Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Emphasis Reasoning Ability questions

Posted on :09-02-2016

DIRECTIONS for the question 1 to 5: 

Study the following information to answer these questions.

A blacksmith has five iron articles A, B, C, D and E each having a different weight.

(i) A weighs twice as much as B.
(ii) B weighs four and a half times as much as C.
(iii) C weighs half as much as D.
(iv) D weighs half as much as E.
(v) E weighs less than A but more than C.

Q1. Which of the following is the lightest in weight?

A. A
B. B
C. C
D. D

ANS: C

Explanation:

Just by combining all the conditions given in the question, you get the following relationship. C < D < E < A. After that as A is twice that of B, this means A is the highest. Now B is given to be 4.5 times of C and E happens to be 4 times C (double of double). Thus B must be less than A but more than E. Thus there sequence becomes C < D < E < B< A.



Q2. E is lighter in weight than which of the other two articles?

A. A,B
B. D,C
C. A, C
D. D,B

ANS: A

Explanation:

Just by combining all the conditions given in the question, you get the following relationship. C < D < E < A. After that as A is twice that of B, this means A is the highest. Now B is given to be 4.5 times of C and E happens to be 4 times C (double of double). Thus B must be less than A but more than E. Thus there sequence becomes C < D < E < B< A.
Now all the questions can be easily answered.


Q3. E is heavier than which of the following two articles ?

A. D,B
B. D,C
C. A,C
D. A,B

ANS: B

Explanation:

Just by combining all the conditions given in the question, you get the following relationship. C < D < E < A. After that as A is twice that of B, this means A is the highest. Now B is given to be 4.5 times of C and E happens to be 4 times C (double of double). Thus B must be less than A but more than E. Thus there sequence becomes C < D < E < B< A. 


Q4. Which of the following articles is the heaviest in weight?

A. A
B. B
C. C
D. D

ANS: A

Explanation:

Just by combining all the conditions given in the question, you get the following relationship. C < D < E < A. After that as A is twice that of B, this means A is the highest. Now B is given to be 4.5 times of C and E happens to be 4 times C (double of double). Thus B must be less than A but more than E. Thus there sequence becomes C < D < E < B< A.
Now all the questions can be easily answered.

Q5. Which of the following represents the descending order of weights of the articles?

A. A, B, E, D, C
B. B, D, E, A, C
C. A, B, C, D, E
D. C, D, E, B, A

ANS: A

Explanation:

Just by combining all the conditions given in the question, you get the following relationship. C < D < E < A. After that as A is twice that of B, this means A is the highest. Now B is given to be 4.5 times of C and E happens to be 4 times C (double of double). Thus B must be less than A but more than E. Thus there sequence becomes C < D < E < B< A.
Now all the questions can be easily answered.


DIRECTIONS for the question 6-7:  

From the set of numbers given in the four alternatives, which is the most similar to the set given in the question.

Q6. Given Set : (6, 15, 28)

A. (50, 59, 71)
B. (46, 56, 66)
C. (60, 69, 72)
D. (60, 69, 82)

ANS: D

Explanation:

The relation given in the question is +9, and then +13, which is given in the 4th option, which will be your answer.


Q7. Given Set : (81, 77, 69)

A. (56, 52, 44)
B. (65, 61, 54)
C. (92, 88, 79)
D. (75, 71, 60)

ANS: A

Explanation:

The relation given in the question is − 4, and then − 8, which is given in the 1st option, which will be your answer.

DIRECTIONS for the question 8-9:  

Answer these independent of each other.

Q8. Two trains bound for New Delhi from Kanyakumari leave Kanyakumari station within an interval of 30 minutes. For the first train there are 6 stops while for the second train there are only 5 stops. At each stop, the trains will stop for 15 minutes. Which of the following statements should be necessarily true?

A. During the entire journey to New Delhi, the second train will always be behind first train.
B. During the entire journey to New Delhi, the second train will always be behind first train if first train stops at all stations in which the second train stops.
C. During the entire journey to New Delhi, the second train will be ahead, of the first train at some points, if second train does not stop at three stations in which the first train stops.
D. None of the above

ANS: D

Q9. In an examination there are 90 questions. Each question carries 1 mark for tile right answer, -0.5 for the wrong answer and -0.25 marks for the unanswered question. Ramesh had answered all questions and got the number of wrong questions as half of the number of right questions. James had answered only 80 questions but got marks equal to that of Ramesh. Then

A. Both James and Ramesh had same number of correct answers
B. James had more correct answers than Ramesh
C. Ramesh had more correct answers than James
D. Cannot be determined

ANS: D

Explanation:

Well this is a bit tricky. Ramesh scored (R − 60) (W − 30) = 45 Marks Now James has 10 Rs, so 2.5 marks will be deducted. Try out various combination with 80 Rs, e.g. (R − 60) (W − 20) = 60 − 10 − 2.5 (etc.) = 47.5 James can never get a score equal to Ramesh. Option D.


DIRECTIONS for the question 10: 

 In each of the following questions a no. series is given. After the series, a no. is given below it, followed by a, b, c, d and e. You have to complete the series starting with the no. given and following the same property as in the given no. series. Then answer the questions below it.

Q10. 2    -1    28    -9    86    -25
      124   a     b     c      d      e
What should come in place of b?

A. 122
B. 328
C. 9
D. 228
E. None of these

ANS: D

Explanation:

The series is 12 + 1, 3 − 22, 52 + 3, 4 − 42, 92 + 5, .., Here, 2 = 12 + 1. In the same way. 122 = 112 + 1. Therefore a = 13 - 22 = 9, b = 152 + 3 = 228, c = 17 - 42 = 17 − 16, and so on.


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop