Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Hexaware Arithmetic, Reasoning, Verbal Ability

Posted on :29-03-2016

ARITHMETIC ABILITY:

Q1. 3 3/8 * 6 5/12 - 2 3/16 * 3 1/2 = ?

a. 21
b. 18
c. 14
d. 15
e. 16

ANS:

Explanation:

? = 3 3/8 * 6 5/12 - 2 3/16 * 3 1/2 
= (27/8) * (77/12) - (35/16) * (7/2)
= (693/32) - (245/32) = 448/32 = 14.
Hence the answer is option C.


Q2. 12 years ago the ratio between the ages of A and B was 3 : 4 respectively. The present age of B is 3 3/4 times of Cs present age if Cs present age is 16 years, then what is As present age? (in years)

a. 48
b. 42
c. 60
d. 54
e. 36

ANS: a
 
Explanation:

We are given that (A - 12) / (B - 12) = 3/4 ... (1)
and B = 3 3/4C = (15/4)C ... (2)
Since, C = 16 yrs, put this value in equation (2)
we get B = (15/4) * 16 = 60 years.
Now put this value in equation (1), we get
A - 12 = (3/4) * (60-12) = 36
=> A = 48 yrs.
Hence answer is option A.


Q3.
 

a. 13 1/4
b. 14 1/4
c. 11 5/6
d. 12 3/4
e. 12 1/8

ANS: d

Explanation:



Q4. (1/3) rd the diagonal of a square is cube root of 2. What is the measure of the side of the concerned square?

a. 12 m
b. 9 m
c. 18 m
d. 6 m
e. 7 m

ANS: b
 
Explanation:

Let a be the side of a square.
Therefore, diagonal (d) = sqrt (2a)
We are given that
Hence the answer is option B.


Q5.  

a. 6 1/2
b. 5 1/2
c. 5 3/4
d. 6 3/4
e. 6 1/4

ANS: d

Explanation:



Q6. The perimeter of a rectangle whose length is 6m more than its breadth is 84m. What would be the area of a triangle whose base is equal to the diagonal of the rectangle and whose height is equal to the length of the rectangle? (in m2)

a. 324
b. 372
c. 360
d. 364
e. 348

ANS: c
 
Explanation:

Let l, b and d be the length, breadth and diagonal of the rectangle
Therefore, l – b = 6 and 2(l + b) = 84 or l + b = 42
Solving the above equations, we get l = 24m and b = 18m
Therefore, d2 = ( l2 + b2)  Putting the values, we get
d2 = 242 + 182 = 576 + 324 = 900 => d = 30m
Let b and h be the base and height of the triangle 
We are given that b = d = 30m and h = l = 24m
Thus, area of triangle = (1/2)bh = (1/2) * 30 * 24 = 360 m2


Q7. M, N, O and P divided Rs. 44,352/- among themselves M took (3/8)th of the money, N took (1/6)th of the remaining amount and the rest was divided among O and P in the ratio of 3:4 respectively. How much did O get as his share?

a. Rs. 9,600/-
b. Rs. 20,600/-
c. Rs. 10,300/-
d. Rs. 8,700/-
e. Rs. 9,900/-

ANS: e
 
Explanation:

Share of M = (3/8) * 44352 = 16632/-
Remaining amount = 44352 – 16632 = 27720/-
Share of N = (1/6) * 27720 = 4620/-
Remaining amount = 27720 – 4620 = 23100/-
Share of O = (3/7) * 23100 = 9900/-
Hence answer is option E.


Q8. The respective ratio of salaries of A and B is 8:7, if the salary of B increases by 20% and the salary of A increases by 21% the new ratio becomes 96 : 77 respectively. What is As salary?

a. Rs. 22,560/-
b. Rs. 21,600/-
c. Rs. 20,640/-
d. Rs. 23.040/-
e. Cannot be determined

ANS: e

Explanation:

Only ratio of the salary is given, but salary is not given, so we cannot determined the salary of A . Hence answer is option E.


Q9. (sqrt 4356 * sqrt?) / sqrt (6084) = 11

a. 144
b. 196
c. 169
d. 81
e. 121

ANS: c
 
Explanation:

Therefore, ? = 132 = 169
Hence answer is option C.


Q10. 3 ? 14 55 274 1643

a. 11
b. 5
c. 6
d. 8
e. 7

ANS: b

Explanation:

Here the given pattern is:
3         ?       14        55         274        1643
The pattern:
3 × 2 – 1 = 5, 5 × 3 – 1 = 14
14 × 4 – 1 = 55, 55 × 5 – 1 = 274
274 × 6 – 1 = 1643, So ? = 5
Hence answer is option B.


REASONING ABILITY:

DIRECTIONS for the question 11 to 13:
Study the following information carefully and answer the questions given below. A word arrangement machine when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and steps of rearrangement.

Input : boki jam quid geek amce xul put mep
Step I. amce boki jam quid geek xul put mep 
Step II. amce boki geek jam quid xul put mep
Step III. amce boki geek jam mep quid xul put
Step IV. amce boki geek jam mep put quid xul

And step IV is the last step for this input. Based on this information, answer the questions that follow.

Q11. Which of the following will be the last step for this input bacardi herem lut gay poya ulta pulta?

a. IV
b. VI
c. VII
d. II
e. None of these

ANS: d

Explanation:

The basic principle on which the machine works is arranging the given input in alphabetical order by changing the position of one word at a time.


Q12. If the input is tili gili mili nozy abro goya, which of the following steps will be the 3rd step?

a. abro tili gili mili nozy goya
b. Tili abro gili mili nozy abro
c. abro gili goya tili mili nozy
d. Data inadequate
e. None of these

ANS: c


Q13. If the input is chamkato bug preli nerd joker fig zoya gili, what will be step III for this input?

a. bug chamkaato fig gili preli nerd joker zoya
b. bug chamkaato fig gili preli nerd zoya joker
c. bug chamkaato gili fig preli nerd joker zoya
d. chamkaato bug fig gili preli nerd joker zoya
e. Cannot be determined

ANS: a

Explanation:

The basic principle on which the machine works is arranging the given input in alphabetical order by changing the position of one word at a time. 


DIRECTIONS for the questions 14 and 16:  Read the information given below and answer the questions given afterwards.

Q14. If the alternate letters in the following alphabet starting from A are changed into small letter leaving the rest in capitals, which of the following represents the second month after June?

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

a. AugusT
b. AUgUsT
c. augusT
d. August
e. None of these

ANS: c

Explanation:

aBcDeFgHiJkLmNoPqRsTuVwXyZ


Q15. If by arranging the letters of the word UTLSO, the name of a flower is formed, which of the following pairs represents the first and the last letters of the word so formed respectively?

a. TO
b. OS
c. LS
d. TS
e. LT

ANS: c

Explanation:

The name of flower is LOTUS.


Q16. Pointing out to a lady, Karim said, She is the daughter of the woman who is the mother of the husband of my mother. Who is the lady to Karim?

a. Aunt
b. Granddaughter
c. Daughter
d. Sister
e. Sister-in-law

ANS: a

Explanation:

The lady in photo is the sister of Karims father,hence his aunt.


DIRECTIONS for the question 17 to 20:  Read the information given below and answer the questions given below that.

A. ZZ, YY, XX, MM, NN and OO are six members three male and three female.

B. There are two contractors, two arbitrators, one lecturer and one surgeon in the group.

C. YY, NN, ZZ, XX are two married couples and no person in this group has the same profession.

D. NN, a lecturer with yellow dress, is married to a male arbitrator with red dress.

E. Color of dresses of both husbands and that of both the wives is the same.

F. Two persons have yellow dress, two have red and the remaining one each has a purple and white.

G. ZZ is a male contractor, whose sister MM is also an contractor.

H. YY is a surgeon.


Q17. Which of the following is a pair of married ladies?

a. YY NN
b. NN MM
c. ZZ XX
d. Data inadequate
e. None of these

ANS: a

Explanation:
  
ZZ is married to YY and XX is married to NN.


Q18. Who is the wife of ZZ?

a. XX
b. NN
c. MM
d. YY
e. None of these

ANS: d


Q19. What is the color of OOs dress?

a. purple
b. white
c. Purple or white
d. Data inadequate
e. None of these

ANS: c


Q20. Which of the following is group of female members?

a. YY MM OO
b. YY MM XX
c. YY MM NN
d. OO MM NN
e. None of these

ANS: c


VERBAL ABILITY:

DIRECTIONS for questions 21 to 22:  Fill in the blanks with the most appropriate word/phrase or word pair.


Q21. Not attending to _______ can undo much hard work man instant.

a. Plenitude
b. Beatitude
c. Beatific
d. Minutiae

ANS: d

Explanation:

Minutiae denotes small details about something and thus, is the most applicable option.


Q22. Iago fell prey to his own__________.

a. Nuances
b. Machinations
c. Nadir
d. Annul

ANS: b

Explanation:

Machinations signify conspiracy or secret schemes. It is therefore, the most appropriate option.


Q23. Myriad issues means ________

a. Rebellious issues
b. Vast number of issues
c. Changing issues
d. Traditional issues

ANS: b

Explanation:

Myriad issues means a vast number of issues.


Q24. Choose a word or words which mean Philanthropy

a. Flirting
b. Love of mankind
c. Stamps collecting
d. Study of languages

ANS: b

Explanation:

Philanthropy means love of mankind.


Q25. Which word is closest in meaning to the word FRANTIC?

a. FRENETIC
b. SANE
c. FOOLISH
d. DISPOSSESSED

ANS: a


Q26. Which word describes something different from the others?

a. GAIN
b. INTEREST
c. HARM
d. PROFIT

ANS: c


DIRECTIONS for questions 27 to 30:  Read the given passage and answer the questions.

In Sheela Barse v. Union of India, the Supreme Court of India, had issued various directions in regard to the physically and mentally retarded children as also abandoned or destitute children who are lodged in various jails in the country for safe custody. The Court further held:

So far as concerns pending cases relating to offences punishable with imprisonment of not more than 7 years, it is directed that every State Government shall complete the investigation within a period of 3 months from today if the investigation has not already resulted in filing of charge-sheet and if a charge-sheet has been filed, the trial shall be completed within a period of 6 months from today and if it is not, the prosecution shall be quashed.

The State Governments must set up necessary remand homes and observation homes where children accused of an offence can be lodged pending investigation and trial. On no account should the children be kept in jail and if a State government has not got sufficient accommodation in its remand homes or observation homes, the children should be released on bail instead of being subjected to incarceration in jail.

Instead of each State having its own Childrens Act different in procedure and content from the Childrens Act in other States, the Central Government should initiate Parliamentary Legislation on the subject, so that there is complete uniformity in regard to the various provisions relating to children in the entire territory of the country. The Childrens Act which may be enacted by Parliament should contain not only provisions for investigation and trial of offences against children below the age of 16 years but should also contain mandatory provisions for ensuring social, economic and psychological rehabilitation of the children who are either accused of offences or are abandoned or destitute or lost.


Q27. Which of the following statements is true?

a. The Court presumes that the State has infrastructure available to speed-up the trial.
b. The Court presumes that since State is responsible for causing delay in trial process, it should be held liable to speed up the trial process.
c. The Court means to say that irrespective of who is responsible for causing delay in trial process, the State should be made duty bound to speed up the trial process.
d. The Court presumes that the process can be speeded up with the existing infrastructure available with the State agencies.

ANS: c

Explanation:

It has been mentioned that the court wants the states to speed up the trial process. The answer in the context is 3.


Q28. What is the most important issue before the Court?

a. Unreasonable delay in trial processes, where child is accused, in r/o all kinds of offences
b. Delay in trial processes, which is unreasonable, in respect of specific kind of offences
c. Delay in trial processes, where child is accused, in respect of specific kind of offences
d. Unreasonable delay in trial processes, where child is accused, in respect of specific kind of offences

ANS: d


Q29. Find out synonym of abrogate from the above stanzas.

a. Quashed
b. Destitute
c. Enacted
d. Uniformity

ANS: a

Explanation:

Abrogate means to cancel, and the word quashed has the same meaning. The words therefore are synonymous.


Q30. Can we say that there is lack of conformity in various State laws?

a. Yes
b. Yes, but only if such inference is drawn in context to juvenile laws.
c. No
d. Inference can-not be drawn on the basis of given facts

ANS: d


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop