Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Compaq Technical Interview Questions with Answers

Posted on :23-03-2016

Q1. What is Data Encapsulation?

ANS:
Data encapsulation or data hiding is a function that keeps the implementation details hidden to the user. The user of the application is allowed to perform only limited task with the class members that are hidden.


Q2. What are the different types of inner classes?

ANS:
    * Member classes.
    * Anonymous classes.
    * Nested top-level classes.
    * Local classes.


Q3. What is the difference between instanceof() and isInstance()?

ANS:
  1. instanceof() is used to see whether the object can be typecast without making use of the exception.
  2. isInstance() is to check whether the specified object is compatible with the class that represent the object.


Q4. What is RMI?

ANS:
RMI stands for remote method invocation; it enables the developer to create application based on java, in which the java objects are invoked by java virtual machines.


Q5. What is a class?

ANS:
  1. A class represents a collection of attributes and behaviors of object. It is the class from which individual objects created.
  2. For example:-
     Bicycle is a class that contain the following attributes
     Speed
     Gear


Q6. What are the advantages of OOAD?

ANS:
    * Reusability
    * Maintainability
    * Increase the performance of the system.


Q7. What is an object?

ANS:
An object is an entity, which consist of attributes, behaviors and qualities that describe the object.


Q8. What is OOAD?

ANS:
OOAD stands for Object Oriented analysis and design. It is a methodology use to analyze, design and develop applications. It visualizes the class and the objects.


Q9. What is Data Abstraction?

ANS:
It is a process of listing the essential features, without implementation details. Data abstraction is nothing but the extraction of the information which is required and ignoring the other information.


Q10. Why is java not 100% pure OOPS language?

ANS:
Java does not support 100% pure OOPS concept, since it support primitive data type like int, long, byte etc, these are not objects.


Q11. What are the disadvantages of threads?

ANS:
  1. The main disadvantage of using thread is that it is operating system dependent. It require to follow CPU cycle that various from system to system.
  2. Deadlock occurs.


Q12. What is serialization?

ANS:
It is a method which saves the object state by converting to byte stream.


Q13. What are the different ways to handle exception?

ANS:
     * By placing the desired code in the try block and allow the catch block to catch the exception.
     * Desired exception can be placed in throw clause.


Q14. What are java beans?

ANS:
Java bean is a platform independent and portable. It helps to develop code that is possible to run in any environment  


Q15. What are wrapper classes?

ANS:
Wrapper class represents a base class for the data source. It allows the primitive data type to be accessed as objects.


Q16. What is the difference between == and equals methods?

ANS:
  1. == is used to check whether two numbers are equal
  2. Equals is used to check whether two strings are equal.   

Q17. What is the difference between data abstraction and information hiding?

ANS:
Abstraction mainly focus on the outside view of the object whereas encapsulation prevents the user from seeing the inside view where the properties and behavior of the abstraction is implemented.


Q18. What is early binding?

ANS:
Early binding or static type or static binding is assigning the value of the variable during design phase. Early binding instruct the compiler to allocate space and perform other task before the application starts executing.


Q19. What is singleton class?

ANS:
A class which can create a single object at a time is called class. The object is accessible by the java virtual machine. It creates a single instance for the class


Q20. What is externalizable interface?

ANS:
Externalizable interface controls the serialization mechanism. It consist of two methods readexternal and writeexternal. It helps to customize the serialization process.


Q21. Objects are passed by value or by reference?

ANS:
In java objects are passed by value. Since, the object reference value is passed both the original and the copied parameter will refer to the same object.


Q22. How can you achieve multiple inheritance in java?

ANS:
Multiple inheritance in java implemented in similar to the C++ with one difference the inherited interface should be abstract.


Q23. Is it necessary that each try block must be followed by a catch block?

ANS:
It is not essential that try block should be followed by catch block.


Q24. Why is java case sensitive?

ANS:
Java is platform independent language. It is widely used for developing code which contains different variables and hence java is case sensitive.


Q25. What are the qualities for a program to be 100% OOPS language?

ANS:
     Encapsulation/Data Hiding
  1. Polymorphism
  2. All predifined types are object
  3. Inheritance
  4. Operations performed through messages to objects
  5. Abstraction
  6. datatypes are to be objects.


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop