States: Solved 100 States Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

States Questions

1. Punjab State Cabinet passed a unanimous resolution to institute Sri Guru Nanak Dev Ji Award for Promotion of Peace and Interfaith Understanding, in commemoration of the 550th Prakash Purb of Sri Guru Nanak Dev Ji. Who is the present governor of Punjab?




SHOW ANSWER
Correct Ans:VP Singh Badnore
Explanation:
Vijayender Pal Singh Badnore is an Indian politician serving as the 28th and current Governor of Punjab.


2. Which state government has decided to provide 25% subsidy and 100% stamp duty waiver for setting up the defence industry in the state?     




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:
Uttar Pradesh government has decided to provide 25% subsidy and 100% stamp duty waiver for setting up the defence industry in the state.


3. Which state has celebrated its 57th Statehood Day on 01st December 2019?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nagaland
Explanation:
Nagaland celebrated its 57th Statehood Day on 01st December 2019


Fresherslive Current Affairs
4. The 50th International Film Festival of India (IFFI) will honour superstar Rajinikanth with a special Icon of Golden Jubilee Award and the Life Time Achievement Award for a Foreign Artiste will be conferred to French Actress Isabelle Huppert. Who is the present governor of Goa?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Satya Pal Malik
Explanation:
Satya Pal Malik is the 18th and current Governor of Goa, appointed by President Ram Nath Kovind on 25 October 2019.


5. The Union government of India has given approval for setting up four medical device parks with a view to support Make in India initiative, find out the state where the park has not proposed to come?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Karnataka
Explanation:
* The Union government of India has given approval for setting up four medical device parks with a view to support Make in India initiative and provide world-class products at an affordable price for treatment.

* The four parks will be set up in Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu and Kerala.

* These parks will provide the necessary infrastructure, where companies can easily plug and play.

* This will not only cut import bill but will also help in easy access to standard testing facilities and reduce the cost of production.


Fresherslive Current Affairs
6. On October 12, 2019, the Asian Development Bank (ADB) and the Government of India (GoI) have signed a loan agreement worth $190 million to upgrade 754 kilometers of roads and highways in which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajasthan
Explanation:
On October 12, 2019, The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India (GoI) have signed the Tranche 2 loan agreement worth $190 million to upgrade 754 kilometers of Rajasthan state highways and major district roads (MDRs) to two-lane or intermediate-lane standards.

The project consists of constructing over 200 bus stops, 70 km of the hard shoulder, and 2 km of raised sidewalk on project roads that will benefit commuters and pedestrians, especially women and children.

The construction of roads will be based on public-private partnership (PPP) with the participation of Hybrid Annuity Mode and engineering procurement construction (EPC).

Earlier in July 2017, The tranche 1 loan of $220 million under the Programme, signed to upgrade about 1,000 km of Rajasthan roads.


7. Which among the following is a folk dance of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bihu
Explanation:
The Bihu dance is a folk dance from the Indian state of Assam related to the festival of Bihu.
Where Bharatanatyam, Kathakali and Manipuri are classical dance of India.


8. Ankia Nat is a dance form of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Assam
Explanation:
Ankia Naats are a class of one act plays performed in Assam, India. The plays usually combine live instruments and singers, dance and elaborate costumes in production. The performance of an Ankia Naat starts with benediction in Sanskrit followed by eulogy to God in Brajavali.


9. Chang Lo dance form is associated with which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nagaland
Explanation:
Chang Lo dance is performed by Chang tribe of Nagaland. They perform it to celebrate their victory against enemies. It is a three-day festival where drama is also performed.


10. Chabra Super Critical Thermal Power Station is located in which state of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajasthan
Explanation:
Chabra Super Critical Thermal Power Station is located at Baran district, Rajasthan.
This is the state’s First project based on Super Critical Thermal Power Technology and the estimated cost of this project is 9 thousand 550 Crore Rupees.


11. Which of the following states topped in the School Education Quality Index (SEQI) released by NITI Aayog?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kerala
Explanation:
On 30th September, NITI Aayog has released the School Education Quality Index (SEQI) in New Delhi. According to the report, in the field of education, Kerala has got the first place, while Rajasthan has got second place and Karnataka has got third place.


Fresherslive Current Affairs
12. In which of the following states the Kakatiya thermal plant is located?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Telangana
Explanation:
Recently, the 600-MW Kakatiya thermal power plant Stage-II has been commissioned at Bhoopalapally in Warangal, Telangana. This is the first major power plant to be commissioned after the formation of the new State of Telangana in June 2014.


13. Which state government categorised Nicotine as Class A poison?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Karnataka
Explanation:
Karnataka Government categorised Nicotine as Class A poison.


14. The Narora atomic power plant is located in which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:
Narora Atomic Power Station is located in Narora, Bulandshahar District in Uttar Pradesh.


15. Where is the Jung-E-Azadi memorial located?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Punjab
Explanation:
The third phase of the 'Jung-E-Azadi' memorial at Kartarpur, Punjab was dedicated to the people who were killed in the Jallianwala Bagh massacre and the unsung heroes who were incarcerated in the Andaman Cellular jail during the freedom struggle.


16. In which of the following Indian states is the Kakrapar Atomic power station located?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gujarat
Explanation:
Kakrapar Atomic Power station is located in Surat, in the state of Gujarat. This station has a pressurized water reactor and went critical in the early 1990s.


17. Baglihar Hydro Electric Power Project is located in which Indian state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jammu and Kashmir
Explanation:
Baglihar Hydroelectric Power Project, is a run-of-the-river power project on the Chenab River in the state of Jammu and Kashmir. Recently, Prime Minister Narendra Modi has launched the 450 MW Baglihar Hydro Electric Project stage-II. Stage-I of the project of similar installed capacity was commissioned in 2008.


18. Which of the following states is not located in the North?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jharkhand
Explanation:


19. Obra Thermal Power Station is located in which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:


20. Who is the Chief Minister of Punjab?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Amarinder Singh
Explanation:
Captain Amarinder Singh is currently serving as the 15th and current Chief Minister of Punjab. He is an elected Member of the Legislative Assembly from Patiala.





Are you seeking for good platform for practicing States questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on States @ Fresherslive

This page provides important questions on States along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the States questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these States Online tests. States Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice States Test questions Online @ Fresherslive?

States questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on States may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the States questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive States questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on States in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For States Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear States test or get stuck on any particular question, our States test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of States, exercise these advanced States questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample States Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.