1. Find the cost of Rs. 4500, 7% stock at 70
SHOW ANSWER
Correct Ans:3150
Explanation:
Cost of Rs. 100 stock = 70
Cost of Rs. 4500 Stock = Rs. (70/100) x 4500 = Rs. 3150
2. Vinu buys Rs. 40 shares paying 9 % dividend. He wants to have an interest of 12% of his money. Find the market value of each share
SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Dividend on Rs. 40 = (9/100) x 40 = Rs. 18/5 = Rs. 3.6
Rs. 3.6 is income on 100 Rs.
Rs. 3.6 is an income on Rs.(100/12) x 3.6 = Rs. 30
3. A 12 % stock yielding 10 % is quoted at (in Rs.):
SHOW ANSWER
Correct Ans:120
Explanation:
To earn Rs. 10, money invested = Rs. 100
To earn Rs. 12, money invested = Rs. (100/10) x 12 = Rs. 120
Therefore, market value of Rs. 100 stock = Rs. 120
4. A man invested Rs. 1552 in a stock at 97 to obtain an income of Rs. 128. The dividend from the stock is:
SHOW ANSWER
Correct Ans:8%
Explanation:
By investing Rs. 1552, income = Rs. 128
By investing Rs 97, income = Rs. (128/1552) x 97 = Rs. 8
Dividend = 8 %
5. Arun buys 800 shares, each par value Rs. 10 of a company which pays an annual dividend of 15% at such a price that he gets 12% on his investment. Find the market value of a share.
SHOW ANSWER
Correct Ans:12.5
Explanation:
Par value of 800 Shares = Rs. 800 x 10 = Rs. 8000
Divided received by Raja = 15% = (15/100) x 8000 = 1200
Let the market value of 800 shares be Rs. x.
We have to find x such that 12 % of x =1200 => 12x /100 = 1200 => x = 10000
Market value of 800 shares is Rs. 10000
Hence market value of one share = Rs. 10000/800 = Rs. 12.5
6. By investing Rs. 1620 in 8 % stock, John earns Rs. 135. Find the quote of the stock?
SHOW ANSWER
Correct Ans:96
Explanation:
To earn Rs. 135, investment = Rs. 1620
To earn Rs. 8, investment = Rs. (1620 /135) x 8 = R. 96
Therefore Market value of Rs. 100 stock = Rs. 96
7. A 6% stock yields 8%. Find the market value of the stock.
SHOW ANSWER
Correct Ans:75 Rs.
Explanation:
For an income of Rs 8 , investment = Rs. 100
For an income of Rs. 1 investment = Rs. 100/8 = Rs. 12.5
For an income of Rs. 6, investment = 12.5 x 6 = 75 Rs.
8. In order to obtain an income of Rs. 650 from 10% stock at Rs. 96, one must make an investment of:
SHOW ANSWER
Correct Ans:6240
Explanation:
To obtain Rs. 10, investment = 96
For 650 Rs, investment = 96/10 x 650 = Rs. 6240
9. Find the cost of purchase of Rs. 1000; 12% stock at 10 discount.
SHOW ANSWER
Correct Ans:900
Explanation:
Cost of Purchase = Amount of stock x (100 – Discount) / 100
Cost of purchase = 1000 x (100 - 10)/ 100 = 900
10. A man buys Rs. 20 shares paying 9% dividend. The man wants to have an interest of 12% on his money. The market value of each share is
SHOW ANSWER
Correct Ans:15
Explanation:
Dividend on Rs. 20 = Rs. (9/100) x 20 = Rs. 0.18
Rs. 12 as an income on Rs. 100,
Rs. 0.18 is an income on (Rs. 100/12) x 0.18 = Rs. 15
Are you seeking for good platform for practicing Stocks and Share questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.
Online Test on Stocks and Share @ Fresherslive
This page provides important questions on Stocks and Share along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Stocks and Share questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Stocks and Share Online tests. Stocks and Share Online Test questions are granted from basic level to complex level.
Why To Practice Stocks and Share Test questions Online @ Fresherslive?
Stocks and Share questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Stocks and Share may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Stocks and Share questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Stocks and Share questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Stocks and Share in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.
Why Fresherslive For Stocks and Share Online Test Preparation?
Most of the job seekers finding it hard to clear Stocks and Share test or get stuck on any particular question, our Stocks and Share test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Stocks and Share, exercise these advanced Stocks and Share questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Stocks and Share Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.