ABB Placement Papers
ABB Placement Paper January 2012
ABB Language paper
ABB Placement paper 16 Sep 2013
ABB Reasoning Ability Paper
ABB Aptitude Questions
ABB Technical Paper
ABB Placement paper on 29th September 2012
ABB Interview Paper
AT & T
Placement Papers for All Companies
Amiti Software Technologies
Ashok Leyland Ltd
AT & T
AXA Technology Services
Bharti Airtel Ltd
Blue Star Infotech
Citicorp Overseas Software Ltd
CtrlS Datacenters Ltd
Ernst & Young
Harita - TVS
HTC Global Services
IBS Software Services
IndiaBulls Power Limited
Jindal Steel and Power Limited
L & T
L & T Infotech
Linde India Ltd
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
SAP labs India
Sutherland Global Services
UTC Aerospace System
ABB Verbal Ability Paper
Posted on :11-04-2016
ABB Verbal Ability
DIRECTIONS for questions 1 to 4:
Study the passages below and answer the questions that follow each passage.
Like most teenagers, I dreamt of one day having my name in lights. And perhaps an interview in National Geographic for my work with Rwandas apes. Maybe an Oscar for my portrayal as a feisty heroine in an epic drama, preferably set in India. Or a Nobel Prize for poetry, which Id collect in Stockholm wearing a black turtleneck. Suffice to say, none of these has come true. I prefer dogs to gorillas. My poetry is used to line the bottom of my drawer. And Ive never been to India. Sure, as a writer, I get my name in the occasional glow of a nine-point byline, but the difference between Oscars and Nobels and Helvetica type face is that the former are all about me; the latter is by me.
With the advent of the internet, all that has changed. Like most users, I am a gratuitous googler, squandering valuable work time looking up invaluable topics such as how to clean my dogs teeth, how to cook Risotto, and myriad medical ailments, including tough heels (definitely cancer), lumps on elbows (certainly cancer) and easy bruising (absolutely cancer). But among these endless searches will be a valuable constant: my own name, Helen Walne. In the great scheme of things I am not very important. I have never been medically paroled from jailed, I havent gone to rehab and I am not about to marry a famous celebrity. My husband has gently suggested that I seek psychological help for my addiction. I google myself everyday. And yes, there are times when, like a bulimic digging into a second bucket of Kentuky Fried Chicken, I feel out of control, gorging on blogs, images and news and glimpses of myself.
In cyber space, there is no such thing as big fish in little ponds, or little fish in big ponds. Instead, its one swirling, bubbling swamp of amoebae all gasping for their own gulp of air. And for ego surfers, its important we float on the surface. Research has found that 47% of internet users have performed self googling more than double the number from 5 years ago. I have realized that like wine, watching soap operas and eating pizza, moderation is the key to virtual vanity - and keeping it to yourself paramount. When you start dabbling in the competitive realms of rival surfing you are sure to start sinking under the flotsam of self doubt. There is always someone out there with a higher ranking, a better picture, a bigger job.
Q1. According to the passage, the author
I. received an Oscar for her portrayal as a feisty heroine in an epic drama.II. feels that moderation is the key to well being in cyber space.III. feels that she is the centre of all she checks in the net.
A) I, II and III are correct.B) I and II are correct.C) II and III are correct.D) I and III are correct.
Explanation:First is factually incorrect.
Q2. It can be inferred from the passage that
A) you have gone too far when you start googling your name multiple times daily.B) competitive rival surfing is the best way to increase your self esteem.C) being addicted to self googling is the way forward in the 21st century.D) the advent of the internet has helped in creating a somebody out of a nobody.
Explanation:We cant infer that somebody has gone far if one starts googling ones name multiple times.Nothing can be inferred about increasing self esteem.C option is out of scope.
Q3. According to the passage,
A) Helen Walne is a patient of cancer.B) Helen Walne is a megabyte megalomaniac.C) Helen Walne thinks that constant rival surfing is the best way to improve self worth.D) Helen Walne is a conscientious worker.
Explanation:Megalomania is an obsession with doing extravagant or grand things.Helen Wayne is also obsessed with this.The other options are out of scope.
Q4. According to the passage, all of the following are not true, except
A) Helen Walne received a prize wearing a turtle neck.B) Helen Walnes husband feels she needs help to get out of her addiction.C) In reality there is very little difference in the number of internet users today and five years ago.D) Rival surfing gives a better job.
Explanation:Refer to 2nd para line “My husband has gently…..addiction.”
DIRECTIONS for questions 5 to 7:
A sentence has been broken into four parts. Choose the part that has an error.
Q5. Choose the part that has an error.
A) The hardy colonist, and the trained European who fought at his side,B) frequently expended months in struggling against the rapid of the streams,C) or in effecting the rugged passes of the mountains,D) in quest of an opportunity to exhibit their courage in a more martial conflict.
Explanation:their should be replaced by his
Q6. Choose the part that has an error.
A) She smiled, as if in pity at her own momentary forgetfulness,B) discovering by the act a row of teeth that would have shamed the purest ivory,C) when, replacing the veil, she bowed her face, and rode in silence,D) like one whose thoughts were abstract from the scene around her.
Explanation:abstract should be replaced by abstracted
Q7. Choose the part that has an error.
A) It is impossible to say what unlooked-for remark,B) this short and silent communication, between two such singular men,C) might have elicit from the white man,D) had not his active curiosity been again drawn to other objects.
Explanation:“elicit should have been elicited.
DIRECTIONS for questions 8 to 10:
In each of these questions, choose the option that best captures the essence of the text.
Q8. The Roman Emperor was in the wrong who ordered one of his subjects executed because the latter dreamt that he had killed the Emperor. He should first have endeavoured to discover the significance of the dream. And even if a dream of different content had the significance of this offense against, majesty, he should have remembered that the virtuous man contents himself with dreaming that which the wicked man does in actual life.
A) The content of dreams corresponds to harmless psychic states and does not constitute reality.B) The content of dreams corresponds to harmful psychic states and does not constitute reality but only a release mechanism for a man to feel better.C) The content of dreams corresponds to harmless psychic states and does not constitute reality but only a release mechanism for man to feel better.D) The content of dreams does not correspond to psychic states and does not constitute reality but only a release mechanism for a man to feel better.
Explanation:Option 1 is incomplete.Option 2 is incorrect as it is not a harmful psychic state.Option 4 is incorrect as it mentions that it does not correspond to a psychic state.
Q9. By this work "light would be thrown on the origin of man and his history;" and this implies that man must be included with other organic beings in any general conclusion respecting his manner of appearance on this Earth. Now the case wears a wholly different aspect.
A) Man must be included with other organic beings in any general conclusion respecting his manner of appearance on this Earth.B) Man must be included with other organic beings.C) Man need not be included with other inorganic beings in any general conclusion respecting his manner of appearance on this Earth.D) Man must be excluded from other organic beings in any general conclusion respecting his manner of appearance on this Earth.
Explanation:It is clearly stated in the passage “a) man must be included with other organic beings in any general conclusion & b) respecting his manner of appearance on this Earth.The same idea is given only in option A.
Q10. The sole object of this work is to consider, first, whether man, like every other species, is descended from some pre-existing form; secondly, the manner of his development; and thirdly, the value of the differences between the so-called races of man,
A) The work seems to locate whether man is descended from some pre-existing form.B) The work seems to locate whether man is descended from gods, the manner of his development, and the value of the differences between the so-called races of mammals.C) The work will not locate whether man is descended from some pre-existing form, but the manner of his development.
Explanation:Only option 4 gives the complete purpose of the work.Option 1, talks of only one aspect, hence incomplete.Option 2, talks of man descending from “GODS”. Not mentioned.Option 3 can be rejected because it says that the “work will not locate”.