Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Cisco system Aptitude Questions

Posted on :12-02-2016
Cisco Aptitude Questions:

Q1. What is the probability of getting at least one six in a single throw of three unbiased dice?

(1) 1 / 6
(2) 125 / 216
(3) 1 / 36
(4) 81 / 216
(5) 91 / 216

ANS:  

Explanation:

Every die has got six sides. Each of the sides is numbered from 1 to 6.
When a single unbiased die is thrown you can have six possible outcomes. 
When two dice are thrown simultaneously, the total number of outcomes will be 6 * 6 = 36
Similarly, when three dice are thrown simultaneously, the total number of outcomes will be 6*6*6=216.
We need to find out the number of cases in which at least one of the facing sides shows 6.
At least one means - either one dice or two dice or all three.

Case 1

Let us take the easiest case first - all three dice showing 6 - There is only one such possibility.

Case 2:
 
The number of cases in which two of the dice show 6 and one of them is a different number. For eg an event like 6 6 5 will be one of the outcomes for case 2. As two of the dice show 6 , it can happen in only one way. The third die shows a different number, a number other than 6, and it can be any of the 5 other numbers. Therefore, there will 5 possible options i.e. (1, 6, 6), (2, 6, 6), (3, 6, 6), (4, 6, 6), (5, 6, 6).

However, each of these possibilities can have three different arrangements depending upon where the third different digit appears. For example take (1, 6, 6) case - it will have three options (1, 6, 6), (6, 1, 6), (6, 6, 1). 
Therefore, the total number of events in which 2 of the dice will show 6 and one will show a different number = 5*3 = 15 cases.

Case 3:

When only one of the die shows 6 and the other two show numbers other than 6. The die showing 6 has only one option. The other two dice can have any of the 5 options. Therefore, the total number of possibilities = 1*5*5 = 25.
However, the die showing 6 can either be the first die or the second die or the third die.  Therefore, there are a total of 25 * 3 = 75 possibilities.
Total possible outcomes where at least one die shows 6 = Case 1 + Case 2 + Case 3 = 1 + 15 +75 = 91. Therefore, the required probability = 91/216

Alternate approach:

Find the number of cases in which none of the digits show a 6. 
i.e. all three dice show a number other than 6, 5 * 5 *5 = 125 cases. 
Total possible outcomes when three dice are thrown = 216.
The number of outcomes in which at least one die shows a 6 = Total possible outcomes when three dice are thrown - Number of outcomes in which none of them show 6. = 216 - 125 = 91. The required probability = 91/216

Q2. When two dice are thrown simultaneously, what is the probability that the sum of the two numbers that turn up is less than 11? 

(1) 5 / 6 
(2) 11 / 12
(3) 1 / 6 
(4) 1 / 12

ANS: 2

Explanation:

Instead of finding the probability of this event directly, we will find the probability of the non-occurrence of this event and subtract it from 1 to get the required probability.

Combination whose sum of 12 is (6,6)
Combinations whose sum of 11 is (5,6), (6,5).
Therefore, there are totally 3 occurrences out of 36 occurrences that satisfy the given condition.
Probability whose sum of two numbers is greater than or equal to 11 = 3 / 36 = 1 / 12.
Hence probability whose sum of two numbers is lesser than 11 = 1 - 1 / 12 = 11 / 12.

Q3. The average monthly salary of 12 workers and 3 managers in a factory was Rs. 600. When one of the manager whose salary was Rs. 720, was replaced with a new manager, then the average salary of the team went down to 580. What is the salary of the new manager?
 
1) Rs 570
2) Rs 420
3) Rs 690
4) Rs 640
5) Rs 610

ANS: 2) Rs 420. 

Explanation:

The total salary amount = 15 * 600 = 9000
The salary of the exiting manager = 720.
Therefore, the salary of 12 workers and the remaining 2 managers = 9000 - 720 = 8280. When a new manager joins, the new average salary drops to Rs.580 for the total team of 15 of them. 
The total salary for the 15 people i.e., 12 workers, 2 old managers and 1 new manager = 580 *15 = 8700
Therefore, the salary of the new manager is 9000 - 8700 = 300 less than that of the old manager who left the company, which is equal to 720 - 300 = 420.

Alternative method:

The average salary dropped by Rs.20 for 15 of them. Therefore, the overall salary has dropped by 15*20 = 300.
Therefore, the new managers salary should be Rs.300 less than that of the old manager = 720 - 300 = 420.

Q4. If the letters of the word CHASM are rearranged to form 5 letter words such that none of the word repeat and the results arranged in ascending order as in a dictionary what is the rank of the word CHASM ?

(1) 24
(2) 31
(3) 32
(4) 30

ANS: 3

Explanation:

The 5 letter word can be rearranged in 5! Ways = 120 without any of the letters repeating.
The first 24 of these words will start with A.
Then the 25th word will start will CA _ _ _. The remaining 3 letters can be rearranged in 3! Ways = 6. i.e. 6 words exist that start with CA.
The next word starts with CH and then A, i.e., CHA _ _. The first of the words will be CHAMS. The next word will be CHASM.
Therefore, the rank of CHASM will be 24 + 6 + 2 = 32.

Q5. The time in a clock is 20 minute past 2. Find the angle between the hands of the clock.

(1) 60 degrees
(2) 120 degrees
(3) 45 degrees
(4) 50 degrees

ANS: 4. 

Explanation:

Time is 2:20. Position of the hands: Hour hand at 2 (nearly).
Minute hand at 4
Angle between 2 and 4 is 60 degrees [(360/12) * (4-2)]
Angle made by the hour hand in 20 minutes is 10 degrees, since it turns through 1/2 degrees in a minute.
Therefore, angle between the hands is 60 degrees - 10 degrees = 50 degrees

Q6. A 12% stock yielding 10% is quoted at:

A.Rs. 83.33
B.Rs. 110
C.Rs. 112
D.Rs. 120

ANS: D

Explanation:

To earn Rs. 10, money invested = Rs. 100.
To earn Rs. 12, money invested = Rs. 100x 12= Rs. 120.
10 Market value of Rs. 100 stock = Rs. 120

Q7. A and B take part in 100 m race. A runs at 5 kmph. A gives B a start of 8 m and still beats him by 8 seconds. The speed of B is:

A. 5.15 kmph
B. 4.14 kmph
C. 4.25 kmph
D. 4.4 kmph

ANS:  B

Q8. 100 oranges are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is:

Q9. What was the day of the week on 28th May, 2006?

A.Thursday
B.Friday
C.Saturday
D.Sunday

ANS:  D

Explanation:

28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0
5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2) 6 odd days
Jan. Feb. March April May 
(31 + 28 + 31 + 30 + 28 ) = 148 days
148 days = (21 weeks + 1 day) 1 odd day.Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day.Given day is Sunday.

Q10. The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is:

A. 279
B. 283
C. 308
D. 318

ANS: Option C

Explanation:

Other number =11 x 7700 = 308.275

Q11. How many digits will be there to the right of the decimal point in the product of 95.75 and .02554 ?

A.5
B.6
C.7
D.None of these

ANS:  B

Explanation:

Sum of decimal places = 7.
Since the last digit to the extreme right will be zero (since 5 x 4 = 20), so there will be 6 significant digits to the right of the decimal point.

Q12. One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in:

A.81 min.
B.108 min.
C.144 min.
D.192 min.

ANS:  C

Q13. A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of:

A. 0%
B.5%
C.7.5%
D.10%

ANS:  A

Explanation:

C.P. = Rs. 3000.
S.P. = Rs.3600 x 100
= Rs. 3000.
100 + (10 x 2)
Gain = 0%.

Q14. Find out the wrong number in the series.
6, 12, 48, 100, 384, 768, 3072

A.768
B.384
C.100
D.48
E.12

ANS: C

Explanation:

Each even term of the series is obtained by multiplying the previous term by 2.
2nd term = (1st term) x 2 = 6 x 2 = 124th term = (3rd term) x 2 = 48 x 2 = 96.6th term = (5th term) x 2 = 384 x 2 =768. 4th term should be 96 instead of 100

Q15. David gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Albert gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down at the rate of 63 floors per minute. If they continue travelling at these rates, then at which floor will their paths cross ?

A.19
B.28
C.30
D.37

ANS: C


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop