Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Aspire System Reasoning Ability

Posted on :09-04-2016

DIRECTIONS for the questions 1 to 5:  

Solve the following question and mark the best possible option.

A # B means A is smaller than B
A © B means A is greater than B
A π B means A is either smaller than or equal to B
A $ B means A is either greater than or equal to B
A % B means A is neither smaller nor greater than B

In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true.

Q1. Statement:
      L $ M % Q © S # T π P
      Conclusions:
      I. T © L 
      II.L © S

A) if only conclusion I is true
B) if only conclusion II is true
C) if either conclusion I or II is true
D) if neither conclusion I nor II is true
E) if both conclusion I and II are true

ANS: B

Explanation:

Given statement: L $ M % Q © S # T π P
Now, L ≥ M = Q > S < T ≤ P
Thus, we cant compare L and T.
Hence conclusion I is not true. Again, L © S means L > S which is true. Hence, conclusion II is true.


Q2. Statement:
      W # H π I % C $ H © S
      Conclusions:
      I. C $ W 
      II.I © S 

A) if only conclusion I is true
B) if only conclusion II is true
C) if either conclusion I or II is true
D) if neither conclusion I nor II is true
E) if both conclusion I and II are true

ANS: B

Explanation:

1Given statement. W # H π I % C $ H © S. Now, W < H ≤ I = C ≥ H > S
Thus, W < C is true. But conclusion C ≥ W is not true.
Hence conclusion I is not true.
Again, I > S is true. Hence conclusion II is true.


Q3. Statement:
      W % X © Y π Z © R % L
      Conclusions:
      I. Z © L 
      II.Y # W 

A) if only conclusion I is true
B) if only conclusion II is true
C) if either conclusion I or II is true
D) if neither conclusion I nor II is true
E) if both conclusion I and II are true

ANS: E

Explanation:

Given statement: W % X © Y π Z © R % L
Now, W = X > Y ≤ Z > R = L
Thus, Z > L is true. Hence conclusion I is true
Again, W > Y or Y < W. Hence conclusion II is also true.
DIRECTIONS for the questions 4 to 5 :  A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Study the rule and answer the question as directed.
Input : sine 88 71 cos theta 14 56 gamma delta 26
Step I : cos sine 71 theta 14 56 gamma delta 26 88
Step II : delta cos sine theta 14 56 gamma 26 88 71
Step III : gamma delta cos sine theta 14 26 88 71 56
Step IV : sine gamma delta cos theta 14 88 71 56 26
Step V : theta sine gamma delta cos 88 71 56 26 14
and Step V is the last Step of the arrangement of the above input as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input.
Input for the questions :
Input : for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46
(All the numbers given in the arrangement are two digit numbers)


Q4. Which word/number would be at 8th position from the right in Step IV ?

A) 15
B) Road
C) Hut
D) Jam
E) Stop

ANS: B

Explanation:

The pattern being followed is that first the words are arranged in reverse EJOTY format followed by the numbers in the decreasing order.
Input : for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46
Step 1: all for 52 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46 96
Step 2: bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73
Step 3: for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73 52
Step 4: hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
Step 5: jam hut for bus all 25 road 15 stop 96 73 52 46 38
Step 6: road jam hut for bus all 15 stop 96 73 52 46 38 25
Step 7: stop road jam hut for bus all 96 73 52 46 38 25 15
So required word/number at 8th position from the right in Step IV is road


Q5. Which step number would be the following output ?

A) There will be no such step
B) III
C) II
D) V
E) VI

ANS: C

Explanation:

The pattern being followed is that first the words are arranged in reverse EJOTY format followed by the numbers in the decreasing order.
Input : for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46
Step 1: all for 52 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46 96
Step 2: bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73
Step 3: for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73 52
Step 4: hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
Step 5: jam hut for bus all 25 road 15 stop 96 73 52 46 38
Step 6: road jam hut for bus all 15 stop 96 73 52 46 38 25
Step 7: stop road jam hut for bus all 96 73 52 46 38 25 15.
It is in case of step II.


DIRECTIONS for the questions 6 to 8:   

Read the information given below and answer the question that follows.

Representatives from eight different Banks viz. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them is from a different Bank viz. UCO Bank, Oriental Bank of Commerce, Bank of Maharashtra, Canara Bank, Syndicate Bank, Punjab National Bank, Bank of India and Dena Bank.
F sits second to right of the representative from Canara Bank.

Representative from Bank of India is an immediate neighbour of the representative from Canara Bank. Two people sit between the representative of Bank of India and B. C and E are immediate neighbours of each other. Neither C nor E is an immediate neighbour of either B or the representative from Canara Bank. Representative from Bank of Maharashtra sits second to right of D. D is neither the representative of Canara Bank nor Bank of India. G and the representative from UCO Bank are immediate neighbours of each other. B is not the representative of UCO Bank. Only one person sits between C and the representative from Oriental Bank of Commerce.

H sits third to left of the representative from Dena Bank. Representative from Punjab National Bank sits second to left of the representative from Syndicate Bank.

Q6. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

A) H - UCO Bank
B) A - Canara Bank
C) D - Bank of Maharashtra
D) E - Syndicate Bank
E) F - Punjab National Bank

ANS: B

Explanation:

 
Each person specified is two steps away from the Bank specified, except A, who is one step away from Canara Bank. Hence second option.


Q7. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement ?

A) B is the representative from Bank of Maharashtra
B) C sits second to right of H
C) The representative from Dena Bank sits to the immediate left of the representative from UCO Bank
D) A sits second to right of the representative from Bank of India
E) The representatives from Bank of Maharashtra and Syndicate Bank are immediate neighbours of each other.

ANS: E

Explanation:

 
Hence, only option E is true.


Q8. Who amongst the following sit exactly between B and the representative from Bank of India ?

A) A and the representative from UCO Bank
B) F and G
C) H and the representative from Bank of Maharashtra
D) H and G
E) Representatives from Syndicate Bank and Oriental Bank of Commerce

ANS: C

Explanation:


Hence, answer is option C.


DIRECTIONS for the questions 9 to 10:  

The question below is followed by three statements numbered I, II and III. Solve the question, after taking the statements into consideration and then mark the option, which contains all the statements, which are sufficient.

Q9. On which day of the week starting from Monday did Suresh visit Chennai?

I. Suresh took leave on Wednesday.
II. Suresh visited Chennai the day after his mothers visit to his house
III. Sureshs mother visited Sureshs house neither on Monday nor on Thursday

A) Only II and III
B) Only I and II
C) Only I & III
D) All I, II and III are required to answer the question
E) Question cannot be answered even with all I, II and III

ANS: E

Explanation:

Even by using all the three statements we do not know whether Suresh visited Chennai on Saturday or Sunday


Q10. How is go written in a code language?

I. now or never again is written as tom ka na sa in that code language.
II. you come again now is written as na ka to sa in that code language.
III. again go now or never is written as na ho ka sa tom in that code language.


A) Only I and III
B) Only II and III
C) Only I & II
D) All I, II and III are required to answer the question
E) None of these

ANS: A

Explanation:

Statements I & III give us the code for go as ho.


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop