Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Hughes Aptitude Test Paper

Posted on :01-04-2016

ARITHMETIC ABILITY:

Q1. A person invests Rs. 5508 in 4% stock at 102. He afterwards sells out at 105 and reinvests in 5% stock at 126. What is the change in his income?

a. 20
b. 7
c. 10
d. 9
e. None of these

ANS: d

Explanation:

Old income = 5508/102 × 4 = Rs. 216. No. of shares purchased = 5508/102 = 54. So sale proceeds = (54 × 105) = Rs. 5670.
Therefore, New income = (5670 × 5)/126 = Rs. 225.
So change in income = 225 – 216 = Rs. 9.


Q2. Three equal glasses are filled with mixtures of sprit and water. The ratio of the sprit to water is as follows: in the first glass as 3: 4, in the second glass as 4: 5 and in the third glass as 5: 6.The contents of the three glasses are emptied into a single vessel. What is the ratio of the sprit to water in the mixture now?

a. 920:1159
b. 820:1149
c. 1120:1134
d. 1010: 1122
e. None of these

ANS: a

Explanation:

Required Ratio 
{(3/7)+(4/9)+(5/11)}/{(4/7)+(5/9)+(6/11)} =920/1159
Hence answer is 1 option


Q3. The Value of
   is?

a. 2
b. 1/9
c. 19/9
d. 28/9
e. None of these

ANS: c

Explanation:




Q4. Number of times the hands of a clock are in a straight line every day is

a. 44
b. 24
c. 42
d. 22

ANS: a

Explanation:

In 12 hour, the hands of clock coincide 11 times and they make 1800 also 11 times, thus total of 22 times So in 24 hours, the hands of clock will be forming a straight line 22 + 22 = 44 times.


Q5. If x^4 + (1/{x^4})=47 find the value of x^3 +(1/{x^3}) is

a. 18
b. 20
c. 22
d. 24
e. None of these

ANS: a 


Q6. Two pipes can fill a cistern in 14 and 16 hours respectively. The pipes are opened simultaneously and it is found that due to leakage in the bottom, 32 minutes extra are taken for the cistern to be filled up. If the cistern is full, in what time would the leak empty it?

a. 96
b. 102
c. 106
d. 112
e. None of The above

ANS: d

Explanation:
 
If both filling pipes are working together, time taken to fill the tank will be 14 X16/(14 + 16) = 112/15 hrs.
But due to leak it takes 32 min more. Hence total time taken = 112/15 + 32/60 = 8 hrs.
Let the leak takes x hours to empty the tank, so, 1/14 + 1/16 - 1/x = 1/8.
By solving we get the answer as 112 hours. So answer is 4th option.


Q7. How many two-digit odd numbers can be formed from the digits 1, 2, 3, 4, 5, if repetition of digit is allowed?

a. 5
b. 15
c. 35
d. 25
e. None of these

ANS: b

Explanation:
 
   Here unit place can be filled in 3 ways (i.e. 1, 3, 5)
3 = 15Tens place can be filled in 5 ways. Required number of numbers = 5


Q8. The odds against a certain event are 5 : 2 and the odds in favour of another independent event are 6 : 5. The probability that at least one of the events will happen is:

a. 12/77
b. 25/77
c. 52/77
d. 65/77
e. None of these

ANS: c

Explanation:

Required probability = 1 – P (NO event will happen) = 1 – (5/7 × 5/11) = 52/77.


Q9. A motor boat can travel at 10 km/h in still water. It traveled 91 km downstream in river and then returned, taking altogether 20 hours. Find the rate of flow of river.

a. 3
b. 5
c. 6
d. 7
e. None of these

ANS: a

Explanation:

Work done by A and B in 12 days is
12[112*5/4]=12*5/120=.5
Let the rate of flow be y kmph. The equation that will be formed is 91/(10+Y) + 91/(10-Y)=20 
Solving we get y = 3.


Q10. The ratio between the number of sides of two regular polygons is 1: 2 and the ratio between the measure of their interior angles is 2: 3. The number of sides of these polygons are respectively

a. 4, 8
b. 5, 10
c. 6, 12
d. 8, 16
e. None of these

ANS: a

Explanation:

Going by options, if the no of sides are 4 and 8, then the interior angles of the polygons is 90deg and 135deg (int angles = 180 degree (N-2)/N)
Which are in the ratio 2 : 3. So the answer is 1st option.


VERBAL ABILITY:

DIRECTIONS for the question 11:  Each of these questions has a statement followed by two conclusions I and II. Consider the statement and the following conclusions. Decide which of the conclusions follows from the statement.


Q11. Statement: Indias economy is mainly dependant on forests.

Conclusions: I. Trees should be preserved to improve Indian economy.
II. India wants only maintenance of forests to improve economic conditions.

a. if conclusion I follows.
b. if conclusion II follows.
c. if either conclusion I or II follows.
d. if neither conclusion I nor II follows.

ANS: a


DIRECTIONS for the question 12:  Choose the option that is the plural form of the given word.

Q12.  Crisis

a. Crisis
b. Crises
c. Crisies
d. Crisise

ANS: b


DIRECTIONS for the question 13:  A sentence has been broken into four parts. One of the parts has a grammatical error. Identify the same.

Q13.
a. Some molecules contain two or more atoms of the same kind
b. a molecule of water, for example,
c. is make up two atoms of the hydrogen
d. and one of oxygen.

ANS: c


DIRECTIONS for the questions 14 to 15: In each question, choose the word which can be substituted for the given sentence/words

Q14. One who lives on others

a. Stoic
b. Parasite
c. Stupid
d. Awkward

ANS: a


Q15. One who knows everything

a. Omnipotent
b. Intelligent
c. Omniscient
d. Genius

ANS: c


REASONING ABILITY:

DIRECTIONS for the question 16:  Read the information given below and answer the question that follows.

(i)   Six friends A, B, C, D, E and F are seated in a circle facing each other,
(ii)   A is between D and B and F is between C and E.
(iii)  C is the third to the left of B.

Q16. Which of the following is the position of A in relation to F?

a. Second to the left
b. Second to the right
c. Fourth to the right
d. Third to the right

ANS: d

Explanation:

 
Hence, option D is the correct answer.



DIRECTIONS for the questions 17 to 18:  Answer the question based on the information given in the passage.

The revival in primary markets in India has once again made merchant bankers most sought after class of market intermediaries. Seeing intense capital raising by companies arid, several effective investments & acquisition deals; there is a rush among foreign & domestic financial services institutions to commence merchant banking services, an activity which has been fairly dormant over the past 2 years.


Q17. Which of the following is a conclusion which can be drawn from the above paragraph?

a. India at present is a preferred destination for foreign direct investment.
b. The extent of foreign direct investment in India is highest at present.
c. Domestic financial services institutions are not equipped to carry out Merchant banking activities.
d. Indian merchant banking units are the best in the world.

ANS: a


Q18. Which of the following is an inference which can be drawn from the above paragraph?

a. Merchant banking is a relatively new concept in India.
b. Merchant banking activities in India have been low key during the past few years
c. Primary markets in India have stopped attracting foreign investments
d. The Govt. of India encourages foreign direct investment.

ANS: b


Q19. L 2 A , N 4 D , P 7 G , R 11 J , ?

a. S 15 N
b. T 16 M
c. T 8 N
d. S 9 M

ANS: b


Q20. 7, 8, 11, 12, ?

a. 15
b. 13
c. 16
d. 17

ANS: a


DIRECTIONS for the question 21 to 22:  Read the directions given and answer the question accordingly.

Q21. Pointing to a lady in a photograph, Dev said, This woman is my sisters fathers son-in-laws wife. How is Dev related to the woman?

a. Wife
b. Sister
c. Mother
d. Can not Say

ANS: d


Q22. While going to his office Tejveer meets Rakesh who is related to Tejveer because Tejveer is Deepaks father who is married to Garima. Garima is the daughter of Rakesh. Garima has a daughter named Isha. How is Tejveer related to Isha?

a. Uncle
b. Father-in-law
c. Grandfather
d. Grandmother

ANS: c

Explanation:


 
As Garima is Daughter of Rakesh and Married to Deepak so Garima is daughter in law of tejveer and so Tejveer becomes Grand father of Garimas daughter that is Isha. Hence option C.


DIRECTIONS for the questions 23 to 25:  Read the information given below and answer the question that follows.

There are four friends namely Akshay, Bhushan, Chanderjeet and Dhiraj. Each person plays one outdoor game and has one hobby related to fine arts.
Two persons are interested in cricket while the other two like to play hockey.
Two of these four persons are painters, one is a singer and the fourth one is a dancer.

Akshay is neither a painter nor a hockey player.
Bhushan does not dance.
The one who likes dancing, plays hockey.
Bhushan and Dhiraj dont play cricket.

Q23. Who among the following is a singer?

a. Dhiraj
b. Akshay
c. Chanderjeet
d. Bhushan

ANS: b

Explanation:

We are coding Akshay, Bhushan, Chanderjeet and Dhiraj as A,B,C and D respectively.

Akshay is the required answer.


Q24. Which pair shows the correct relationship of the game and fine arts hobby of Dhiraj?

a. Cricket, singing
b. Hockey, dancing
c. Cricket, dancing
d. Cricket, painting

ANS: b


Q25. Who amongst the following plays cricket and is interested in painting?

a. Akshay
b. Chanderjeet
c. Bhushan
d. Dhiraj

ANS: b


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop