Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Essar Aptitude Questions

Posted on :18-02-2016
Essar Placement Paper:-

Aptitude Questions:-

Q1. If a2 + b2 + 4c2 = 2(a + b – 2c) – 3 and a, b, c are real, then the value of (a2 + b2 + c2) is

a) 2
b) 2 1/4
c) 3
d) 3 1/4

ANS: b 


Q2. An equation of the form ax + by + c = 0 where a = 0, b = 0, c = 0 represents a straight line which passes through

a) (0, 0)
b) (3, 2)
c) (2, 4)
d) None of these

ANS: a 


Q3. If (4x - 3)/x + (4y - 3)/y + (4z - 3)/z = 0, then the value of 1/x + 1/y + 1/z is

a) 4
b) 6
c) 9
d) 3

ANS: a 


Q4. The simple interest on Rs. 4000 in 3 years at the rate of x% per annum equals the simple interest on Rs. 6000 at the rate of 12% per annum in 2 years. The value of x is

a) 8%
b) 9%
c) 10%
d) 6%

ANS: c 


Q5. A number x when divided by 289 leaves y as a remainder. The value of y is

a) 3
b) 1
c) 5
d) 2

ANS: 


Q6. In a triangle ABC,  A = 90°,  C = 55°, AD bar  BC bar. What is the value of  BAD?

a) 45°
b) 55°
c) 35°
d) 60°

ANS: b 


Q7. The numerator of a fraction is 4 less than its denominator. If the numerator is decreased by 2 and the denominator is increased by 1, then the denominator becomes eight times the numerator. Find the fraction.

a) -4/8
b) 2/7
c) 3/8
d) 3/7

ANS: d


Q8. If x2 = y + z, y2 = z + x and z2 = x + y then the value of 1/(1+x) + 1/(1+y) + 1/(1+z) is

a) 2
b) 0
c) -1
d) 1

ANS: d


Q9. Find the simplest value of 2Sqrt50 / Sqrt18 - Sqrt72 (given Sqrt2 = 1.414)

a) 10.312
b) 8.484
c) 4.242
d) 9.898

ANS: d


Q10. If x2 - 3x + 1 = 0, then the value of x2 + x + 1/x + 1/x2 is

a) 6
b) 8
c) 10
d) 2

ANS: c



Reasoning Ability:-

Q11. In a certain code language lik dye pin means eat and drink, pin bit sem means, drink hot milk and lik sem ani means milk and curd. What is the code for eat

a) like
b) dye
c) pin
d) Data inadequate

ANS: b


Q12. If the password is some men not great writers are for the keyword some writers are not great men, what will be the password for the keyword children like to play and read?

a) children play and read like to
b) children to play and like read
c) children read and play to like
d) children read play and like to

ANS: d


Q13. Starting from a point S, Ritesh walks a distance of 5 km South, then turns to his right and walks 3 km. From there he again turns right and walks 5 km. He then turns to his left and walks 5 km. How far is he from the starting point and in which direction?

a) 5 km west
b) 3 km North
c) 3 km East
d) 8 km West

ANS: d


DIRECTIONS for questions 14 to 17:  

Read the following information carefully and answer the questions given below them:

There are six members - P, Q, R, S, T and U - in a family. Each member of the family has two jobs; one main job and other part time job. Painting is the part-time job of S, but two members pursue it as main job. Q,T and U do electrical works as one of their jobs. Us main job is computer programming and R and T do it as their part time job. P is both painter and typist and the part-time job of P is the main job of S and vice-versa. Career counseling is the part time job of only one member. The only female member in the family has typing as her main job.

Q14. Disregarding the main job and part time job criteria, who among the following pursue the same job combination as that of U?

a) P
b) R
c) T
d) S
e) None of these

ANS: c


Q15. What is the main job of R?

a) Painting
b) Electric Work
c) Computer programming
d) Career counseling
e) Typing

ANS: a


Q16. Which of the following groups has painting as their main job?

a) P, R & S only
b) Q, R & S only
c) R & S only
d) Q & R only
e) P & R only

ANS: e


Q17. Who among the following is the only female member in the family?

a) P
b) Q
c) T
d) S
e) None of these

ANS: d


Q18. In a class, Mohit ranks 14th from the top and 21st from the bottom. How many students are there in the class?

a) 34
b) 35
c) 33
d) 36

ANS: a


Q19. If both the statements: Some toys are boxes and All boxes are jeeps are true, then which of the following can definitely be inferred?

a) All jeeps are boxes
b) All toys are boxes
c) Some toys are jeeps
d) All toys are jeeps

ANS: c


Q20. If it is possible to make a meaningful word with the third, the fifth, the sixth and the ninth letters of the word FIGURATION using each letter only once, mark last letter of that word as your answer. If more than one word can be made mark X as your answer and if no such word can be made mark M as your answer.

a) X
b) M
c) O
d) R

ANS: b



Verbal Ability:-

DIRECTIONS for questions 21, 22:  Fill in the blanks with the most appropriate word.

Q21. In large cities, the number of family-owned grocery stores has fallen so sharply that the opportunity to shop in such a place is _____ occasion.

a) a celebrated
b) an old
c) a fanciful
d) a rare

ANS: a


Q22. His attempt to _______ his guilt was betrayed by the tremor of his hand as he picked up the paper.

a) extenuate
b) determine
c) conceal
d) intensify

ANS: c


DIRECTIONS for questions 23, 24:

Part, or all, of each sentence is underlined. Following the sentence, four versions of the underlined portion are presented. Choice (I) repeats the original; the other choices are different If you think a better sentence can be found in Choices (2), (3), (4), then choose one of them. If the sentence is correct as stated, your answer will be Choice (I).

Q23. Unfamiliar with New York, Mohsin checked carefully the map before boarding the A train.

a) Mohsin checked carefully the map before boarding
b) Mohsin carefully checked the map before boarding
c) Mohsin checking carefully the map before boarding
d) Mohsin, before boarding, carefully checked

ANS: a 


Q24. Tanya barely took 15 minutes to finish her essay, a fact that amazed her friends and worried her not at all.

a) Tanya barely took 15 minutes to finish her essay,
b) Only 15 minutes did it take Tanya to barely finish her essay,
c) Tanya barely took 15 minutes to finish her essay;
d) Tanya took barely 15 minutes to finish her essay,

ANS: a


DIRECTIONS for questions 25 to 27:

Read the following passage carefully and choose the best option from the choices given.

The attraction of gold is as old as history. Since ancient times, gold has been the object of dreams and obsessions. Western literature is full of characters who kill for gold or hoard it, from King Midas in the ancient Greek myths, to Fagin in Dickens Oliver Twist. These characters go to evil extremes to get or keep their gold and they get the punishment they deserve. Most people would not be willing to go to such extremes, of course, but they would not question the assumption that gold has lasting value above and beyond any local currency. Societies change over time, customs and currencies evolve, but gold remains. A wedding ring, for example, must be gold, and so should any serious gift of jewellery. In fact, giving and wearing gold is still a mark of prestige in our postindustrial society.


Q25. Of the various historical markers in the passage which is the second oldest

a) King Midas
b) Fagin
c) Postindustrial society
d) the question is invalid because all of these refer to the same historical period

ANS: b


Q26. This passage is obviously incomplete. Which of the following endings best fits the logic of the paragraph?

a) thought gold is no longer valued as it used to be
b) even if most people prefer to wear silver
c) whereas in the past, gold was not so valuable
d) just as it has been for thousands of years

ANS: d


Q27. What does prestige, a word that occurs in the last sentence also mean?

a) Kudos
b) Heracles
c) Mercurial
d) Reverie

ANS: b


DIRECTIONS for questions 28 to 30:  

Every sentence below contains either one error or no error. None of the sentences contains more than one error. If the sentence contains an error, it will be in one of the underlined parts of the sentence. You should find the part of the sentence that needs to be changed to make the sentence correct. If you think the sentence is correct as written, select Choice (4), no error.

Q28. The debate team, which(1) included Shikha and I(2), was stuck on the bus for more than two(3) hours. No error(4)

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

ANS: a


Q29. By the time he reached the island, Danish had already swam(1) further than anyone(2) else ever had(3). No error(4)

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

ANS: d


Q30. Far from(1) being a liberal fanatic, Devansh actually espouses very conservative views(2) on social and economic(3) issues. No error(4)

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

ANS: b



Technical Questions:-

Q31. Floating of a currency leads to 

a) Devaluation
b) Revaluation
c) Over valuation
d) Either devaluation or revaluation
e) Either revaluation or over-valuation

ANS: d


Q32. Which one of the following materials will have lowest cutting speed?

a) Mild steel
b) Aluminium
c) Brass
d) High carbon steel

ANS: d


Q33. A fly cutter is used on 

a) Lathe
b) Shaper
c) Milling machine
d) Slotter
e) Planer

ANS: c


Q34. Which adhesive is used for plywood work 

a) Gum
b) guar gum
c) fevicol
d) Castor oil
e) Any greasy material

ANS: c


Q35. Brown and Sharpe taper is generally used in 

a) lathes
b) Drills
c) Shapers
d) Milling machines
e) Broaching Mach

ANS: d


Q36. The mode is 

a) Same as median
b) The arithmetic average of the distribution
c) The geometric average of the distribution
d) The score with greatest frequency of distribution

ANS: d


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop