Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

AMDL Interview Questions with Answers on GPS

Posted on :26-04-2016

Q1. What is GPS?

ANS: 

Global Positioning System (GPS) is a space based satellite navigation system that provides location and time information in all the weather conditions, anywhere on or near the earth.


Q2. Give a brief description about History of GPS?

ANS:

Global Positioning System or the GPS was invented by U.S D.O.D (Department of Defence) and Ivan Getting. The cost of developing GPS was twelve Billion Dollars. The design of GPS is based on the similar ground-based radio-navigation systems, like LORAN and  Decca Navigator, developed in 1940s and used during World War II .


Q3. Explain briefly the working principle of GPS?

ANS:

A Global Positioning Systems receiver calculates its position by precisely timing the signals sent by Global Positioning System satellite high above the earth. These distances and satellite location are used to compute the location of the receiver using the Navigation Equations. Although 4 satellites are required for normal operation, fewer apply in special cases.


Q4. What are the achievements of Global Positioning System?

ANS:

Global Positioning System received many appreciations which includes
a. On 10th February 1993, the National Aeronautic Association selected the team as winners of the 1992 ROBERT J.COLLIER trophy.

b. It was inducted into the space foundation space technology Hall of fame.


Q5. Explain the structure of GPS?

ANS: 

The structure of GPS have three main segments. These are as follows

a. Page segment
b. Control segment
c. User segment


Q6. Explain the space segment of GPS?

ANS: 

Space segment is composed of 24 to 32 satellites in medium Earth orbit and also includes the payload adapter to the boosters required to launch them into orbit.


Q7. Explain the control segment of GPS?

ANS:

Control segment is composed of a master control station, an alternate master control station, and a host of dedicated and shared ground antennas and monitor stations.


Q8. Explain the user segment of GPS?

ANS:

User segment is composed of thousands of U.S and allied military users of the secure GPS Precise positioning service and millions of civil and scientific users of the standard positioning service.


Q9. List the satellite navigation systems?

ANS:

The navigation systems are as follows
1. GLONASS (Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema): Russias global navigation system.

2. IRNSS (Indian Regional Navigational Satellite System)

3. COMPASS: Peoples republic of chinas global system.


Q10. Explain in brief the application of GPS?

ANS:

The application of GPS are as follows :

(i) Civilians
a. Cartography: Both civilian and military cartographers use the technique extensively.
b. Fleet-tracking: The use of such technology is to identify and locate one or more fleet vehicle in real time.

(ii) Space exploration 

(iii) It is used for tracking devices.

(iv) Military application. Various military weapons system use GPS to track potential ground and air targets.

(v) Mobile devices. It is widely used in communication devices in the form of google maps. The navigation signals transmitted by GPS satellite encode a variety of information including satellite position.


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop