Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Ashok Leyland Ltd Electrical Questions With Answers

Posted on :16-02-2016
Electrical Sample Questions Questions And Answers :

Q1.  For the scalar field u = x2/2 + y2/3 , magnitude of the gradient at the point (1,3) is Options 

A) 13/9 
B) 9/2 
C) 5 
D) 9/2
 
ANS: C 

Q2.  A digital-to-analog converter with a full-scale output voltage of 3.5 V has a resolution close to 14m V. Its bit size is Options 

A) 4 
B) 8 
C) 16 
D) 32 

ANS: B 

Q3. A single-phase half-controlled rectifier is driving a separately excited dc motor. The dc motor has a back emf constant of 0.5 V/rpm. The armature . The converter Ωcurrent is 5 A without any ripple. The armature resistance is 2 is working from a 280 V, single phase ac source with a firing angle of 80 degree. Under this operating condition, the speed of the motor will be 

Options 

A) 339 rpm 
B) 359 rpm 
C) 366 rpm 
D) 386 rpm 

ANS: C
 
Q4. In relation to the synchronous machines, which one of the following statements is false? 

A) In salient pole machines, the direct-axis synchronous reactance is greater than the quadrature-axis synchronous reactance 
B) The damper bars help the synchronous motor self start 
C) Short circuit ratio is the ratio of the field current required to produce the rated voltage on open circuit to the rated armature current
D) The V-curve of a synchronous motor represents the variation in the armature current with field excitation, at a given output power 

ANS: C 

Q5. The 8085 assembly language instruction that stores the content of H and L registers into the memory locations 2050H and 2051H, respectively, is 

A) SPHL 2050H 
B) SPHL2051H 
C) SHLD 2050H 
D) STAX 2050H 

ANS: C 

Q6. If E  x∇(∇is the electric field intensity,  

ANS: Zero

Q7. For the function f(x) = x2 e-x, the maximum occurs when x is equal to 

A) 2 
B) 1 
C) 0 
D) -1 

ANS: B
 
Q8. Two wattmeters, which are connected to measure the total power on a three - phase system supplying a balanced load, read 10.5 kW and - 2.5 kW, respectively. The total power  and the power factor, respectively, are Options 

A) 13.0 kW, 0.334 
B) 13.0 kW, 0.684 
C) 8.0 kW, 0.52 
D) 8.0 kW, 0.334 

ANS: D 

Q9. The insulation strength of an EHV transmission line is mainly governed by 

A) load power factor 
B) switching over-voltages 
C) harmonics 
D) corona 

ANS: B 

Q10. For the equation, s 3 - 4s2 + s + 6 = 0 the number of roots in the left half of s-plane will be 

A) zero 
B) one 
C) two 
D) three 

ANS: C 

Q11. A dc potentiometer is designed to measure up to about 2 V with a slide wire of 800 mm. A standard cell of emf 1.18 V obtains balance at 600 mm. A test cell is seen to obtain balance at 680 mm. The emf of the test cell is Options 

A) 1.00V 
B) 1.34V 
C) 1.50V 
D) 1.70V 

ANS: B 

Q12. High Voltage DC (HVDC) transmission is mainly used for 

A) bulk power transmission over very long distances 
B) inter-connecting two systems with the same nominal frequency 
C) eliminating reactive power requirement in the operation 
D) minimizing harmonics at the converter stations 

ANS: A 

Q13. A bipolar junction transistor (BJT) is used as a power control switch by biasing it in the cut-off region (OFF state) or in the saturation region (ON state). In the ON state, for the BJT 

A) both the base-emitter and base collector junctions are reverse biased 
B) the base-emitter junction is reverse biased, and the base-collector junction is forward biased 
C) the base-emitter junction is forward biased, and the base-collector junction is reverse biased 
D) both the base-emitter and base collector junctions are forward biased 

ANS: D 

Q14. The Q - meter works on the principle of 

A) mutual inductance 
B) self inductance 
C) series resonance 
D) parallel resonance 

ANS: C 

Q15. A 800 kV transmission line is having per phase line inductance of 1.1 mH/km and per phase line capacitance of 11.68 nF/km. Ignoring the length of the line, its ideal power transfer capability in MW is Options 

A) 1204 MW 
B) 1504 MW 
C) 2085 MW 
D) 2606 MW 

ANS: C 

Q16. If the following program is executed in a microprocessor, the number of instruction cycles it will take from START to HALT is START MVI A, 14H ; Move 14H to register A SHIFT RLC ; Rotate left without carry JNZ SHIFT ; Jump on non-zero to SHIFT HALT 

A) 4 
B) 8 
C) 13 
D) 16 

ANS: C 

Q17. Nm with a μA moving iron ammeter produces a full scale torque of 240  deflection of 120° at a current of 10 A. The rate of change of self inductance H/radian) of the instrument at full scale is μ( H/radian μH/radian
 
A) 2.0  H/radian μH/radian 
B) 4.8 μ
C) 12.0
D) 114.6μ

ANS: B 

Q18. At an industrial sub-station with a 4 MW load, a capacitor of 2 MVAR is installed to maintain the load power factor at 0.97 lagging. If the capacitor goes out of serivce, the load power factor becomes 

A) 0.85 
B) 1.00 
C) 0.80 lag 
D) 0.90 lag 

ANS: C 

Q19. The conduction loss versus device current characteristic of a power MOSFET is best approximated by Options 

A) a parabola 
B) a straight line 
C) a rectangular hyperbola 
D) an exponentially decaying function 

ANS: A 

Q20. If P and Q are two random events, then the following is TRUE 

A) Independence of P and Q implies that probability (P)
B) Probability (P Q ) Probability (P) + Probability (Q) Q ) = 0 Options 
C) If P and Q are mutually exclusive, then they must be independent 
D) Probability (P Q ) Probability (P) 

ANS: D


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop