Yrbook, Govt. Schm and Bud: Solved 102 Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Yrbook, Govt. Schm and Bud Questions

1. The Union Cabinet had approved the additional dearness allowance (DA) of how much per cent over the existing rate of 9 percent to government employees and dearness relief to pensioners from January 1, 2019?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3%
Explanation:
* On 20th Feb 2019, Union Cabinet approved an additional dearness allowance (DA) of 3 percent over the existing rate of 9% for central government employees and pensioners which will cost the exchequer Rs 9168.12 crore. This will be effective from January 1, 2019.

About Dearness Allowance (DA)

* It is a cost of living adjustment allowance paid to government employees, Public sector employees (PSEs) and pensioners in India.

* It is calculated as a percentage of an Indian citizen's basic salary to mitigate the impact of inflation on people.


2. Recently, Union Government has approved a river interlinking project worth rupees 4,900 crore for which rivers in Bihar?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kosi-Mechi
Explanation:
• The Union Government has approved a project worth Rs. 4,900-crore Kosi-Mechi river interlinking project in Bihar.

• The project will prevent recurring floods in north Bihar and also irrigate over 2.14 lakh hectares of cultivable land in Bihar.

• The central government has approved construction of 76.20 km canals on the eastern bank of Kosi for irrigation purpose,

• The project is aimed at alleviating hardships of the people resulting from the floods and has the potential to usher in a green revolution in the Seemanchal region.

• This is the second major river interlinking project in the country to be approved after the Ken-Betwa project in Madhya Pradesh.


3. Who is the author of the book ‘New-Age Technology and Industrial Revolution 4.0 ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Narendra Jadhav
Explanation:
Vice President Venkaiah Naidu has released a book titled ‘New-Age Technology and Industrial Revolution 4.0’.

The book is authored by Rajya Sabha Member, Narendra Jadhav.


Fresherslive Current Affairs
4. When UDAN scheme was founded?




SHOW ANSWER
Correct Ans:27th April, 2017
Explanation:
UDAN is a regional airport development and Regional Connectivity Scheme of Government of India


5. Which ministry sanctioned a project in Sri Anandpur Sahib under its Swadesh Darshan Scheme?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ministry of Tourism
Explanation:
Ministry of Tourism sanctioned a project in Sri Anandpur Sahib under its Swadesh Darshan Scheme.


Fresherslive Current Affairs
6. Which state launched the Vijayamritham scheme to provide financial assistance for differently-abled people who fought the odds and scored high marks in degree, PG and professional courses?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kerala
Explanation:
Kerala state government launched Vijayamritham and Sahachari. The Vijayamritham scheme was introduced to provide financial assistance for differently-abled people who fought the odds and scored high marks in degree, PG and professional courses.


7. The government launched the ________ phase of the Regional Connectivity Scheme (RCS) to stimulate air connectivity in an affordable way.




SHOW ANSWER
Correct Ans:fourth
Explanation:
The government launched the fourth phase of the Regional Connectivity Scheme (RCS) to stimulate air connectivity in an affordable way. Ministry of Civil Aviation has invited bids for the 4th round of Regional Connectivity Scheme UDAN.


8. Which of the following state governments has launched 'YSR Rytu Bharosa - PM KISAN' scheme under which farmers will get financial assistance of Rs 13,500 per annum in three installments?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Andhra Pradesh
Explanation:
Andhra Pradesh Chief Minister YS Jaganmohan Reddy has launched 'YSR Rytu Bharosa - PM KISAN' in Nellore.


9. Under which Scheme Centre is to fund to set up Women Help Desks in Police Stations?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nirbhaya Fund
Explanation:
The central government has sanctioned a sum Rs.100 crores from Nirbhaya Fund to set up and strengthen Women Help Desks in Police Stations. The scheme will be implemented by the States and Union Territories.


10. Which state government has approved the Arundhati scheme to provide 1 Tola Gold to Brides belonging to the economically weaker sections of the society free of cost?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Assam West
Explanation:
* Assam state's cabinet chaired by Chief Minister Sarbananda Sonowal approved Arundhati scheme to provide 1 Tola Gold to Brides free of cost.

* This scheme to give 1 tola Gold (11.66 grams) to brides parents belonging to the economically weaker sections of the society, whose annual income is below Rs 5 lakh.

* The objective of the scheme to reduce child marriage under the Prohibition of Child Marriage Act that a girl in India can't get married before the age of 18 and a boy cant get married before 21 years of age

* This scheme can be availed by formal registration of the marriage under the Special Marriage (Assam) Rules, 1954 at the time of marriage.

* This is only limited to the weaker section of the society.


11. Which of the following state governments has launched the ‘Mo Sarkar programme’ to make governance people-centric?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Odisha
Explanation:
• With an aim to make the governance people-centric, Odisha chief minister Naveen Patnaik has formally launched the Mo Sarkar programme, a first of its kind initiative in the country.

• The objective of the programme is to provide service to people, coming to government offices, with dignity.

• All the departments dealing with the delivery of public services will implement the Mo Sarkar programme by March 5, 2020.

• As part of the initiative, the government will collect feedback on the behavior and professionalism of government officers.

• The employees will be ranked as good and bad based on the feedback received from the people


Fresherslive Current Affairs
12. Which scheme was launched by the Union Minister of Women and Child Development (WCD) and Textiles, Smriti Irani, along with Bill Gates for better nutritional outcomes New Delhi?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bharatiya Poshan Krishi Kosh (BPKK)
Explanation:
• On November 18th, 2019, the Union Minister of Women and Child Development (WCD) and Textiles, Smriti Irani, along with Bill Gates, co-chair of Bill & Melinda Gates Foundation, launched the Bharatiya Poshan Krishi Kosh (BPKK) in New Delhi.

• The Bharatiya Poshan Krishi Kosh is a repository of diverse crops across 128 agro-climatic zones to help enable better nutritional outcomes.

• The Kosh aims to reduce malnutrition among women and children across the country, through a multi-sectoral results-based framework, including agriculture.


13. Which Scheme was launched to encourage Zero Budget Natural Farming in the Himachal Pradesh?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Prakritik kheti-khushhal Kisan Scheme
Explanation:
The Himachal Pradesh state government launched Prakritik kheti-khushhal Kisan Scheme in order to encourage Zero Budget Natural Farming in the state. A budget provision of Rs. 25 crore has been allocated under the scheme. Under the scheme, the farmers will be provided training, necessary equipment, bio-pesticides, bio-insecticides, etc.


14. Who announced financial assistance to childcare institutions under 5T initiative of the state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Naveen Patnaik
Explanation:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced financial assistance to all childcare institutions in the State. Under the announcement, the district Redcross Societies will be given an amount of Rs.10 lakh each for this purpose.


15. Delhi is to extend free-ride scheme to __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both A & B
Explanation:
Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal announced that the free-ride scheme for women on Delhi public buses might be extended to senior citizens and all students.


16. Which State launched the YSR Rythu Bharosa PM-Kisaan scheme?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Andhra Pradesh
Explanation:
Andhra Pradesh State government launched YSR Rythu Bharosa-PM Kisaan, the flagship farmer assistance scheme. The scheme was launched by the AP Chief Minister YS Jagan Reddy. YSR Rythu Bharosa-PM Kisaan was named after former Chief Minister YS Rajasekhara Reddy. Under the scheme, 54 lakh farmers will get Rs.13,500 over three installments.


17. Which scheme to empower women launched in Rajouri?




SHOW ANSWER
Correct Ans:BETI BACHAO, BETI PADHAO scheme
Explanation:
BETI BACHAO, BETI PADHAO scheme to empower women launched in Rajouri.


18. Which scheme was launched to strengthen and scale up the Eat Right India movement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Food Safety Mitra scheme
Explanation:
The government launched the Food Safety Mitra (FSM) scheme to strengthen and scale up the Eat Right India movement. The scheme was inaugurated by the Union Minister of Health and Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan. He also launched Eat Right Jacket, and Eat Right Jhola. The scheme is in line with the Fit India Movement.


19. Which of the following was launched by the government to tackle inherited genetic diseases for new born babies?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Unique Methods of Management and treatment of Inherited Disorders (UMMID)
Explanation:
Centre has launched the Unique Methods of Management and treatment of Inherited Disorders (UMMID) initiative. It was launched by the Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan.


20. Which state government has launched a housing loan subsidy scheme ‘Aponar Apon Ghar’ to provide financial assistance on the purchase or construction of the first house for a family?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Assam
Explanation:
Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma has launched a housing loan subsidy scheme ‘Aponar Apon Ghar’ to provide financial assistance on the purchase or construction of the first house for a family.





Are you seeking for good platform for practicing Yrbook, Govt. Schm and Bud questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Yrbook, Govt. Schm and Bud @ Fresherslive

This page provides important questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Yrbook, Govt. Schm and Bud questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Yrbook, Govt. Schm and Bud Online tests. Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Yrbook, Govt. Schm and Bud Test questions Online @ Fresherslive?

Yrbook, Govt. Schm and Bud questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Yrbook, Govt. Schm and Bud questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Yrbook, Govt. Schm and Bud questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Yrbook, Govt. Schm and Bud in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Yrbook, Govt. Schm and Bud test or get stuck on any particular question, our Yrbook, Govt. Schm and Bud test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Yrbook, Govt. Schm and Bud, exercise these advanced Yrbook, Govt. Schm and Bud questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Yrbook, Govt. Schm and Bud Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.