Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Emphasis Aptitude Questions With Answers

Posted on :09-02-2016
Mphasis Aptitude Questions With Answers :

Q1) A train covers a distance in 50 min ,if it runs at a speed of 48 kmph on an average.The speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40 min will be. 

Solution: 

Time=50/60 hr=5/6hr
Speed=48mph
distance=S*T=48*5/6=40km
time=40/60hr=2/3hr
New speed = 40* 3/2 kmph= 60kmph

Q2) Vikas can cover a distance in 1hr 24min by covering 2/3 of the distance at 4 kmph and the rest at 5kmph.the total distance is?

Solution:

Let total distance be S
total time=1hr24min
A to T :: speed=4kmph
diistance=2/3S
T to S :: speed=5km
distance=1-2/3S=1/3S
21/15 hr=2/3 S/4 + 1/3s /5
84=14/3S*3
S=84*3/14*3
= 6km

Q3) Walking at 3/4 of his usual speed ,a man is late by 1/2 hr. the usual time is.

Solution:

Usual speed = S
Usual time = T
Distance = D
New Speed is ¾ S
New time is 4/3 T
4/3 T – T = 5/2
T=15/2 = 7 ½

Q4) A man covers a distance on scooter .had he moved 3 kmph faster he would have taken 40 min less. If he had moved 2kmph slower he would have taken 40 min more. the distance is.

Solution:

Let distance = x m
Usual rate = y kmph
x/y – x/y+3 = 40/60 hr
2y(y+3) = 9x ————–1
x/y-2 – x/y = 40/60 hr y(y-2) = 3x —————–2
divide 1 & 2 equations
by solving we get x = 40 

Q5) Excluding stop pages, the speed of the bus is 54 kmph and including stop pages, it is 45 kmph. for how many min does the bus stop per hr.

Solution:

Due to stop pages,it covers 9km less.
time taken to cover 9 km is [9/54 *60] min = 10min

Q6) Two boys starting from the same place walk at a rate of 5 kmph and 5.5 kmph respectively.what time will they take to be 8.5 km apart, if they walk in the same direction The relative speed of the boys = 5.5 kmph – 5 kmph = 0.5 kmph Distance between them is 8.5 km
Time= 8.5 km / 0.5 kmph = 17 hrs


Q7) 2 trains starting at the same time from 2 stations 200km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 110km from one of the stations. what is the ratio of their speeds.

Solution:

In same time ,they cover 110 km & 90 km respectively
so ratio of their speed =110:90 = 11:9

Q8) Two trains start from A & B and travel towards each other at speed of 50 kmph and 60 kmph resp. At the time of the meeting the second train has traveled 120km more than the first. the distance between them.
Let the distance traveled by the first train be x km then distance covered by the second train is x + 120km x/50 = x+120 / 60
x= 600 so the distance between A & B is x + x + 120 = 1320 km

Q9) A thief steals a ca r at 2.30 pm and drives it at 60 kmph.The theft is discovered at 3 pm and the owner sets off in another car at 75 kmph when will he overtake the thief

Solution:

Let the thief is overtaken x hrs after 2.30 pm
distance covered by the thief in x hrs = distance covered by
the owner in x-1/2 hr
60x = 75 ( x- ½)
x= 5/2 hr
thief is overtaken at 2.30 pm + 2 ½ hr = 5 pm

Q10) In covering distance, the speed of A & B are in the ratio of 3:4.A takes 30min more than B to reach the destination. The time taken by A to reach the destination is.

Solution:

Ratio of speed = 3:4
Ratio of time = 4:3
let A takes 4x hrs, B takes 3x hrs
then 4x-3x = 30/60 hr
x = ½ hr
Time taken by A to reach the destination is 4x = 4 * ½ = 2 hr

Q11) The average ages of three persons is 27 years. Their ages are in the proportion of 1:3:5.What is the age in years of the youngest one among them.

Solution:

Let the age of three persons be x, 3x and 5x
-- > 9x/3 = 27 -- > x = 9

Q12) The average of 11 numbers is 50. If the average of first 6 numbers is 49 and that of last 6 is 52.Find the 6th number.

Solution: 

The total sum of 11 results = 11 * 50 = 550
The total sum of first 6 results = 6 * 49 = 294
The total sum of last 6 results = 6 * 52 = 312
Sixth result = 294 + 312 – 550 = 56

Q13) Find L.C.M of 852 and 1491.

Solution:

: . L.C.M = 852*1491/213 = 5964

Q14) The smallest number which when divided by 20, 25, 35, 40 leaves the remainder 6 When divided by 14, 19, 23 and 34 respectively is the difference between divisor and The corresponding remainder is 6.

Solution: 

Required number = (L.C.M of 20, 25, 35, 40) – 6
= 1400-6 = 1394 

Q15) The least multiple of 7 which leaves a remainder 4 when divided by 6,9,15 and 18 is L.C.M of 6,9,15 and 18 is 90.

Solution:

Let x be the least multiple of 7, which when divided by 90 leaves the remainder 4.
Then x is of the form 90k + 4.
Now, minimum value of k for which 90k + 4 is divisible by 4.
: . x = 4 * 90 + 4 = 364

Q16) Sum of three even consecutive numbers is 48, and then least number is

1) 16
2) 18
3) 20
4) 14

Solution: 

4) Let the numbers be 2n, 2n+2 and 2n+4
2n + (2n+2) + (2n+4) = 48
6n = 48-6 = 42, n = 7
Hence the numbers are -- > 14, 16 and 18
The least number is 14.

Q17) It being given that 15 = 3.88, the best approximation to 5/3 is

1) 0.43
2)1.89
3)1.29
4)1.63

Solution:
 
3) x = ?5/3 = ?5*3/3*3 = ?15 /? 9 = ?15/3 = 3.88/3 = 1.29

Q18) Of the two-digit numbers (those from 11 to 95, both inclusive) how many have a Second digit greater than the first digit?

1) 37
2) 38
3)36
4) 35

Solution: 

3) 12 to 19 -- > 8
23 to 29 -- > 7
34 to 39 -- > 6
45 to 49 -- > 5
56 to 59 -- > 4
67 to 69 -- > 3
78 to 79 -- > 2
89 -- > 1

Q19) The Value of 24 + 364 + 428 is

Solution: 

24*1/2 + 43*1/3 + 28*1/4 -- > 4 + 4 + 4 -- > 12

Q20) 3 ¼ - 4/5 of 5/6 / 4 1/3 / 1/5 – ( 3/10 + 21 1/5 ) is equal to  13/4 – 4/5 * 5/6 / 13/3 / 1/5 – ( 3/10 + 106/5 ) (use BODMASRULE)

Solution:

-- > 13/4 – 4/6 / 13/3 / 1/5 – 215/10 -- > 31/12 / 13/3 * 5 – 215/10
-- > 31/12 / 65/3 – 43/2 -- > 31/12 / 130 – 129/6 -- > 31/12/1/6 = 31/12 * 6/1
-- > 31/2 = 15 1/2

Q21) 13 sheeps and 9 pigs were bought for Rs. 1291.85.If the average price of a sheep be Rs. 74. What is the average price of a pig.

Solution: 

Average price of a sheep = Rs. 74
:Total price of 13 sheeps = (74*13) = Rs. 962
But, total price of 13 sheeps and 9 pigs
= Rs. 1291.85
Total price of 9 pigs
= Rs. (1291.85-962) = Rs. 329.85
Hence, average price of a pig
= (329.85/9) = Rs. 36.65

Q22) A batsman in his 18th innings makes a score of 150 runs and there by increasing his Average by 6. Find his average after 18th innings.

Solution: 

Let the average for 17 innings is x runs
Total runs in 17 innings = 17x
Total runs in 18 innings = 17x + 150
Average of 18 innings = 17x + 150/18
: . 17x + 150/18 = x + 6 -- > x = 42
Thus, average after 18 innings = 42

Q23) . Find the H.C.F of 777 and 1147.

Solution:

H.C.F of 777 and 1147 is 37.

Q24) The L.C.M of two numbers is 2310 and their H.C.F is 30. If one number is 210 the other is the other number

Solution:

= L.C.M * H.C.F/given number
= 2310*30/210 = 330

Q25) The average of 50 numbers is 38. If two numbers namely 45 and 55 are discarded, The average of remaining numbers is?

Solution:

Total of 50 numbers = 50 * 38 = 1900
Average of 48 numbers = 1900-(45+55) / 48
= 1800 / 48 = 37.5 

Q26) Divide 50 in two parts so that the sum of reciprocals is (1/12), the numbers are

1)20,30
2) 24,36
3) 28,22
4)36,14

Solution: 

1) Let the numbers be x and y then
X+y = 50. ………(i)
1/x + 1/y = 12
1/x + 1/50-x = 1/12..From (i) y = 50 – x
-- > 50-x+x/x(50-x) = 1/12
-- > x2-50x+600 = 0
-- > (x-30) (x-20) = 0

Q27) Five years ago the average age of a family of 3 members was 27 years. A child has Been born, due to which the average age of the family is 25 years today. What is the Present age of the child?

Solution:

Average age of the family of 3 members
5 years ago = 27 years
Sum of the ages of the 3 members now
= (27 + 5) * 3 = 96 years
Average age of the family of 4 members now
= 25 years
Sum of the ages of the 4 numbers now
= 25*4 = 100 years
Age of child = 100 – 96 = 4 years

Q28) In a class of 20 students in an examination in Mathematics 2 students scored 100 Marks each, 3 get zero each and the average of the rest was 40. What is the average Of the whole class?

Solution:

Total marks obtained by a class of 20 students
= 2 * 100 + 3 * 0 + 15 * 40
= 200 + 600 = 800
: Average marks of whole class = 800/20 = 40

Q29). The greatest number, which can divide 432, 534 and 398 leaving the same remainder 7 in each, is
 
Solution:

Required number is the H.C.F of (432-7), (534-7) and (398-7)
i.e., H.C.F. of 425, 527, 391
Required number = 17
Mphasis data sufficiency questions with answers

Q30. If x is a positive integer, is x > 15?
x > 10
x < 1

A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D) EACH statement ALONE is sufficient.
E) Statement (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data are needed.

ANS: B

Try plugging in different values for x and seeing whether the inequality definitively answers the question.

Explanation:

In order for a statement to be sufficient, it must definitively answer the question (i.e., it must definitively indicate whether x > 15?) For sufficiency to exist, the information in the statement must allow you to answer the question with the same answer every time (either "yes" or "no). The key is not whether the answer is "yes" or "no", but whether the information allows you to answer the same way each time.

Statement (1) indicates that x > 10. So, x could be 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17...
Since x could be 11, in which case it would not be greater than 15 and the answer to the origial question would be "no", or x could be 17, in which case it would be greater than 15 and the answer to the original question would be "yes", Statement (1) is NOT SUFFICIENT.
Statement (2) indicates that x < 14. So, x could be 13, 12, 11, 10, 9... Since all the possible values of x permissible by Statement (2) allow you to answer "no" to the question, Statement (2) is SUFFICIENT. 

Q31) If x and y are integers, what is the sum of x2 + y?

x = 4
y2 = 16

A)Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B)Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C)BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D)EACH statement ALONE is sufficient.
E)Statement (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data are needed.

ANS: E

Try to substitute all possible values of the variables from the statements and determine whether a unique value for the expression x2 + y can be found.

Explanation:

In order for a statement to be sufficient, the data from the statement must ensure that there is one-and-only-one value for the expression x2 + y. If there are multiple possible values for this expression, then the statement is not sufficient.

Evaluating Statement (1), we can substitute and write the equation: 42 + y. However, this is not sufficient because if y = 0, x2 + y = 42 + 0 = 16 but if y = 1, x2 + y = 42 + 1 =  17. Since there are two possible legitimate values for the expression given the information from Statement (1), Statement (1) is NOT SUFFICIENT.

Evaluating Statement (2), we know that y is 4 or -4. We know now that the equation is x2 + 4 or x2 - 4. However, this statement is not sufficient because if x = 0, the equation could evaluate to 02 + 4 = 4 or 02 - 4 = -4. Since the information from Statement (2) does not allow us to determine one value for the expression, Statement (2) is NOT SUFFICIENT.
When examining Statement (1) and (2) together, we know that the x = 4 and y = 4 or -4. However, these two statements are not sufficient because the expression could evaluate to 42 + 4 = 20 or 42 - 4 = 12. Statements (1) and (2), even when taken together, are NOT SUFFICIENT.

Q32. If widowers and divorced males retained their group they had upon marrying which of the following would be permissible ( Assume that no previous marriage occurred)

(A) A woman marrying her dead sisters husband
(B) A woman marrying her divorced daughters ex-husband
(c) A widower marrying his brothers daughter
(D) A woman marrying her mothers brother who is a widower.

ANS: D

Q33. If A ,B and D appear for the interview and D is called for additional interview the following week, which 2 candidates may be asked to appear with D?

I. A
II B
III.C
IV.E

A. I and II
B. I and III only
C. II and III only
D. III and IV only

ANS: D

Q34.  If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?

A.-5
B. 4
C. 2
D. 8

ANS: D


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop