Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Caterpillar Aptitude Questions with Answers

Posted on :22-03-2016

Q1. A ladder lies against a wall. The top of the ladder reaches 8 ft. above the ground. When the ladder slips two metres away from the wall, the top of the ladder touches the foot of the wall. The length of the ladder is
    
A. 8                       
B. 15                   
C. 17                    
D. 10

ANS: C

Explanation: 

When the top reaches 8 ft let the base reaches x ft from the base of the wall. Let length of ladder be l. x^2+8^2= l^2 According to question, l = x+2 or, x = l-2 (l-2)^2 + 64 = l^2 or, l =17


Q2. A student got marks in the ratio 6:7:8:9:10 in five subjects having equal maximum marks. Totally, he scored 60% marks. In how many subjects, he got more than 50%?
    
A. 3                       
B. 4                       
C. 5                     
D. None of these

ANS: B


Q3. In how many ways can a delegation of 4 professor and 3 students be constituted from 8 professor and 5 students, if Balamurli an Arts students refuses to be in the delegation when Prof. Siddharth, the Science professor is included in it?
    
A. 280                   
B. 210                 
C. 490                  
D. 560

ANS: C


Q4. Ram is having 158 coins of one rupee. He puts it in different bags, so that he can hand over the cash of any denomination required between Rs. 1 to Rs. 158. What is the least number of bags required?
    
A. 11                     
B. 13                      
C. 15                 
D. None of these

ANS: D


Q5. A takes 4 days to do a work. B takes twice as long as A. C takes twice as long as B and D takes twice as long as C. They are made in groups of two. One of the groups takes two third of the time taken by second pair. What is the combination of the first pair?
    
A. A,C                   
B. A,D                   
C. B,C                    
D. B,D

ANS: B


Directions for Questions 6 to 10:
Fill in the blanks with appropriate words.

Q6. A well- _________, physically and mentally active ________ alone can contribute to the speedier economic progress of a nation.
    
A. educated, subjects        
B. organized, systems       
C. advanced, brethren        
D. nourished, populace

ANS: D


Q7. Democracy has taken a ______ in a system which promotes sycophancy and _____.
    
A. dive, bureaucracy        
B. delve, dictatorship        
C. beating, mediocrity        
D. privilege, intolerance

ANS: C


Q8. Time has now come for all agencies working in the development sector to launch a multi-pronged __________ to _________ malnutrition.
    
A. system, abjure           
B. weapon, annihilate        
C. policy, deviate             
D. strategy, eradicate

ANS: D


Q9. The truth is that in a highly capital-intensive business _______ deep pockets, domestic civil aviation is _______ under capitalized.
    
A. ascertaining, highly    
B. requiring, woefully        
C. sustaining, alarmingly        
D. balancing, astonishingly

ANS: B


Q10. We must develop _____ systems from the village upwards and up to the national level to constantly _______ the nutritional status of the people.
    
A. monitoring, review        
B. machinery, tackle        
C. efficient, emancipate        
D. sound, harbour

ANS: A


Directions for Questions 11, 12:
Read each sentence to find if there is any grammatical error in it.

Q11. I enjoyed(A) / during my(B) / stay in(C) / England(D)
    
A. A                  
B. B                     
C. C               
D. D

ANS: A


Q12. I shall (A)/ ring him(B) / tomorrow(C) / in the afternoon(D)
    
A. A                  
B. B                    
C. C                
D. D

ANS: B


Q13. Identify the correct statement:-
    
A. The brakes and steering failed         
B. and the bus ran down the hill    
C. without anyone being able control it.    
D. No error

ANS: C


Q14. Identify the correct statement:-
    
A.The brand propositon now therefore had to be that Keokarpin Antiseptic Cream is more effective    
B. because it penetrates deepdown (beinglight and non-sticky)and works from within    
C. (because of its ayurvedic ingredients) tokeep skin blemish, free and helps cope with cuts nicks, burns and nappy rash    
D. No error

ANS: D


Q15. Identify the correct statement:-
    
A. The single biggest gainer in this process    
B. was ITCs Gold Flake Kings sales are estimated      
C. to have moved up from 50 million to 200 million sticks per month during 1987 and last year.        
D. No error 

ANS: D


Q16. Identify the correct statement:-
    
A. Another reason for pharmaceutical companies beefing up their    
B. OTC (Over the Country) divisions is that prescription drugs with proven safety records which have been reached    
C. the end of the their patent protection periodare    
D. Allowed to be sold without a prescription. No error

ANS: B


Q17. Identify the correct statement:-
    
A. He is        
B. too intelligent        
C. to make a mistake.        
D. No error

ANS: D


Q18. Find the antonym of the word:- REPRESS
    
A. Inhibit            
B. Liberate             
C. Curb            
D. Quell

ANS: B


Q19. Find the Antonym of the word: EXODUS
    
A. Arrival            
B. Home-coming    
C. Return        
D. Restoration

ANS: A


Q20. Find the synonym of the word: REPERCUSSION
    
A. Clever reply     
B. Recollection      
C. Remuneration   
D. Reaction

ANS: D


Directions for Questions 21 to 25:
Read the comprehension and answer the questions that follow:

A spate of soul-searching is guaranteed by two major anniversaries that loom this year: the abolition of the slave trade in the British empire in 1807, and the Act of Union of England and Scotland in 1707. Both will feed into Britains nagging sense of self-doubt: who are we? As the debates around integrated and multi-culturalism show no sign of flagging, both anniversaries will be mind for their contemporary relevance. Television programmes, books, ceremonies, conferences, and newspaper supplements have been in the planning for months. Some might regard this self-referentialism as tedious; they might advocate an apology for the slave trade and lets be done with 2007s anniversaries. 

But our reckoning with British history has been so limited that these two anniversaries provide us with a good opportunity for an overdue reality check.Any chance of reinventing a plausible national identity now (as many are keen to do) is only possible if we develop a much better understanding of how our nation behaved in the past and how nationalisms (English, Scottish, and British) were elaborately created over the past few hundred years - and how incomplete and fragile that process always was. 

The coincidence of these two anniversaries is fortuitous. The abolition of the slave trade is a painful reminder of British imperial history, which we have, incredible, managed to largely forget. Who remembers the Bengal famine or Hola camp, the empires opium trade with China or our invention of concentration camps in the Boer war? We too easily overlook how empire was a linchpin to British national identity, vital to welding Scotland and England together. 

Indeed, historian Linda Colley suggests three ingredients for British identity: Great Britain is an invented nation that was not founded on the suppression of older loyalties so much as superimposed on them, and that was heavily dependent for its raison detre on a broadly Protestant culture, on the treat and tonic of recurrent war, especially war with France, and on the triumphs, profits and Otherness represented by a massive overseas empire. These three props for Britishness have collapsed: Protestant Christianity has declined sharply, war with France is the pastime only of a few drunken football fans, and the empire is no more. No wonder Britishness is no the decline; over the past couple of decades, people have become increasingly likely to define themselves in polls as English or Scottish rather than British. 

This is the social trend in defining identity that politicians such as Gordon Brown watch closely. Could this re-emergence of the older loyalties to which Ms Colley refers have political consequences? Could the Scottish National Party translate that into significant electoral gains in the Scottish elections only a few days after the official commemoration of the Act of Union in May? Its not just the Scots who could decide theyve had enough of the English - the feeling could become mutual. The grumbles are getting louder about Scottish MPs who vote on legislation affecting the English and the disproportionate amount of public spending swallowed up by the Scots. Mr Brown clearly has a vested interest in stilling such complaints. Hes been at the forefront of an establishment attempt to redefine Britishness on the grounds of common values such as fair play and tolerance. Who is going to define Englishness? Julian Baggini has a stab at it in a book to be published in March, Welcome to Every town: A Journey into the English Mind. He spent six months living in Rotherham to get beyond the metropolitan, liberal elites perceptions of Englishness and establish what most people (that is, the white working class) understand by their Englishness. 

Parochial, tightly knit, focused on family and local communities; nostalgic, fearful of the future and insecure; a dogged belief in common sense: these are his conclusions. Mr Baggini confesses to feeling that his six months in Rotherham was like visiting a foreign country, and no doubt many of the people he met would regard six months in London as profoundly alienating. How do you weld national identities out of global metropolises disconnected from hinterland? Englishness is riven with huge regional and class divides. 

The stakes are high - for example, a rising British National Party vote, a fear of asylum, and hostility to Islam. The anniversary of the Act of union will provide a stage for all this to be played out. Its just as painful a commemoration for the English as for the Scottish. It required one nation to lose its sovereignty and the other its identity.


Q21. Going by the passage, which of the following may instill a sense of national identity among the Britains?
    
A. The return of Catholics to the Protestant fold                
B. Britain going to war with Germany    
C. Britain going to war as an Allied force 
D. Regular football matches between British and French clubs

ANS: B


Q22. According to the passage, the post-modern mind views imperialism as
    
A. something that was necessary in the context of the times.    
B. a thing of the past which need not be mentioned further.    
C. a blot on the history of mankind    
D. a concept relevant even in the present times, given the inability of the developing countries to catch up with the West.

ANS: C


Q23. According to the passage, the two major anniversaries will
    
A. give an impetus to the questioning of British national identity
B. set the Britons thinking who they really are.    
C. be just another occasion to raise the issue of British national identity.
D. be just another occasion to give rise to a debate on multiculturalism

ANS: A


Q24. According to the facts stated in the passage, if England and Scotland decide to split,
    
A. it is the former that stands to gain.
B. it is the latter that stands to gain.
C. it will be a win-win situation.
D. it will be a lose-lose situation.

ANS: A


Q25. According to Linda Colley, Great Britain owes its nation-state concept to
    
A. ceding of its territory by Scotland to England
B. a shared relation of race, religion and economy.
C. what can today be seen as a concept of free trade area    
D. commonality of interest between its constituents

ANS: D


Directions for Questions 26 to 30:
Rearrange the given sentences (First and last sentences are denoted as S1 and S6 respectively)

Q26. S1: Satyajit Ray made several films for children. P : Later film makers have followed his lead. Q : Today other nations are making the childrens film in a big way. R : This was at a time when no director considered children as potential audience. S : Ray was, thus, a pioneer in the field. S6: But today few think of Ray as a maker of childrens films. The Proper sequence should be:
    
A. PSRQ            
B. RSQP            
C. RSPQ            
D. SQRP

ANS: C


Q27. S1: Politeness is not a quality possessed by only one nation or race. P: One may observe that a man of one nation will remove his hat or fold his hands by way of greetings when he meets someone he knows. Q : A man of another country will not to do so. R : It is a quality to be found among all peoples and nations in every corner of the earth. S : Obviously, each person follows the custom of his particular country. S6: In any case, we should not mock at others habits. The Proper sequence should be:
    
A. RPQS            
B. RPSQ            
C. PRQS            
D. QPRS

ANS: B


Q28. S1: Moncure Conway devoted his life to two great objects freedom of thought, and freedom of the individual. P : They threaten both kinds of freedom. Q : But something also has been lost. R : There are now dangers, somewhat different in form from those of the past ages. S : In regard to both these objects, something has been gained since his time. S6: Unless a vigorous and vigilant public opinion can be aroused in defence of them, there will be much less of both a hundred years hence then there is now. The Proper sequence should be:
    
A. PQRS            
B. QSPR            
C. SQRP            
D. RSPQ

ANS: C


Q29. S1: While crossing a busy road, we should obey the policeman on duty. P: We should always cross the road at the zebra crossing. Q : We must look to the signal lights and cross the road only when the road is clear. R : If there are no signal lights at the crossing, we should look to the right, then to left and again the right before crossing the road. S : If the road is not clear we should wait. S6: We should never run while crossing the road. The Proper sequence should be:
    
A. PSRQ            
B. PQRS            
C. RQSP            
D. QRPS

ANS: D


Q30. S1: The December dance and music season in Madras is like the annual tropical cyclone. P : A few among the new aspirants dazzle witht he colour of youth, like fresh saplings. Q : It rains an abundance of music for over a fortnight. R : Thick clouds expectation charge the atmosphere with voluminous advertisements. S : At the end of it one is left with the feeling that the music of only those artists seasoned by careful nurturing, stands tall like well-routed trees. S6: Many a hastily planed shrub gets washed away in the storm. The Proper sequence should be:
    
A. RQPS            
B. QRPS            
C. RQSP            
D. QRSP

ANS: B


Q31. SIAMESE : CAT

A. type : breed 
B. dog : puppy
C. mark : spot 
D. romaine : lettuce
E. collar : leash


Q32. VERVE : ENTHUSIASM

A. loyalty : duplicity 
B. devotion : reverence
C. intensity : color 
D. eminence : anonymity
E. generosity : elation


Q33. Yard is to inch as quart is to

A. gallon 
B. ounce
C. milk 
D. liquid


Q34. EXPLORE : DISCOVER

A. read : skim 
B. research : learn
C. write : print 
D. think : relate
E. sleep : wake


Q35. SCD, TEF, UGH, ____, WKL

A. CMN 
B. UJI
C. VIJ
D. IJT


Q36. ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

A. OLPA 
B. KLMA
C. LLMA 
D. KLLA


Q37. Synonym: pontificate. 

ANS: Talk in a dogmatic and pompous manner.


Q38. Analogies: Whiff: scent, Birds: 

ANS: anthropology.


Q39.  Antonym: loquacious. 

ANS: Means Full of trivial conversation


Q40. Pick out the odd man out: iconoclast, hyperbole, exaggeration, amused , bemused,  preoccupied mural, nostalgia, dream


Q41. On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

A. Rs. 45 
B. Rs. 50
C. Rs. 55 
D. Rs. 60


Q42. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

A. Rs. 21,000 
B. Rs. 22,500
C. Rs. 25,300 
D. Rs. 25,800


Q43. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

A. 9 
B. 10
C. 12 
D. 20


Q44. What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the units digit?

A. 1 
B. 14
C. 20 
D. 21


Q45. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and As share is Rs. 855, the total profit is:

A. Rs. 1425 
B. Rs. 1500
C. Rs. 1537.50 
D. Rs. 1576


Q46. The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60ยบ and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

A. 2.3 m 
B. 4.6 m
C. 7.8 m 
D. 9.2 m


Q47. Two trains are travelling between two stations at a constant speed of 25kmph. The stations are 50km apart. A bird traveling at 100kmph starts its flight along with one train and travels in the same direction until it meets the other train. It changes its direction and goes in the reverse direction until it meets the initial train. Find the distance travelled by the bird before the two trains collide.


Q48. A flight carrying food packets is flying at a height of 1960m from the ground. The speed of the flight is given. Find the time taken for a food packet dropped at that instance to hit the ground.

(Hint: Use 
s=ut+(at^2)/2.
Initial velocity as 0 coz the dropped food packet does not have velocity in the vertical direction.)


Q49. Sum of square of 2 numbers is 45, product is 18. Find the sum of the reciprocals.


Q50. Cows consume hay. 500 more cows decreases the hay by 40% per head. Find the number of cows.


Q51. A man rows in still water in 9 kmph in 2hr. If upstream level is 2times downstream, then find speed of stream.


Q52. 5 tables and 10 chairs were sold for 20000.15% gain for table,10% loss on chair. Overall profit is Rs. 750. The cost price of table is?


Q53. x2+y2=45, xy=18, then 1/x+1/y=


Q54. An amount doubles in 5 years due to SI. What will be the value of the amount in 13yrs 9 months, if principle is added every year.


Q55. If a and b are integers such that a3 = b2, which amongst the following is not the value of b?

A. 8
B. 16
C. 27
D. 1
E. -1


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop