Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

CGI Group Aptitude Questions

Posted on :19-03-2016

Q1. A sum of Rs.312 was divided among 100 boys and girls in such a way that the boy gets Rs.3.60 and each girl Rs.2.40 the number of girls is

A.35
B.40
C.45
D.50

ANS: B

Explanation:

Ex:Step (i) Let x be the number of boys and y be the number of girls.
Given total number of boys and girls = 100
x + y = 100 -------------- (i)
Step (ii) A boy gets Rs. 3.60 and a girl gets Rs. 2.40
The amount given to 100 boys and girls = Rs. 312
3.60x +2.40y = 312 -------------- (ii)
Step (iii)
Solving (i) and (ii)
3.60 x + 3.60y = 360 ------- Multiply (i) by 3.60
=> 3.60 x + 2.40y = 312 --------- (ii)
1.20y = 48
y = 48/1.20 = 40
=> Number of girls = 40
 
Q2. If 20 men or 24 women or 40 boys can do a job in 12 days working for 8 hours a day, how many men working with 6 women and 2 boys take to do a job four times as big working for 5 hours a day for 12 days?

A.8 men
B.12 men
C.2 men
D.24 men

ANS: C

Explanation:

Ex:Let?s try solving this Problem using ratio approach.
"Amount of work done by 20 men = 24 women = 40 boys or 1 man = 1.2 woman = 2 boys."
Let us therefore, find out the amount of men required, if only men were working on the job, to complete the new job under the new conditions and then make adjustments for the women and children working with the men.
The man hours required to complete the new job = 4 times the man hours required to complete the old job.(As the new job is 4 times as big as the old job)
Let n be the number of men required.
20 * 12 * 8 = n * 5 * 12 * 4 => n = 8
8 men working will be able to complete the given job. 
However, the problem states that 6 women and 2 boys are working on the job. 
6 women = 6/12= 5 men and 2 boys = 1 man. The equivalent of 5 + 1 = 6 men are already working.

 
Q3. When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students?

A.57
B.56.8
C.58.2
D.52.2

ANS: A

Explanation:

Ex:Let the average weight of the 59 students be A.
Therefore, the total weight of the 59 of them will be 59A.
The questions states that when the weight of this student who left is added, the total weight of the class = 59A + 45
When this student is also included, the average weight decreases by 0.2 kgs.
 59A + 45/ 60 = A - 0.2
=> 59A + 45 = 60A ? 12
=> 45 + 12 = 60A - 59A
=> A = 57
 
Q4. The difference between two angles of a triangle is 240. The average of the same two angles is 540.Which one of the following is the value of the greatest angle of the triangle?

A. 450
B. 600
C. 660
D. 720

ANS: D

Explanation:

Ex:Let a and b be the two angles in the question, with a > b. We are given that the difference between the angles is 240.
=> a - b = 24.
Since the average of the two angles is 540, we have (a + b)/2 = 54.
Solving for b in the first equation yields b = a - 24, and substituting this into the second equation yields
({a + (a - 24)}/2) = 54
({2a ? 24}/2) = 54
2a - 24 = 54*2
2a - 24 = 108
2a = 108 + 24
2a = 132
a = 66
Also,
b = a - 24 = 66 - 24 = 42
Now, let c be the third angle of the triangle. Since the sum of the angles in the triangle is 1800, a + b + c =180.
Plugging the previous results into the equation yields 66 + 42 + c = 180.
Solving for c yields c = 72
Hence, the greatest of the three angles a, b and c is c, which equals 720.
 
Q5. If we write down all the natural numbers from 259 to 492 side by side get a very large natural number 259260261....491492. How many 8s will be used to write this large natural number?

A.32
B.43
C.52
D.53

ANS: D

Explanation:

Ex:From 259 to 458, there are 200 natural numbers so there will be 2*20 =40 8s
From 459 to 492 we have 13 more 8s and so answer is 40+13 =53
 
Q6. If each of the three nonzero numbers a , b , and c is divisible by 3, then abc must be divisible by which one of the following the numbers?

A.8
B.27
C.81
D.121

ANS: B

Explanation:

Ex:Since each one of the three numbers a, b, and c is divisible by 3, the numbers can be represented as 3p,3q, and 3r, respectively, where p, q, and r are integers.
The product of the three numbers is 3p*3q*3r =27(pqr).
Since p, q, and r are integers, pqr is an integer and therefore abc is divisible by 27.

 
Q7. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?

A.45%
B.45{5/11}%
C.54{6/11}%
D.55%

ANS: B

Explanation:

Ex:Number of runs made by running = 110 - (3 * 4 + 8 * 6)
= 110 - (60)
= 50.
Required percentage = ({50/110}*100)% = 45{5/11}%
 
Q8. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A.39, 30
B.41, 32
C.42, 33
D.43, 34

ANS: C

Explanation:

Ex:Let their marks be (x + 9) and x.
Then, x + 9 = (56/100)(x + 9 + x)
25(x + 9) = 14(2x + 9)
3x = 99
x = 33
So, their marks are 42 and 33.

 
Q9. The letter of the word LABOUR are permuted in all possible ways and the words thus formed are arranged as in a dictionary. What is the rank of the word LABOUR?

A.275
B.251
C.240
D.242

ANS: D

Explanation:

Ex:The order of each letter in the dictionary is ABLORU.
Now, with A in the beginning, the remaining letters can be permuted in 5! ways.
Similarly, with B in the beginning, the remaining letters can be permuted in 5! ways.
With L in the beginning, the first word will be LABORU, the second will be LABOUR.
Hence, the rank of the word LABOUR is 5!+5!+2 =242
 
Q10. A class photograph has to be taken. The front row consists of 6 girls who are sitting. 20 boys are standing behind. The two corner positions are reserved for the 2 tallest boys. In how many ways can the students be arranged?

A.6! * 1440
B.18! * 1440
C.18! *2! * 1440
D.None of these

ANS: B

Explanation:

EX:Two tallest boys can be arranged in 2! ways, rest 18 can be arranged in 18! ways.
Girls can be arranged in 6! ways.
Total number of ways in which all the students can be arranged = 2! * 18! * 6!
= 18! *1440

 
Q11. Ten different letters of alphabet are given, words with 5 letters are formed from these given letters. Then, the number of words which have at least one letter repeated is:

A.69760
B.30240
C.99748
D.42386

ANS: A

Explanation:

Number of words which have at least one letter replaced:
= Total number of words - total number of words in which no letter is repeated"
=>105 - {16P5}
=>100000 - 30240 =69760
 
Q12. In a charity show tickets numbered consecutively from 101 through 350 are placed in a box. What is the probability that a ticket selected at random (blindly) will have a number with a hundredth digit of 2?

A.0.285
B.0.40
C.100/249
D.99/250

ANS: B

Explanation:

Ex:250 numbers between 101 and 350 i.e. n(S) = 250
n(E) = 100th digits of 2 = 299-199 = 100
P(E) = {n(E)}/{n(S)} = 100/250 =0.40
 
Q13. The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then the second number is:

A.20
B.30
C.48
D.58

ANS: B

Explanation:

Ex:Let the three parts be A, B, C. Then,
A : B = 2 : 3 and B : C = 5 : 8 = 5*{3/5} : 8*{3/5} = 3 : 24/5
=> A : B : C = 2 : 3 : 24/5 = 10 : 15 : 24
=> B = (98*{15/49}) =30
 
Q14. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumits salary?

A.Rs. 17,000
B.Rs. 20,000
C.Rs. 34,000
D.Rs. 38,000

ANS: D

Explanation:

Ex:Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.
Then, {2x + 4000}/{3x + 4000} = 40/57
=> 57*(2x + 4000) = 40*(3x + 4000)
=> 6x = 68,000
=> 3x = 34,000
Sumits present salary = (3x + 4000) = Rs.(34000 + 4000) =Rs. 38,000
 
Q15. Sachin can cover a distance in 1hr 24min by covering 2/3 of the distance at 4 kmph and the rest at 5kmph.the total distance is?

A.5 km
B.6 km
C.7 km
D.8 km

ANS: B

Explanation:

EX:Let total distance = D
Distance travelled at 4 kmph speed = (2/3)D
Distance travelled at 5 kmph speed = (1 - 2/3)D = (1/3)D
Total time = 1hr 24 min = (60+24)min = (84/60)hr = (21/15)hr
We know, time = distance/speed
Total time = (21/15)={(2/3)D}/4 + {(1/3)D} /5
21/15 = {2D}/12 + {D}/15
21/15={14D}/60
84 = 14D
D=6km


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop