Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Calsoft Aptitude Questions

Posted on :15-04-2016

Q1. 7 cannibals of XYZ island, decide to throw a party. As you may be aware, cannibals are guys who eat human beings. The senior among them – Father Cannibal decides that any 6 of them will eat up one cannibal, then out of the remaining six – five of them will eat up one cannibal and so on till one is left. What is the time until one cannibal is left, if it takes one cannibal 3 hours to eat up one cannibal independently?

 

A) 7 hrs 11 min

B) 6 hrs 12 min

C) 7 hrs 21 min

D) 18 hrs 16 min

 

ANS: C

Explanation:


At the beginning 6 cannibals will eat one, so time required will be 180/6 = 30 min.
Then out of the remaining six – five will devour one, so time required will be 180/5 = 36 min.
Thus the time until one cannibal is left will be = (180/6 + 180/5 + 180/4 + 180/3 + 180/2 + 180/1) min
= (30 + 36 + 45 + 60 + 90 + 180) min
= 441 min
= 7 hrs 21 min 

 

Q2. Three articles are purchased for Rs. 1050, each with a different cost. The first article was sold at a loss of 20%, the second at 1/3rd gain and the third at 60% gain. Later he found that their SPs were same. What was his net gain/loss?

 

A) 14.28% gain

B) 13% loss

C) 12% loss

D) 11.11% gain

 

ANS: A

Explanation:


Let us assume that their CPs are x, y & z respectively.
According to the given condition 0.8x = 1.33y = 1.6z
⇒ (80/100)x = 400y/(3 × 100) = (160/100)z
⇒ x : y = 5 : 3 & y : z = 6 : 5
Thus x : y : z = 10 : 6 : 5
Hence CPs of the articles are x = (10/21) × 1050 = 500,
y = (6/21) × 1050 = 300 & 
z = (5/21) × 1050 = 250.
SP of the article with CP Rs. x is 0.8x = 0.8 × 500 = 400.
Since SPs are same, the total SP will be 400 × 3 = 1200.
Hence the gain % = (SP – CP)/CP × 100 = (1200 – 1050)/1050 × 100 = 14.28%.

 

Q3. In the figure below, line DE is parallel to line AB. If CD = 3 and AD = 6, which of the following must be true? 


I. ΔCDE ≈ ΔCAB
II. (area of ΔCDE)/(area of ΔCAB) = ( CA/DA )2
III. If AB = 4, then DE = 2

 

 

A) I and II only

B) I and III only

C) II and III only

D) I, II and III

ANS: A

Explanation:


Since the lines are parallel, ΔCDE ≈ ΔCAB and hence statements I and II are true. However, the ratio CD : CA = 3:9 ⇒ If AB = 4, then DE = 4/3. So statement III is false

 

Q4. In a game of tennis, A gives B 21 points and gives C 25 points. B gives C 10 points. How many points make the game?

 

A) 50 points

B) 45 points

C) 35 points

D) 30 points

 

ANS: C

Explanation:


Suppose p points make the game. Hence the points played by A, B and C will be,



Therefore, (p – 21) × (p – 10) = p × (p – 25)
=> p2 – 31p + 210 = p2 – 25p
=> 6p = 210
=> p = 35.
Hence 35 points make the game.

 

Q5. What is the value of a if x3 + 3x2 + ax + b leaves the same remainder when divided by (x – 2) and (x + 1)?

 

A) 18

B) 3

C) -6

D) Cannot be determined

 

ANS: C

Explanation:


Suppose the remainder is R.
Substituting x = 2 and x = –1, we get R = 8 + 12 + 2a + b = –1 + 3 – a + b
=> 3a = –18
=> a = –6

 

Q6. What is the range of values of k if (1 + 2k)x2 – 10x + k – 2 = 0 has real roots?

 

A) –3 ≤ k ≤ 4.5

B) –1.5 ≤ k ≤ 9

C) k ≥ 4.5, k ≤ –3

D) k ≥ 3, k ≤ –9

 

ANS: A

Explanation:


Let Boys in class = B
Since the given expression has real roots, we know that (–10)2 – 4(1 + 2k)(k – 2) ≥ 0
100 – 8k2 + 12k + 8 ≥ 0
8k2 – 12k – 108 ≤ 0
2k2 – 3k – 27 ≤ 0
–3 ≤ k ≤ 9/2

 

Q7. A square, S1, circumscribes the circum circle of an equilateral triangle of side 10 cm. A square, S2, is inscribed in the in circle of the triangle. What is the ratio of the area of S1 to the area of S2?

 

A) 4:1

B) 32:1

C) 8:1

D) 2:1

 

ANS: C

Explanation:



The height of the equilateral triangle is 53 cm.
Since the height is also the median, we know that the circum-radius is 2/3 × 53 = 103/3 and the in-radius is 1/3 × 53 = 53/3.
The diameter of the circumcircle is the side of square S1. So the area of S1 is (2 × 103/3)2 = 1200/9.
The diameter of the in-circle is the diagonal of square S2. So the area of S2 is ½ × (2 × 53/3)2 = 300/18.
Thus the ratio of areas S1 : S2 is 1200/9 : 300/18 = 8 : 1.

 

Q8. The sum of the first n terms of an AP is Sn = 4n2 – 2n. Three terms of this series, T2, Tmand T32 are consecutive terms in GP. Find m

 

A) 7

B) 10

C) 16

D) 5

ANS: A

Explanation:


From the given information, S1 = 4 × 12 – 2 × 1 = 2 => T1 = 2. Now, 2 = 4 × 22 – 2 × 2 = 12.
Since S2 = T1 + T2 and T1 = 2, we get T2 = 10. So, the 1st term of the AP is 2 and the common difference is 8. From this, we get T32 = 2 + 31 × 8 = 250.
Since T2, Tm and T32 are consecutive terms in GP, we know that Tm / T2 = T32 / Tm ⇒ Tm2 = T2 × T32 = 2500 ⇒ Tm = 50.
Since Tm is a term in the AP, we have 50 = 2 + 8(m – 1) ⇒ 48 = 8(m – 1) ⇒ m = 7.

 

Q9. Three casks of equal capacities contain three liquids A, B & C in the ratio 1 : 2 : 3, 3 : 4 : 5 & 5 : 6 : 7 respectively. The mixtures from these casks are taken in the ratio 1 : 2 : 3 and poured into a 4th cask with the same capacity as that of the three casks and the cask is completely filled. What is the ratio of the liquids A, B and C in the resulting mixture?

 

A) 25:36:47

B) 16:21:26

C) 3:4:5

D) 1:2:3

 

ANS: C

Explanation:


⇒(1 + 2 + 3) = 6, (3 + 4 + 5) = 12 & (5 + 6 + 7) = 18. Common multiple of (6, 12, 18) = 36. So let us fix the capacities of the four casks as 36 litres each.



Since the mixtures are taken in the ratio 1:2:3, 6litres, 12 litres and 18 litres mixture are drawn from the three casks respectively.



Hence the ratio of the liquids in the resulting mixture is 9 : 12 : 15 = 3 : 4 : 5

 

Q10. In the figure below, the radii of the circles with centres at A and B are 5 cm and 3cm respectively. If ∠FAG = ∠DBC = 900 what is the perimeter of CEG?

  

 

A) 38.63cm

B) 30.14cm

C) 42.18cm

D) 27.31cm

 

ANS: A

Explanation:


Since, OQ = TQ = 2 units, therefore triangle OTQ is equilateral.
In ΔFAG, since AF = AG and ∠FAG = 900, we know that ∠FGA = 450. Similarly, ∠DCB = 450. So, we can conclude that ΔCEG is an isosceles right triangle with hypotenuse CG = 16 cm. From this, we can calculate EG = CE = 8√2 cm. Thus the perimeter of ΔCEG = 8√2 + 8√2 + 16 = 16√2 +16 ≈ 38.63cm

 


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop