Fanuc Corporation Placement Papers

Fanuc Robotics Questions with Answers



Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Fanuc Computer Numerical Control (CNC) Questions with Answers

Posted on :26-04-2016

Q1. What is CNC?

ANS:

CNC (Computer Numerical Control) is a particular application usually to control a multi axis machine tool such as a milling machine or a lathe but also could be a tube bending machine punch press or similar. 

The CNC controller is usually a purpose built controller using a micro computer but could be a general purpose computer or a PLC. The forerunner was NC (Numerical Control) before computers were readily available, it used solid state logic and relays, timers etc to provide the application.


Q2. What are the advantages of CNC Machines?

ANS:

1. Increased productivity.
2. High accuracy and repeatability.
3. Reduced production costs.
4. Reduced indirect operating costs.
5. Facilitation of complex machining operations.
6. Greater flexibility.
7. Improved production planning and control.
8. Lower operator skill requirement.
9. Facilitation of flexible automation.


Q3. What are the limitations of CNC Machines?

ANS:

1. High initial investment.
2. High maintenance requirement.
3. Not cost-effective for low production cost.


Q4. What are the types of CNC machines and instruments used in industry?

ANS:

Some common types of CNC machines and instruments used in industry are as following:

• Drilling Machine
• Lathe / Turning Centre
• Milling / Machining Centre
• Turret Press and Punching Machine
• Wirecut Electro Discharge Machine (EDM)
• Grinding Machine
• Laser Cutting Machine
• Water Jet Cutting Machine
• Electro Discharge Machine
• Coordinate Measuring Machine
• Industrial Robot


Q5. What is the main classification of CNC Machines?

ANS:

CNC machines can be divided into two groups

1) Milling Machines: A milling machine is a machine that has a spindle with a special tool that spins and cuts in various directions and moves in three different directions along the x, y and z axis.

2) Turning Machines: A turning machine is generally made up of a device that spins a work piece at a high speed and a tool (sharp edge) that shaves off the undesired material from the work piece (where the tool is moved back and forth and in and out until the desired form is achieved).


Q6. In CNC machine tool, the part program entered into the computer memory

a. can be used only once
b. can be used again and again
c. can be used again but it has to be modified every time
d. cannot say
 
ANS: can be used again and again


Q7. Which machine tool reduces the number of set-ups in machining operation, time spent in setting machine tools and transportation between sections of machines?

a. Computer Numerical Control machine tool
b. Direct Numerical Control machine tool
c. Adaptive Control Systems
d. Machining centre

ANS: Machining centre


Q8. The machine tool, in which calculation and setting of the operating conditions like depth of cut, feed, speed are done during the machining by the control system itself, is called 

a. Computer Numerical Control System
b. Direct Numerical Control System
c. Machining Centre System
d. Adaptive Control System

ANS: Adaptive Control System


Q9. Part-programming mistakes can be avoided in

a. NC (Numerical Control) machine tool
b. CNC (Computer Numerical Control) machine tool
c. Both a. and b.
d. None of the above

ANS: CNC (Computer Numerical Control) machine tool


Q10. Arrange the below operations in operator controlled machine tool in correct order.

(A) Operator
(B) Process planing
(C) Machine tool
(D) Component drawing
(E) Completed component

a. (A) – (D) – (B) – (C) – (E)
b. (D) – (B) – (C) – (A) – (E)
c. (B) – (D) – (C) – (A) – (E)
d. (D) – (B) – (A) – (C) – (E)

ANS: (D) – (B) – (A) – (C) – (E)


Q11. The device, fed to the control unit of NC machine tool which sends the position command signals to sideway transmission elements of the machine, is called as

a. controller
b. tape 
c. feedback unit
d. none of the above

ANS: tape


Q12. In NC (Numerical Control) machine tool, the position feedback package is connected between 

a. control unit and programmer 
b. programmer and machine tool
c. control unit and machine tool
d. programmer and process planning

ANS: control unit and machine tool


Q13. Which of the following options is correct for the control unit and panel of NC (Numerical Control) and CNC (Computer Numerical Control) machine tools?

a. The control unit of NC machine tool works in ON-line mode and the control unit of CNC machine tool works in batch processing mode 
b. The control unit of NC machine tool works in batch processing mode and the control unit of CNC machine tool works in ON-line mode
c. The control units of both NC and CNC machines work in ON-line mode
d. The control units of both NC and CNC machines work in batch processing mode

ANS: The control unit of NC machine tool works in batch processing mode and the control unit of CNC machine tool works in ON-line mode


Q14. Which of the following statements are correct for CNC machine tool?

1. CNC control unit does not allow compensation for any changes in the dimensions of cutting tool
2. CNC machine tool are suitable for long run applications
3. It is possible to obtain information on machine utilization which is useful to management in CNC machine tool
4. CNC machine tool has greater flexibility
5. CNC machine can diagnose program and can detect the machine defects even before the part is produced 

a. (1), (2) and (3)
b. (2), (4) and (5)
c. (3), (4) and (5)
d. (2), (3), (4) and (5)

ANS: (3), (4) and (5)


Q15. Several machine tools can be controlled by a central computer in 

a. NC (Numerical Control) machine tool
b. CNC (Computer Numerical Control) machine tool
c. DNC (Direct Numerical Control) machine tool
d. CCNC (Central-Computer Numerical Control) machine tool

ANS: DNC (Direct Numerical Control) machine tool


  

Fanuc Corporation Placement Papers

➤ Fanuc Robotics Questions with Answers
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop