Square and Square Roots Questions and Answers updated daily – Aptitude


Square and Square Roots Questions and Answers updated daily – Aptitude



14 Square and Square Roots Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Square and Square Roots online test. Square and Square Roots Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Square and Square Roots Questions

1. Evaluate 13 + 23 + 33 + 43 + 53 = ? 



SHOW ANSWER
Correct Ans:225
Explanation:
Given
13+ 23+ 33+ 43+ 53
= 1 + 8 + 27 + 64 + 125
= 9 + 27 + 64 + 125
= 36 + 64 + 125
= 100 + 125
= 225


2. Evaluate : sqrt(1 + sqrt( 1 + sqrt(64))) = ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
sqrt(1 + sqrt( 1 + sqrt(64))) = sqrt(1 + sqrt(1+ sqrt(64))) = sqrt(1 + sqrt(1 + 8) ) = sqrt(1 + 3) = 2


3. A group of students decided to collect as many paise from each member of group as is the number of members. If the total collection amounts to Rs. 59.29, the number of the member is the group is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:77
Explanation:

Money collected
= (59.29 x 100) paise
= 5929 paise.
Number of members
= sqrt(5929)
= 77.



4. What is the value of sqrt(1.5625) ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1.25
Explanation:
sqrt(1.5625) = sqrt(15625 / 10000) = sqrt(15625) / sqrt(10000) = 125 / 100 = 1.25


5. Find the least four digit number which is a perfect square.



SHOW ANSWER
Correct Ans:1024
Explanation:
1024 = 32^2.


6. If sqrt(2) = 1.414 then find the value of sqrt(20,000) + sqrt(200) = ? 



SHOW ANSWER
Correct Ans:155.54
Explanation:
Sqrt (2) = 1.414 =>
Sqrt(20000) = 141.4
Sqrt(200) = 14.14

Adding these two, we get 155.54


7. 1849 students are sitting in an auditorium in such a manner that there are as many students in a row as there columns in the auditorium. Find the number of rows in the auditorium?



SHOW ANSWER
Correct Ans:43
Explanation:
Let k be the number of rows and columns, then k x k = 1849 => k 2 = 1849 k = 43


8. The product of two numbers is 120. The sum of their squares is 289. Find the sum of two numbers



SHOW ANSWER
Correct Ans:23
Explanation:
Let the numbers be x and y. Given x2 + y2 = 289 and xy = 120. We know that (x+y)2 = x2 + y2 + 2xy = 289 + 2(120) = 289 + 240 = 529 (x+y)2 = 529 => x+y=23


9. Given n = 12, then find the difference between n2 and (n+1)2



SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
Given n=12, then n+1 = 13.
(n+1)2 – n2 = 132 – 122 = 169 – 144 = 25


10. The number 252 is written as a + b where a and b are consecutive natural numbers. Find the maximum of these two values.



SHOW ANSWER
Correct Ans:312
Explanation:
We know that (2n + 1)2 = (2n2+2n) + (2n2+2n+1), 625 = (25)2 = (2 x 12 + 1)2 = ( 2(12)2 + 2(12) ) + (2 x 122 + 2(12)+1) = 312 + 313 Maximum(312,313) = 313


11. How many natural number lie between the square of the following numbers 12 and 13.



SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
We know that between n2 and (n+1)2 there are 2n non-perfect square numbers. So, between 122 and 132, there are 2(12) , that is 24 natural numbers.


12. We can express the number 1681 as the sum of first ___?___ odd natural numbers.



SHOW ANSWER
Correct Ans:41
Explanation:
The number 1681 = 412 can always be expressed as sum of first 41 odd natural number


13. Evaluate: 1 + 3+ 5 + 7 + … + 49



SHOW ANSWER
Correct Ans:625
Explanation:
We know that 1 + 3 + 5 + …+ (2n - 1) = n2. 1 + 3 + 5 + 7 + … + 49 = 252 = 625


14. What will be the unit's digit in the number N^2, if N = 1 + 2 + .. + 35



SHOW ANSWER
Correct Ans:0
Explanation:
Given N = 1 + 2 + … + 35 = (35 x 36)/2 = 35 x 18 N is a number which ends with 0, hence N2 also has to end with 0.


Are you seeking for good platform for practicing Square and Square Roots questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Square and Square Roots @ Fresherslive

This page provides important questions on Square and Square Roots along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Square and Square Roots questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Square and Square Roots Online tests. Square and Square Roots Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Square and Square Roots Test questions Online @ Fresherslive?

Square and Square Roots questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Square and Square Roots may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Square and Square Roots questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Square and Square Roots questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Square and Square Roots in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Square and Square Roots Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Square and Square Roots test or get stuck on any particular question, our Square and Square Roots test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Square and Square Roots, exercise these advanced Square and Square Roots questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Square and Square Roots Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.