Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

HCL Aptitude Paper 2015

Posted on :11-01-2016

Directions (Q. 1-5):

In each of the following number series one of the given numbers is wrong. Find out the wrong number.

Q1. 8, 34, 207, 1661, 166, 17 , 199417

1) 8      
2) 34     
3) 207    
4) 1661     
5) None of these

ANS: 5



Q2. 7, 75, 395,  2379,  11879,  47541

1) 7      
2) 75    
3) 395     
4) 2379      
5) None of these

ANS: 2



Q3. 420, 70, 75,  300,  197,  148.5

1) 70     
2) 75    
3) 300    
4) 197        
5) None of these

ANS: 4



Q4. 9, 21,  51,  155,  540,  2163

1) 9       
2) 21    
3) 51      
4) 2163      
5) None of these

ANS: 1



Q5. 22, 37,  59,  97,  155,  251

1) 37     
2) 59    
3) 97      
4) 155        
5) None of these

ANS: 3



Q6. An angry Arjun carried some arrows for fighting with Bheeshm. With half the arrows, he cut down the arrows thrown by Bheeshm on him and with six other arrows he killed the Chariot driver of Bheeshm. With one arrow each he knocked down respectively the Chariot, the flag and the bow of Bheeshm. Finally, with one more than four times the square root of arrows he laid Bheeshm unconscious on an arrow bed. Find the total number of arrows Arjun had.

1) 100     
2) 121    
3) 144   
4) 169       
5) None of these



Directions (Q.7-11):

Study the following table and answer the questions given below:

Following table shows the rural population and the percentage of total population living in the rural areas of the country X.

Census Population(in million)     %
1901              213                           89.2
1911              246                           89.7
1921              223                           88.8
1931              246                           88.0
1941              275                           86.1
1951              299                           82.7
1961              360                           82.0
1971              439                           80.1
1981              524                           76.7
1991              629                           74.2
2001              743                           72.3

Q7. Approximately what was the urban population of country X in the census year 1981?

1) 109 million   
2) 129 million   
3) 159 million    
4) 218 million    
5) 155 million

ANS: 3



Q8. In which of the following census years was the population of the urban area 79 million?

1) 1951       
2) 1961      
3) 1971        
4) 1981       
5) 1991

ANS: 2



Q9. Approximately what was total population of the country X in the census year 2001?

1) 1050 million      
2) 1129 million    
3) 1000 million    
4) 743 million      
5) 1029 million

ANS: 5



Q10. The total population of the country X was approximately how much more in the census year 1931 with respect to the same in the census year 1921?

1) 23 million        
2) 29 million       
3) 25 million      
4) 32 million    
5) 34 million

ANS: 2



Q11. The population of urban area in the census year 1941 was approximately what percent of the same in the census year 1951?

1) 55%      
2) 60%         
3) 62%       
4) 65%      
5) 70%

ANS: 5


Passage(Questions from 12-20):

A spate of soul-searching is guaranteed by two major anniversaries that loom this year: the abolition of the slave trade in the British empire in 1807, and the Act of Union of England and Scotland in 1707. Both will feed into Britains nagging sense of self-doubt: who are we? As the debates around integrated and multi-culturalism show no sign of flagging, both anniversaries will be mind for their contemporary relevance.

Television programmes, books, ceremonies, conferences, and newspaper supplements have been in the planning for months.

Some might regard this self-referentialism as tedious; they might advocate an apology for the slave trade and lets be done with 2007s anniversaries. But our reckoning with British history has been so limited that these two anniversaries provide us with a good opportunity for an overdue reality check.

Any chance of reinventing a plausible national identity now (as many are keen to do) is only possible if we develop a much better understanding of how our nation behaved in the past and how nationalisms (English, Scottish, and British) were elaborately created over the past few hundred years and how incomplete and fragile that process always was.

The coincidence of these two anniversaries is fortuitous. The abolition of the slave trade is a painful reminder of British imperial history, which we have, incredible, managed to largely forget. Who remembers the Bengal famine or Hola camp, the empires opium trade with China or our invention of concentration camps in the Boer war? We too easily overlook how empire was a linchpin to British national identity, vital to welding Scotland and England together. Indeed, historian Linda Colley suggests three ingredients for British identity: Great Britain is an invented nation that was not founded on the suppression of older loyalties so much as superimposed on them, and that was heavily dependent for its raison detre on a broadly Protestant culture, on the treat and tonic of recurrent war, especially war with France, and on the triumphs, profits and Otherness represented by a massive overseas empire.

These three props for Brutishness have collapsed: Protestant Christianity has declined sharply, war with France is the pastime only of a few drunken football fans, and the empire is no more. No wonder Brutishness is no the decline; over the past couple of decades, people have become increasingly likely to define themselves in polls as English or Scottish rather than British.

This is the social trend in defining identity that politicians such as Gordon Brown watch closely. Could this re-emergence of the older loyalties to which Ms Cooley refers have political consequences? Could the Scottish National Party translate that into significant electoral gains in the Scottish elections only a few days after the official commemoration of the Act of Union in May?

Its not just the Scots who could decide they ve had enough of the English the feeling could become mutual. The grumbles are getting louder about Scottish MPs who vote on legislation affecting the English and the disproportionate amount of public spending swallowed up by the Scots.

Mr Brown clearly has a vested interest in stilling such complaints. Hes been at the forefront of an establishment attempt to redefine Britishness on the grounds of common values such as fair play and tolerance.

Who is going to define Englishness? Julian Baggini has a stab at it in a book to be published in March, Welcome to Every town: A Journey into the English Mind. He spent six months living in Rotherham to get beyond the metropolitan, liberal elites perceptions of Englishness and establish what most people (that is, the white working class) understand by their Englishness.

Parochial, tightly knit, focused on family and local communities; nostalgic, fearful of the future and insecure; a dogged belief in common sense: these are his conclusions. Mr Baggini confesses to feeling that his six months in Rother ham was like visiting a foreign country, and no doubt many of the people he met would regard six months in London as profoundly alienating. How do you weld national identities out of global metropolises disconnected from hinterland? Englishness is riven with huge regional and class divides. The stakes are high  for example, a rising British National Party vote, a fear of asylum, and hostility to Islam. The anniversary of the Act of union will provide a stage for all this to be played out. Its just as painful a commemoration for the English as for the Scottish. It required one nation to lose its sovereignty and the other its identity.

Q12. According to the passage, the two major anniversaries will

1) give an impetus to the questioning of British national identity.
2) set the Britons thinking who they really are.
3) be just another occasion to raise the issue of British national identity.
4) be just another occasion to give rise to a debate on multiculturalism.
5) not be celebrated because of the shame attached with slave trade.

ANS: 1


Q13. According to Linda Colley, Great Britain owes its nation-state concept to

1) ceding of its territory by Scotland to England.
2) a shared relation of race, religion and economy.
3) what can today be seen as a concept of free trade area.
4) the perpetuation of slave trade.
5) commonality of interest between its constituents.

ANS: 5


Q14. Going by the passage, which of the following may instill a sense of national identity among the Britons?

1) The return of Catholics to the Protestant fold
2) Britain going to war with Germany
3) Britain going to war as an Allied force
4) Regular football matches between British and French clubs
5) Any of the above

ANS: 2


Q15. According to the facts stated in the passage, if England and Scotland decide to split,

1) it is the former that stands to gain.
2) it is the latter that stands to gain.
3) it will be a win-win situation.
4) it will be a lose-lose situation.
5) both the parties will lose their face but gain materially

ANS: 1


Q16. According to the passage, the post-modern mind views imperialism as

1) something that was necessary in the context of the times.
2) a thing of the past which need not be mentioned further.
3) a blot on the history of mankind.
4) the white mans burden.
5) a concept relevant even in the present times, given the inability of the developing countries to catch up with the West.

ANS: 3


Q17. Oranges are bought at 7 for Rs.3. At what rate per hundred must they be sold to gain 33%?

(1) Rs.56           
(2) Rs.60       
(3) Rs.58         
(4) Rs.57

ANS: 4


Q18. The cost price of 36 books is equal to the selling price of 30 books. The gain is:

(1) 20%              
(2) 16%        
(3) 18%          
(4) 82%

ANS: 1


Q19. A person sells two machines at Rs.396 each. On one he gains 10% and on the other he loses 10%. His profit or loss in the whole transaction is:

(1) No gain, no loss     
(2) 1% loss     
(3) 1% profit         
(4) 8% profit

ANS: 2


Q20. A trader bought 10 kg of apples for Rs.405 out of which 1 kg of apples were found to be rotten. If he wishes to make a profit of 10%, at what rate should he sell the remaining apples per kg?

(1) Rs.45          
(2) Rs.49.50      
(3) Rs.50         
(4) Rs. 51

ANS: 2



  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop