Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Cummins Aptitude, Technical Questions with Answers

Posted on :11-04-2016

TECHNICAL:

Q1. To increase the input resistance and decrease the output resistance in negative feedback, the type used is

A. Voltage Shunt
B. Current Series
C. Voltage Series
D. Current Shunt

ANS: B


Q2. Clipper circuits are used to obtain any one of the following waveforms

A. Sharper
B. Rectified
C. Fast Rising
D. Smaller Amplitude

ANS: D


Q3. The most economical way of going from City A to City B, in terms of toll and distance is to use the

A. bridge
B. tunnel
C. toll free highway
D. bridge and highway

ANS: B


Q4. What frequency range is the High Frequency band?

A. 100 kHz
B. 1 GHz
C. 30 to 300 MHz
D. 3 to 30 MHz

ANS: B


Q5. An SCR is a device having

A. Three layers with four junctions
B. Three layers with two junctions
C. Four layers with three junctions
D. Two layers with three junctions

ANS: C


Q6. The VSWR of a transmission line is 4, its reflection coefficient is

A. 0.4
B. 0.6
C. 2
D. 4

ANS: B


Q7. The amplifier is which current is proportional to the signal voltage, independent of source load resistance is called

A. Current Amplifier
B. Voltage Amplifier
C. Transresistance amplifier
D. Transconductance amplifier

ANS: C


Q8. In an RL circuit after a very long time of application of step voltage the inductance L is represented in its equivalent circuit as

A. Open Circuit
B. Short Circuit
C. L / 2
D. 2L

ANS: B


Q9. By passing a triangular wave through a differentiating circuit the output wave shape is

A. Spikes
B. Square wave
C. Sawtooth
D. Sine wave

ANS: A


Q10. A network with impedance function 10(s + 1) / s(s + 2) could be realised using

A. Resistors only
B. Inductors and Capacitors only
C. Resistors and Capacitors only
D. Resistors, Inductors and Capacitors

ANS: D


Q11. The value of a resistor creating thermal noise is doubled. The noise power generator is therefore.

A. Halved
B. Quadrupled
C. Doubled
D. Unchanged

ANS: D


Q12. In FET amplifiers, input is

A. A current signal
B. A voltage signal
C. Either a current or voltage signal
D. None of these

ANS: B


Q13. In Bipolar Junction transistors, the type of configuration which will give both voltage gain and current gain is

A. CC
B. CB
C. CE
D. None

ANS: C


Q14. If the bandwidth of each R F amplifier is 80 KHz the bandwidth of three such stages cascaded is

A. 800 KHz
B. 2400 KHz
C. 400 KHz
D. 200 KHz

ANS: B


Q15. The reflection coefficient on a lossless line with a short circuit load, is given by

A. -1
B. 0
C. 1
D. Lamda

ANS: A


Q16. For different loads the range of the values for VSWR is

A. 0 to 0.5
B. 0.5 to 1
C. 0 to 1
D. 1 to Infinity

ANS: D


APTITUDE:

Q17. Five years ago the average age of a family of 3 members was 27 years. A child has Been born, due to which the average age of the family is 25 years today. What is the Present age of the child?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 8

ANS: A

Explanation: 

Average age of 3 members in family = 3* 27 After 5 years average of 3 members = 3* 27 +15 Average age of 4 members in family = 4 *25 Present age of child = 4 * 25 - ( 3 * 27 +15) =4


Q18. A SACKBUT is to a TROMBONE as a _______ is to a _______.

A. CHALUMEAU: CLARINET
B. HELICON: TUBA
C. CORNET: TRUMPET
D. BASSOON: OBOE

ANS: A

Explanation:

Much as a sackbut was an early form of the trombone, used during Renaissance times, the chalumeau was a precursor to the clarinet. A cornet is a currently employed instrument that is very similar to the trumpet, and a helicon is a type of tuba which encircles the instrumentalists head. Bassoons and oboes are both double-reeded woodwind instruments of the same family.


Q19. A cylindrical container has a radius of eight inches with a height of three inches. Compute how many inches should be added to either the radius or height to give the same increase in volume?

A. 5
B. 5.33
C. 5.8
D. none of these

ANS: B

Explanation: 

Let x be the amount of increase. The volume will increase by the same amount if the radius increased or the height is increased. So, the effect on increasing height is equal to the effect on increasing the radius. i.e., (22/7)*8*8*(3+x) = (22/7)*(8+x)*(8+x)*3 Solving the quadratic equation we get the x = 0 or 16/3. The possible increase would be by 16/3 inches.


Q20. Read the following information given below and answer the questions that follow:

For a motorist there are three ways going from City A to City C. By way of bridge the distance is 20 miles and toll is $0.75. A tunnel between the two cities is a distance of 10 miles and toll is $1.00 for the vehicle and driver and $0.10 for each passenger. A two-lane highway without toll goes east for 30 miles to city B and then 20 miles in a northwest direction to City C.

Which is the shortest route from B to C?

A. Directly on toll free highway to City C
B. The bridge
C. The Tunnel
D. The bridge or the tunnel

ANS: A


Q21. Never before _____ as rapidly, as during the last three decades.

A. communications have developed
B. have communications developed
C. have developed communications
D. none of these

ANS: B


Q22. Which of the following is the Antonym of Predilection?

A. Attraction
B. Dislike
C. Choice
D. none of the above

ANS: B


Q23. Some M are not P, All M are S, Therefore, some S are not P,
This syllogism is:

A. Valid.
B. Invalid, the middle term is not distributed in at least one premise.
C. Invalid, a term is distributed in the conclusion, but is not distributed in the premise in which it occurs
D. Invalid, the premises are both negative.

ANS: A


Q24. Jim usually drives alone from City C to City A every working day. His firm deducts a percentage of employee pay for lateness. Which factor would most influence his choice of the bridge or the tunnel?

A. Whether his wife goes with him
B. scenic beauty on the route
C. Traffic conditions on the road, bridge and tunnel
D. saving $0.25 in tolls

ANS: A


Q25. A MNEMONIC is to MEMORIZATION as a _______ is to _______.

A. ANESTHETIC: FEELING
B. NEPHROLITH: DIGESTION
C. DIURETIC: URINATION
D. SCOTOMA: VISUALIZATION

ANS: B

Explanation: 

A mnemonic is a pattern or other device that aids in memory, just as a diuretic is a substance that aids in urination. A nephrolith is a kidney stone, and has nothing to do with digestion. If anything, a scotoma, which is a blind spot or partial loss of vision, deprives a person of proper visualization, and of course an anesthetic is a substance used to remove feeling in a patient.


Q26. The Eiffel Tower is ________ the Leaning Tower of Pisa.

A. as popular a tourist attraction than
B. as popular a tourist attraction as
C. as more popular a tourist attraction as
D. none of these

ANS: B


Q27. It is not yet clearly understood _________ cause obesity.

A. why eating too many hamburgers can
B. why can eating too many hamburgers
C. eating too many hamburgers can
D. none of these

ANS: A


Q28. Fill in the blank with the appropriate word. _______ the Depression, individual stock ownership was common in the United States.

A. It was during
B. By the time of
C. Because
D. none of these

ANS: B


Q29. Which of the following is the Antonym of Admonish?

A. Bless
B. Praise
C. Congratulate
D. None of the above

ANS: A


Q30. For each of the following syllogisms, decide whether it is valid. If not, determine which rule it violates.

All M is P
No S are M
Therefore, No S is P

This syllogism is:

A. Invalid, the middle term is not distributed in at least one premise.
B. Invalid, a term is distributed in the conclusion, but is not distributed in the premise in which it occurs.
C. Invalid, the premises are both negative.
D. Invalid, one premise is negative, but the conclusion is not negative, or the conclusion is negative, but one premise is not negative.

ANS: B


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop