Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

Applied Materials Technical Questions with Answers 2012

Posted on :28-03-2016

Q1. The roller-coaster car has a speed of 15 ft/s when it is at the crest of a vertical parabolic track. Compute the velocity and the normal force it exerts on the track when it reaches point B. Neglect friction and the mass of the wheels. The total weight of the car and the passengers is 350 lb.

a) vB = 114.5 ft/s, NB = 29.1 lb
b) vB = 114.5 ft/s, NB = 284 lb
c) vB = 114.5 ft/s, NB = 156.5 lb
d) vB = 114.5 ft/s, NB = 440 lb

ANS: a


Q2. The book A having a weight of 1.5 lb slides on the smooth horizontal slot. If the block is drawn back so that s = 0. Each of the two springs has a stiffness of k = 150 lb/ft and an unscratched length of 0.5 ft.

a) vA = 106.2 ft/s 
b) vA = 120.4 ft/s
c) vA = 160.5 ft/s
d) vA = 107.7 ft/s

ANS: a


Q3. The purpose of jigs and fixtures are to

a) Increased production rate
b) Increased machining accuracy
c) Facilitate interchangeable manufacturing
d) Enable employ less skilled operators
e) All of the above

ANS: e


Q4. Pick up the wrong statement? A refrigerant should have

a) Low specific heat of liquid
b) High boiling point
c) High latent heat of vaporization
d) Higher critical temperature
e) Low specific volume of vapor

ANS: b


Q5. Nodular iron has

a) High machinability
b) Low melting point
c) High tensile strength
d) Good fluidity
e) All of the above

ANS: e


Q6. The property of a material which enable it to resist fracture due to high impact loads is known as

a) Elasticity
b) Endurance
c) Strength
d) Toughness 
e) Resilience

ANS: d


Q7. A car having a mass of 2 Mg strikes a smooth, rigid sign post with an initial speed of 30 km/h. To stop the car, the front end horizontally deforms 0.2 m. If the car is free to roll during the collision, determine the average horizontal collision force causing the deformation.

a) Favg = 9000 kN
b) Favg = 4500 kN
c) Favg = 347 kN 
d) Favg = 694 kN

ANS: c


Q8. The block has a weight of 1.5 lb and slides along the smooth chute AB. It is released from rest at A, which has coordinates of A (5 ft, 0, 10 ft). Determine the speed at which it slides off at B, which has coordinates of B
(0, 8 ft, 0).

a) vB = 28.7 ft/s
b) vB = 25.4 ft/s 
c) vB = 26.8 ft/s
d) vB = 29.8 ft/s

ANS: b


Q9. The elevator E and its freight have a total mass of 400 kg. Hoisting is provided by the motor M and the 60-kg block C. If the motor has an efficiency of e = 0.6, determine the power that must be supplied to the motor when the elevator is hoisted upward at a constant speed of vE = m/s.

a) P = 22.2 kW 
b) P = 13.34 kW
c) P = 26.2 kW
d) P = 30.1 kW

ANS: a


Q10. When at A the bicyclist has a speed of vA = ft/s. If he coasts without pedaling from the top of the hill at A to the shore of B and then leaps off the shore, determine his speed at B and the distance x where he strikes the water at C. The rider and his bicycle have a total weight of 150 lb. Neglect the size of the bicycle and wind resistance.

a) vB = 35.0 ft/s, x = 41.2 ft 
b) vB = 35.0 ft/s, x = 36.1 ft
c) vB = 40.1 ft/s, x = 46.5 ft
d) vB = 40.1 ft/s, x = 52.0 ft

ANS: a


Q11. Spring index is

a) Ratio of coil diameter to wire diameter 
b) Load required to produce unit deflection
c) Its capability of storing energy
d) Indication of quality of spring
e) Nothing

ANS: a


Q12. A feeler gauge is used to check

a) Radius
b) Screw pitch
c) Surface roughness
d) Unsymmetrical shape
e) Thickness of clearance

ANS: e


Q13. The firing mechanism of a pinball machine consists of a plunger P having a mass of 0.25 kg and a spring of stiffness k = 300 N/m. When s = 0, the spring is compressed 50 mm. If the arm is pulled back such that s = 100 mm and released, determine the speed of the 0.3 kg pinball B just before the plunger strikes the stop, i.e., s = 0. Assume all surfaces of contact to be smooth. The ball moves in the horizontal plane. Note that the ball slides without rolling.

a) v = 4.47 m/s
b) v = 3.30 m/s 
c) v = 2.34 m/s
d) v = 3.16 m/s

ANS: b


Q14. A motor hoists a 50-kg crate at constant speed to a height of h = 6 m in 3 s. If the indicated power of the motor is 4 kw, determine the motors efficiency.

a) e = 0.025 (2.5%)
b) e = 0.245 (24.5%)
c) e = 0.736 (73.6%)
d) e = 0.05 (5.0%)

ANS: b


Q15. Tool life of the cutting tool is most affected by

a) Cutting speed
b) Tool geometry
c) Cutting feed and depth
d) Micro structure of material being cut
e) Not using coolant and lubricant

ANS: a


Q16. Which one of the following methods produces gear by generating process

a) Hobbing
b) Casting
c) Punching
d) Milling
e) Broaching

ANS: a


Q17. The coefficient of friction between the 2-lb block and the surface is = 0.2. The block is acted upon by a horizontal force of P. Determine the maximum deformation of the outer spring B at the instant the block comes to rest. Spring B has a stiffness of KB = 20 lb/ft and the nested spring C has a stiffness of kc = 40 lb/ft.

a) xB = 1.154 ft
b) xB = 0.790 ft
c) xB = 0.923 ft
d) xB = 1.137 ft

ANS: d


Q18. Metal in machining operation is removed by

a) Tearing chips
b) Distortion of metal
c) Shearing the metal across a zone 
d) Cutting the metal across a zone
e) Pushing the metal with tool

ANS: c


Q19. A truck has a weight of 25,000 lb and an engine which transmits a power of 350 hp. Assuming that the wheels do not slip on the ground, determine the angle of the largest incline the truck can climb at a constant speed of v = 50 ft/s.

a) 2 = 8.86 E
b) 2 = 24.3 E
c) 2 = 8.75 E
d) 2 = 26.8 E

ANS: a


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop