n, where n= number of address lines. For 8085 there are 2^16= 64 Kbytes memory size.


Q14. What are the various interrupts in 8085 microprocessor? Which is the highest priority interrupt? 

ANS:

There are 6 types of interrupts in 8085. They are

a) TRAP
b) RST 7.5
c) RST 6.5
d) RST 5.5
e) INTR
f) Interrupt acknowledgment (INTA (bar)).

TRAP has the highest priority among all the interrupts.


Q15. Why crystal is being preferred as a clock source?

ANS: 

Reasons- high stability, large Q (Quality Factor) & the frequency that does not drift with aging. So crystal is used as a clock source most of the times.


Q16. What is the function of accumulator?

ANS:

Accumulator is an 8 bit register which stores data and performs arithmetic and logical operations. The result of the operation is stored in the accumulator. It is designated by the letter A.


Q17. What is DSL?

ANS:

DSL stands for Digital Subscriber Line. DSL is a high-speed Internet access product for homes and businesses that uses existing copper telephone lines.


Q18. What are the benefits of DSL?

ANS:

Fast Access - DSL allows you to access the Internet up to 35 times faster than a 28.8k dial-up modem. This means web sites will appear much faster, especially those with large graphics. Your e-mail will arrive and be sent much quicker, and advanced business applications are possible, like web hosting and e-commerce.

Always On - DSL is a dedicated service, meaning it is always on, so there is no need to dial up to connect to the Internet. No more busy signals, and no more waiting to connect. Simply click a desktop icon and you are online.

Inexpensive - DSL offers high-speed Internet access at a fraction of the cost of other dedicated services, such as a T-1 line. T-1 lines can cost over $1,000 per month, while DSL is priced so that small and medium-sized businesses can afford to buy it.


Q19. Can a DSL line be shared among multiple users?

ANS:

Yes, multiple computers can use the same DSL line. Using a DSL router will allow you to connect virtually limitless numbers of computers to one DSL connection. This is perfect for businesses that need to connect an entire office to one DSL connection.


Q20. What is the distance limit for DSL service?

ANS:

The distances are measured in cable length, not as the crow flies. Generally the cable connecting a customer to a Central Office does not run in a straight line. Instead, the cable twists and turns underground so the distance measured in cable feet is always longer than the distance measured as the crow flies. The limitations are different for the different flavors of DSL. Customers who are located further from the Central Office than the distances listed below will not qualify for that particular DSL service. All distances are approximate.

SDSL approx. 18,000 cable feet (about 3.5 miles)
ADSL approx. 12,000 cable feet (about 2.2 miles)
IDSL approx. 36,000 cable feet (about 6.5 miles)


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop