Placement Papers for All Companies

3i infotech
Abacus Infotech
Abatix
Abaxis
ABB
ACC Limited
Accel Frontline
Accenture
Aditi Technologies
Adobe System
ADP
Agilysys
AgreeYa
AIG
AirNet
Alanco Technologies
Alle Technologies
Allfon
Alter Systems
Amazon
AMDL
Amdocs
AMI
Amiti Software Technologies
ANZ
Apple
Applied Materials
Apps Associates
Aricent
ASDC
Ashok Leyland Ltd
Asian Paints
Aspire System
AT & T
Atlas Copco
Atos Origin
AXA Technology Services
Axes Technology
Bain
Bajaj
Bayer
Bharti Airtel Ltd
Bhawan Cybertek
Birlasoft
Blue Star Infotech
BMC
BOB
Brakes India
C-DOT
CA Technologies
Cadence
Calsoft
Canarys
Capgemini
Caterpillar
Celstream
CGI Group
Changepond Technologies
Cimtrix Systems
Cisco system
Citicorp Overseas Software Ltd
ClinTech
CMC Limited
CMS
Cognizant
Compaq
Consagous Technologies
Convergys
CORDYS
CRISIL
Crompton Greaves
CSC
CSFB
CtrlS Datacenters Ltd
Cummins
Cyient
Daffodil
Daimler
Dell
Deloitte
Delphi-TVS
Dharma Systems
Directi
DSRC
Eicher
ELGI
ELICO
EMC Corporation
Emphasis
Ericsson
Ernst & Young
ESKO
Essar
Facebook
Fanuc Corporation
Fidelity
Flextronics
Flipkart
Freescale
Fujitsu
Gajshield
GE
Genpact India
Geodesic
Geometric Limited
GlobalEdge
GlobalLogic
GMR Group
Godrej Infotech
Google
Grapecity
Harita - TVS
HCL
HCL Technologies
Headstrong
Healthasyst
HEC Ltd
Hexaware
HFCL
Holool
Honeywell
HP
HTC Global Services
Huawei
Hughes
Hyundai
IBM
IBS Software Services
IGate
Ikanos
IKOS
Impetus
iNautix
Indecomm
IndiaBulls Power Limited
Inductis-EXL
Industrial Alliance
Infineon
Infogain
Infosys
Intec
Integra
Intel
Intergraph
ITC Infotech
Jindal Steel and Power Limited
KPIT
L & T
L & T Infotech
LG Soft
Linde India Ltd
LnT Emsys
LnT-ECC
Lucas - TVS
Mahindra Engineering Services Ltd
Mahindra Ltd
Maruti
Matrix
Maveric Systems
McAfee
Microland
Microsoft
Mindtree
Miraclesoft
MKCL
Motorola
Mu-Sigma
Nagarro
NASSCOM
NCR Corporation
Ness Technologies
Neudesic
NIIT Technologies
Novell
Nvidia
Oracle
Persistent
Philips
Planetasia
Polaris
Poornam Info Vision
PSI Data Systems Limited
Quest-Global
Quinnox
R Systems
Redpine
Reliance Energy
Robert Bosch
RS Software
Samsung
SAP labs India
Sapient
Sasken Communications
Schneider India
Serco
Siemens
Sierra Atlantic
SkyTECH
Soliton
Sonata Software
Sony India
SQL Star
Steria
Subex Limited
Sutherland Global Services
Syntel
Talisma
Tata motors
Tata technologies
Tata-ELXSI
TCE
TCS
Tech Mahindra
Temenos
Tesco
Texas Instruments
Thermax
ThoughtWorks
Torry Harris
Triad
Trianz
Trilogy
TVS Motor
Unisys
UnitedHealth Group
UST Global
UTC Aerospace System
Valuelabs
Vedanta
Verifone
Verizon
Virtusa
Vision Infotech
Vizual
VMware
Wipro
Yahoo
YASH Technologies
Zenith
Zensar Technologies
ZTE

ABB Technical Paper

Posted on :11-04-2016

Q1. In a circuit we are giving voltage of 50 Hz as well as 60. then what will be the resultant frequency. 

(a) less than 50 
(b) more than 60
(c) in between 50 & 60 
(d) none


Q2. In a circuit a single resistor is connected across a d.c. source, what will be the effect on current in first resistor if we connect one more resistance in parallel with earlier one.... 

ANS: no change since it is a parallel combination. 


Q3.Why we dont like flashover in transmission line (t-line)- (a ) it may create earth fault(b )it reduces the life of insulator..... Read something about flashover & puncture. 


Q4. Total no of strands in a acsr conductor is 81, then what is the no. of conductor in its outer layer

(a)36 
(b)18 
(c)24


Q5. Two questions based on p.u. calculation like , p.u. calculation is given with respect to some old base and u have to calculate it with reference to new base. (new resistance/old)=(mva new /mva old)*(old voltage/new voltage)2. 


Other question is based upon transfer of p.u calculation in transformer i.e. how base changes when we move from primary to secondary or like wise. Read some more on p.u calculation. 

Q6. Which table is referred for sag calculation- 


Q7. In a R-L circuit a ac voltage is applied, such that instantaneous power is negative for 2ms, then what will be the power factor. 

(a) 9 degree 
(b) 18 degree 
(c) 36 degree


Q8. In an incandescent lamp 

(a) luminous intensity is more than non-luminous intensity 

ANS: Since efficiency is less than 100%.


Q9. In which motor no-load to full-load difference is lowest 

(a) series motor
(b) shunt motor 
(c) Compound motor 

ANS: (b) 


Q10. In a 60Hz induction motor full load speed is 850 rpm then what is the Synchronous speed. 

(a) 900 rpm, 
(b) 950 rpm, 
(c) 1600 rpm

ANS: (a) 


Q11. A synchronous Motor is running at synchronous Speed,  if all of sudden D.C. excitation is removed, then 

(a) it will rotate at slip speed, 
(b) it will stop, 
(c) it will continue to rotate at synchronous Speed 

ANS: because actually it will acts as Induction motor. 


Q12. A transmission line is designed for 50Hz, 440KV. If we want to transfer power at 60Hz, 440 KV, then the power transfer capability will 

(a) decrease, 
(b) Increase, 
(c) None 

ANS: (a) ...as P=( |Vt| |Ef| sin (delta) ) / X, where (delta) is torque angle. 


Q13. Increased rotor resistance in rotor circuit of induction motor is related with 

(a) high starting torque, 
(b) more speed variation,

ANS: a

Q14. In the formulae E = 4.44 f N Ô, Ô is 

(a) Avg value, 
(b) Rms value, 
(c) Maximum value.

ANS: a


Q15. Voltage & current in a ckt is given by V= V1+j V2 and I= I1 +j I2, then rms power is 


Q16. Input impedence of MOSFET is 




Q17. Remember truth table of AND, NOR, NAND, OR, EX-OR ETC... 


Q18. Conversion of Binary number into Equivalent decimal No. 


Q20. Megger is used for the measurement of 

(a) Insulation resistance, 
(b) Conductor resistance

ANS: a

Q21. Form factor for sinusoidal as well as DC 


Q22. Formulae of Regulation (Vs- Vr)* 100/ Vr, then transmission line is 

(a) short transmission line, 
(b) long, 
(c) medium

ANS: a


Q23. Improvement in power factor reduces 

(a) power consumed by consumer, 
(b) power generation,
(c) both a & b

ANS: c 

Q24. Read about field test of Series Motor... 


Q25. No-load test for Synchronous motor, the graph is drawn 


ANS: a 

Q26. An AC voltage of 50Hz is impressed in a resistive circuit, the oscillating power has a frequency 

(a) 50 Hz
(b) 100
(c) no oscillating power is there in resistive circuit

ANS: a


Q27. Insulation used in transformer ___________leakage flux. 

(a) increases
(b) decreases

ANS: b 

Q28. After rain what happens to Insulator 

(a) break-down strength of Insulator decreases
(b)Arch length reduces

ANS: b


Q29. Diversity factor helps to ............(what ?) [Read diversity factor, load factor, Reserve capacity factor in depth, with calculation] 


Q30. Why capacitance is shown as a Shunt element in analysis of transmission line 

(a) it is between Conductor & earth
(b) because Admittance is used for calculation of capacitive reactance

ANS: (a) 


Q31. B-R-Y sequence is followed in three phase system, if phase voltage in B-phase is Vm sin 100, then the phase voltage in R-phase would be 

ANS:  (a) 

Q32. In a particular ckt I = Im Sin (wt -270) and V = Vm Sin wt, then type of ckt is 

(a) pure resistive ckt [Ans] 

Q33. In a L-R ckt energy lost = 2000 W, energy conserved = 500W, then what is the time constant...........

ANS: time constant = L/R = 0.5 


Q34. In electro - dynamometer Ameter & wattmeter the type of scale is 

ANS: Non-uniform 


Q35. For the same current carrying capacity corona loss of ACSR will be ________than copper conductor.

(a) more, 
(b) less, 
(c) equal.

ANS: b 


Q36. A R-C ckt , supplied with DC, a bulb is connected across the Capacitor, then what happens to the illumination, if we change the capacitance. 

ANS: No change at all 


Q37. Read about surge impendence of over-head and under-ground cable, Surge impedence formula = sqrt(L/C) 


Quatitative Paper + PCM Paper : 45 Questions ---------45 minutes 

Q1. About 10 quanti questions ( based on Mixture, Work etc. of very easy type) 


Q2. What is GDP ? 


Q3. Vector algebra, condition for Co-planer vector etc.
 

Q4. Gravitation, geo-synchronous satellite( its hight, orbit , radius etc.), escape velocity, how g (gravitational accln) varies, about gravitational potential. 


Q5. Basic electricity and Magnetism----Biot-savart law, current carrying conductor properties. 


Q6. Nuclear physics, Bohrs constant, and Other theories related . 


Q7. Problem based on VIBGYOR , how wave length and frequency is varying. 


Q8. Questions based on Planks Theory, E =hv 


Q9. V=u + at , V2=u2 + 2as and W = mgh questions based on above theory 


Q10. Faradays laws of electrolysis, m = Zit 


Q11. Heat conduction problem. 


Q12. Colour-coding of resistor (BBROYGBVGW) 


Q13. How velocity of light changes in different medium while frequency remain unchanged. 


Q14. Statistics , calculation of mode, co-efficient regression (3-4 Questions) 


Q15. f(x) = Sin x + Cos x, find the maximum value of the function.......Ans: sqrt (2) 


Q16. Formulae for parallel plate capacitor and force between plates.


  
   






FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2016 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.

closepop
closepop