Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions: Solved 102 Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions

41. One of the key features of many flagship schemes such as MGNREGA and NRLM is that they are “Demand Driven”. What is / are the feature / features of a demand driven scheme?
1. The process is driven from the grassroots of the society
2. The planning is highly centralised
3. Implementation is largely done by the Central Government Choose the correct option:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only 1
Explanation:
Workspace



42. In India, the Insurance Portability is available to the customers in context with__:
1. Life Insurance
2. Health Insurance
3. Vehicle Insurance
Choose the correct option:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only 2
Explanation:
Workspace



43. Launched in 2008, the Mega Food Park scheme promotes fully-integrated food parks. What assistance is provided in this scheme?
1. Half the total cost of the project
2. 25% of the Land Cost
3. 25% of the non-capital components such as operation and management costs
Choose the correct option:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only 1
Explanation:
Workspace



44. As per the Mihir Shah committee report, the average annual person-days of work generated under MGNREGA since inception has never exceeded _____?




SHOW ANSWER
Correct Ans:57 Days
Explanation:
Workspace



45. UJALA scheme is related to?




SHOW ANSWER
Correct Ans:LED Bulbs distribution
Explanation:
Workspace



46. What is the full form of AMRUT?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
Explanation:
Workspace



47. National RURBAN Mission is also known as?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission (SPMRM)
Explanation:
Workspace



48. Which of the following fact is/are true regarding Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
Workspace



49. Soil Health Card Scheme is a scheme launched by the Government of India in the year?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2015
Explanation:
Workspace



50. “Runa Upasamanam” programme is related to?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Loan Waiver
Explanation:
Workspace



51. Rani Laxmi Bai Pension scheme is launched by which State Government?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:
Workspace



52. The objective of JNNURM scheme of the government is to do multidimensional betterment of conditions in Urban areas of the country, JNNURM stands for ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
Explanation:
Workspace



53. The Swarna jayanti gram swarojgar yojana meant for betterment of financial conditions of Rural BPL (Below Poverty Line) People has been recently restructured into which Scheme




SHOW ANSWER
Correct Ans:National Rural Livelihoods Mission
Explanation:
Workspace



54. As per the Union Budget 2016-2017, how many hectares of land will be brought under irrigation under the Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana?




SHOW ANSWER
Correct Ans:28.5 lakh hectares
Explanation:
Workspace



55. Which of these welfare schemes is currently not covered under National Social Assistance Programme (NSAP) __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Swavalamban pension scheme for unorganized sector people
Explanation:
Workspace



56. ASHA workers are local women that act as health educators and promoters in their rural communities as part of National Rural Health Mission (NRHM). ASHA Stands for __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Accredited Social Health Activist
Explanation:
Workspace



57. The objective of Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana by Indian Government is to _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Construct Houses for BPL Rural Population
Explanation:
Workspace



58. Which Indian State has recently launched the Rajiv Gandhi Jeevandayi Arogya Yojana to Improve access of medical facilities to its people (Both Below and above poverty line) ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Maharashtra
Explanation:
Workspace



59. Panch Parmeshwar Scheme is implemented in which state to empower the village Panchayats ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Madhya Pradesh
Explanation:
Workspace



60. What is the name of the scheme planned by the central government to double farmers income by the year 2022?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Krishi Vigyan Kendras
Explanation:
Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Narendra Singh Tomar made central Government to decide to use digital technology across rural India to double farmers income by the year 2022. The Government set up 713 Krishi Vigyan Kendras (KVK) and 684 Agricultural Technology Management Agencies (ATMA) at the district level in the country for dissemination of technologies among the farming community.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Yrbook, Govt. Schm and Bud questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Yrbook, Govt. Schm and Bud @ Fresherslive

This page provides important questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Yrbook, Govt. Schm and Bud questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Yrbook, Govt. Schm and Bud Online tests. Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Yrbook, Govt. Schm and Bud Test questions Online @ Fresherslive?

Yrbook, Govt. Schm and Bud questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Yrbook, Govt. Schm and Bud questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Yrbook, Govt. Schm and Bud questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Yrbook, Govt. Schm and Bud test or get stuck on any particular question, our Yrbook, Govt. Schm and Bud test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Yrbook, Govt. Schm and Bud, exercise these advanced Yrbook, Govt. Schm and Bud questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status