Syllogism: Solved 565 Syllogism Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Syllogism Questions

Direction: In each of the questions below are given few statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

Refer the above for the Questions 1 to 4
1. Statements:

A few dolls are not calls.
Each call is pal.
Some pals are not malls.

Conclusions:

I. Most of the malls are not call.
II. All malls are dolls.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither conclusion I nor conclusion II follows
Explanation:
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:



Conclusions:

I. Most of the malls are not call -> Not sure, hence false.

II. All malls are dolls -> Not sure, hence false.

So, neither I nor II follows.


2. Statements:

Only a few males are smart.
All smart are graceful.

Conclusions:

I. All graceful can be male.
II. Some graceful are smart.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both the conclusions follow
Explanation:
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:



Conclusions:

I. All graceful can be male -> Possible, hence true.

II. Some graceful are smart -> Sure, hence true.

Thus, both I and II follow.


3. Statements:

Generally boys are girls.
All wise are careful.
Only a few boys are careful.
Some wise are not girls.

Conclusions:

I. Few girls can never be careful.
II. No girl is wise.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If conclusion I follows
Explanation:
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:



Conclusions:

I. Few girls can never be careful -> It’s sure, hence true.

II. No girl is wise -> Not sure, hence false.

So, only I follows.


Fresherslive Current Affairs
4. Statements:
Only a few crows are brows.
All crows are ion.
All ions are minions.

Conclusions:
I. All minions being brows is a possibility.
II. At least some ions are crows.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If conclusion II follows
Explanation:
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:



Conclusions:

I. All minions being brows is a possibility. -> Not possible, hence false.

II. At least some ions are crows -> It’s sure, hence true.

Thus, conclusion II follows.


5. Direction: In each of the questions below are given few statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Some walls are road.
No road is drain.
Only a few roads are broad.
All lengths are broad.

Conclusions:
I. Some lengths are road.
II. Some broad are not drain.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If conclusion II follows
Explanation:
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:



Conclusions:
I. Some lengths are road à Not sure, hence false.
II. Some broad are not drain à It’s sure, hence true.
Thus, only II follows.


Fresherslive Current Affairs
6. Direction: In each of the questions below are given two/three statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

A few computers are type-writers.
Only a few type-writers are laptops.

Conclusions:

I. All laptops being type-writers is a possibility.
II. All computers being laptop is a possibility.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both conclusions I and II follow
Explanation:
Statements:

A few computers are type-writers.
Only a few type-writers are laptops.

Conclusions:

I. All laptops being type-writers is a possibility.
II. All computers being laptop is a possibility.



If both conclusions I and II follow


7. Direction: In each of the questions below are given two/three statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

All ladders are stairs.
Only a few stairs are ways.
All ways are elevators.

Conclusions:

I. No elevators are ladders.
II. Some ladders are elevators.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If either conclusion I or II follows
Explanation:
Statements:

All ladders are stairs.
Only a few stairs are ways.
All ways are elevators.

Conclusions:

I. No elevators are ladders.
II. Some ladders are elevators.



If either conclusion I or II follows


8. Direction: In the following question, some statements are followed by some conclusions. Assuming the given statements to be true, find which of the following conclusions follow the given statements and choose appropriate answer choice.

Statements:
All apartments are huts.
No hut is a building.
All buildings are cottages.

Conclusions:
I.No cottage is an apartment.
II. Some cottages are apartments




SHOW ANSWER
Correct Ans:Either conclusion I or conclusion II follows.
Explanation:



9. Direction: In question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

Statements:
Some stars are moons.
All moons are planets.
No planet is universe.

Conclusions:
I. At least some planets are stars.
II.No moon is universe.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both conclusion I and conclusion II follow
Explanation:


Both conclusion I and conclusion II follows


10. Direction: In each of the questions below are given two/three statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Few trucks are papers.
All papers are magazines.

Conclusions:

I. Some trucks are definitely not magazines.
II. Some magazines are trucks.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only conclusion II follows
Explanation:
Conclusions:

I. Some trucks are definitely not magazines.
II. Some magazines are trucks.



If only conclusion II follows


11. Direction: In each of the questions below are given few statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Only few lakes are rivers.
All lakes are pond.
All ponds are sea.

Conclusions:
I. All sea being river is a possibility.
II. Some river is not lake.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither conclusion I nor conclusion II follows
Explanation:
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:



Conclusions:
I. All sea being river is a possibility à Not possible, hence false.
II. Some river is not lake à It’s not sure, hence false.
Thus, neither I nor II follows.


Fresherslive Current Affairs
12. Direction: In each of the questions below are given few statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Only roads are grass.
Only few roads are cement.
All cements are clay.
Each cement are crane.

Conclusions:
I. Some roads are not cement is a possibility.
II. Some grass is cement is a possibility.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If conclusion II follows
Explanation:
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:



Conclusions:
I. Some roads are not cement is a possibility à Only few roads are cement means that some roads are cement and some roads are not cement, Hence the conclusion is definite and not a possibility. So, It's false.
II. Some grass is cement is a possibility à Only roads are grass means that all grass are roads. There is no direct relation between grass and cement, hence it is a possibility. So, it follows.
Only conclusion II second follows.


13. Direction: In each of the questions below are given few statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Only a few Salman are Khan.
All Khans are Akshay.
All Kumar are Akshay.
Conclusions:
I. Some Salman are not Kumar.
II. Some Akshay are Khan.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If conclusion II follows
Explanation:
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:



Conclusions:
I. Some Salman are not Kumar à sure, hence true.
II. Some Akshay are Khan à It’s sure, hence true.
Thus, only II follows


14. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
Some roses are flowers.
Some flowers are buds.
All buds are leaves.
All leaves are plants.

Conclusions:
I. Some plants are flowers.
II. Some roses are buds.
III. All leaves are roses.
IV. No roses are buds.




SHOW ANSWER
Correct Ans:I and either II or IV follow
Explanation:


Conclusions:
I. Some plants are flowers - It is definite and true.
II. Some roses are buds - Partially true.
III. All leaves are roses - It is not definite and false.
IV. No roses are buds - Partially true.
So, I and either II or IV follow.


15. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
Some spoons are plate.
Some plates are cup.
Some cups are bowl.

Conclusions:
I. All spoons being cup is a possibility.
II. All plates being bowl is a possibility.
III. All spoons being bowl is a possibility.




SHOW ANSWER
Correct Ans:All are true.
Explanation:


Conclusions:
I. All spoons being cup is a possibility - True
II. All plates being bowl is a possibility - True
III. All spoons being bowl is a possibility - True
So, All are true.


16. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
Some notes are coins.
Some papers are plastics.
All coins are papers.
No note is cardboard.

Conclusions:
I. Some notes are papers.
II. Some coins are plastics.
III. No paper is cardboard.
IV. No note is plastic.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I follows
Explanation:


Conclusions
I. Some notes are papers - It is definite and true.
II. Some coins are plastics - It is not definite and false.
III. No paper is cardboard - It is not definite and false.
IV. No note is plastic - It is not definite and false.
So, Only I follows.


17. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
Some fathers are uncles.
All uncles are brothers.
No brother is son.

Conclusions:
I. Some uncles are not son.
II. Some fathers who are uncles are definitely not son.
III. Half of the fathers being son is a possibility.




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these.
Explanation:


Conclusions:
I. Some uncles are not son - All uncles are brothers and no brother is son that means all uncles are not son. So, conclusion I is true.
II. Some fathers who are uncles are definitely not son - It is definite and true.
III. Half of the fathers being son is a possibility - It is not definite but possible so true.


18. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
All fields are ponds.
No pond is tree.
Some trees are huts.
All huts are goats.

Conclusions:
I. Some goats are fields.
II. No goat is field.
III. Some goats are trees.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Either I or II and III follows
Explanation:


Conclusions:
I. Some goats are fields - It is possible but not definite.
II. No goat is field - It is possible but not definite.
III. Some goats are trees - It is definite and true.
Hence, either I or II and III follows.


19. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
All tables are round.
Some hills are round.
Some rivers are hills.
All rivers are conical.

Conclusions:
I. Some rivers are round
II. Some hills are conical
III. Some rivers are both hills and round.
IV. Some tables are conical




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II follows
Explanation:


Conclusions:
I. Some rivers are round - It is not definite so false.
II. Some hills are conical - It is definite and true.
III. Some rivers are both hills and round - Some rivers are hills but not round so false.
IV. Some tables are conical - It is possible but not definite so false.
Hence, only II follows.


20. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
No mobile is pencil
All pens are mobiles
All cars are pencils
All pencils are bikes

Conclusions:
(I) No pen is a car
(II) All pens being bikes is a possibility
(III) All cars are bikes
(IV) All bikes are mobiles




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only IV does not follow
Explanation:


(I) No pen is a car - No mobile is a pencil so it is definite and true
(II) All pens being bikes is a possibility - All pen and mobile can be bike so it follows
(III) All cars are bikes - it is definite and true
(IV) All bikes are mobiles - it is not definite and hence it does not follows
Hence, Only IV does not follow.





Are you seeking for good platform for practicing Syllogism questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Syllogism @ Fresherslive

This page provides important questions on Syllogism along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Syllogism questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Syllogism Online tests. Syllogism Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Syllogism Test questions Online @ Fresherslive?

Syllogism questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Syllogism may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Syllogism questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Syllogism questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Syllogism in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Syllogism Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Syllogism test or get stuck on any particular question, our Syllogism test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Syllogism, exercise these advanced Syllogism questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Syllogism Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.