Time and Distance Questions and Answers updated daily – Aptitude

Time and Distance Questions: Solved 288 Time and Distance Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Time and Distance Questions

261. A train travels from City X to City Y at a speed of 44 kmph, while on its return journey the train was travelling at speed of 77 kmph. Find the average speed of the train.




SHOW ANSWER
Correct Ans:56
Explanation:
Let x be the speed of the train while going from City X to Y.
Let y be the speed of the train while going from City Y to X.
Average speed of the train is given by = 2xy/(x+y)
Average speed = (2 x 44 x 77) / (44 + 77 ) Average speed = 56
Workspace



262. In what time an athlete can cover a distance of 800 m if he runs at a speed of 36 kmph ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:80 sec
Explanation:
Speed given = 36 kmph = 36 x 5 /18 m / sec = 10 m / sec
Now, Speed = 10 m /sec, distance to be covered = 800 m
Time taken = Distance / speed = 800 / 10 = 80 sec’s.
Workspace



263. A train travels from City X to City Y at a speed of 32 kmph, while on its return journey the train was travelling at speed of 96 kmph. Find the average speed of the train.




SHOW ANSWER
Correct Ans:48
Explanation:
Let x be the speed of the train while going from City X to Y. Let y be the speed of the train while going from City Y to X.
Average speed of the train is given by = 2xy/(x+y)
Average speed = (2 x 32 x 96) / (32 + 96 ) Average speed = 48
Workspace



264. By walking at 3/4th of his usual speed, a man reaches office 20 minutes later than usual. What is his usual time?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 hour
Explanation:
Let d be the distance he covers, s be the usual speed and t be the time he takes to cover the distance.
We know that d = s x t …(1) is what immediately, we must write.
Also, by walking 3/4 of the usual speed, that is his new speed = 3s/4 the time taken is 20 minutes more, that is 1/3 hour more. => d = 3s/4 x ( t+ 1/3 ) …(2)
Comparing (1) and (2), we get st = 3s/4 x ( t + 1/3) => t = 3/4 x (t+1/3) => 4t = 3 (t+1/3) => 4t = 3t+1 => 4t – 3t =1 => t = 1
He takes exactly 1 hour to reach the destination.
Workspace



265. A train travels from City X to City Y at a speed of 60 kmph, while on its return journey the train was travelling at speed of 120 kmph. Find the average speed of the train. ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:80
Explanation:
Let x be the speed of the train while going from City X to Y.
Let y be the speed of the train while going from City Y to X.
Average speed of the train is given by = 2xy/(x+y)
Average speed = (2 x 60 x 120) / (60 + 120 )
Average speed = 80
Workspace



266. Sound travels 330 meters a second. How many kilometers is a thunder-cloud distant when the sound follows the flash after 10 seconds. ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3.3 km
Explanation:
Speed of the sound = 330 meter/sec and time taken to reach is 10 seconds.
Distance = speed x time
= 330 x 10 = 3300 meter
So,
Distance = 3.3 Kilometers
Workspace



267. A man performs 1/4 of the total journey by car, 2/3 by bus and the remaining 70 km by train. His total journey is ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:840
Explanation:
Solution is :
Let the total journey be x Kms
Journey covered by car = x / 4
Journey covered by bus = 2x / 3
Journey covered by train = 70 km
( x / 4 ) + ( 2x / 3 ) + 70=x
x - ( x / 4 ) - ( 2x / 3 ) =70
( 12 x - 3 x - 8 x ) / 12 = 70
=>x / 12 = 70
=> x = 12 * 70
=> x = 840
His total journey is= 840 kms
Workspace



268. A train travels from City X to City Y at a speed of 32 kmph, while on its return journey the train was travelling at speed of 96 kmph. Find the average speed of the train.




SHOW ANSWER
Correct Ans:48
Explanation:
Solution is :
Let x be the speed of the train while going from City X to Y => X = 32 kmph
Let y be the speed of the train while going from City Y to X =>y = 96 kmph
Average speed of the train is given by = 2 xy / ( x + y )
= ( 2 x 32 x 96 ) / (32 + 96 )
= 48
Workspace



269. A boat goes 14 km upstream in 56 minutes. The speed of stream is 2 km/hr. Find the speed of the boat in still water.




SHOW ANSWER
Correct Ans:17 km/hr
Explanation:
Solution is :
Given , boat covers 14 Km upstream in 56 minutes
Distance = 14 km
Time = 56 min => 56 / 60 hr
Upstream Speed = Distance / Time
= 14 / ( 56 / 60 ) Km / hr
= ( 14 x 60 ) / 56
= 15 Km / hr
Upstream Speed = Speed of boat - Speed of stream
=> 15 = Speed of boat - 2
=> Speed of boat = 15 + 2
= 17 km / hr
Workspace



270. A man performs 1/4 of the total journey by car, 2/3 by bus and the remaining 55 km by train. His total journey is ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:660
Explanation:
Solution is:
Let the total journey be x Kms.
Journey covered by car = x / 4
Journey covered by bus = 2x / 3
Journey covered by train = 55 km
(x / 4 ) + 2x / 3 + 55 = x
x - ( x / 4 ) - 2x / 3 = 55
=>( 12x - 3x - 8x ) / 12 = 55
=> 12x - 11x = 55 * 12
=>x / 12 = 55
=> x = 12 * 55
=> x = 660
His total journey= 660 kms
Workspace



271. Speed of a man is 11 Km/hr in still water. If the rate of current is 5 Km/hr, find the effective speed of the man in upstream.




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 Km/hr
Explanation:
Solution is:
Speed of the boat = 11 km/hr
Speed of the current = 5 km/hr
Upstream Boat = Boat Speed - Current Speed
= ( 11 - 5 ) km/hr
= 6 km/hr
Workspace



272. A train travels from City X to City Y at a speed of 27 kmph, while on its return journey the train was travelling at speed of 54 kmph. Find the average speed of the train.




SHOW ANSWER
Correct Ans:36
Explanation:
Solution is
Given

Let x be the speed of the train while going from City X to Y => X = 27 kmph
Let y be the speed of the train while going from City Y to X => Y = 54 kmph
Average speed of the train is given by = 2 xy / ( x + y )
Average speed = ( 2 x 27 x 54 ) / ( 27 + 54 )
= 2916 / 81
= 36
Average speed = 36
Workspace



273. A man performs 1/4 of the total journey by car, 2/3 by bus and the remaining 27 km by train. His total journey is ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:324 Kms
Explanation:
Solution is
Given

Let the total journey be x Kms.
Journey covered by car = x / 4
Journey covered by bus = 2x / 3
Journey covered by train = 27 km
(x / 4) + (2x / 3) + 27 = x
x - (x / 4) - (2x / 3) = 27
=> ( 12x - 3x - 8x ) / 12 = 27
=> x / 12 = 27
=> x = 12 x 27
x = 324
His total journey= 324 kms
Workspace



274. Speed of a man is 8 Km/hr in still water. If the rate of current is 3 Km/hr, find the effective speed of the man in upstream ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5 Km/hr
Explanation:
Solution is
Given

Speed of the boat = 8 km/hr
Speed of the current = 3 km/hr
Speed of the man in Upstream = Boat Speed - Current Speed
= ( 8 - 3 ) km/hr
= 5 km/hr
Answer is 5
Workspace



275. A train travels from City X to City Y at a speed of 60 kmph, while on its return journey the train was travelling at speed of 120 kmph. Find the average speed of the train.




SHOW ANSWER
Correct Ans:80
Explanation:
Let x be the speed of the train while going from City X to Y. Let y be the speed of the train while going from City Y to X. Average speed of the train is given by = 2xy/(x+y) Average speed = (2 x 60 x 120) / (60 + 120 ) Average speed = 80
Workspace



276. A train travels from City X to City Y at a speed of 21 kmph, while on its return journey the train was travelling at speed of 28 kmph. Find the average speed of the train.




SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
"Let x be the speed of the train while going from City X to Y. Let y be the speed of the train while going from City Y to X. Average speed of the train is given by = 2xy/(x+y) Average speed = (2 x 21 x 28) / (21 + 28 ) Average speed = 24"
Workspace



277. Two trains are travelling opposite to each other at a speed of 120 kmph and 80 kmph, if the distance between them is 400 km, at 3:30pm, at what time the two trains will collide each other?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5.30 PM
Explanation:
Solution is
Given

speed=120kmph and 80 kmph
distance=400 km
time=3:30 pm
Relative speed = 120 + 80 = 200kmph
Distance = 400 km
Time = distance / speed = 400/200 = 2 hrs
At 5:30 pm, the collision will take place
Answer is 5:30PM
Workspace



278. A man performs 1/4 of the total journey by car, 2/3 by bus and the remaining 50 km by train. His total journey is ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:600
Explanation:
Solution is
Given

Let the total journey be x Kms
Journey covered by car = x / 4
Journey covered by bus = 2x / 3
Journey covered by train = 50 km
x / 4 + 2x / 3 + 50 = x
x - x / 4 - 2x / 3 = 50
( 12x - 3x - 8x ) / 12 = 50
x / 12 = 50
x = 12 x 50 = x = 600 = 600 kms
Answer is600
Workspace



279. A man performs 1/4 of the total journey by car, 2/3 by bus and the remaining 40 km by train. His total journey is ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:480
Explanation:
Solution is
Given :
Let the total journey be x Kms
Journey covered by car = x/4
Journey covered by bus = 2x/3
Journey covered by train = 40 km
x/4 + 2x/3 + 40 =x
x- x/4 - 2x/3 =40
(12x - 3x - 8x) / 12 = 40
x/12 = 40 => x = 12 x 40 = 480
x = 480 kms
Answer is480
Workspace



280. A man performs 1/4 of the total journey by car, 2/3 by bus and the remaining 55 km by train. His total journey is ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:660
Explanation:
Let the total journey be x Kms.

Journey covered by car = x/4

Journey covered by bus = 2x/3

Journey covered by train = 55 km

x/4 + 2x/3 + 55 = x

x-x/4-2x/3 =55
(12x-3x-8x)/12 = 55

x/12 = 55
=> x = 12 x 55=660

x = 660 kms
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Time and Distance questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Time and Distance @ Fresherslive

This page provides important questions on Time and Distance along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Time and Distance questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Time and Distance Online tests. Time and Distance Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Time and Distance Test questions Online @ Fresherslive?

Time and Distance questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Time and Distance may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Time and Distance questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Time and Distance questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Time and Distance in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Time and Distance Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Time and Distance test or get stuck on any particular question, our Time and Distance test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Time and Distance, exercise these advanced Time and Distance questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Time and Distance Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status