Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

IBM Language paper

Posted on :01-02-2016

Q1. In 1978, a kg of paper was sold at Rs 25/- If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which is 6.5% a year, then what will be the cost of a kg of paper after 2 years?

(a) 29.12
(b) 29.72
(c) 30.12
(d) 32.65
(e) none of these

Q2. In A,B,C are having some marbles with each of them. A has given B and C the same number of marbles each of them already have. Then, B gave C and A the same number of marbles they already have. Then C gave A and B the same number of marbles they already have. At the end A, B, and C have equal number of marbles.

(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively. Then the number of marbles B have at the end

(a) 2(x-y-z)
(b) 4(x-y-z)
(c) 2(3y-x-z)
(d) x + y-z

ANS: c

(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting

(a) 20
(b) 30
(c) 32
(d) 39

ANS: d

Q3. If a car starts from A towards B with some velocity. Due to some problem in the engine after travelling 30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity The car reaches B 45 min later to the actual time.If the car engine fails ofter travelling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time What is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km

ANS: 20 & 130.

Q4. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books. He kept 15% of the money For travelling expenses and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining money.

Q5. Ten questions on analogies.

eg: chief : tribe :: governor : state
epaulette : shoulder :: tiara : head
guttural : throat :: gastric : stomach
inept : clever :: languid : active
knife : butcher ::
hammer : carpenter ::

Q6. The values of shares (in Rs) of A, B and C from January to June are as follows.

Month  A B C
January  30 60 80
February  35 65 85
March  45 75 65
April  40 75 82
May  55 75 85
June  50 75 80

i) During this period which share has undergone maximum fluctuation?
ii) In which month it is possible to buy B and C selling A?
iii) In which month the share values are very low?
iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period,
when should these be sold to get maximum profit?

Q7. In a computer institute 9 languages can be taught. The module is of 6 months duration and of the six languages only one can be taught each month . In addition to that BASIC is always taught and should be in first month itself

• WORD PERFECT is to be taught in the preceeding week of WORD STAR.
• FORTRAN can not be taught until COBAL is taught prior to that
• BINO, FIFO can never be taught in single module Languages are BASIC, WORD STAR, WORD PERFECT, FORTRAN, COBAL, BINO, FIFO,
LOTUS, C

i) If word star is in 3rd month , what could be in 6th month.
ii) If COBAL is in the 2nd month and BINO in 6th month. FORTRAN will be taught in which
month.

Q8. In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there

(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.

ANS: d

Q9. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut and is formed as open box.If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side of the plate?

(a) 17
(b) 14
(c) 13
(d) None of these

Q10. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded. If the area of the square is A, what is the area of the shaded area?

Q11. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc.

Q12. If the following statements are given

• @(a,b)= (a+b)/2
• /(a,b)= a/b
• *(a,b)= ab

If a=1, b=2 then find

i) /(a,(@(a,b),*(a,b)))
ii) */(a,@(*(a,b)))

Q13. If the following statements are given

• (x#y) = x + y- xy
• (x*y) = (x + y)/2

Q14. In 1978, a kg of paper was sold at Rs 25/- If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which is 6.5% a year, then what will be the cost of a kg of paper after 2 years?

(a) 29.12
(b) 29.72
(c) 30.12
(d) 32.65
(e) none of these

Q15. In A,B,C are having some marbles with each of them. A has given B and C the same number of marbles each of them already have. Then, B gave C and A the same number of marbles they already have. Then C gave A and B the same number of marbles they already have. At the end A, B, and C have equal number of marbles.

(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively. Then the number of marbles B have at the end

(a) 2(x-y-z)
(b) 4(x-y-z)
(c) 2(3y-x-z)
(d) x + y-z

ANS: c

(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting

(a) 20
(b) 30
(c) 32
(d) 39

ANS: d


Q14. Export PS1 results in (PS1 pwd)

a) primary prompt being your current directory
b) primary prompt and secondary prompts being the current directory
c) primary prompt prompt being your home directory
d) primary prompt and secondary prompts being the home directory
e) None of the above.

Q15. If you type in the comman no hup sort employees > list 2 > error out & and log off ,the next time you log in, the output will be

a) in a file called list and the error will de typed in a file error out
b) there will be no file called list or error out
c) error will be logged in a file called list and o/p will be in error out
d) you will not be allowed to log in
e) none of the above

Q16. In UNIX a files i-node ......?

Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size, number of lines to a file, permissions
etc.

Q17. The UNIX shell ....

a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) does not allow calling one program from with in another
e) all of the above

Ans. b

Q18. Enum number { a= -1, b= 4,c,d,e} What is the value of e ?

(a) 7
(b) 4
(c) 5
(d)15
(e) 3

Q19. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is

a) init
b) getty
c) both (a) and (b)
d) none of these

ANS: a

Q20. Output of the following program is

main()
{int i=0;
for(i=0;i<20;i++)
{switch(i)
case 0:i+=5;
case 1:i+=2;
case 5:i+=5;
default i+=4;
break;}
printf("%d,",i);
}
}

a) 0,5,9,13,17
b) 5,9,13,17
c) 12,17,22
d) 16,21
e) Syntax error

ANS: (d)

Q21. What is the output in the following program

main()
{char c=-64;
int i=-32
unsigned int u =-16;
if(c>i)
{printf("pass1,");
if(c
printf("pass2");
else
printf("Fail2");
}
else
printf("Fail1);
if(i
printf("pass2");
else
printf("Fail2")
}

a) Pass1,Pass2
b) Pass1,Fail2
c) Fail1,Pass2
d) Fail1,Fail2
e) None of these

ANS: (c)

Q22. In the process table entry for the kernel process, the process id value is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 255
(e) It does not have a process table entry

ANS: (a)

Q23. Which of the following API is used to hide a window

a) Show Window
b) Enable Window
c) Move Window
d) Set Window Placement
e) None of the above

ANS: a

Q24. What will the following program do?

void main()
{
int i;
char a[]="String";
char *p="New Sring";
char *Temp;
Temp=a;
a=malloc(strlen(p) + 1);
strcpy(a,p); //Line number:9//
p = malloc(strlen(Temp) + 1);
strcpy(p,Temp);
printf("(%s, %s)",a,p);
free(p);
free(a);
} //Line number 15//

a) Swap contents of p & a and print:(New string, string)
b) Generate compilation error in line number 8
c) Generate compilation error in line number 5
d) Generate compilation error in line number 7
e) Generate compilation error in line number 1

ANS: b

Q25. In the following code segment what will be the result of the
function,value of x , value of y

{unsigned int x=-1;
int y;
y = ~0;
if(x == y)
printf("same");
else
printf("not same");
}

a) same, MAXINT, -1
b) not same, MAXINT, -MAXINT
c) same , MAXUNIT, -1
d) same, MAXUNIT, MAXUNIT
e) not same, MAXINT, MAXUNIT

ANS: a

Q26. PATH = /bin : /user : /your home The file /bin/ calender has the following line in it cal 10 1997 The file
/your home / calender has the following line in it cal 5 1997 If the current directory is / your home and
calender is executed

a) The calendar for May 1997 will be printed on screen
b) The calendar for Oct 1997 will be printed on screen
c) The calendar for the current month(whatever it is) will be printed
d) Nothing will get printed on screen
e) An error massage will be printed

Q27. What will be the result of the following program?

char *gxxx()
{static char xxx[1024];
return xxx;
}
main()
{char *g="string";
strcpy(gxxx(),g);
g = gxxx();
strcpy(g,"oldstring");
printf("The string is : %s",gxxx());
}

a) The string is : string
b) The string is :Old string
c) Run time error/Core dump
d) Syntax error during compilation
e) None of these

ANS: b

Q28. What will be result of the following program?

void myalloc(char *x, int n)
{x= (char *)malloc(n*sizeof(char));
memset(x,,n*sizeof(char));
}
main()
{char *g="String";
myalloc(g,20);
strcpy(g,"Oldstring");
printf("The string is %s",g);
}

a) The string is : String
b) Run time error/Core dump
c) The string is : Old string
d) Syntax error during compilation
e) None of these

Q29. Which of the following function is used to repaint a window immediately) Send message (hWnd ,WM _ PAINt,......)

a) InvalidateRect(.......)
b) MoveWindow
c) WM_COPY
d) None

Q30. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1

a) Main
b) Winmain
c) Dllmain
d) Libmain
e) None

ANS: (b)

Q31. The standard source for standard input, standard output and standard error is

a) the terminal
b) /dev/null
c) /user/you/input, /user/you/output/, /user/you/error respectively
d) None

ANS: (a)

Q32. What will be the result of the following program?

main()
{char p[]="String";
int x=0;
if(p=="String")
{printf("Pass 1");
if(p[sizeof(p)-2]==g)
printf("Pass 2");
else
printf("Fail 2");
}
else
{
printf("Fail 1");
if(p[sizeof(p)-2]==g)
printf("Pass 2");
else
printf("Fail 2");
}
}

a) Pass 1, Pass 2
b) Fail 1, Fail 2
c) Pass 1, Fail 2
d) Fail 1, Pass 2
e) syntax error during compilation

Q33. Which of the choices is true for the mentioned declaration ?

const char *p; and
char * const p;

a) You cant change the character in both
b) First : You cant change the character & Second : You can;t change the pointer
c) You cant change the pointer in both
d) First : You cant change the pointer & Second : You cant change the character
e) None

Q34. The redirection operators > and >>

a) do the same function
b) differ : > overwrites, while >> appends
c) differ : > is used for input while >> is used for output
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output
e) None of these

ANS: b

Q35. The command grep first second third /user/you/myfile

a) print lines containing the words first, second or third from the file /user/you/my file
b) searches for lines containing the pattern first in the files
second, third, and /user/you/my file and prints them
c) searches the files /user/you/my file and third for lines containing the words first or second and
prints them
d) replaces the word first with the word second in the files third and /user/you/my file
e) None of the above

ANS: b

i) Find the values of x, y will satisfy this equation (x#y)#(x*y) < (x#y)
ii) Find the values of x, y will satisfy this equation (a*b)#(b*c)< (a#b)*(b*c)


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop