Time and Distance Questions and Answers updated daily – Aptitude

Time and Distance Questions: Solved 288 Time and Distance Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Time and Distance Questions

121. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds .What is the length of the train?




SHOW ANSWER
Correct Ans:150 m
Explanation:
Workspace



122. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:40 seconds
Explanation:
Given, Length of train =360 m
Length of bridge =140 m

Speed of train = 45 km/hr ---> Converting into meter/ second
= 45 * (5/18) m / sec
= 12.5 m/sec
=>Speed of train =12.5 m/sec

Required Time =(Length of train +Length of bridge) /Speed of train
= (360 + 140) / 12.5
= 500 / 12.5
= 40 sec
=>Required Time =40 sec
Workspace



123. How much time does a train 110 metres long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 132 metres in length?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12.1 seconds
Explanation:
Given, Length of train = 110 meter
Speed of train =72 km/hr
Length of bridge =132 metre

---> Converting Speed from km/hr into m/sec
=>Speed of train = 72 * (5/18) m/sec
= 4 * 5
= 20 m/sec

Formula:-Time taken by train to cross the bridge = (Length of the train + Length of the bridge) /Speed of train
= (110 + 132) / 20
= 242/ 20
= 12.1 sec

Thus,Time taken by train to cross the bridge =12.1 seconds
Workspace



124. A train 280 m long, running with a speed of 63 km/hr will pass a tree in:




SHOW ANSWER
Correct Ans:16 seconds
Explanation:
Given
Length of the train = 280 m
Speed of the train = 63 km / hr
---> To convertkm/hr to m/sec multiply speed with (5 / 18)
= 63 x (5 / 18) m/sec
= 17.5 m/sec
ThereforeSpeed of the train =17.5m/sec

Now,Time taken by the train tocross an electric pole =Length of the train/Speed of the train
= 280/17.5
=16 sec
The time taken is16 sec.
Workspace



125. In what time will a train 100 metres long cross an electric pole, if its speed be 144 km/hr?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2.5 seconds
Explanation:
Given
Length of the train = 100 m
Speed of the train = 144 km / hr
---> To convertkm/hr to m/sec multiply speed with (5 / 18)
= 144 x (5 / 18) m/sec
= 40 m/sec
Therefore Speed of the train =40 m/sec

Now, Time taken by the train tocross an electric pole =Length of the train/Speed of the train
T = 100 / 40
= 2.5 sec
The time taken is 2.5 sec.
Workspace



126. Two trains 100 metres and 120 metres long are running in the same direction with the speeds of 72 km/hr and 54 km/hr .In how much time will the first train cross the second?




SHOW ANSWER
Correct Ans:44 second
Explanation:
Workspace



127. A train is moving at a speed of 132 km/hr .If the length of the train is 110 metres ,how long will it take to cross a railway platform 165 metres long? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:7 1/2 sec
Explanation:
Workspace



128. A train 100 m long is running at the speed of 30 km/hr.Find the time taken by it to pass a man standing near the railway line:




SHOW ANSWER
Correct Ans:12 sec
Explanation:
Workspace



129. A man rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 km/hr
Explanation:
Suppose he move 4 km downstream in x hours. Then, Speed downstream = ( 4/ x ) km/hr. Speed upstream = (3/ x ) km/hr. Therefore, 48 / ( 4 / x ) + 48 / (3/x) = 14 or x = 1/2 . So, Speed downstream = 8 km/hr, Speed upstream = 6 km/hr. Rate of the stream = 1 / 2 (8-6) km/hr = 1 km/hr
Workspace



130. A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:3:1
Explanation:
Let man's rate upstream be x kmph.
Then, his rate downstream = 2x kmph.
WKT,
Speed of still water = 1/2(x + y)
Speed of stream = 1/2(x - y)


Therefore , (Speed in still water) : (Speed of stream)
( 2x + x) /2 : ( 2x - x) /2
3x / 2 : x /2
3 : 1
Workspace



131. Speed of a boat in standing water is 9 kmph and the speed of the stream is 1.5 kmph. A man rows to a place at a distance of 105 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is: 




SHOW ANSWER
Correct Ans:24 hours
Explanation:
Given
Distance = 105 km
Speed upstream = 7.5 kmph.
Speed downstream = 10.5 kmph.
Total time taken = Distance / Speed inupstream +Speed indownstream
= ( 105 / 7.5) + (105 / 10.5 ) hours
= 14 + 10
= 24 hours.
Total time taken by him = 24 hours.
Workspace



132. A boatman goes 2 km against the current of the stream in 1 hour and goes 1 km along the current in 10 minutes. How long will it take to go 5 km in stationary water ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 hr 15 min
Explanation:
Rate downstream = ( 1 / 10 x 60 ) km/hr = 6 km/hr
Rate upstream = 2 km/hr.
Speed in still water = 1/2 (6 + 2) km/hr = 4 km/hr.
Therefore, Required time = ( 5/4 ) hrs = 1 ( 1/4 ) hrs = 1 hr 15 min.
Workspace



133. A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in 1 1/2 hours. If the speed of the stream be 3 kmph, what is the speed of the boat in still water?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:15 kmph
Explanation:
Let the speed of the boat in still water be x kmph.
Given,speed of the stream = 3 kmph

Then, Speed downstream = speed of the boat +speed of the stream
= (x + 3) kmph

Speed upstream = speed of the boat - speed of the stream
= (x - 3) kmph.

Therefore, Downstream distance =upstream distance
=> SpeedDownstream * Downstream Time =Speedupstream *
upstream Time
=> (x + 3) x 1 = (x - 3) x 3/2
=> 2x + 6 = 3x - 9
=> x = 15 kmph.
Thus,speed of the boat in still water = 15 kmph
Workspace



134. A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hour to row to a place and come back, how far is the place ? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2.4 km
Explanation:

If the speed of a boat in still water is xkm/hr and the speed of the stream is ykm/hr, then:

Speed downstream = (x+ y) km/hr.

Speed upstream = (x- y) km/hr.

Speed downstream = (5 + 1) kmph = 6 kmph.
Speed upstream = (5 - 1) kmph = 4 kmph.

Let the required distance be x km.
Distance / Speed = Time
Given,
Time fordownstream+ upstream = 1 hour
Then, x / 6 + x / 4 = 1
=> 2x + 3x = 12
=> 5x = 12
=> x = 2.4 km

Thus, the required distance =2.4 km
Workspace



135. A boat takes 90 minutes less to travel 36 miles downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the boat in still water is 10 mph, the speed of the stream is:  




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 mph
Explanation:
Let the speed of the stream be x mph.
Given, Speed of Boat = 10 mph

Then, Speed downstream = speed of Boat +Speed of Stream
= (10 + x) mph,

Speed upstream = speed of Boat -Speed of Stream
= (10 - x) mph.

Therefore, Upstream Time - Downstream Time = 90 mins
Since, Time = Distance / Speed
So, [Upstream Distance / Upstream Speed] - [Downstream Distance / Downstream Speed] = 90 mins

=> [36 / ( 10 - x)] - [36 / (10 + x )] = 90 / 60
=> 36 (10 + x -10 + x) / (10^2 - x^2) = 3/2
=> 12 (2x / 100 - x^2) = 1/2
=> 24 (2x) = 100 - x^2
=> 48 x = 100 - x^2
=> x^2 + 48x - 100 = 0
=> (x+ 50)(x - 2) = 0
=> x = 2 mph

Therefore,speed of the stream= 2 mph.
Workspace



136. The speed of a boat in still water is 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:3.6 km
Explanation:
Speed downstream = (15 + 3) kmph = 18 kmph. Distance travelled = ( 18 x 12 / 60 ) km = 3.6 km.
Workspace



137. A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 km/hr
Explanation:
Rate downstream = (16 / 2 ) kmph = 8 kmph Rate upstream = (16/4) kmph = 4 kmph Speed in still water = 1/2 (8 + 4 ) kmph = 6 kmph.
Workspace



138. In one hour, a boat goes 11 km/hr along the stream and 5 km/hr against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:8 km/hr
Explanation:
Speed in still water = 1/2 ( 11 + 5) kmph = 8 kmph.
Workspace



139. A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is: 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Let the speed of the stream be x km/hr.
Then, Speed downstream = (15 + x) km/hr,
Speed upstream = (15 - x) km/hr.
Therefore 30 / (15 + x) + 30 / (15 - x ) = 4 (1/2)
=> 900 / 225 - x^2 = 9/2
=> 100 / 225 - x^2 = 1/2
=> 200 =225 - x^2
=> x^2 = 225 - 200
=> x^2 = 25
=> x = 5 km/hr
Therefore, the speed of the stream = 5 km/hr
Workspace



140. A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 km/hr
Explanation:
Man's rate in still water = (15 - 2.5) km/hr = 12.5 km/hr. Man's rate against the current = (12.5 - 2.5) km/hr = 10 km/hr.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Time and Distance questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Time and Distance @ Fresherslive

This page provides important questions on Time and Distance along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Time and Distance questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Time and Distance Online tests. Time and Distance Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Time and Distance Test questions Online @ Fresherslive?

Time and Distance questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Time and Distance may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Time and Distance questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Time and Distance questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Time and Distance in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Time and Distance Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Time and Distance test or get stuck on any particular question, our Time and Distance test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Time and Distance, exercise these advanced Time and Distance questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Time and Distance Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status