Time and Distance Questions and Answers updated daily – Aptitude

Time and Distance Questions: Solved 288 Time and Distance Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Time and Distance Questions

101. Two cities, A and B, at a distance of 50 km, are connected by two separate roads. The speed of any vehicle traveling between the two cities on road 1 is 50 km/hr, while the speed on road 2 is (80/n) km/hr, where n is the number of vehicles (including the concerned vehicle). If you travel in a vehicle from A to B on road 1 and come back from B to A on road 2 (where there are already three vehicles plying), your approximate average speed is?




SHOW ANSWER
Correct Ans:29 km/hr
Explanation:
Workspace



102. A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current, respectively? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:8:3
Explanation:
Workspace



103. A man can row 9 â…“ kmph in still water and finds that it takes him thrice as much time to row up than as to row down the same distance in the river. The speed of the current is?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4 â…” kmph
Explanation:
Workspace



104. A man can row three-quarters of a kilometre against the stream in 11¼ minutes and down the stream in 7½ minutes. The speed (in km/hr) of the man in still water is: 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
We can write three-quarters of a kilometre as 750 metres,
11¼ minutes = 675 seconds (upstream)
7½ minutes = 450 seconds (downstream)

Speed = Distance/Time

Upstream Speed (a) = (750/675) m/sec = 10/9 m/sec
Downstream Speed (b) = (750/450) m/sec = 5/3 m/sec

Speed of the man in still water = 1/2 (a+b)

Therefore, Speed of the man in still water = 1/2 (10/9 + 5/3) m/sec
= 25/18 m/sec
Convert m/sec to km/hr
= (25/18) x (18/5) km/hr
= 5 km/hr
Workspace



105. P, Q and R starts simultaneously from A to B. P reaches B, turns back and meet Q at a distance of 11 km from B. Q reached B, turns back and meet R at a distance of 9 km from B. If the ratio of the speeds of P and R is 3:2, what is the distance between A and B?




SHOW ANSWER
Correct Ans:99
Explanation:
Let, Distance between A and B = d
Distance travelled by P while it meets Q = d + 11
Distance travelled by Q while it meets P = d – 11
Distance travelled by Q while it meets R = d + 9
Distance travelled by R while it meets Q = d – 9
Here the ratio of speeds of P & Q => SP : SQ = d + 11 : d – 11
The ratio of speeds of Q & R => SQ : SR = d + 9 : d – 9
But given Ratio of speeds of P & R => P : R = 3 : 2
=> d = 1, 99
=> d = 99 satisfies.
Therefore, Distance between A and B = 99.
Workspace



106. A train with 120 wagons crosses Arun who is going in the same direction, in 36 seconds. It travels for half an hour from the time it starts overtaking Arun (he is riding on the horse) before it starts overtaking Sriram (who is also riding on his horse) coming from the opposite direction in 24 seconds. Do Arun meet Sriram and in how much time (in seconds) after the train has crossed Sriram did they meet?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3576 sec
Explanation:
Let the length of the train be L metres and speeds of the train Arun and Sriram be R, A and S respectively, then
---------- (i)
and ---------(ii)
From eq.(i) and (ii)
3(R - A ) = 2 (R + K)
R = 3A + 2K
In 30 minutes (i.e 1800 seconds), the train covers 1800R (distance) but the Arun also covers 1800 A (distance) in the same time. Therefore distance between Arun and Sriram, when the train has just crossed Sriram
= 1800 ( R - A) - 24 ( A + K)
Time required =
= (3600 - 24) = 3576 s
Workspace



107. Two men together start a journey in the same direction. They travel 12 and 20 km/day respectively. After travelling for 8 days the man travelling at 12 km/day doubles his speed and both of them finish the distance in the same time. Find the number of days taken by them to reach the destination. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:24 days
Explanation:
For distance,
Distance travelled in 8 days by 1st man,
D1 = 12 × 8 = 96 km.
and by 2nd man,
D2 = 20 × 8 = 160 km
For remaining distance, let both take t days
to reach the final destination.
x – 96 = 2 × 12 × t
x – 96 = 24 t .......... (i)
and x – 160 = 20 t ...... (ii)
From (i) and (ii); we get,
x – 96 – x + 160 = 24 t – 20 t
64 = 4 t
t = 16 days.
Total number of days = 16 + 8 = 24 days.
Workspace



108. A boy travelled by train which moved at the speed of 30 mph. He then boarded a bus which moved at the speed of 40 mph and reached his destination. The entire distance covered was 100 miles and the entire duration of the journey was 3 hours. Find the distance he travelled by bus. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:40 miles
Explanation:
Let the time taken by man traveling in Train = t
Timetaken by man traveling in Train = 3 - t
Train Distance Speed Time
D 30 t
Bus 100-d 40 3-t

The Entire Distance = 100 miles
Formula
Distance = Speed * Time

Total Distance => Speed * Time of Train + Speed * Time of Bus = Entire Distance

=> 30 t + 40 (3 - t) = 100
=> 30 t + 1200 - 40t = 100
=> 30 t - 40 t = 100 -120
=> 10 t => 20
=> t = 20 / 10
=> t = 2

Substituting the value of t in 40(3-t), we get
=> 40(3 -t)
=> 40(3 - 2)
=> 40 (1)
=> 40 miles.

40 miles is the distance travelled by bus.
Workspace



109. Jake started from point A to point B. 2 hours and 15 minutes later, Paul left A and arrived at B at the same time as Jake. Had both of them started simultaneously from A and B traveling towards each other, they would have met in 120 minutes. How much time (minutes) did it take for the slower one to travel from A to B if the ratio of speed of the faster to slower is 3:1? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:202.5 minutes
Explanation:
Time taken by Jake to reach point B = Time taken by Paul to reach Point B + 2 hours 15 minutes
Let the Time taken by Paul to reach point B = x --------------â‘ 
Then, Time taken by Jake to reach point B = x + 2 hours 15 minutes
= x + 135 minutes -------------â‘¡
Ratio of speed of the faster to slower = 3:1
Time = Distance/Speed
Therefore,
Ratio of time (faster to slower i.e., Paul:Jake) = D/3x:D/x
= 1/3:1/1
= 1:3
Time taken by Paul = x
Time taken by Jake = 3x
From â‘¡, Time taken by Jake = x + 135 minutes
=> 3x = x + 135
=> 2x = 135
=> x = 67.5
Substituting x = 67.5 in â‘¡,
Time taken by Jake to travel from A to B = 202.5 minutes
Workspace



110. A train 110 m long is running with speed of 60 km/hr .In what time will it pass a man who is running at 6 km/hr in the direction opposite to that in which the train is going?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 sec
Explanation:
Relative speed = Train speed + Man Speed = 60 + 6 = 66 kmph = 18 1/3 m /sec Distance to be covered = 110 meter Time taken = Speed / Distance = 110 / (18 1/3) = (110 / 55) x 3 = 2 x 3 = 6 sec
Workspace



111. How many seconds will a 500 m long train take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the moving train if the speed of the train is 63 km/hr? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given, Length of the train = 500 m
Speed of the man = 3 km/hr
Speed of the train = 63 km/hr

Time taken by the train to cross a man = Length of the train / (speed of the train – speed of the man)
=> Time = 500 m / (63 – 3) km/hr
=> Time = 500 m / 60 km/hr
(to convert 60 km/hr to m/sec)
=> Time = 500 m / [60 * (5/18) m/sec]
=> Time = {500 / [60 * (5/18)]} sec
=> Time = {(500 * 18) / (60 * 5)} sec
=> Time = 30 sec
Workspace



112. A train moves past a telegraph post and a bridge 336 m long in 12 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?




SHOW ANSWER
Correct Ans:151.2 km/hr
Explanation:

Let the length of the train be x metres and its speed by y m/sec.

Time = Length / Speed of the train

Given,A train moves past a telegraph post in 12 seconds.
Then, x/y = 12
=> x = 12y

Now, the same train moves past a bridge of 336 m long in 20 seconds.
=> (Length of the train + Length of the bridge) /Speed of train =Time taken by train to cross the bridge
=> (x + 336) / y = 20
Subs x = 12y in the above eqn, we get
=> (12y + 336) = 20y
=> 20y - 12y = 336
=> 8y = 336
=> y = 42
--->.ThereforeSpeed of the train= 42 m/sec
Convert m/sec to km/hr
Speed of the train= 42 x (18/5) km/hr
=151.2 km/hr.

Workspace



113. A train speeds past pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds ,its length is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:150 m
Explanation:
Workspace



114. A 300 m long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds .What is the length of the platform?




SHOW ANSWER
Correct Ans:350 m
Explanation:
Workspace



115. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr ,what is the length of the platform? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:240 m
Explanation:
Given, time taken by train to pass the man = 20 sec
Speed of the train = 54 km/hr
---> Converting into meter/sec
=> Speed of train =54 * (5/18) m/sec = 15 m/sec

W.K.T: Speed of train = Length of train/ Time taken by train to pass the man
=> 15 =Length of train / 20
=>Length of train = 15 * 20
=>Length of train = 300 metre.

Given,A train passes a station platform in 36 seconds.
=>Speed of train = (Length of train + Length of platform) / Time taken by train to pass the platform
=> 15 = (300 +Length of platform) / 36
=> 15 * 36 = (300+Length of platform)
=> 540 =300+Length of platform
=> 540 - 300 =Length of platform
Thus,Length of platform = 240 meter.
Workspace



116. A goods train runs at the speed of 72 km/hr and crosses a 250 m long platform in 26 seconds .What is the length of the goods train?




SHOW ANSWER
Correct Ans:270 m
Explanation:
Workspace



117. A train 800 m long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:500 m
Explanation:
Given, Length of the train = 800 m
Speed of the train = 78 km/hr (convert km/hr to m/sec)
= 78 * (5/18) m /sec
= 21.667 m /sec
=> Speed of the train = 21.667 m /sec
Time taken by the train to cross the tunnel = 1 min = 60 sec

To find the length of the tunnel:
Time taken by train to cross tunnel = (Length of tunnel + Length of train) / speed of the train
=> 60 = (Length of tunnel + 800) / 21.667
=> 60 * 21.667 = Length of tunnel + 800
=> 1300 = Length of tunnel + 800
=> 1300 – 800 = Length of tunnel
=> 500 = Length of tunnel
Thus, the Length of tunnel = 500 m
Workspace



118. The length of the bridge , which a train 130 m long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:245 m
Explanation:
Workspace



119. A train 240 m long passed a pole in 24 seconds .How long will it take to pass a platform 650 m long?




SHOW ANSWER
Correct Ans:89 sec
Explanation:
Workspace



120. A train covers a distance of 12 km in 10 minutes .If it takes 6 seconds to pass a telegraph post,then the length of the train is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:120 m
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Time and Distance questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Time and Distance @ Fresherslive

This page provides important questions on Time and Distance along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Time and Distance questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Time and Distance Online tests. Time and Distance Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Time and Distance Test questions Online @ Fresherslive?

Time and Distance questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Time and Distance may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Time and Distance questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Time and Distance questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Time and Distance in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Time and Distance Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Time and Distance test or get stuck on any particular question, our Time and Distance test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Time and Distance, exercise these advanced Time and Distance questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Time and Distance Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status