CtrlS Datacenters Ltd Placement Papers

CtrlS Questions with Answers on Data center



Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

CtrlS Technical Interview Questions with Answers

Posted on :28-04-2016

Q1.  What are the functions of a network administrator?

ANS:

A network administrator has many responsibilities that can be summarize into 3 key functions: installation of a network, configuration of network settings, and maintenance/troubleshooting of networks.


Q2. What is IP?

ANS:

Its a unique 32 bits software address of a node in a network.


Q3. What is private IP?

ANS:

Three ranges of IP addresses have been reserved for private address and they are not valid for use on the Internet. If you want to access internet with these address you must have to use proxy server or NAT server (on normal cases the role of proxy server is played by your ISP.).If you do decide to implement a private IP address range, you can use IP addresses from any of the following classes: 

Class A 10.0.0.0 10.255.255.255 
Class B 172.16.0.0 172.31.255.255 
Class C 192.168.0.0 192.168.255.255


Q4. What is public IP address?

ANS:

A public IP address is an address leased from an ISP that allows or enables direct Internet communication.


Q5. What is the benefit of subnetting?

ANS:
  1. Reduce the size of the routing tables. 
  2. Reduce network traffic. Broadcast traffic can be isolated within a single logical network. 
  3. Provide a way to secure network traffic by isolating it from the rest of the network.


Q6. What are the differences between static IP addressing and dynamic IP addressing?

ANS:

With static IP addressing, a computer (or other device) is configured to always use the same IP address. With dynamic addressing, the IP address can change periodically and is managed by a centralized network service.


Q7. What is APIPA?

ANS:

Automatic private IP addressing (APIPA) is a feature mainly found in Microsoft operating systems. APIPA enables clients to still communicate with other computers on the same network segment until an IP address can be obtained from a DHCP server, allowing the machine to fully participate on the network. 

The range of these IP address are the 169.254.0.1 to 169.254.255.254 with a default Class B subnet mask of 255.255.0.0.


Q8. Describe Network Topology.

ANS:

Network Topology refers to the layout of a computer network. It shows how devices and cables are physically laid out, as well as how they connect to one another.


Q9. What is VPN?

ANS:

VPN means Virtual Private Network, a technology that allows a secure tunnel to be created across a network such as the Internet. For example, VPNs allow you to establish a secure dial-up connection to a remote server.


Q10. What are different ways of securing a computer network?

ANS:

There are several ways to do this. Install reliable and updated anti-virus program on all computers. Make sure firewalls are setup and configured properly. User authentication will also help a lot. All of these combined would make a highly secured network.


Q11. What is WAN?

ANS:

WAN stands for Wide Area Network. It is an interconnection of computers and devices that are geographically dispersed. It connects networks that are located in different regions and countries.


Q12. What are MAC addresses?

ANS:

MAC, or Media Access Control, uniquely identifies a device on the network. It is also known as physical address or Ethernet address. A MAC address is made up of 6-byte parts.


Q13. What are firewalls?

ANS:

Firewalls serve to protect an internal network from external attacks. These external threats can be hackers who want to steal data or computer viruses that can wipe out data in an instant. It also prevents other users from external networks from gaining access to the private network.


Q14. Describe star topology.

ANS:

Star topology consists of a central hub that connects to nodes. This is one of the easiest to setup and maintain.


Q15. What are gateways?

ANS:

Gateways provide connectivity between two or more network segments. It is usually a computer that runs the gateway software and provides translation services. This translation is a key in allowing different systems to communicate on the network.


Q16. What is the disadvantage of a star topology?

ANS:

One major disadvantage of star topology is that once the central hub or switch get damaged, the entire network becomes unusable.


Q17. What is DHCP?

ANS:

DHCP is short for Dynamic Host Configuration Protocol. Its main task is to automatically assign an IP address to devices across the network. It first checks for the next available address not yet taken by any device, then assigns this to a network device.


Q18. What common software problems can lead to network defects?

ANS:

Software related problems can be any or a combination of the following:
    • client server problems
    • application conflicts
    • error in configuration
    • protocol mismatch
    • security issues
    • user policy and rights issues


Q19. What are the different network protocols that are supported by Windows RRAS services?

ANS:

There are three main network protocols supported: NetBEUI, TCP/IP, and IPX.


Q20. What are some drawbacks of implementing a ring topology?

ANS:

In case one workstation on the network suffers a malfunction, it can bring down the entire network. Another drawback is that when there are adjustments and reconfigurations needed to be performed on a particular part of the network, the entire network has to be temporarily brought down as well.


Q21. What is the importance of Encryption on a network?

ANS:

Encryption is the process of translating information into a code that is unreadable by the user. It is then translated back or decrypted back to its normal readable format using a secret key or password. 

Encryption help ensure that information that is intercepted halfway would remain unreadable because the user has to have the correct password or key for it.


Q22. Explain the importance of authentication.

ANS:

Authentication is the process of verifying a users credentials before he can log into the network. It is normally performed using a username and password. 

This provides a secure means of limiting the access from unwanted intruders on the network.


Q23. What is the advantage of mesh topology?

ANS:

In the event that one link fails, there will always be another available. Mesh topology is actually one of the most fault-tolerant network topology.


Q24. What is the maximum segment length of a 100 Base - FX network?

ANS:

The maximum allowable length for a network segment using 100Base-FX is 412 meters. The maximum length for the entire network is 5 kilometers.


Q25. What is DoS?

ANS:

DoS, or Denial-of-Service attack, is an attempt to prevent users from being able to access the internet or any other network services. Such attacks may come in different forms and are done by a group of perpetuators. 

One common method of doing this is to overload the system server so it cannot anymore process legitimate traffic and will be forced to reset.


  

CtrlS Datacenters Ltd Placement Papers

➤ CtrlS Questions with Answers on Data center
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop