Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions: Solved 102 Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions

21. Which of the following state governments has launched "˜YSR Vahana Mitra scheme"™, under which the state government will provides Rs 10,000 allowance to self-employed drivers of autos, taxis and maxi cabs?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Andhra Pradesh
Explanation:
Andhra Pradesh CM, YS Jagan Mohan Reddy on 4th October launched the YSR Vahana Mitra scheme.
Workspace



22. Ministry of Commerce & Industry through Export Credit Guarantee Corporation has introduced a new Export Credit Insurance Scheme called NIRVIK. NIRVIK stands for?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Niryat Rin Vikash Yojana
Explanation:
Ministry of Commerce & Industry through Export Credit Guarantee Corporation has introduced a new Export Credit Insurance Scheme called Niryat Rin Vikash Yojana (NIRVIK).
Workspace



23. Which organisation has launched 'Faceless e-Assessment scheme' that eliminates physical interface between an assessing officer and an assessee?




SHOW ANSWER
Correct Ans:CBDT
Explanation:
The Central Board of Direct Taxes has launched “Faceless e-Assessment scheme” that eliminates physical interface between an assessing officer and an assessee. They also inaugurated the National e-Assessment Centre (NeAC).
Workspace



24. Which State has launched the YSR Vahana Mitra scheme?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Andhra Pradesh
Explanation:
Andhra Pradesh State government introduced the YSR Vahana Mitra scheme. The scheme was launched by Chief Minister Y.S. Jagan Mohan Reddy.
Under this scheme, the government will provide Rs 10,000 allowance to self-employed drivers of autos, taxis and maxi cabs.
Workspace



25. Cabinet recently relaxed the requirement of Aadhaar Card seeded data to avail of the benefits of which scheme?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-Kisan)
Explanation:
Cabinet has also relaxed the mandatory requirement of Aadhaar-seeded data as a pre-condition for release of funds to the beneficiaries under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-Kisan) scheme to November 30.
Workspace



26. Which of the following schemes has been launched for assuring free health care for every woman and newborn and zero tolerance for denial of services?




SHOW ANSWER
Correct Ans:SUMAN
Explanation:
Centre launches Surakshit Matritva Aashwasan (SUMAN) initiative aimed at assuring free health care for every woman and newborn and zero tolerance for denial of services
Workspace



27. Which of the following scheme was launched by centre government to help girl child having interest in STEM areas?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vigyan Jyoti
Explanation:
Centre is to launch Vigyan Jyoti, a program to help girl students inculcate interest in areas like Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM).
Workspace



28. Which of the following State government has recently launched two insurance schemes for small and medium traders registered under HGST Act, 2017?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Haryana
Explanation:
The State government of Haryana has recently launched two insurance schemes for small and medium traders registered under HGST Act, 2017.
Workspace



29. Which of the following states Government has announced crop insurance scheme 'Bangla Shashya Bima (BSB)' for the 2019 kharif season?




SHOW ANSWER
Correct Ans:West Bengal
Explanation:
West Bengal government has announced a crop insurance scheme in collaboration with the Agriculture Insurance Company of India (AIC), for the 2019 kharif season. Under the scheme name 'Bangla Shashya Bima (BSB)'.
Workspace



30. Where did the PM Modi launch the Pradhan Mantri Laghu Vyaparik Mandhan Yojana and Swarojgar pension schemes recently?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jharkhand
Explanation:
Prime Minister Narendra Modi launched the Pradhan Mantri Laghu Vyaparik Mandhan Yojana and Swarojgar pension schemes in Jharkhand during his visit. During his visit, he also laid the foundation for the new building of Jharkhand Secretariat.
Under this scheme, farmers between 18 and 40 years of age will get Rs 3,000 monthly pension after reaching 60 years of age.
Workspace



31. Which of the following states has launched "˜School Fagadaba"™ (Make education better) to improve the infrastructure of government schools?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Manipur
Explanation:
Manipur Chief Minister N Biren Singh has launched a scheme named ‘School Fagadaba’ (Make education better) to improve the infrastructure of government schools in the state.
Workspace



32. Vice President M Venkaiah Naidu has launched ‘Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana’. This is a scheme of which of the following state government? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jharkhand
Explanation:
Vice President M Venkaiah Naidu has launched the Jharkhand government’s ‘Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana’.
The objective of the ‘Chief Minister Krishi Aashirwad Yojana’ is to provide financial assistance to the farmers of Jharkhand and to help the farmers facing problems in agriculture due to loans.
Workspace



33. Which airline has launched "˜Discover India"™ scheme?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Air India
Explanation:
Air India which is the government-owned airline has launched a ‘Discover India’ scheme to meet the growing demands. The scheme is till March 31, 2020. In this, passengers 10 open domestic tickets for Rs 75000 with 30 days validity. Rebooking will also be allowed without any penalty.
Workspace



34. What is the name of scheme PM Modi recently announced for water conservation and household pipeline supply?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jal Jeevan Mission
Explanation:
Prime Minister Narendra Modi announced during his Independence Day speech that the government will launch a Jal Jeevan Mission to bring piped water supply to every house.
Workspace



35. For the welfare of the girl child, "˜Vhali Dikri Yojna"™ has been launched by which of the following states?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gujarat
Explanation:
Gujarat government has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’ for the welfare of the girl child from Rajkot.
It is a statewide cash incentive scheme for every girl child born in Gujarat, with a view to raising the female birth rate at par with male to achieve gender equality.
Workspace



36. The Kudumbashree program by the Kerala government works in the area of
1. reducing maternal mortality
2. providing micro credit
3. enhancing entrepreneurship
4. providing housing
Select the correct answer using the codes given below.




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 and 3 only
Explanation:
Workspace



37. The objective of the Green energy Corridor is to




SHOW ANSWER
Correct Ans:facilitate the flow of renewable energy into the national power grid.
Explanation:
Workspace



38. Which of the following schemes is/are financed by National Investment Fund
1. JNNURM
2. NREGS
3. AIBP
Select the correct answer using the codes given below.




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Workspace



39. Consider the following statements in context with the Indira Awaas Yojana (IAY):
1. The beneficiaries of the schemes are BPL people and families of Ex Servicemen of the armed forces & paramilitary forces killed in action
2. The Beneficiary is needed to construct IAY houses per the architectural specification and layout given under IAY
3. A person must have a plot to avail the benefits of Indira Awas Yojana
Which among the above statements is / are correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only 1
Explanation:
Workspace



40. Which port won the best performance award for efficiency from Shipping Ministry?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Paradip Port
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Yrbook, Govt. Schm and Bud questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Yrbook, Govt. Schm and Bud @ Fresherslive

This page provides important questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Yrbook, Govt. Schm and Bud questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Yrbook, Govt. Schm and Bud Online tests. Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Yrbook, Govt. Schm and Bud Test questions Online @ Fresherslive?

Yrbook, Govt. Schm and Bud questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Yrbook, Govt. Schm and Bud questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Yrbook, Govt. Schm and Bud questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Yrbook, Govt. Schm and Bud test or get stuck on any particular question, our Yrbook, Govt. Schm and Bud test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Yrbook, Govt. Schm and Bud, exercise these advanced Yrbook, Govt. Schm and Bud questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status